Τα 3 σημεία που θα καθορίσουν τυχόν αυξήσεις στις τιμές ακινήτων

Την ώρα που οι τιμές των υλικών οικοδομής σκαρφαλώνουν στα ύψη

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Μπορεί οι αυξήσεις στα υλικά οικοδομής και τις πρώτες ύλες να ακολουθούν το τελευταίο διάστημα ανοδική πορεία, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει στο παρόν στάδιο και με τις τιμές στο τελικό προϊόν δηλαδή στα ακίνητα. Και σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς, θα ήταν αδόκιμο να δούμε αυξήσεις της τάξης του 20-30% στις τιμές των ακινήτων, καθώς αυτόματα θα καθίσταντο απρόσιτες για τους αγοραστές και θα δημιουργούνταν άλλες στρεβλώσεις στην αγορά.

Μιλώντας στην Brief ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου εκτιμητών ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης σημείωσε ότι οι αυξήσεις στις τιμές των υλικών οικοδομής και των πρώτων υλών δεν επηρέασαν ακόμη τις τιμές αγοράς των ακινήτων, καθώς τα σπίτια που πωλούνται τώρα είναι αυτά τα οποία ήταν συμφωνημένα τους προηγούμενους μήνες. Εάν θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα και θα αφορούν εκείνα τα οποία συμφωνούνται τώρα. Ωστόσο, υπογράμμισε ο κ. Κουρουσίδης, δεν αναμένει να δει αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων ανάλογες με τις αυξήσεις που καταγράφονται σήμερα στα υλικά οικοδομής, δηλαδή 20-30%. Και αυτό γιατί όπως εξήγησε μπορεί οι τιμές του τσιμέντου, του αλουμινίου και άλλων προϊόντων να ανεβαίνουν, ωστόσο αυτά τα προϊόντα είναι μόνο ένα μέρος της τιμής του τελικού προϊόντος. Σε αυτό, κάποιος θα πρέπει να συμπεριλάβει το κόστος της γης, τα εργατικά, το κέρδος του developer ώστε να έχει την τελική τιμή. Επομένως, η τιμή που θα συμφωνήσει ο αγοραστής με τον developer θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλα τα πιο πάνω. Αυτό που ενδεχομένως να συμβεί, συμπλήρωσε ο κ. Κουρουσίδης, είναι: (α) Ένα μικρό μέρος της αύξησης να μετακυλιστεί όντως στο τελικό προϊόν και να το επωμιστεί ο αγοραστής, (Β) ένα άλλο ποσοστό να το απορροφήσει ο developer και ταυτόχρονα (γ) ίσως να πιεστεί η αξία της γης προς τα κάτω ώστε να αντισταθμιστεί η αύξηση. Έτσι η αύξηση που θα επωμιστεί ο αγοραστής να μην υπερβαίνει το 10%.

Εκεί που ενδεχομένως να προκύψει κάπως μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά στις αφίξεις είναι για όσους έχουν το δικό τους οικόπεδο και διαπραγματεύονται τα ποσά για την ανέγερση του σπιτιού τους. Επομένως εκεί που διαπραγματεύονταν τιμές με τα υλικά οικοδομής και θα τους στοίχιζε για παράδειγμα 300.000 ευρώ, τώρα με τις νέες τιμές ίσως να προκύψουν αυξήσεις που να ανεβάσουν το συνολικό κόστος στις 370.000 ευρώ. Επομένως στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ίσως οι αυξήσεις να επηρεάσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον αγοραστή παρά στην περίπτωση που κάποιος θα αγοράσει από developer και θα συμφωνήσει μια τιμή που θα τα περιλαμβάνει όλα.

Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά είναι συνεχείς εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα κάτι που έχει φέρει σε απελπιστική κατάσταση τους εργολάβους. Μιλώντας μάλιστα στην Brief ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ, Στέλιος Γαβριήλ ανέφερε ότι από 1.6.22 θα επέλθουν και νέες αυξήσεις της τάξης του 10 – 30% όπως ενημερώθηκαν από τις εταιρείες παρασκευής σκυροδέματος εξαιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου. 
Ενδεικτικά ο κ. Γαβριήλ ανέφερε ότι από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022 ο σίδηρος κατέγραψε αύξηση της τάξης του 49%, ο χάλυβας 30%, το πετρέλαιο 30%, τα ασφαλτικά 45%, η λευκή ξυλεία 30%, τα αλουμίνια, 20%, τα τούβλα 10%, οι πλαστικές σωλήνες 30%, ενώ και αρκετά άλλα προϊόντα και πρώτες ύλες κατέγραψαν σημαντικές αυξήσεις το τελευταίο διάστημα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ