Τα λένε ξανά για εγγυητές Βουλή και ΥΠΟΙΚ

Τελευταίο προαπαιτούμενο του σχεδίου ανάκαμψης για την εξασφάλιση της πρώτης δόσης

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Ακόμα μια συνάντηση, ενδεχομένως καθοριστική, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες, μεταξύ της επιτροπής οικονομικών της Βουλής και του υπουργείου οικονομικών με τη συμμετοχή κλιμακίου του σχεδίου ανάκαμψης, με στόχο να βρεθεί κοινή συνισταμένη στο θέμα με τους εγγυητές δανείων. Αυτή άλλωστε είναι και η μοναδική εκκρεμότητα που απέμεινε όσον αφορά στα προαπαιτούμενα του Σχεδίου Ανάκαμψης για την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους €85 εκατ.

Αναλυτικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών είχε καταθέσει στην Βουλή δύο νομοσχέδια για το πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), και τα οποία αποτελούσαν προαπαιτούμενο για την έγκριση της πρώτης δόσης από το σχέδιο ανάκαμψης.

Ωστόσο, με τροπολογία που κατέθεσαν ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου και της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ζητούσαν τη διαγραφή της πρόνοιας που επιτρέπει στις εταιρείες διαχείρισης ΜΕΔ να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία των εγγυητών, των παρόχων εξασφαλίσεων και των συνδεδεμένων με το δανειολήπτη προσώπων, στη βάση δεδομένων ΑΡΤΕΜΙΣ, καθώς και τη βάση δεδομένων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Η τροπολογία φαίνεται να είχε εξασφαλίσει τη στήριξη και άλλων κομμάτων ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών είχε τις ενστάσεις του ως προς την ψήφιση της.

Οι τρεις πλευρές, δηλαδή τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών, το υπουργείο Οικονομικών και το κλιμάκιο του σχεδίου ανάκαμψης είχαν συνάντηση στις 17 Μαϊου για να βρεθεί λύση στο ζήτημα. Από πλευράς υπουργείου τονίστηκε η ανάγκη να περάσουν τα κυβερνητικά νομοσχέδια, ενώ από πλευράς των βουλευτών που κατέθεσαν την τροπολογία αναφέρθηκε ότι κακώς διασυνδέθηκαν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια με το σχέδιο ανάκαμψης χωρίς προηγουμένως να υπάρξει επαρκής διαβούλευση με τα κόμματα. Οι τρεις πλευρές συμφώνησαν να έχουν ακόμα μια συνάντηση τις αμέσως επόμενες μέρες καθώς το θέμα θα πρέπει να επιλυθεί για να εξασφαλιστεί η πρώτη δόση των €85 εκατ. από το σχέδιο ανάκαμψης. 

Μιλώντας στην Brief ο εκ των εισηγητών της τροπολογίας, βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης σημείωσε ότι προσερχόμαστε στις συναντήσεις με το υπουργείο οικονομικών με καλή πίστη καθώς και εμείς επιδιώκουμε να περάσουν τα κυβερνητικά νομοσχέδια ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση, αλλά τα πράγματα πρέπει να γίνουν σωστά όπως είπε. Τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των εγγυητών, ωστόσο οι εταιρείες διαχείρισης δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία, όπως είπε. Δεν θα θέλαμε στο μέλλον να οδηγηθούμε σε φαινόμενα κατάχρησης πληροφοριών, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδούρης, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στο σημείο αυτό.

Όσον αφορά στο θέμα των επισημάνσεων της Κομισιόν, ο κ. Παπαδούρης σημείωσε ότι ζητήσαμε να δούμε την αλληλογραφία μεταξύ της ΕΕ και του κυπριακού κλιμακίου του σχεδίου ανάκαμψης και από τα όσα διαμείφθηκαν  δεν προκύπτει ότι κλείνουν την πόρτα σε αυτή την τροπολογία. Έχουν κάνει μια προκαταρκτική σημείωση, ανέφερε και ζήτησαν όπως αφού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις και επέλθει συμφωνία να τους σταλεί το τελικό κείμενο για να τοποθετηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών κοινοτικοί αξιωματούχοι απηύθυναν έκκληση όπως η Κύπρος προχωρήσει στην υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης, προειδοποιώντας ότι αν δεν προχωρήσει το Σχέδιο, η χώρα κινδυνεύει να χάσει χρήματα. Όπως αναφέρεται, ήδη η Κύπρος έχασε το ορόσημο της πρώτης εκταμίευσης των €85 εκατομμυρίων, αφού εκκρεμεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που παραχωρεί πρόσβαση στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων στα στοιχεία του Κτηματολογίου και του Άρτεμις. Πρόκειται για το μόνο ορόσημο που εκκρεμεί από τα συνολικά 14 που είχαν τεθεί για την πρώτη εκταμίευση. Η καθυστέρηση σημαίνει ότι επηρεάζεται αλληλένδετα η κάθε άλλη εκταμίευση και υπάρχει χρονικό περιθώριο ότι όλες οι εκταμιεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2026, τονίζεται.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
2211