Τα απανωτά κύματα ακρίβειας «σκοτώνουν» τα νοικοκυριά

• Τελώνης: «Θα βιώσουμε ένα πληθωριστικό σοκ με πολλές συνιστώσες – ενέργεια, επιτόκια και σίτιση»

•  Πώς η πολεμική σύρραξη θερίζει τα σιτηρά και συμπαρασύρει τα εμπορεύματα

 

Γράφει η
Χρύσω Αντωνιάδου

Απανωτά κύματα ακρίβειας θα δεχθούν τα κυπριακά νοικοκυριά καθώς μέχρι τώρα είναι αδιευκρίνιστες η διάρκεια και η ένταση του πολέμου στην Ουκρανία.  Εκτός από τις μεγάλες επιπτώσεις που δέχονται λόγω της αύξησης του αργού πετρελαίου, τα νοικοκυριά ήδη επηρεάζονται και εκτιμάται πως θα συνεχίσουν να δέχονται ισχυρές πιέσεις λόγω των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων. Την ίδια ώρα το σιτάρι θα κρίνει και την έκβαση της επισιτιστικής κρίσης.

Η Ρωσία θεωρείται μεγάλος εξαγωγέας σιταριού παγκοσμίως και η Ουκρανία χαρακτηρίζεται ως ο «σιτοβολώνας» της Ευρώπης. Ήδη, οι εντεινόμενες συγκρούσεις έχουν οδηγήσει τις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων στα ύψη, ενώ υπάρχει πάντοτε ανοικτό το ενδεχόμενο να διακοπούν οι εξαγωγές και να επιδεινωθεί ο πληθωρισμός των τροφίμων, σε χώρες οι οποίες είναι πλήρως εξηρτημένες από τη Ρωσία και Ουκρανία για προμήθειες.

Σκευάσματα και ζωικά προϊόντα

Ο οικονομικός αναλυτής Γιάννης Τελώνης εξηγεί στη Brief ότι «η Κύπρος θα αντιμετωπίσει αυξημένες τιμές τόσο στα σκευάσματα από δημητριακά όσο και σε ζωικά προϊόντα λόγω της αλυσίδας χρήσης τους σε ζωοτροφές».

Επίσης αποσαφηνίζει πως «με τις εξελίξεις αυτές θα βιώσουμε ένα πληθωριστικό σοκ με πολλές συνιστώσες – ενέργεια, επιτόκια και σίτιση και επισημαίνει πως το μεγάλο στοίχημα είναι να πετύχουμε μια γρήγορη αποκλιμάκωση  ώστε να μην βρεθούμε σε μια φάση πληθωρισμού όπου θα χρειαστούν αυστηρά μέτρα για τιθάσευσή του».  

Διακύμανση στις τιμές σιτηρών

Όπως αναφέρει ο κ. Τελώνης «η εισβολή της Ρωσίας  στην Ουκρανία θα έχει επιπτώσεις σε πολλούς οικονομικούς τομείς όχι μόνο της πολεμικής σύρραξης που μαίνεται αλλά και της διασυνδεσιμότητας της παγκόσμιας  οικονομίας. Tόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι χώρες με σημαντικά περισσεύματα δημητριακών, βρώμης και ηλιανθέλαιου προς εξαγωγή. Σύμφωνα με τον Michael Scannell,  Βοηθό Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικών και Γεωργικών Θεμάτων της Ε.Ε., οι χώρες αυτές  κατέχουν περίπου το 30% της παγκόσμιας εμπορίας σιτηρών. Επίσης, σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό “Investor Focus” και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, η Ουκρανία έχει περίπου το παγκόσμιο 25%  του λεγόμενου “μαύρου εδάφους” το οποίο είναι εξαιρετικά εύφορο. Επομένως, η όποια διαταραχή στην παραγωγή μεταφράζεται άμεσα σε διακύμανση στις διεθνείς αγορές σιτηρών». 

Αυξήσεις και προβλήματα επάρκειας

Ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρει ακόμη πως «η δυνητική απώλεια μιας τόσο μεγάλης ποσότητας από τις διεθνείς αγορές, όχι μόνο θα εκτοξεύσει τις τιμές προς τα πάνω αλλά θα δημιουργήσει και σοβαρά θέματα επάρκειας  για φτωχές χώρες όπως το Σουδάν, η Νιγηρία, η Υεμένη και  για χώρες με μεγάλη εξάρτηση από αυτές τις αγορές όπως είναι  η Τουρκία, η Αίγυπτος η Μπαγκλαντές και το Αζερμπαϊζάν». 

Ακόμη τονίζει πως «οι επιπτώσεις θα μεταφερθούν και στη ζωική παραγωγή αφού θα δημιουργηθεί και μεγάλη έλλειψη σε ζωοτροφές. Η μείωση στην παραγωγή κριθαριού - με τη Ρωσία να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής παγκοσμίως - θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, ίσως και λοιμό σε κάποιες χώρες. Ακόμη και η αναστολή παραγωγής λιπασμάτων που ανακοίνωσε η Ρωσία λόγω του πολέμου, θα φέρει και αυτή με τη σειρά της μια επιδείνωση στις τιμές». 

Αναφορικά με την Κύπρο ο κ. Τελώνης επισημαίνει πως «με δεδομένο ότι είμαστε καθαροί εισαγωγείς σιτηρών θα επηρεαστούμε άμεσα. Εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα επάρκειας αλλά σίγουρα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυξημένες τιμές τόσο στα σκευάσματα από δημητριακά αλλά και σε ζωικά προϊόντα λόγω της αλυσίδας χρήσης των σε ζωοτροφές».
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, οι διεθνείς τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν μέχρι και 28% το 2021 και αναμένεται να συνεχίσουν και φέτος την ανοδική τους πορεία λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. 

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν πως οι κυπριακές βιομηχανίες τροφίμων και ειδικά όσες χρησιμοποιούν ως βασική πρώτη ύλη τα σιτηρά και τα άλευρα παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις καθώς οι αυξήσεις των τιμών στο σιτάρι, στο καλαμπόκι και στη σόγια, θα επηρεάσουν και τον τομέα της κτηνοτροφίας, λόγω ακριβότερων ζωοτροφών.

Χρύσω Αντωνιάδου