Τα 5 ακριβότερα ακίνητα προς εκποίηση (Τιμές & Φωτο)

Οι τιμές των ακινήτων, που είναι κυρίως εμπορικά κτήρια και προσφέρονται για επένδυση, φθάνουν τα 19 εκατομμύρια ευρώ

Δεκάδες επενδυτικά και άλλα ακίνητα, μεγάλης αξίας, έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες, τα οποία σε μία προσπάθεια μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) τα αγόρασαν έναντι χρέους. Μάλιστα, τα τελευταία τρίμηνα, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αγόρασαν σημαντικό αριθμό ακινήτων, κυρίως αγροτεμάχια και μεγάλα χωράφια, τα οποία βγάζουν σταδιακά προς πώληση μέσω των ιστοσελίδων τους ή μέσω των συνεργαζόμενων με αυτές εταιρειών.

Η Brief, ανέτρεξε στις ιστοσελίδες των τραπεζών και των εταιρειών που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των ΜΕΔ τους και παρουσιάζει σήμερα (9/6) τα πέντε από τα ακριβότερα ακίνητα που αυτή τη στιγμή προσπαθούν να πωλήσουν οι τράπεζες. Ανατρέχοντας, λοιπόν, στις γνωστοποιήσεις τους, μπορεί κάποιος εύκολα να διαπιστώσει πως η αξία δεκάδων ακινήτων που απέκτησαν οι τράπεζες ή προσπαθούν να εκποιήσουν ξεπερνά κατά πολύ το 1 εκατομμύριο ευρώ.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Σύμφωνα με την μελέτη μας, το ακριβότερο όλων ακίνητων το κατέχει η Ελληνική Τράπεζα, η οποία μέσω της APS, προσπαθεί να το πωλήσει. Η αξία του ξεπερνά τα 19 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και η Altamira κατέχει ακίνητα των οποίων οι τιμές ξεπερνούν κατά πολύ τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Τα ακίνητα
Ειδικότερα, στις 8 Ιουλίου η Ελληνική Τράπεζα θα επιχειρήσει να πωλήσει συνολικά 83 χωράφια μεγάλης έκτασης -η έκτασή τους κυμαίνεται από 188 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και φθάνει τα 26.866 τ.μ., στην Αγία Βαρβάρα Πάφου. 

Όπως αναφέρεται στην ειδοποίηση πλειστηριασμού, και τα 83 χωράφια, τα οποία είναι συνεχιζόμενα, ενώ εντός κάποιων υπάρχουν ημιτελής οικοδομές, θα πωληθούν ως ενιαία μονάδα και η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησής τους έχει οριστεί στα 19.387.306 ευρώ. 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.hellenicbank.com ή/και στο τηλέφωνο 22690470.

τρυπιωτης

Εμπορικό κτίριο και οικόπεδο
Το δεύτερο ακριβότερο ακίνητο προς πώληση είναι ένα εμπορικό κτήριο και ένα οικόπεδο σε μια μοναδική και κεντρική τοποθεσία στην Ενορία Τρυπιώτης στο Δήμο Λευκωσίας. Τα ακίνητα αποτελούν μια ενιαία ιδιοκτησιακή μονάδα, η οποία βρίσκεται επί της Λεωφόρου Μακαρίου, μια από τις πιο πολυσύχναστες οδούς της πρωτεύουσας. 

Στην άμεση περιοχή του ακινήτου υπάρχει πληθώρα υπηρεσιών και διευκολύνσεων όπως πολυκαταστήματα, τράπεζες, εστιατόρια, καφετέριες καθώς και πολυκατοικίες διαμερισμάτων και γραφείων. 

Πρόκειται για ένα εξαώροφο κτήριο το οποίο ανεγέρθηκε πριν 30 χρόνια περίπου. Το κενό οικόπεδο χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης του κτηρίου. 

Το ακίνητο είναι διαθέσιμο μέσω της ιστοσελίδα της Altamira στην κατηγορία επενδυτικά ακίνητα και η επιφυλαχθείσα τιμή πώλησής του έχει ορισθεί στα 9.000.000 ευρώ.

Το τρίτο ακίνητο
Και το τρίτο ακριβότερο ακίνητο αφορά σε εμπορικό κτίριο και οικόπεδο
στην ενορία Παναγιά, στο Δήμο Λευκωσίας, επί της Λεωφόρου Μάρκου Δράκου, 170 μέτρα βορειοδυτικά από την υπεραγορά Αθηενίτης. 

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Το κτήριο βρίσκεται σε καλή κατάσταση συντήρησης και αποτελείται από 8 ισόγεια καταστήματα με μεσοπάτωμα και πέντε ορόφους, οι οποίοι φιλοξενούν γραφεία. Το οικόπεδο είναι κενό και χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης. Τρία από τα καταστήματα στο ισόγειο ενοικιάζονται ενώ τα υπόλοιπα είναι κενά. Επίσης τα καταστήματα 2&3 και 7&8 έχουν ενοποιηθεί. Οι γραφειακοί χώροι ενοικιάζονταν μέχρι πρόσφατα στο Υπουργείο Υγείας, ήταν ανοικτού σχεδιασμού και είναι κενά. 

Και το εν λόγω ακίνητο διατίθεται προς πώληση μέσω της Altamira και η επιφυλαχθείσα τιμή πώλησής του έχει ορισθεί στα 3.800.000 ευρώ.

Τετραώροφο κτίριο στη Λεμεσό
Ένα τρίτο εμπορικό ακίνητο, που βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ελκυστική τοποθεσία του Δήμου Λεμεσού, επί του κεντρικού οδικού άξονα Αγίας Φυλάξεως 200 μέτρα νότια της συμβολής της με τη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού, είναι το τέταρτο ακριβότερο ακίνητο. 

Το κτήριο βρίσκεται σε καλή κατάσταση συντήρησης και αποτελείται από υπόγειο με χώρους στάθμευσης, ισόγειο και τέσσερεις ορόφους. Στο ισόγειο υπάρχουν καταστήματα με μεγάλο μεσοπάτωμα ενώ στους ορόφους υπάρχουν γραφεία και διαμερίσματα. Έχει πρόσωπο σε δύο δρόμους εκ των οποίων ο ένας καταλήγει σε αδιέξοδο. Η περιοχή είναι αρκετά δραστήρια για εμπορικές χρήσεις αλλά συνάμα κατάλληλη και για οικιστικές, ενώ το γεγονός ότι το ακίνητο εφάπτεται σε πεζόδρομο δίδει υπεραξία. Σημαντικό πλεονέκτημα το ότι διατίθεται ως ενιαία ιδιοκτησία. 

Η επιφυλαχθείσα τιμή του ακινήτου που είναι κατάλληλο για εκμετάλλευση (ενοικίαση) αλλά και ιδιοχρησία έχει ορισθεί στα 3.235.000 ευρώ.

Κτίριο που ενοικιάζει η ΑΗΚ
Εμπορικό κτήριο το οποίο βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ελκυστική τοποθεσία, στην Ενορία Άγιος Νικόλαος του Δήμου Λάρνακας είναι το πέμπτο ακριβότερο ακίνητο προς πώληση από τις τράπεζες.

Το ακίνητο κατέχει γωνιακή θέση εντός δύο οικοπέδων, επί της Λεωφόρου Νίκου και Δέσποινας Παττίχη με συνολική πρόσοψη περί τα 40 μέτρα και σε απόσταση περί τα 400 μέτρα βόρεια της Λεωφόρου Φανερωμένης, ενώ αποτελείται από επτά ορόφους και περιλαμβάνει κατάστημα με μεσοπάτωμα στο ισόγειο και γραφεία στους ορόφους, με συνολικό εμβαδό 1714τ.μ. 

Είναι κατάλληλο για εκμετάλλευση (ενοικίαση) αλλά και ιδιοχρησία, ενώ σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι πωλείται σε συνδυασμό με το οικόπεδο δίπλα στο κτήριο το οποίο χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης των υπαλλήλων και πελατών. 

Το κτίριο, το οποίο ενοικιάζεται στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, επιχειρείται να πωληθεί έναντι 3.200.000 ευρώ.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Σημειώνεται πως, στην ιστοσελίδα της Τράπεζας Κύπρου δεν υπήρχαν διαθέσιμα ακίνητα προς πώληση του τρέχοντος μηνός είτε των επομένων, ενώ για όσα υπήρχαν αναρτημένες προειδοποιήσεις πλειστηριασμού, η εκποίηση ήταν προγραμματισμένη μέχρι το τέλος Μαΐου.

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως δεκάδες άλλες ακίνητα έχουν αγοραία αξία που ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια, ενώ υπάρχουν κι αρκετές άλλες επενδυτικές ή άλλες ευκαιρίες σε τιμές που κυμαίνονται από μισό εκατομμύριο έως και 3 εκατομμύρια ευρώ.

Για τις προγραμματισμένες εκποιήσεις Ιουνίου πατήστε εδώ.

Μάριος Αδάμου
 
228
Thumbnail
 • Σημαντική η πορεία της καθώς όλα έσοδα από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων θα αποπληρώνουν την κρατική βοήθεια

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


Η BDO Κύπρου εργάζεται πυρετωδώς και έχει εισέλθει στα βαθιά σε σχέση με καίρια ζητήματα που αφορούν την ΚΕΔΙΠΕΣ, τη σχέση της με την Altamira και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε συνεργασία με τη BDO Ιρλανδίας, η οποία είχε προσληφθεί από τη ΝΑΜΑ (Εθνικό Οργανισμό Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων της Ιρλανδίας) και τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας ως διαχειριστής και εκκαθαριστής,  έχει εισχωρήσει στα βαθιά της ΚΕΔΙΠΕΣ, με στόχο να παρουσιάσει μελέτη στρατηγικής, τη νέα οργανωτική δομή της εταιρείας και τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό.  

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ωστόσο, το μεγάλο κεφάλαιο που ανοίγει και για το οποίο αναμένονται συγκεκριμένες εισηγήσεις είναι η συνεργασία της Συνεργατικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Λτδ (ΣΕΔΙΠΕΣ) με την  Altamira Asset Management (Cyprus) Ltd και η σχέση της τελευταίας με την ΚΕΔΙΠΕΣ. 

Στο μικροσκόπιο και η Altamira
Η Altamira είναι από την αρχή του 2019 ο διαχειριστής των χορηγήσεων που έχουν καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών και των ακινήτων που δεν αφορούν ίδια χρήση και η ΚΕΔΙΠΕΣ πραγματοποιεί δραστηριότητες που αφορούν τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. 

Η BDO αναμένεται να δώσει λύση σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την τύχη τους, με ιδιαίτερη έμφαση στο καθεστώς και στη σχέση με την Altamira.

Πέραν των πιο πάνω, ο λογιστικός οίκος ενδιατρίβει:

ad1mobile
 • Στην εσωτερική αναδιοργάνωση της ΚΕΔΙΠΕΣ.
 • Στις διαδικασίες που ακολουθούνται για διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του Συνεργατισμού, τα οποία ανήκουν στην εταιρεία της οποίας κύριος και μόνος μέτοχος είναι το κράτος. 

Το θέμα της Altamira είναι ψηλά στην ατζέντα και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, με κύριο μια πιθανή πώληση του μεριδίου της ΣΕΔΙΠΕΣ στην Altamira Asset Management Cyprus Limited ή την έναρξη μιας νέας διαδικασίας για εξεύρεση άλλης εταιρείας που θα αναλάβει τα δάνεια.

Ήδη, το Υπουργείο Οικονομικών προσδοκά πως διάφορα θέματα που αφορούν την ΚΕΔΙΠΕΣ ξεκαθαρίσουν το συντομότερο, ενώ παράλληλα αναμένεται και η επικύρωση των ονομάτων του Δ.Σ. από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Τα θέματα που θεωρούνται σημαντικής σημασίας για το Υπουργείο είναι:

 • Η διαχείριση των ακινήτων του πρώην Συνεργατισμού και η μεγιστοποίηση του κέρδους προς όφελος του κράτους.
 • Η ένταξη των δικαιούχων δανειοληπτών στο  Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ».
 • Η αξιοποίηση ακινήτων του Συνεργατισμού από κυβερνητικές υπηρεσίες, Δήμους και κοινότητες.
 • Το νέο νομικό καθεστώς της ΣΕΔΙΠΕΣ και ΚΕΔΙΠΕΣ στη βάση νομοσχεδίου που επεξεργάζεται η Γενική Εισαγγελία.

H κρατική στήριξη
Η πορεία της ΚΕΔΙΠΕΣ κρίνεται καθοριστική καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία, με τη συμφωνία μεταφοράς εργασιών της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας προς την Ελληνική Τράπεζα, παρείχε κρατική στήριξη €3,6 δις. Αυτή τη στήριξη επιδιώκει να ανακτήσει μέσω συνετής διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων που παρέμειναν στην πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Τα στοιχεία αυτά αφορούν:

ad2mobile
 • Χορηγήσεις ονομαστικής αξίας €7.371 εκατ.
 • Ακίνητη περιουσία στις ελεύθερες περιοχές ύψους €681εκατ. και όλη την ακίνητη περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές
 • Μετρητά και καταθέσεις σε τράπεζες €81 εκατ.
 • Συμμετοχές σε εταιρείες εμπορικού τομέα και άλλα περιουσιακά στοιχεία €121 εκατ.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η Κύπρος έχει επίσης δεσμευτεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ θα ασχολείται αποκλειστικά με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που πέρασαν στη δικαιοδοσία της καθώς τα περιουσιακά  της στοιχεία και το μετοχικό κεφάλαιό της είναι ενεχυριασμένα προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κρατική βοήθεια που παρείχε.

Έτσι, όλα τα έσοδα από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων θα αποπληρώνουν την κρατική βοήθεια. Για τον σκοπό αυτό η Ε.Ε. θα αξιολογεί τακτικά την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων.

article 1