Σύγχυση με το «φιλέτο» στο Ζύγι - Τι γίνεται στο πρώην στρατόπεδο

Η κοινοτάρχης Ζυγίου Γεωργία Μιχαήλ μίλησε στην Brief για το τι ακριβώς ισχύει για το πρώην στρατόπεδο Ζυγίου

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Μεγάλη σύγχυση προκλήθηκε για το μέλλον του πρώην στρατοπέδου των Λοκατζήδων στο Ζύγι και συγκεκριμένα για το ποια θα είναι η μελλοντική του ταυτότητα και χρήση, ενώ πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ήθελαν το συγκεκριμένο τεμάχιο να προορίζεται για ανάπτυξη με πολυτελείς επαύλεις ή πολυκατοικίες με πολυτελή διαμερίσματα. 

Η κοινοτάρχης Γεωργία Μιχαήλ, με την οποία επικοινωνήσαμε υποστήριξε στην Brief ότι «δεν συμβαίνει τίποτα» στην έκταση του πρώην στρατοπέδου των ΛΟΚ «Χαρίλαου Μιχαήλ» στο Ζύγι.

Όπως εξήγησε στην Brief, η διαδικασία που είθισται για να μπορέσει κάποιος να χτίσει κάτι στην κοινότητα, είναι πρώτα να υποβληθεί το σχέδιο για να βγουν οι οικοδομικές άδειες και μετά να ενημερωθεί το Κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου.

«Εμείς δεν γνωρίζουμε τίποτα», τόνισε η κ. Μιχαήλ

Όπως υποστηρίζει, για την σύγχυση που προκλήθηκε ότι το τεμάχιο ετοιμάζεται για ανάπτυξη, είναι ίσως η διαδικασία καθαρισμού μέρους του τεμαχίου, που μπορεί να ζήτησαν οι ιδιοκτήτες του, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα χτιστεί κάτι μέσα σε αυτό.

«Ισως κάποιος από τους ιδιοκτήτες αποφάσισε να το καθαρίσει το δικό του μέρος αλλά δεν σημαίνει ότι θα χτίσει μέσα, εφόσον δεν έχει άδειες, δεν έχει σχέδια», είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, ανέφερε πως το συγκεκριμένο τεμάχιο ίσως και να μην είναι οικιστική γη, και γι’ αυτό θα χρειαστεί να πάρει κάποια σχέδια για να το ελέγξει.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Κανείς δεν το ζήτησε
«Το τεμάχιο», μας διαβεβαίωσε, «δεν έχει πουληθεί, καθώς είναι αρμοδιότητα μου (ως κοινοτάρχης) να δώσω το χαρτί απαλλαγής για να γίνει η μεταβίβαση».

Επιπλέον η κ. Μιχαήλ τόνισε ότι όχι μόνο ο χώρος ανήκει στην Αγγλική Κυβέρνηση, αλλα «καμία κυβέρνηση δεν ήρθε να ζητήσει χαρτί για να πουλήσει γη».

Τέλος υποστήριξε ότι δεν συμβαίνει κάτι στο τεμάχιο αυτό, προσθέτοντας πως ίσως κάποιοι θέλουν να ξανανοίξει το θέμα με το Ζύγι.

Το Υπουργείο Άμυνας έχει αποδεσμεύσει το τεμάχιο
Σύμφωνα πάντως με αρμόδια πηγή του υπουργείου Άμυνας που μίλησε στην Brief, το υπουργείο αποδέσμευσε την επιταγμένη έκταση γης, που κατείχε το στρατόπεδο.

Ειδικότερα μας ανέφερε, ότι έχει αποδεσμευτεί η έκταση αυτή και ότι θα γίνουν κάποια συγκροτήματα εκει, ίσως οικιστικά απλα δεν γνωρίζουν αν το τεμάχιο το έχει αναλάβει εργολάβος, γιατί είναι ιδιωτικά αυτά τα πράγματα.

Μια μικρή αναδρομή 
Το εν λόγω στρατόπεδο προκάλεσε εντάσεις στο παρελθόν, όταν η κυβέρνηση το 2018 αποφάσισε για να καλύψει την ανάγκη δημιουργίας πέμπτου κέντρου φιλοξενίας, για τα ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στην Κύπρο για να αποφύγουν τον πόλεμο που διαδραματίζεται στη χώρα τους, να δημιουργήσει στην κοινότητα Ζυγίου το κέντρο, .

Η απόφαση της κυβέρνησης για το εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο της 31ης Μοίρας Καταδρομών στο Ζύγι, επέφερε έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους οι οποίοι προέβησαν σε διάφορα μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι, όταν δεν χαιρέτησαν οι πολίτες τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας παιδιών μεταναστών, η κοινοτάρχης Γεωργία Μιχαήλ υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα ρατσισμού, αλλά επειδή πάρθηκε μια απόφαση χωρίς διαβούλευση με την κοινότητα Ζυγίου. Να αναφέρουμε ότι τελικά η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου για δημιουργία κέντρου ασυνόδευτων παιδιών εγκαταλείφθηκε οριστικά και πλέον αναζητείται άλλος χώρος. 

Η ανάρτηση της Κοινότητας στη σελίδα στο Facebook:

Η τοποθέτηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μετά τις πρώτες αντιδράσεις:

«Εξ’ αφορμής δημοσιευμάτων στον ημερήσιο Τύπο αναφορικά με την απόφαση της Κυβέρνησης για δημιουργία νέου Κέντρου Υποδοχής Ασυνόδευτων Ανηλίκων, αξιοποιώντας μέρος των χώρων του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς στην κοινότητα Ζυγίου, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει για τα ακόλουθα:

Το συγκεκριμένο Κέντρο για ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά είναι το πέμπτο κατά σειρά το οποίο θα λειτουργήσει στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπου τα υπόλοιπα τέσσερα Κέντρα λειτουργούν εντός των Δήμων Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού χωρίς να έχει ποτέ προκύψει το οποιοδήποτε ζήτημα αρνητικών επιπτώσεων για τις εκεί κοινότητες. Σημειώνεται ότι το Κέντρο που λειτουργεί εντός του Δήμου Λευκωσίας, είναι υπό τη διαχείριση της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Hope For Children”.

Η δημιουργία του νέου κέντρου είναι απολύτως αναγκαία, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να παρέχει τα απαραίτητα για την υποδοχή ασυνόδευτων παιδιών που έρχονται στην Κύπρο λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη γύρω περιοχή. Για τη δημιουργία του νέου κέντρου, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνεργαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και έχει στηριχθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Council of Europe Development Bank και τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ και Νορβηγίας, ενώ τόσο το κόστος δημιουργίας του ύψους €1,5 εκ. καθώς και τα λειτουργικά έξοδα ύψους €925.0 00 εκ. ετησίως, θα χρηματοδοτούνται από τους Οργανισμούς αυτούς.

Βάσει των πιο πάνω δεδομένων, το Υπουργικό Συμβούλιο, με Απόφασή του ημερομηνίας 7 Μαρτίου 2018, έχει εγκρίνει τη δημιουργία του εν λόγω Κέντρου αξιοποιώντας μέρος των χώρων του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς στην κοινότητα Ζυγίου και η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε την ίδια μέρα από την Κυβέρνηση και κυκλοφόρησε στον ημερήσιο Τύπο, ενώ στη συνέχεια δημοσιεύτηκε και στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Το νέο σύγχρονο Κέντρο θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι και 100 ανήλικων παιδιών και θα στελεχώνεται από ομάδα 22 εργαζομένων σε διάφορες ειδικότητες για τις ανάγκες λειτουργίας του.

Τα πιο πάνω παρατίθενται για αποκατάσταση της αλήθειας για το θέμα της δημιουργίας νέου κέντρου υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων.».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η κοινότητα Ζυγίου είχε ζητήσει με επιστολές προς τα αρμόδια τμήματα από το 2017, όπως στο στρατόπεδο δημιουργηθεί κατασκηνωτικός χώρος και χώρος αθλοπαιδιών και δεν έλαβε ποτέ απάντηση, υποστήριξε η κ. Μιχαήλ.

Καταληκτικά, η κοινότητα Ζυγίου απασχολεί κατά διαστήματα τον τύπο, γιατί υποφέρει εδώ και πολλά χρόνια με τις βαριές βιομηχανίες, τα στρατόπεδα και τα πεδία βολής, το ενεργειακό πάρκο και τα άλλα τόσα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή.
.

ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ