Ανάμεσά τους δύο κατοικίες και το εργοστάσιο «ΣΟΠΑΖ»

Είκοσι εννέα ακίνητα, μεταξύ αυτών και δύο κατοικίες και το εργοστάσιο «ΣΟΠΑΖ», περιλαμβάνονται στη νέα φουρνιά εκποιήσεων της Altamira, η οποία για πρώτη φορά για κάποια από αυτά δεν θέτει τελική ημερομηνία για υποβολή προσφορών από υποψηφίους για απόκτησή της. Βάσει της έρευνας της Brief από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, το πιο φθηνό ακίνητο είναι αξίας πέντε χιλιάδων ευρώ και το ακριβότερο 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την έρευνα μας, τα πέντε πιο ακριβά ακίνητα που εκποιεί η Altamira είναι:

1/ Δύο εφαπτόμενα κενά τουριστικά τεμάχια γης στην Αγία Νάπα τα οποία εκποιούνται ως ενιαία ιδιοκτησία. Βρίσκονται απέναντι από την Μαρίνα της Αγίας Νάπας, σε απόσταση περί τα 400 μ. νοτιοδυτικά του Υδροπάρκου «Water World» και σε απόσταση περί τα 185 μ. από τη Λεωφόρο Αγίας Θέκλας. Εφάπτεται δημόσιου εγγεγραμμένου δρόμου (ασφάλτινου) πλάτους 11 μ. με πρόσοψη επί αυτού περί τα 70 μ. Έχει σχήμα σε μορφή ανάποδο «Γ», με επίπεδη μορφολογία εδάφους. Βρίσκεται στο ίδιο υψόμετρο με τον δρόμο και διαθέτει απρόσκοπτη θέα προς την θάλασσα. Εμπίπτει στην Τουριστική Ζώνη Τ3δ3 στην οποία προνοούνται διάφορες χρήσεις με τους ανάλογους συντελεστές. 

Το εμβαδόν του τεμαχίου ανέρχεται στα 13.542 τετραγωνικά μέτρα και η ενδεικτική τιμή πώλησης του ανέρχεται στα 6.140.000 ευρώ. Η λήξη της περιόδου υποβολής προσφορών είναι την Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου η ώρα 13:00 το μεσημέρι.

2/ Εργοστάσιο, γνωστό ως ΣΟΠΑΖ στην ενορία Παναγιάς του Δήμου Λευκωσίας. Βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφόρου Ανδρέα Ζάκου με την οδό Μεσοκλέους, περί το 1 χιλιόμετρο νοτιοανατολικά από τον κυκλικό κόμβο γνωστό ως «Bata» και περί τα 250 μέτρα βόρεια από τον κυκλικό κόμβο γνωστό ως «Σοπάζ». 

Το τεμάχιο είναι γωνιακό, έχει σχεδόν τριγωνικό σχήμα και ομαλή μορφολογία εδάφους. Εφάπτεται δρόμων στις τρεις του πλευρές στο βόρειο, δυτικό και ανατολικό του σύνορο με συνολικό πρόσωπο περί τα 416 μ. Εντός του τεμαχίου υπάρχουν διάφορα κτίρια, τα οποία λόγω μεγάλης ηλικίας και εξειδικευμένης χρήσης και κακής συντήρησης, δεν λαμβάνονται υπόψη. Κρίνεται ότι η βέλτιστη χρήση του ακινήτου καθορίζεται καθολικά με την αξία της γης.

Το εμβαδόν του τεμαχίου ανέρχεται στα 10.583 τ.μ. και η ενδεικτική τιμή πώλησης του έχει καθοριστεί στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

3/ Διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων με σοφίτα στην τοποθεσία «Montparnasse», περί τα 640 μέτρα δυτικά από το ξενοδοχείο Hilton Park Nicosia. Εφάπτεται της οδού Παρθενώνος και βρίσκεται στον πρώτο όροφο, διαμέρισμα αρ.1, αρ. θύρας 101 σε διώροφη οικοδομή. 

Εμβαδό καλυμμένου χώρου 121τ.μ., εμβαδό σοφίτας 98τ.μ., εμβαδό καλ.βεραντών 17τ.μ.,εμβ.ακάλ.βεραντών 34τ.μ., εμβ. 2 καλ.χώρων στάθμευσης 22τ.μ.

Η ενδεικτική τιμή πώλησης του έχει καθοριστεί στις 400 χιλιάδες ευρώ.

4/ Οικιστικό χωράφι στην Αραδίππου, το οποίο βρίσκεται 2χλμ ανατολικά από τον πυρήνα του Δήμου και 600 μ. βορειοδυτικά από τον πυρήνα της Κοινότητας Λιβάδια. Έχει μέγεθος 5.426 τ.μ. και προσφέρεται για ανέγερση διώροφων κατοικιών.

Το σχήμα, η επιφάνεια και η πολεοδομική του ζώνη, επιτρέπει την άμεση και ορθολογιστική ανάπτυξη του τεμαχίου.

Η ενδεικτική τιμή πώλησης του έχει καθοριστεί στις 353 χιλιάδες ευρώ.

5/ Εμπορικό οικόπεδο στην ενορία Σωτήρος στην Λάρνακα. Βρίσκεται σε καλή τοποθεσία, περί τα 300 μέτρα ανατολικά από το Στάδιο Αμμόχωστος. Διαθέτει τετράγωνο σχήμα και ομαλή επιφάνεια. Έχει πρόσωπο στα δυτικά περί τα 22 μέτρα. Η πρόσβαση γίνεται μέσω πεζοδρόμου.

Το συνολικό εμβαδόν του είναι 530 τ.μ. και η ενδεικτική τιμή πώλησης του έχει καθοριστεί στις 318 χιλιάδες ευρώ.

Σημειώνεται πως, για τα ακίνητα 2-5, η περίοδος υποβολής προσφορών λήγει κάθε Τρίτη στη 1 το μεσημέρι.

Οι κατοικίες
Όπως έχει λεχθεί και εισαγωγικά στα υπό εκποίηση ακίνητα περιλαμβάνονται και δύο κατοικίες. Οι κατοικίες αυτές είναι:

1/ Διώροφη ημιανεξάρτητη κατοικία με υπόγειο στο Πλατύ Αγλατζιάς, λίγα μόλις μέτρα βόρεια του Γαλλοκυπριακού σχολείου. Η κατοικία είναι πρόσφατα ανακαινισμένη και είναι ηλικίας περίπου 35 ετών, ενώ βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση συντήρησης. 

Χαρακτηρίζεται από μεγάλους και άνετους χώρους και αποτελείται από τραπεζαρία με ενιαίο καθιστικό χώρο, κουζίνα και αποχωρητήριο ξένων στο ισόγειο. Ο όροφος αποτελείται από τρία υνοδωμάτια και αποχωρητήριο με μπάνιο. Η κατοικία διαθέτει αυλή και μεγάλο καλυμμένο χώρο στάθμευσης. Η κατοικία βρίσκεται σε τεμάχιο με εμβαδόν γης περί τα 256 τ.μ.

Η ενδεικτική τιμή πώλησηςτης έχει καθοριστεί στις 273 χιλιάδες ευρώ.

2/ Ισόγειος κατοικία στη Λευκωσία, η οποία έχει μετατραπεί και χρησιμοποιείται ως γραφειακός χώρος. Βρίσκεται στην εντός των τειχών Λευκωσία, στην ενορία Άγιος Ιωάννης, επί της οδού Όθωνος, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. 

Το ακίνητο αποτελείται από χώρο υποδοχής, γραφειακούς χώρους, αίθουσα συνεδριάσεων, κουζίνα, αποθήκη και αποχωρητήριο. Είναι πρόσφατα ανακαινισμένο και βρίσκεται σε καλή κατάσταση συντήρησης. Έχει εμβαδό 147 τ.μ. και η τοποθεσία του το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό και είναι κατάλληλο τόσο για εκμετάλλευση (ενοικίαση) όσο και για ιδιοχρησία.

Η ενδεικτική τιμή πώλησης του ακινήτου έχει καθοριστεί στις 205 χιλιάδες ευρώ.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις, η περίοδος υποβολής προσφορών λήγει κάθε Τρίτη στη 1 το μεσημέρι.

Μαζική εκποίηση τεσσάρων ακινήτων
Πέραν των πιο πάνω, η Altamira βγάζει στο «σφυρί» και τέσσερα οικόπεδα στο Δάλι, με συνολική ενδεικτική τιμή πώλησης 428 χιλιάδες ευρώ. Τα τέσσερα οικιστικά οικόπεδα βρίσκονται σε μια ελκυστική περιοχή του Δήμου Ιδαλίου στην οποία τα τελευταία χρόνια εντοπίζεται έντονη οικοδομική δραστηριότητα διώροφων πολυτελών κατοικιών. 

Βρίσκονται περί τα 950 μέτρα νοτιοδυτικά του εργοστασίου «Carlsberg» και της βιομηχανικής περιοχής Λατσιών και περί τα 100 μέτρα ανατολικά του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας - Λεμεσού. Έχουν συντελεστή δόμησης 60%, ο οποίος εγγυάται την εύρυθμη δόμηση του περιβάλλοντος, ενώ διαθέτουν καλές προσβάσεις προς το κέντρο της πόλης και τα γειτονικά χωριά και είναι κατάλληλα για ανέγερση διώροφων κτηρίων και αποτελούν ιδανική επιλογή για κάποιον επιχειρηματία ανάπτυξης γης ή για ιδιώτες.

Σημειώνεται πως τα τέσσερα ακίνητα πωλούνται και ξεχωριστά ως εξής:

1/ Οικόπεδο 526 τ.μ. προς 100 χιλιάδες ευρώ.

2/ Οικόπεδο 557 τ.μ. προς 106 χιλιάδες ευρώ.

3/ Οικόπεδο 526 τ.μ. προς 110 χιλιάδες ευρώ.

4/ Οικόπεδο 535 τ.μ. προς 112 χιλιάδες ευρώ.

Σημειώνεται πως, όπως αναφέρεται σε όλες τις ανακοινώσεις, ο κάθε υποψήφιος αγοραστής μπορεί να υποβάλει προσφορά χαμηλότερη ή υψηλότερη από την ενδεικτική τιμή πώλησης. Σε κάθε περίπτωση, ο επιτυχών προσφοροδότης είναι αυτός που έχει υποβάλει το υψηλότερο ποσό προσφοράς, δεδομένου ότι η αυτή έχει κριθεί ικανοποιητική από την εταιρεία.

 
305
Thumbnail
  • Φαίδων Καλοζώης, ο τεχνοκράτης που προειδοποιούσε για την oικονομική κατρακύλα της Κύπρου
  • Γιώργος Παντελή, ο ανώτερος λειτουργός που συνέδεσε το όνομά του με τα νομοσχέδια του «κουρέματος»

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

ad1mobile

Δυο πρωτοκλασάτα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, ο Φαίδων Καλοζώης και ο Γιώργος Παντελή, διεκδικούν την «καυτή καρέκλα» του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, μετά την αφυπηρέτηση τού επί 17 χρόνια Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστου Πατσαλίδη, ο οποίος βρίσκεται σε προαφυπηρετική άδεια μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι, παρόλο που στον κατάλογο των υποψηφίων βρίσκονται συνολικά 30 άτομα από τη Δημόσια Υπηρεσία και τον ιδιωτικό τομέα, η επικράτηση τού ενός εκ των δυο στελεχών του Υπουργείου φαίνεται να είναι δεδομένη, παρόλο που στο «παιγνίδι» μπαίνει συχνά πυκνά και το όνομα του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Θεοδόση Τσιόλα.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Τα δυο τεχνοκρατικά στελέχη έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περίοδο πριν και μετά την κρίση του 2013.

Οι προειδοποιήσεις Καλοζώη
Ο Φαίδων Καλοζώης, ως Επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ)
του Υπουργείου Οικονομικών, είναι γνωστός για τις συνεχείς παραινέσεις, εισηγήσεις και υποδείξεις του για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η κυπριακή οικονομία προ της κρίσεως, με κύρια την εισήγησή του, το 2011, ότι η Κύπρος θα έπρεπε να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο μηχανισμό στήριξη. 

Είναι χαρακτηριστική η κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία με την οποία δήλωνε ότι «είναι ανορθόδοξο ένα κράτος να μην έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία για ένταξη στον μηχανισμό και ο βασικότερος λόγος ήταν ότι η Κύπρος δεν προλάβαινε να προσφύγει στον μηχανισμό καθώς η διαδικασία της προετοιμασίας του Μνημονίου θα έπαιρνε χρόνο, ενώ η χρεοκοπία της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν θέμα εβδομάδων». Τότε, μιλώντας έξω από τα δόντια είχε δηλώσει ότι «η Κύπρος είναι παγκόσμιο φαινόμενο καθώς όταν αποκλείστηκε από τις αγορές η αξιολόγηση ήταν κατηγορίας Α, που σημαίνει υψηλής ποιότητας πιστοληπτική ικανότητα». 

Το «κούρεμα» του Παντελή
Ο Γιώργος Παντελή, Οικονομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
, ως ανώτερος λειτουργός του Υπουργείου, το 2013, έδωσε οδηγίες στη Νομική Υπηρεσία, κατ’ εντολή του Μιχάλη Σαρρή και εν γνώσει του Πανίκου Δημητριάδη, να ετοιμαστεί νομοσχέδιο με πρόνοιες για αποκοπή ποσοστών (haircut) «κουρέματος» από τις καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες.

Η ενέργεια αυτή έγινε χωρίς να τύχει ενημέρωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο προϊστάμενος του Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Χρίστος Πατσαλίδης.

Συγκεκριμένα, ο Παντελή είχε λάβει οδηγίες από τον Μιχάλη Σαρρή πριν από τις εργασίες του Eurogroup της 15ης Μαρτίου 2013, στο οποίο συμμετείχε ο Υπουργός με τη διαπραγματευτική του ομάδα. Τη συγκεκριμένη περίοδο υπήρξαν σοβαρές υπόνοιες και σχετικές καταγγελίες με τεκμηριωμένα στοιχεία ότι το θέμα του «κουρέματος» των καταθέσεων ήταν ήδη γνωστό ότι θα παρουσιαζόταν έντονα και αμετάκλητα κατά τη Σύνοδο του Eurogroup. 

Μάλιστα, ο Νίκος Αναστασιάδης σε επιστολή του στις 20 Μαρτίου 2013 προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών κ. Πατσαλίδη, έξω φρενών με τις ενέργειες των κυβερνητικών τεχνοκρατών, είχε ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας με κύριο αντικείμενο: «Ποιος εκ των λειτουργών που συνόδευαν τον Υπουργό Οικονομικών έδωσε οδηγίες το πρωί της 15ης Μαρτίου 2013, δηλαδή πριν από την ολοκλήρωση της Συνόδου του Eurogroup, στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, για να ετοιμαστεί νομοσχέδιο με πρόνοιες αποκοπής ποσοστών (haircut) από τις καταθέσεις στις τράπεζες;».

Πρώτου διορισμού και προαγωγής
Σύμφωνα με το σχέδιο υπηρεσίας, η θέση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών είναι πρώτου διορισμού και προαγωγής. Ένα βασικό κριτήριο, εκτός των ακαδημαϊκών προσόντων, είναι η πείρα πέραν των 10 ετών σε συναφή καθήκοντα. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Επίσης έχουν κενωθεί και βρίσκονται σε διαδικασία πλήρωσης οι θέσεις των Γενικών Διευθυντών της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, του Υπουργείου Παιδείας και Γεωργίας και του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Eκτός από τη θέση του Γενικού Διευθυντή, στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις του Διευθυντή Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Διευθυντή Προϋπολογισμού. 

article 1