Συντάξεις: Πότε μπορείς να πάρεις έξτρα 18% κάθε μήνα

Όλοι γνωρίζουν το πέναλτι του 12% στις συντάξεις, πόσοι όμως γνωρίζουν πότε και πώς μπορείς να πάρεις αυξημένη σύνταξη;

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Σε αυτό το ερώτημα απαντά σήμερα η Brief με αφορμή πρόταση νόμου που κατέθεσε εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο βουλευτής του κόμματος Μάριος Μαυρίδης, και η οποία επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα με τις συντάξεις

Ωστόσο, αυτή τη φορά η συζήτηση δεν αφορά το πέναλτι του 12% - το οποίο συζητήθηκε και συζητείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα – αλλά την αναλογιστική αύξηση όσων επιλέξουν να μην συνταξιοδοτηθούν στο 65ο έτος της ηλικίας τους, αλλά αργότερα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Brief, οι συντάξεις ξεκινούν από μείωση της τάξεως του 12% και μπορούν να φτάσουν σε αύξηση μέχρι και 18%

Πιο συγκεκριμένα, όπως παρουσιάζεται και στον πίνακα, εάν κάποιος αιτηθεί πρόωρη σύνταξη στο 63ο έτος της ηλικίας του – και δεδομένου σε όλες τις περιπτώσεις ότι πληροί τα κριτήρια για σύνταξη – θα έχει αναλογιστική μείωση 12%. Αν τώρα την αιτηθεί στο 64ο έτος τότε αυτή η μείωση θα πέσει στο 6%. 

Στον αντίποδα, εάν κάποιος αιτηθεί να πάρει σύνταξη στο 66ο έτος της ηλικίας του τότε δικαιούται αναλογιστική αύξηση της τάξεως του 6%, ενώ αν την αιτηθεί στο 67ο έτος της ηλικίας του αυτή η αύξηση θα φτάσει στο 12%. 

Τώρα, αν κάποιος μπορεί να περιμένει μέχρι το 68ο έτος ή και αργότερα ώστε να αιτηθεί τη σύνταξη του τότε το ποσοστό της αναλογιστικής αύξησης θα φτάσει το 18%, όπου είναι και το μέγιστο. 

Τι αλλάζει με την πρόταση νόμου 

Ο κ. Μαυρίδης μιλώντας στην Brief επεξήγησε πως η πρόταση νόμου εισηγείται όπως όποιο πρόσωπο επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί μετά το 65ο έτος της ηλικίας του να έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει τη σχετική δήλωση στον Διευθυντή της Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να λάβει τη σύνταξη του, σε οποιοδήποτε χρόνο το επιθυμεί, αντί να υποχρεούται να υποβάλλει την εν λόγω δήλωση 3 μήνες πριν από την ημερομηνία όπου γίνεται δικαιούχος της θεσμοθετημένης σύνταξης του, όπως ισχύει δηλαδή σήμερα. 

Όπως σημείωσε ο κ. Μαυρίδης με την πρόταση νόμου ουσιαστικά ο δικαιούχος θα μπορεί να υποβάλλει όποτε αυτός αποφασίσει την εν λόγω δήλωση – για τον όποιο λόγο – και όχι υποχρεωτικά από το 65ο έτος της ηλικίας του. 

Ο κ. Μαυρίδης επεξήγησε πως με αυτή την τροποποίηση τα εν λόγω άτομα θα δικαιούνται το ορθό ποσοστό της αύξησης στη σύνταξη τους, καθώς αυτή θα υπολογίζεται από την ημερομηνία κατά την οποία ο κάθε δικαιούχος αιτήθηκε να λάβει τη σύνταξη του.