Συστήματα μειωμένου ωραρίου φέρνει το SURE 

  • Καλύπτονται οι δαπάνες για δημιουργία ή επέκταση εθνικών συστημάτων 
  • Προστατεύονται θέσεις εργασίας που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. 

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Νέα τάξη πραγμάτων φέρνει στην αγορά εργασίας η πανδημία του COVID - 19 καθώς και η Κύπρος, όπως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, υιοθετούν πλέον σε σταθερή βάση τα συστήματα μειωμένου ωραρίου. Τα συστήματα αυτά επιτρέπουν στις επιχειρήσεις που  αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να μειώσουν προσωρινά τις ώρες εργασίας των υπαλλήλων τους, στους οποίους παρέχεται εισοδηματική στήριξη από το κράτος για τις ώρες που δεν εργάστηκαν. 

Με τη σφραγίδα της Ε.Ε. η χώρα θα αντλήσει 479 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις δαπάνες για χρηματοδότηση των εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου και για χρηματοδότηση κυβερνητικών σχεδίων στήριξης της απασχόλησης, ώστε να ανακοπούν πιθανές απολύσεις και αύξηση της ανεργίας.

Αρμόδια πηγή εξηγεί στη Brief ότι «τα συστήματα μειωμένου ωραρίου είναι προγράμματα τα οποία, υπό ορισμένες περιστάσεις, επιτρέπουν στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να μειώσουν προσωρινά τις ώρες εργασίας των υπαλλήλων τους, στους οποίους παρέχεται εισοδηματική στήριξη από το κράτος για τις ώρες που δεν εργάστηκαν. Παρόμοια συστήματα εφαρμόζονται για την αναπλήρωση του εισοδήματος των αυτοτελώς εργαζομένων».

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Xρηματοδοτική στήριξη
Το νέο μέσο προσωρινής στήριξης φέρει το όνομα (SURE – Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency) αποσκοπεί στην προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Τα κονδύλια που θα εξασφαλίσει και η Κύπρος ως χρηματοδοτική συνδρομή θα παραχωρηθούν ως δάνειο με ευνοϊκούς όρους από την Ε.Ε. προς τα κράτη - μέλη. Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή «τα δάνεια αυτά θα βοηθήσουν τα κράτη να αντιμετωπίσουν μια πιθανή αύξηση των δημόσιων δαπανών για τη διατήρηση της απασχόλησης και θα καλύψουν τις δαπάνες που συνδέονται με τη δημιουργία ή την επέκταση εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου και άλλων  μέτρων για τους αυτοαπασχολούμενους». 

Η πανδημία υποχρεώνει πολλές επιχειρήσεις να αναστείλουν προσωρινά ή να μειώσουν σημαντικά τις δραστηριότητές τους και το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων τους λόγω οικονομικών δυσκολιών. Με τα συστήματα μείωσης του ωραρίου μπορούν να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες ενός προσωρινού κλυδωνισμού για την οικονομία και την αγορά εργασίας, να διατηρηθούν τα εισοδήματα των οικογενειών και η παραγωγική ικανότητα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να ξέρει επακριβώς την έκταση της αύξησης των δημόσιων δαπανών που συνδέεται με τη δημιουργία ή την επέκταση συστημάτων μείωσης του ωραρίου και των μέτρων για τους αυτοτελώς εργαζομένους, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει τους όρους του δανείου, το ποσό που θα παραχωρήσει και την τιμολόγησή του. 
Το δάνειο που θα παραχωρηθεί, στο πλαίσιο του SURE, θα συνοδεύεται από σύστημα εθελοντικών εγγυήσεων, δηλαδή απαιτείται ένα ελάχιστο ποσό ανάληψης υποχρεώσεων (25 % του μέγιστου ποσού των δανείων ύψους 100 δισ. ευρώ).

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Χώρες και ποσά
Οι χώρες που θα λάβουν δανειοδότηση είναι:
Ιταλία 27,4 δις ευρώ, Ισπανία 21,3 δις ευρώ, Πολωνία 11,2 δις ευρώ, Βέλγιο 7,8 δις ευρώ, Πορτογαλία 5,9 δις ευρώ, Ρουμανία 4 δις ευρώ, Ελλάδα 2,7 δις ευρώ, Τσεχία 2 δις ευρώ, Σλοβενία 1,1 δις ευρώ, Κροατία 1 δις ευρώ, Σλοβακία 631 εκατ. ευρώ, Λιθουανία 602 εκατ. ευρώ, Βουλγαρία 511 εκατ. ευρώ, Κύπρος 479 εκατ. ευρώ, Μάλτα    244 εκατ. ευρώ και Λετονία 192 εκατ. ευρώ.
Το SURE μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδοτική στήριξη έως και 100 δις ευρώ συνολικά για όλα τα κράτη μέλη. 

Για τη χρηματοδότηση των δανείων προς τα κράτη μέλη, η Επιτροπή προσφεύγει σε δανεισμό από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ακολούθως η Επιτροπή θα χορηγεί τα δάνεια στα κράτη μέλη υπό ευνοϊκούς όρους και αυτά επωφεληθούν από την ισχυρή πιστοληπτική αξιολόγηση της Ε.Ε. και το χαμηλό κόστος δανεισμού.

Το εργαλείο SURE αποτελεί υλοποίηση, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, του Ευρωπαϊκού Συστήματος Αντασφάλισης Ανεργίας και έχει σχεδιαστεί για αντιμετώπιση των προκλήσεων της πανδημίας.

Χρύσω Αντωνιάδου