Στρατηγική για Τουρισμό: Ποιες οι διαφορές από τη μελέτη Ισπανών

Τι στόχους έθεταν οι Ισπανοί εμπειρογνώμονες για τον κυπριακό τουρισμό και ποιες οι τελικές επιδιώξεις του Υφ. Τουρισμού

Πιο ρεαλιστικούς και συνάμα υλοποιήσιμους στόχους φαίνεται πως περιλαμβάνει η τελική Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό μέχρι το 2030, σε σχέση με τα συμπεράσματα της μελέτης που πραγματοποίησε η ισπανική εταιρεία «THR Asesores en Turismo Hotelería y Recreación S.A.» το 2017.

Η Brief έψαξε και συγκρίνει σήμερα τα βασικά στοιχεία τόσο της μελέτης όσο και της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό και παρουσιάζει τις δύο βασικές διαφοροποιήσεις.

>>> Διαβάστε ακόμη: Περδίος - Στόχος 5 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών έως το 2030 <<<

Κατά κεφαλήν ημερήσια δαπάνη
Η μεγαλύτερη διαφοροποίηση αφορά στα έσοδα από τον τουρισμό μέχρι το 2030. Ενώ η μελέτη των Ισπανών προέβλεπε ότι τα έσοδα θα αυξάνονταν κατά 185%, εντούτοις, στην Στρατηγική για τον Τουρισμό προβλέπεται πιο μικρή αύξηση.

Συγκεκριμένα, όπως είχε γνωστοποιήσει προχθές (14/1) ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, στόχος της Εθνικής Στρατηγικής είναι η αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό κατά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το 2030, δηλαδή, από τα 2,9 δις ευρώ που ήταν το 2018 στα 4,5 δις ευρώ το 2030. Αυτό, όπως εξήγησε, θα επιτευχθεί με την αύξηση της κατά κεφαλήν ημερήσιας δαπάνης των τουριστών από τα 75 ευρώ που είναι σήμερα στα 90 ευρώ. Κάτι που, όπως επεσήμανε, είναι πολύ εφικτό.

Σημειώνεται, πάντως, πως σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η κατά κεφαλήν ημερήσια δαπάνη των τουριστών για τον Οκτώβριο 2019 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2018 σημείωσε για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες μείωσης αύξηση 1,2%, από €76,13 σε €77,06.

>>> Διαβάστε επίσης: Τι αλλαγές θα δεις στην Κύπρο του 2020 με τη Στρατηγική Τουρισμού <<<

Αφίξεις τουριστών
Η δεύτερη διαφοροποίηση της μελέτης από την Εθνική Στρατηγική έχει να κάνει με τις αφίξεις τουριστών. Ενώ η μελέτη των Ισπανών προνοούσε αφίξεις 6 εκατομμυρίων επισκεπτών, η Εθνική Στρατηγική προβλέπει αύξηση των τουριστικών αφίξεων στα 5 εκατομμύρια επισκέπτες.

Μάλιστα, βάσει των όσων αναφέρονταν στην μελέτη της «THR Asesores en Turismo Hotelería y Recreación S.A.», η αφίξεις των διεθνών επισκεπτών στην Κύπρο μέχρι το 2030 θα αυξάνονταν κατά 82%. Ωστόσο, λόγω της αυξανόμενης, πλέον, ανταγωνιστικότητας της Κύπρου από άλλους προορισμούς της Κύπρου, καθώς και μίας σειράς άλλων αλλαγών που σχετίζονται με τα παγκόσμια ταξίδια στην Εθνική Στρατηγική περιλήφθηκε ένας πιο εφικτός στόχος.

Αξίζει να αναφερθεί, όμως, πως κατά το 2019 οι αφίξεις τουριστών φαίνεται πως «έσπασαν» για πρώτη φορά το φράγμα των 4 εκατομμυρίων επισκεπτών, αφού μέχρι τον Νοέμβριο είχαν αφιχθεί στην χώρα μας 3.866.447 τουρίστες. Συνεπώς, ο στόχος για αύξηση των αφίξεων στα 5 εκατομμύρια μέχρι το 2030 είναι πολύ πιθανόν να επιτευχθεί, νοουμένου ότι θα καταστεί εφικτή η προσέλκυση νέων αγορών και ηλιακών ομάδων τουριστών, όπως προβλέπεται και στην Στρατηγική για τον Τουρισμό.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι αριθμητικοί στόχοι
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως οι αριθμητικοί στόχοι της επόμενης δεκαετίας, όπως τους γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Τουρισμός, είναι:

1/ Αύξηση 32% στις διανυκτερεύσεις τουριστών από τα 36 εκατομμύρια που είναι σήμερα στα 48 εκατομμύρια το 2030.

2/ Αύξηση των αφίξεων τουριστών στα 5 εκατομμύρια πρόσωπα.

3/ Αύξηση 1,5 δισεκατομμυρίου στα έσοδα από τον τουρισμό. Δηλαδή, από τα 2,9 δις ευρώ σήμερα στα 4,5 δις ευρώ. Αυτό, εξήγησε, μπορεί να γίνει κατορθωτό μέσω της αύξησης της ημερήσιας κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστών από τα 75 ευρώ που είναι σήμερα στα 90 ευρώ.

4/ Αύξηση του ποσοστού των διανυκτερεύσεων την χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος-Απρίλιος) από το 22% του συνόλου που ήταν το 2018 στο 40% μέχρι το 2030.

5/ Τετραπλασιασμός των διανυκτερεύσεων στην ύπαιθρο και τα ορεινά και δη από τις 100.000 το 2018 στις 400.000 το 2030.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Οι βασικοί πυλώνες της Στρατηγικής
Υπενθυμίζεται, ακόμη, πως οι 5 βασικοί πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό μέχρι το 2030 είναι:

1/ Αντιμετώπιση της εποχικότητας με στόχο η Κύπρος να καταστεί ολόχρονος τουριστικός προορισμός, σημειώνοντας πως αυτό είναι κάτι που «όλοι επιθυμούμε».

2/ Να επωφελείται από τον τουρισμό ολόκληρο το νησί. Δηλαδή, εξήγησε, τα οφέλη του τουρισμού να αποκομίσουν οφέλη από τον τουρισμό τα ορεινά, οι ακριτικές περιοχές και η ύπαιθρος.

3/ Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού. Σύμφωνα με τον κ. Περδίο η χώρα μας σήμερα βρίσκεται στην 44η θέση των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως και στόχος είναι μέχρι το 2030 να συμπεριληφθεί στις 30 πιο ανταγωνιστικές χώρες. 

Όπως είπε, πριν δύο χρόνια η Κύπρος βρισκόταν στην 55η θέση και κατάφερε να ανεβεί 11 θέσεις, σημειώνοντας, όμως, πως για ανεβεί κι άλλο έχει να ανταγωνιστεί πάρα πολλές χώρες, όπως είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, καθώς επίσης, η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και Τυνησία, χώρες, εξήγησε, που τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική.

4/ Χρήση της Ψηφιακής Τεχνολογίας μέσω της ανάλυσης των Data Analytics.

>>> Διαβάστε εδώ ειδήσεις και στην αγγλική <<<

5/ Αειφορία – Περιβάλλον, δηλαδή προσαρμογή στα νέα δεδομένα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, η οποία έχει ήδη επηρεάσει σημαντικά τον παγκόσμιο τουρισμό. Επί τούτου, μάλιστα, ανέφερε πως έχει δημιουργηθεί κίνημα για την κλιματική αλλαγή, το οποίο επηρεάζει ταξιδιώτες από δυνατές τουριστικές αγορές της Ευρώπης, όπως τη Σουηδία, όπου ο εξωτερικός τουρισμός παγκόσμια έχει ήδη μειωθεί κατά 10%.

Μάριος Αδάμου