Τα 8 κυπριακά προϊόντα με βούλα ΕΕ/Άλλα 7 στη σειρά για έγκριση

Τα κυπριακά προϊόντα που έχουν κατοχυρωθεί στο Ευρωπαϊκό Μητρώο και τα οφέλη / Ποια παίρνουν σειρά

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


Στα οκτώ έχουν φτάσει τα κυπριακά προϊόντα με Ευρωπαϊκή αναγνώριση, μετά και την πρόσφατη έγκριση του Λουκάνικου και της Λούντζας Πιτσιλιάς ως Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΠΓΕ), ενώ άλλα 7 προϊόντα βρίσκονται στην αναμονή για καταχώρηση τους, εκ των οποίων το ένα από αυτά είναι το χαλούμι το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης σε κοινοτικό επίπεδο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τι σημαίνει ΠΓΕ, ΠΟΠ, ΓΕ σύμφωνα με ΕΕ
Αρχικά με βάση την ιστοσελίδα της Κομισιόν και στο πλαίσιο των καθεστώτων ποιότητας της ΕΕ, σημειώνεται πως οι ονομασίες προϊόντων για τα οποία υπάρχει άρρηκτη σχέση μεταξύ, αφενός, των ιδιοτήτων τους ή των χαρακτηριστικών τους και, αφετέρου, της γεωγραφικής προέλευσής τους προστατεύονται. 

Τα καθεστώτα αυτά είναι:

1/ Προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ) για γεωργικά προϊόντα, τρόφιμα και κρασιά
2/ Προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ) για γεωργικά προϊόντα, τρόφιμα και κρασιά
3/ Γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ) για αλκοολούχα ποτά και αρωματισμένα κρασιά

Η Brief με αφορμή την έγκριση των προαναφερθέντων προϊόντων, ήρθε σε επικοινωνία με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέα Γρηγορίου, ώστε να ενημερωθεί περισσότερο για κυπριακά προϊόντα που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν, ποια είναι η διαδικασία για να εγκριθούν, τα οφέλη για την κοινωνία και ποια προϊόντα βρίσκονται σε αναμονή για να πάρουν ή όχι την... κυπριακή βούλα.

Όπως ανέφερε ο κ. Γρηγορίου αυτή τη στιγμή η Κύπρος έχει καταχωρημένες στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικών Ενδείξεων  (ΠΓΕ) οκτώ ονομασίες προϊόντων, όπως παρουσιάζονται πιο κάτω:

1/ Λουκούμι Γεροσκήπου (ΠΓΕ)   
2/ Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου (ΠΓΕ) 
3/ Παφίτικο Λουκάνικο (ΠΓΕ) 
4/ Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού (ΠΓΕ)
5/ Κολοκάσι Σωτήρας/Κολοκάσι -Πούλλες Σωτήρας (ΠΟΠ) 
6/ Χοιρομέρι Πιτσιλιάς (ΠΓΕ)
7/ Λουκάνικο Πιτσιλιάς (ΠΓΕ)  
8 /Λούντζα Πιτσιλιάς (ΠΓΕ)

Σημασία και οφέλη της κατοχύρωσης των κυπριακών προϊόντων
    
Κληθείς να απαντήσει για τη σημασία της κατοχύρωσης τους, σημείωσε πως με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθούν οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων και τροφίμων ώστε να γνωστοποιούν τα χαρακτηριστικά και τα στοιχεία της γεωργικής παραγωγής των προϊόντων και τροφίμων που παράγουν, σε αγοραστές και καταναλωτές, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο αφενός τον ισότιμο ανταγωνισμό και αφετέρου ενός ικανοποιητικού εισοδήματος.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Αναφορικά με τα οφέλη από την εγγραφή στον Ευρωπαϊκό μητρώο, σημείωσε πως αυτά τα προϊόντα προστατεύονται από απομιμήσεις ή/και εκμετάλλευση της φήμης τους από παραγωγούς εκτός της Κύπρου. 

Επιπρόσθετα, τόνισε, θεωρείται σημαντική η συμβολή στη διατήρηση της τόσο πλούσιας πολιτιστικής και γαστρονομικής μας παράδοσης και ταυτότητας.

Η διαδικασία αίτησης για έγκριση ενός προϊόντος

Αρχικά η αίτηση υποβάλλεται από Ομάδα Παραγωγών του συγκεκριμένου προϊόντος, με την καταβολή σχετικού τέλους ύψους 85 ευρώ, η οποία αρχικά αξιολογείται σε εθνικό επίπεδο και στη συνέχεια αποστέλλεται για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αξίζει αν σημειωθεί πως, τo προϊόν πρέπει να πληροί κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να καταχωρηθεί ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ, σημείωσε ο κ. Γρηγορίου στην Brief.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο σημείο αφορά την παραγωγή του προϊόντος που πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, όπου η ποιότητα ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος (ιδιοτυπία) οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς (κλίμα, έδαφος, ποικιλίες, φυλές ζώων κλπ) και ανθρώπινους παράγοντες (τεχνογνωσία, η οποία δυνατόν να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά).

Επίσης ένα δεύτερο σημείο αφορά τη φήμη του προϊόντος, τόσο πρόσφατη όσο και παλαιότερη, σημείωσε.

Τρίτο χαρακτηριστικό, είναι η παραγωγή και διάθεση του προϊόντος να μπορεί να ανταποκριθεί σε οικονομικά βιώσιμα μεγέθη.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Οι καταχωρήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ στο μητρώο της 

Μητρώο Οίνων -
Συνολικά 1617 καταχωρήσεις κρασιών, εκ των οποίων 11 κυπριακές καταχωρήσεις το 2006.

Αναλυτικά τα κυπριακά κρασιά:

Μητρώο Τροφίμων - Συνολικά 1516 καταχωρήσεις τροφίμων, εκ των οποίων 8 κυπριακές. 

Αναλυτικά τα κυπριακά τρόφιμα:

Μητρώο Αλκοολούχων ποτών - Συνολικά 242 καταχωρήσεις, εκ των οποίων 2 κυπριακά, το ένα απο αυτά καταχωρήθηκε ως Ελληνικο-Κυπριακό. 

Αναλυτικά τα Αλκοολούχα ποτά Κύπρου


Στην κατηγορία μητρώο αρωματισμένων οίνων υπάρχουν 5 προϊόντα με την Κύπρο να μην έχει κάνει κάποια καταχώρηση ακόμη.

Τα 7 κυπριακά προϊόντα που βρίσκονται σε αναμονή για... τη βούλα

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως ακόμη 7 κυπριακά προϊόντα βρίσκονται σε διαδικασία, ώστε να αποφασιστεί η καταχώρηση τους στο Ευρωπαϊκό μητρώο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πρόκειται για το χαλούμι (Hellim), του οποίου η εξέταση βρίσκεται σε κοινοτικό επίπεδο, ενώ τα άλλα έξι προϊόντα -ροδόσταγμα αγρού, τα τερτζιελλούθκια, τα μακαρόνια της σμίλλας, η πατάτα κοκκινογής Κοκκινοχωρίων και τα χαλίτζια-, βρίσκονται σε εξέταση σε εθνικό επίπεδο.

Κλείνοντας ο κ. Γρηγορίου πρόσθεσε πως, υπάρχει προοπτική και για άλλα κυπριακά προϊόντα, όπως το χαρουπόμελο, ο τραχανάς, ο σουτζιούκκος κ.ά.

Ξένια Προδρόμου