Στον «αέρα» το AURA στη Λεμεσό – Στα χέρια της BOC το Olympia

Ανατρέπονται όλοι οι σχεδιασμοί κατασκευής και υλοποίησης του έργου – Τα δεδομένα μετά το deal BOC-Ermes

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Στον «αέρα»
φαίνεται πως βρίσκεται, πλέον, το έργο AURA, που σχεδιάζεται να ανεγερθεί στο παραλιακό μέτωπο Λεμεσού, στο τεμάχιο όπου σήμερα βρίσκεται το ERA Olympia, μετά την συμφωνία των Ermes Department Stores Plc, Cyprus Trading Corporation Plc και Woolworth (Cyprus) Properties Plc με την Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Ermes, στο πλαίσιο της συμφωνίας η εταιρεία υποχρεούται να τερματίσει την λειτουργία του πολυκαταστήματος ERA Olympia και να παραδώσει το ακίνητο στους νέους ιδιοκτήτες – Τράπεζα Κύπρου και REMU – μέχρι τον Μάρτιο.

Η Brief, με αφορμή την πιο πάνω εξέλιξη επικοινώνησε τόσο με τον Όμιλο Σιακόλα όσο και με την Τράπεζα Κύπρου, προκειμένου να μάθει το τι μέλλει γενέσθαι με το AURA.

Στην ουσία όλες οι διαδικασίες για υλοποίηση του έργου «παγώνουν» μέχρι την παράδοση του τεμαχίου όπου βρίσκεται το Olympia στους νέους ιδιοκτήτες, οι οποίοι και θα αποφασίσουν για το εάν θα προχωρήσουν το έργο ή όχι.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ειδικότερα πηγή του Ομίλου Σιακόλα ανέφερε στην ιστοσελίδα μας πως, «το οικόπεδο όπου προγραμματίζεται να ανεγερθεί το AURA έχει πωληθεί και εμείς ως εταιρεία είμαστε υποχρεωμένη να παραδώσουμε το τεμάχιο στους νέους ιδιοκτήτες μέχρι τον Μάρτιο του 2021».

Απ’ εκεί και πέρα, συνέχισε, «το εάν θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί το έργο, είναι θέμα των νέων ιδιοκτητών. Εμάς, επαναλαμβάνω, η υποχρέωση μας είναι να παραδώσουμε το τεμάχιο όπου βρίσκεται σήμερα το ERA Olympia στους νέους ιδιοκτήτες μέχρι τον Μάρτιο και αυτό θα πράξουμε».

Ερωτηθείσα σε ποιο στάδιο βρίσκονται σήμερα οι διαδικασίες για το έργο, ασχέτως της νέας συμφωνίας, η ίδια πηγή ανέφερε στην Brief ότι, το AURA έχει εξασφαλίσει όλες τις άδειες που χρειαζόταν, πλην της Πολεοδομικής, η οποία αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές διάστημα.

Από πλευράς Τράπεζας Κύπρου, μας τονίστηκε πως δεν μπορεί να ειπωθεί οτιδήποτε επίσημα, τόσο για την συμφωνία με την Ermes όσο και για το προωθούμενο έργο που προγραμματιζόταν να ανεγερθεί εντός του τεμαχίου που θα περάσει στην ιδιοκτησία της Τράπεζας τον Μάρτιο.

Την ίδια ώρα, πηγή της Τράπεζας απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο προώθησης και ολοκλήρωσης του έργου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία και περιέλθει στην κατοχή της REMU το ακίνητο θα αναρτηθεί άμεσα στην ιστοσελίδα για αναζήτηση αγοραστή, ο οποίος και θα αποφασίσει εάν θα κατασκευαστεί το έργο.

«Η Τράπεζα Κύπρου δεν αναλαμβάνει ούτε υλοποιεί έργα. Μόνη εξαίρεση υπήρξε το Nicosia Mall κι αυτό γιατί όταν περιήλθε στην κατοχή μας το τεμάχιο τα κατασκευαστικά έργα ήταν ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Συνεπώς, όταν περιέλθει στην κατοχή μας το ακίνητο θα αναζητηθεί αγοραστής. Πάντως, σίγουρα δεν υπάρχει περίπτωση να ολοκληρώσουμε εμείς το έργο (AURA)», κατέληξε.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Το έργο
Υπενθυμίζεται πως, το AURA έχει σχεδιασθεί από το διεθνούς κύρους αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners, πλαισιωμένο από πληθώρα διεθνών και Κύπριων Μελετητών με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, οικολογικού πύργου, αρμονικά ενσωματωμένου στο κάτω μέρος του με τον πολεοδομικό ιστό της πόλης και με σημαντικά κοινωνικά και πολεοδομικά οφέλη. 

Βάσει των σχεδιασμών, θα έχει ύψους 178,50 μέτρα, εκ των οποίων τα 24 μέτρα αποτελούν την υπερύψωση, δηλαδή ύψους 6 ορόφων θα είναι κενό, έτσι ώστε να διασφαλίζεται αφενός η χωρική και οπτική σύνδεση του πάρκου με το παραλιακό μέτωπο, αλλά και να διασφαλίζεται η βελτίωση των ανέσεων των κατοίκων και της περιοχής σε θέματα αερισμού, φωτισμού και θαλάσσιας θέασης ιδιαίτερα.

Το κτήριο θα αποτελείται συνολικά από 46 ορόφους, εκ των οποίων 37 είναι οικιστικοί, 5 μηχανολογικοί και ένας όροφος κοινόχρηστων εγκαταστάσεων, ενώ η προτεινόμενη δόμηση ανέρχεται στις 26.000 τ.μ. περίπου με τον κάθε οικιστικό όροφο να φιλοξενεί κατά κανόνα 4 διαμερίσματα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ειδικότερα, τo AURA θα περιλαμβάνει: 

  • 137 διαμερίσματα 2 έως 4 υπνοδωματίων και ρετιρέ 5 υπνοδωματίων
  • Μηχανολογικές εγκαταστάσεις, στους ορόφους 1,3,13,29,43, και 44. 
  • Γραμμικό πάρκο (με πλατεία, δημόσιο χώρο πρασίνου και εγκαταστάσεις προσβασιμότητας για άτομα με ειδικές ανάγκες). 
  • Υποδοχή, εστιατόρια, καταστήματα και υπηρεσίες αναψυχής, στο υπόγειο (δημόσιο πάρκο) και 2ο και 3ο όροφο) 
  • Χώρους στάθμευσης, 4ων ορόφων 
  • Χώρους αποθήκευσης στα υπόγεια 1-4.

Το κόστος κατασκευής του Έργου εκτιμήθηκε σε περίπου €108.000.000, ενώ η φάση κατεδάφισης στις €500.000.

Μάριος Αδάμου
 
1355
Thumbnail