Τα λιγοστά επαγγέλματα που έδωσαν θέσεις εργασίας

Πόσες θέσεις εργασίας άνοιξαν – Δεν κινείται η αγορά εργασίας

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ


>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

Ελάχιστες ήταν για ακόμα ένα μήνα- μετά την κρίση του κορωνοϊού – οι θέσεις εργασίας που άνοιξαν αλλά και η τοποθέτηση ανέργων στην Κύπρο αφού η εξεύρεση εργασίας αλλά και η επανεκκίνηση της οικονομίας φαίνεται να εξακολουθούν να αποτελούν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα με τις πληγές από τον κορωνοϊό να είναι ακόμα ανοιχτές. Τον Ιούλη του 2020 οι θέσεις εργασίας που άνοιξαν – σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας- δεν φαίνεται να ξεπέρασαν τις 93.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<       

Αναλυτικά

Τον Ιούλη του 2020, αναφορικά με την οικονομική δραστηριότητα, τα επαγγέλματα που έδωσαν τις περισσότερες  θέσεις εργασίας ήταν η δημόσια διοίκηση με 17 θέσεις ενώ ακολουθούσαν οι κατασκευές με 25 θέσεις εργασίας,
το χονδρικό και λιανικό εμπόριο με 11 θέσεις εργασίας, η Μεταποίηση με 9 θέσεις εργασίας αλλά και η κατηγορία των Δραστηριοτήτων σχετικά με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα με 12 θέσεις εργασίας.

απασχοληση
 
Σε σχέση, τώρα, με την επαγγελματική κατηγορία οι περισσότερες θέσεις στη μετά κορωνοϊού εποχή φαίνεται να άνοιξαν για τους καθαριστές και τους ανειδίκευτους εργάτες και οι οποίες έφτασαν τις 37 ενώ ακολουθούσαν οι Υπηρεσίες και οι πωλητές με 17 θέσεις αλλά και οι Τεχνίτες παραγωγής με 21 θέσεις εργασίας. 

απασχοληση
 
Αναφορικά με τις πόλεις όπου άνοιξαν θέσεις εργασίας, οι περισσότερες εξ αυτών τον Ιούλη του 2020 άνοιξαν στη Λευκωσία όπου και έφτασαν τις 49
ενώ ακολουθούσε η Λεμεσός με 16 θέσεις εργασίας, η Πάφος με 15 θέσεις, η Λάρνακα με 11 θέσεις καθώς και η Αμμόχωστος με 2 θέσεις εργασίας. 

Συγκρίνοντας την απασχόληση μεταξύ ανδρών και γυναικών για το φετινό Ιούλη, φαίνεται ότι οι άνδρες βρίσκονταν σε σχετικά καλύτερη μοίρα αφού τον Ιούλη του 2020 βγήκαν από την ανεργία περισσότεροι άνδρες απ’ ότι γυναίκες. Συγκεκριμένα, βγήκαν από την ανεργία  54  άνδρες και 39 γυναίκες. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αξίζει, παράλληλα, να αναφερθεί ότι σε πολλά επαγγέλματα δεν άνοιξε καμία θέση εργασίας το φετινό Ιούλη του 2020. Συγκεκριμένα, μηδενικές θέσεις άνοιξαν  στα ορυχεία και στα λατομεία, στη Γεωργία, στην Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, στην παροχή νερού, στην Ενημέρωση- Επικοινωνία, στις Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις Τέχνες, στις Δραστηριότητες νοικοκυριών και στις δραστηριότητες Ετερόδικων οργανισμών και φορέων. 

Αντρέας Πολυκάρπου
 
1729