Στρατηγικοί κακοπληρωτές εμφανίζουν χρήμα κατά τον πλειστηριασμό

Ένα ενθαρρυντικό μήνυμα είναι ότι το Σχέδιο «Εστία» πιθανότατα να βοηθήσει τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών
  • Έχουν καταθέσεις αλλά παίζουν πελλόν…
  • Το «Εστία» μπορεί να αρπάξει τους κακοπληρωτές

Στρατηγικοί κακοπληρωτές που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους αλλά συνειδητά δεν το κάνουν και κρύβονται από τις τράπεζες, εμφανίζονται και πληρώνουν μόλις προχωρήσει η διαδικασία των πλειστηριασμών. Επίσης σε άλλες περιπτώσεις οι τράπεζες έχουν γνώση ότι πολλοί κακοπληρωτές διατηρούν καταθέσεις και μάλιστα αυξημένες, δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, αλλά δεν μπορούν να τους εξαναγκάσουν.
Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι πολλά και διάφορα σε σχέση με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές βγαίνουν στην επιφάνεια τον τελευταίο καιρό, κατά την προώθηση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και του Σχεδίου «Εστία».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Συγκεκριμένα ένα ποσοστό των οφειλετών, που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπολογιστεί, προσέρχεται για ρύθμιση στο παρά πέντε, λίγο πριν τον πλειστηριασμό, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πλειστηριασμοί λειτουργούν ως μέσο πίεσης κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό στην υλοποίηση του στόχου των τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ένα μέρος των δανειοληπτών που δεν αποπληρώνει τις οφειλές του είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και δρουν όχι μόνον σε βάρος του τραπεζικού συστήματος αλλά και όσων πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες συνεχίζουν τις ρυθμίσεις δανείων, προσφέροντας και νέες λύσεις, σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη.

Πάντως, όλο και συχνότερα αποκαλύπτονται στοιχεία για στρατηγικούς κακοπληρωτές οι οποίοι πιθανότατα επωφελούνται από το Σχέδιο «Εστία». Υπάρχουν ήδη σε γνώση των τραπεζών και των αρμοδίων αρχών ότι αυτή η κατηγορία δανειοληπτών θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις πρόνοιες του Σχεδίου για να αναδιαρθρώσουν το μη εξυπηρετούμενο δάνειό τους και να έχουν οφέλη, όπως και οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πραγματικά οικονομικές δυσκολίες. 

Αποκάλυψη περιουσιακών

Ωστόσο, ένα ενθαρρυντικό μήνυμα είναι ότι το Σχέδιο «Εστία» πιθανότατα να βοηθήσει τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών. Και αυτό για δυο λόγους: Στην πρώτη περίπτωση, κατά την υποβολή της ενυπόγραφης αίτησης για ένταξη στο Σχέδιο ο αιτητής δανειολήπτης είναι υποχρεωμένος να δηλώσει λεπτομερώς όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, τα δάνεια και τις υποχρεώσεις του και το ετήσιο οικογενειακό του εισόδημα (εισοδήματα από μισθοδοσία, μερίσματα, τόκους, ενοίκια, επιδόματα, συντάξεις, παροχές και άλλες πηγές) για τα έτη 2017 και 2018. 

Στη δεύτερη περίπτωση ο αιτητής είναι υποχρεωμένος να εξουσιοδοτήσει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Κρατικός Φορέας) να προβεί σε επαλήθευση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους για τα στοιχεία που  δηλώνει.

Όπως δήλωναν στη Brief πηγές του Φορέα «από τον έλεγχο που θα πραγματοποιηθεί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαφανεί  πόσοι και ποιοι επέλεξαν συνειδητά να μην εξυπηρετούν το δάνειό τους, παρόλο που είχαν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία». 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Εάν ένας δανειολήπτης με μη εξυπηρετούμενο δάνειο που εμπίπτει στα κριτήρια του Σχεδίου δεν υποβάλει αίτηση, τότε πιθανόν να θέλει να αποκρύψει ή δεν επιθυμεί να δηλώσει τα προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία, τα εισοδήματα και τις υποχρεώσεις του και δεν επιθυμεί διευθέτηση ή αναδιάρθρωση τού μη εξυπηρετούμενου δανείου του, ακόμη κι αν κινδυνεύει να χάσει την πρώτη κατοικία του», τόνιζαν.

Χρύσω Αντωνιάδου
 
1942