Στρατηγικοί κακοπληρωτές εμφανίζουν χρήμα κατά τον πλειστηριασμό

Ένα ενθαρρυντικό μήνυμα είναι ότι το Σχέδιο «Εστία» πιθανότατα να βοηθήσει τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών
  • Έχουν καταθέσεις αλλά παίζουν πελλόν…
  • Το «Εστία» μπορεί να αρπάξει τους κακοπληρωτές

Στρατηγικοί κακοπληρωτές που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους αλλά συνειδητά δεν το κάνουν και κρύβονται από τις τράπεζες, εμφανίζονται και πληρώνουν μόλις προχωρήσει η διαδικασία των πλειστηριασμών. Επίσης σε άλλες περιπτώσεις οι τράπεζες έχουν γνώση ότι πολλοί κακοπληρωτές διατηρούν καταθέσεις και μάλιστα αυξημένες, δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, αλλά δεν μπορούν να τους εξαναγκάσουν.
Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι πολλά και διάφορα σε σχέση με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές βγαίνουν στην επιφάνεια τον τελευταίο καιρό, κατά την προώθηση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και του Σχεδίου «Εστία».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Συγκεκριμένα ένα ποσοστό των οφειλετών, που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπολογιστεί, προσέρχεται για ρύθμιση στο παρά πέντε, λίγο πριν τον πλειστηριασμό, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πλειστηριασμοί λειτουργούν ως μέσο πίεσης κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό στην υλοποίηση του στόχου των τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ένα μέρος των δανειοληπτών που δεν αποπληρώνει τις οφειλές του είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και δρουν όχι μόνον σε βάρος του τραπεζικού συστήματος αλλά και όσων πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες συνεχίζουν τις ρυθμίσεις δανείων, προσφέροντας και νέες λύσεις, σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη.

Πάντως, όλο και συχνότερα αποκαλύπτονται στοιχεία για στρατηγικούς κακοπληρωτές οι οποίοι πιθανότατα επωφελούνται από το Σχέδιο «Εστία». Υπάρχουν ήδη σε γνώση των τραπεζών και των αρμοδίων αρχών ότι αυτή η κατηγορία δανειοληπτών θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις πρόνοιες του Σχεδίου για να αναδιαρθρώσουν το μη εξυπηρετούμενο δάνειό τους και να έχουν οφέλη, όπως και οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πραγματικά οικονομικές δυσκολίες. 

Αποκάλυψη περιουσιακών

Ωστόσο, ένα ενθαρρυντικό μήνυμα είναι ότι το Σχέδιο «Εστία» πιθανότατα να βοηθήσει τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών. Και αυτό για δυο λόγους: Στην πρώτη περίπτωση, κατά την υποβολή της ενυπόγραφης αίτησης για ένταξη στο Σχέδιο ο αιτητής δανειολήπτης είναι υποχρεωμένος να δηλώσει λεπτομερώς όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, τα δάνεια και τις υποχρεώσεις του και το ετήσιο οικογενειακό του εισόδημα (εισοδήματα από μισθοδοσία, μερίσματα, τόκους, ενοίκια, επιδόματα, συντάξεις, παροχές και άλλες πηγές) για τα έτη 2017 και 2018. 

Στη δεύτερη περίπτωση ο αιτητής είναι υποχρεωμένος να εξουσιοδοτήσει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Κρατικός Φορέας) να προβεί σε επαλήθευση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους για τα στοιχεία που  δηλώνει.

Όπως δήλωναν στη Brief πηγές του Φορέα «από τον έλεγχο που θα πραγματοποιηθεί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαφανεί  πόσοι και ποιοι επέλεξαν συνειδητά να μην εξυπηρετούν το δάνειό τους, παρόλο που είχαν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία». 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Εάν ένας δανειολήπτης με μη εξυπηρετούμενο δάνειο που εμπίπτει στα κριτήρια του Σχεδίου δεν υποβάλει αίτηση, τότε πιθανόν να θέλει να αποκρύψει ή δεν επιθυμεί να δηλώσει τα προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία, τα εισοδήματα και τις υποχρεώσεις του και δεν επιθυμεί διευθέτηση ή αναδιάρθρωση τού μη εξυπηρετούμενου δανείου του, ακόμη κι αν κινδυνεύει να χάσει την πρώτη κατοικία του», τόνιζαν.

Χρύσω Αντωνιάδου
 
336
Thumbnail

Η ΚΕΔΙΠΕΣ βρίσκεται σε επαφές με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. αναφορικά με την πρόθεση να πωληθεί το ποσοστό 49% που κατέχει το κράτος στην Altamira Asset Management (Cyprus) Ltd. Η τελευταία κατέχει ποσοστό 51%. 

Η Κύπρος έχει δεσμευτεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι, η ΚΕΔΙΠΕΣ θα ασχολείται αποκλειστικά με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που πέρασαν στη δικαιοδοσία της καθώς τα περιουσιακά της στοιχεία και το μετοχικό κεφάλαιό της είναι ενεχυριασμένα προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κρατική βοήθεια που παρείχε.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Έτσι, όλα τα έσοδα από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων θα αποπληρώνουν την κρατική βοήθεια.

Επίσης κριτήριο για της σχέσεις της ΚΕΔΙΠΕΣ με την Altamira είναι τα αποτελέσματα και οι εισηγήσεις της μελέτης που πραγματοποιεί ο ιρλανδικός οίκος BDO, ο οποίος και ετοιμάζει το επιχειρηματικό πλάνο της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Όπως πληροφορείται η Brief, η απάντηση της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρίνεται εξέχουσας σημασίας για την έκβαση της υπόθεσης. Η ΚΕΔΙΠΕΣ θεωρεί ότι, η Επιτροπή δεν θα φέρει ένσταση στο δεύτερο deal με την Altamira και για να ενισχύσει τη θέση της επικαλείται προηγούμενη θετική απόφασή της (Μάιος 2018) σε σχέση με κοινοποίηση συγκέντρωσης μεταξύ της Altamira Asset Management SA («Altamira», Ισπανία), που τελούσε τότε υπό τον έλεγχο της Apollo Capital Management, L.P. («Apollo», ΗΠΑ), της Cyprus Cooperative Bank («CCB», Κύπρος), και της Altamira Asset Management (Cyprus) Ltd («Altamira Cyprus», Κύπρος). Στο θέμα η Επιτροπή κατέληξε ότι «η κοινοποιηθείσα πράξη εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού συγκεντρώσεων». 

ad2mobile

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

Οι νέοι ιδιοκτήτες
Ωστόσο από τότε προέκυψαν εξελίξεις που αφορούν την Altamira και τους νέους της ιδιοκτήτες.


Η Altamira Asset Management SA («Altamira», Ισπανία), έχει περάσει στα χέρια της ιταλικής doBank, ιαπωνικών συμφερόντων Softbank. 

Η doBank, που μετονομάστηκε σε doValue, απέκτησε τις μετοχές που ήλεγχε το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Apollo. Η doBank μετονομάστηκε σε doValue και οι πληροφορίες φέρουν την Altamira Κύπρου να μετονομάζεται σε doValue Cyprus Limited. Η doValue, που ελέγχει το 51% και της κυπριακής εταιρείας, παρουσιάζεται έτοιμη να εξασκήσει το δικαίωμα της πρώτης επιλογής και να αποκτήσει το ποσοστό που κατέχει το κράτος.

Το θέμα, ωστόσο, δεν είναι και τόσο εύκολο,
όπως παρουσιάζεται από τις δυο πλευρές: Αltamira Κύπρου και ΚΕΔΙΠΕΣ.

Η απαίτηση της Ε.Ε.
Η Ε.Ε. ζητά την προκήρυξη νέου ανοικτού διαγωνισμού για την εξεύρεση νέας εταιρείας διαχείρισης
ή, σε περίπτωση συνέχισης της συνεργασίας με την Altamira, αυτή να γίνει κάτω από προϋποθέσεις. 

Εάν αποφασιστεί η συνέχιση της συνεργασίας με την Altamira, τώρα doValue, η υφιστάμενη συμφωνία θα πρέπει να περάσει από αξιολόγηση ανεξάρτητου οίκου και να αναθεωρηθεί σε νέα βάση μέσα σε 15 μήνες.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Κύριο επιχείρημα είναι ότι η ανταμοιβή της διαχειρίστριας εταιρείας θα πρέπει να βασίζεται στην απόδοση που προκύπτει από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων. 

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ της Altamira Asset Management υπογράφηκε στις 21/11/2017 και η λειτουργία της κοινής πλατφόρμας τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία από τα μέσα Ιανουαρίου 2018, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση των ΜΕΧ και του χαρτοφυλακίου ακινήτων της ΣΚΤ. 

Η ΚΕΔΙΠΕΣ διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του πρώην Συνεργατισμού. 

article 1