Στο μικροσκόπιο της Επ. Οικονομικών τα έσοδα από Πολιτογραφήσεις

Ο Υπ. Οικονομικών αναμένεται πως θα καταθέσει στοιχεία για την συμβολή και τα οφέλη του Προγράμματος στην οικονομία

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Τα έσοδα του κράτους και τα ευρύτερα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα κατ’ εξαίρεση Πολιτογραφήσεων, θα θέσει σήμερα (14/9) στο μικροσκόπιο της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Για το θέμα, το οποίο ενέγραψε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, κλήθηκαν και θα παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής ο Υπουργός Οικονομικών, ο Γενικός Ελεγκτής, ο Έφορος Φορολογίας και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών και όπως πληροφορείται η Brief ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ετοίμασε και θα καταθέσει στη Βουλή αναλυτικό σημείωμα για την συμβολή και τα οφέλη του Προγράμματος των Πολιτογραφήσεων στην κυπριακή οικονομία.

Όπως ανέφερε πηγή του Υπουργείου Οικονομικών στην ιστοσελίδα μας, «ο Υπουργός Οικονομικών θα κάνει μία εκτενή και αναλυτική παρέμβαση, τόσο εντός όσο και εκτός της συνεδρίας της Επιτροπής, και θα παρουσιάσει στοιχεία για τα έσοδα του κράτους και τα ευρύτερα οφέλη από τις Πολιτογραφήσεις, ενώ αναμένεται πως θα επισημάνει και την ανάγκη συνέχισης του Προγράμματος, αφού αυτό έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πάντως, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στην Brief τόνισε πως, «επειδή γίνεται πολύ λόγος για το Πρόγραμμα και όλοι επικεντρώνονται στο θέμα της διαδικασίας, ως ΔΗΚΟ εγγράψαμε το θέμα με σκοπό να μάθουμε τα έσοδα από τις Πολιτογραφήσεις, είτε από φόρους είτε από τέλη, και κατά πόσον αυτό το Πρόγραμμα επιτυγχάνει τους στόχους που έχουν τεθεί».

Επίσης, πρόσθεσε, «αναμένουμε πως θα έχουμε και μία ενημέρωση από την Κυβέρνηση για το τι προτίθεται να πράξει από δω και πέρα σε σχέση με το Πρόγραμμα, γιατί ναι μεν όλοι επιθυμούμε την συνέχιση του, εντούτοις, είναι προφανές ότι πρέπει να γίνουν κάποια βήματα για αλλαγή της εικόνας που εκπέμπει η Κύπρος γύρω από αυτό, μέσω της περαιτέρω βελτίωσης, πιθανότατα, των διαδικασιών που ακολουθούνται».

«Θα πρέπει να μας πουν κατά πόσον είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν και σε αλλαγές του Προγράμματος, έτσι ώστε να ξανακερδίσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη προς τους Θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχουν αναλάβει και την εφαρμογή του συγκεκριμένου Προγράμματος», επεσήμανε περαιτέρω ο κ. Παπαδόπουλος.

Η συμβολή του Προγράμματος την 5ετία 2013-2018
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, σύμφωνα με την μελέτη που διενήργησε το Υπουργείο Οικονομικών (αυτούσια εδώ και στο κάτω μέρος του κειμένου σε μορφή pdf) σε σχέση με την συμβολή του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος στην κυπριακή οικονομία, κατά την περίοδο 2013-2018 «η επίδραση του Προγράμματος στο σύνολο της οικονομίας είναι σχετικά μικρή. Είναι όμως αρκετά σημαντική όσον αφορά την προστιθέμενη αξία και την απασχόληση στον τομέα των κατασκευών».

Συγκεκριμένα, προστίθεται στην μελέτη, η συνεισφορά των επενδύσεων του τομέα των κατασκευών, που έχουν πραγματοποιηθεί στo πλαίσιο του ΚΕΠ, στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2016-2018, ανήλθε σωρευτικά γύρω στο 1.2% σε σύγκριση με σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ την περίοδο αυτή 13%».

Η απασχόληση στον τομέα των κατασκευών, αναφέρεται, «παρουσιάζει σταδιακή ανάκαμψη από το 2015 μέρος της οποίας οφείλεται στις επενδύσεις που διενεργούνται στα πλαίσια του Προγράμματος. Σωρευτικά κατά την περίοδο 2016-2018, οι επενδύσεις που διενεργήθηκαν για αξιοποίηση των προνοιών του Προγράμματος οδήγησαν στη δημιουργία 2 χιλιάδων θέσεων εργασίας αυξάνοντας την απασχόληση του τομέα κατά περίπου 8%».

Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με την μελέτη, «διαφαίνεται κάποια εντονότερη επίπτωση στις τιμές των διαμερισμάτων της επαρχίας Λεμεσού. Ο δείκτης αυξάνεται με σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς, σε σύγκριση με άλλες επαρχίες, ξεπερνώντας το μέσο όρο και παρουσιάζοντας τάσεις περαιτέρω αύξησης», προστίθεται.

«Η έκθεση και οι κίνδυνοι για το εγχώριο τραπεζικό τομέα στη χρηματοδότηση των επενδύσεων είναι αρκετά περιορισμένη εφόσον αυτή προέρχεται από το εξωτερικό και από ιδίους πόρους των ξένων επενδυτών», τονίζεται.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Περαιτέρω, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, «το Πρόγραμμα συνείσφερε ουσιαστικά στη σταθεροποίηση του συγκεκριμένου τομέα της οικονομίας όταν αυτός κατέγραφε αρνητικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, πολύ ψηλή ανεργία παρέχοντας παράλληλα νέα χρηματοδότηση στην οικονομία τη στιγμή που οι τράπεζες αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν».

«Σε περίπτωση όμως έντονης περαιτέρω ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης θα προκύψει κίνδυνος αποσταθεροποίησης του τομέα των ακινήτων. Επιβάλλεται συνεπώς συστηματική παρακολούθηση», αναφερόταν χαρακτηριστικά.

Οι πολιτογραφήσεις και οι επενδύσεις
Βάσει, δε, της μελέτης την περίοδο 2013-2018 εγκρίθηκε η πολιτογράφηση 1.864 επενδυτών. Συγκεκριμένα:

  • 104 στη βάση του Σχεδίου ημερομηνίας 24.5.2013
  • 1.002 στη βάση του Σχεδίου ημερομηνίας 19.3.2014
  • 758 στη βάση του Σχεδίου ημερομηνίας 13.9.2016

Συνοπτικά και στα πλαίσια του Σχεδίου από την 1η Ιουνίου 2013 μέχρι 15 Αυγούστου 2018 έγιναν συναλλαγές συνολικού ύψους €6,6 δις, εκ των οποίων τα €3,7 δις αφορούσαν επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Αναλυτικά οι επενδύσεις κατά τομέα στο Πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτογραφήσεων από το 2013 έως το 2018 φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα:

Οι συνολικές συναλλαγές κατά έτος στο Πλαίσιο του Προγράμματος:

 

Μάριος Αδάμου