Τα μέτρα για τον COVID – 19 σφραγίζουν το μέλλον

•    Τα κρούσματα, τα εμβόλια και το μέλλον της οικονομίας
•    Πώς η ανοσία θα σφραγίσει την προοπτική των επιχειρήσεων και των εργαζομένων

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Η κυπριακή οικονομία εγκαινίασε τη νέα χρονιά ευρισκόμενη σε ένα κομβικό σημείο.
Τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2020, ώστε να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, επεκτάθηκαν και τη νέα χρονιά και οδηγούν σε μια προσωρινή απώλεια της δυναμικής της οικονομικής ανάκαμψης στις αρχές του 2021. 

Ωστόσο τα στατιστικά στοιχεία, εάν επαληθευτούν, δημιουργούν ορισμένα αισιόδοξα και ενθαρρυντικά δεδομένα. Η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις για τον ιό COVID-19 και πέμπτη παγκοσμίως για τη διαχείριση της πανδημίας.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, τις διφορούμενες απόψεις σε σχέση με την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των εμβολίων, η ανάπτυξή τους δημιουργεί αισιοδοξία καθώς, όπως προβάλλει το Υπουργείο Υγείας,  αναμένεται να λειτουργήσουν θετικά για την παγκόσμια και ντόπια οικονομική ανάκαμψη

Τα εμβόλια
Η  Κυπριακή Κυβέρνηση αναμένει να έχει διαθέσιμα εμβόλια για το 70% του πληθυσμού άνω των 18 χρονών μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021. Η επιδημιολογική, ωστόσο, εικόνα αυτή τη στιγμή, ειδικότερα σε σχέση με την αύξηση των κρουσμάτων COVID – 19 δημιουργεί ορισμένες αρνητικές προοπτικές για τις αμέσως επόμενες βδομάδες, οι οποίες και θα καθορίσουν τόσο τα μέτρα που θα ληφθούν όσο και γενικότερα την πορεία του τουρισμού και της οικονομίας.

Εκτός από τη γενικότερη πολιτική του κράτους και τα μέτρα που λαμβάνονται, υπάρχει μια σημαντική πτυχή που χρήζει συνεχούς παρακολούθησης και αναθεώρησης. Oι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία οφείλουν να υλοποιούν μέτρα για ελαχιστοποίηση της πιθανότητας διακοπής των λειτουργιών τους παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία. 

Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για την προστασία της Δημόσιας Υγείας κρίνεται απαραίτητο να εντατικοποιηθούν οι υγειονομικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις, ενημερώνοντας παράλληλα και τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων για αυξημένα μέτρα υγιεινής και αυτοελέγχου.

Η επιδημιολογική κατάσταση
Δυστυχώς, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων
. Η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, βασισμένη στον αριθμό των διαγνωστικών tests, των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων, καταδεικνύει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού παραμένει σε υψηλά επίπεδα. 

Θεωρώ ότι η πρόωρη διακοπή των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού, όσο καταπονημένοι σωματικά και ψυχολογικά κι αν είναι όλοι οι πολίτες, θα είχε ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των νέων κρουσμάτων και των νοσηλειών. 

Τα υψηλά επίπεδα μετάδοσης αποτελούν απειλή για το υγειονομικό σύστημα, λόγω της αύξησης των απαιτήσεων του συστήματος υγείας και του κινδύνου νόσησης του υγειονομικού προσωπικού. 

Η επόμενη περίοδος, ενόψει και του Πάσχα, παραδοσιακά συνδέεται με δραστηριότητες, όπως οι κοινωνικές συναθροίσεις, οι αγορές και οι μετακινήσεις και θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τους κινδύνους για διασπορά του ιού, εάν πραγματοποιούνται χωρίς την τήρηση των ενδεικνυόμενων μέτρων προστασίας.

Η τήρηση των υγειονομικών μέτρων δεν αφορά μόνο τη διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού. Πρωτίστως αφορά την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη γρηγορότερη έξοδο από αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση η οποία έφερε τα πάνω κάτω στην οικονομία και στις ζωές όλων μας.

Τα μέτρα στήριξης
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Οικονομικών, συνεργαζόμενοι, υιοθέτησαν δημοσιονομικά μέτρα για μείωση της αρνητικής επίδρασης και της στήριξης της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας. Κάποια στιγμή τα μέτρα αυτά θα σταματήσουν γιατί δεν θα υπάρχουν κονδύλια, την ίδια ώρα που οι περισσότερες επιχειρήσεις θα βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και εκ των πραγμάτων θα υποχρεωθούν να κατεβάσουν ρολά, απολύοντας και εργατικό δυναμικό. 

Όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίζονται όχι μόνο από πλευράς κυβέρνησης η οποία λαμβάνει και τις αποφάσεις και δέχεται και την κριτική αλλά και από την κάθε επιχείρηση, τον κάθε πολίτη και τον κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο που ξέρει πως αυτή η κρίση δεν είναι μόνο επιδημιολογική, δεν είναι μόνο κοινωνική αλλά είναι και οικονομική κρίση.

Κλείνοντας, λοιπόν, τα αυτιά και τα μάτια, μέχρι να καταστεί ο πληθυσμός σε ανοσία, ακόμη και αν διαφωνούμε με τους εμβολιασμούς, θα πρέπει να θέσουμε έναν κοινό στόχο: να προστατευθεί η κάθε επιχείρηση και ο κάθε εργαζόμενος για να διασφαλίσουμε το μέλλον της οικονομίας, το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον του τόπου. Για να υπάρχουν προοπτικές, για να υπάρχουν ελπίδες…

Χρύσω Αντωνιάδου