Τα τυχόν ελλείμματα του ΓεΣυ πονοκεφαλιάζουν τον Κ. Πετρίδη

  • Η παρέκκλιση από τους στόχους του Σχεδίου πηγή ανησυχία για τα δημόσια οικονομικά
  • Έκδηλη η ανησυχία και από την πιθανή επαναφορά των αυξήσεων στο δημόσιο

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Δυο είναι οι κύριοι πονοκέφαλοι του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη: H ενδεχόμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την επαναφορά των αυξήσεων των δημοσίων υπαλλήλων και η βιωσιμότητα του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Όπως πληροφορείται η Brief, o Yπουργός διατηρεί έντονες απόψεις για το ΓεΣΥ και ζητά συνεχή ενημέρωση για τα οικονομικά του, κυρίως για πιθανά ελλείμματα, προσδοκώντας στη διατήρηση ενός ισοζυγισμένου προϋπολογισμού όσον αφορά το Σχέδιο και  κυρίως ότι δεν θα χρειαστεί κάλυψη ελλειμμάτων με δημοσιονομικό κόστος. Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά την αβεβαιότητα σε σχέση με το πώς θα εξελιχθεί η μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας με την έναρξη λειτουργίας του ΓεΣΥ.

 

Επίσης, ιδιαίτερα προβληματισμένος είναι και σε σχέση με την αναμενόμενη απόφαση του Δικαστηρίου για τις αποκοπές των δημοσίων υπαλλήλων, ιδιαίτερα για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις, εάν και εφόσον οριστικοποιηθεί η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για την αποκατάσταση των απολαβών στον δημόσιο τομέα σε σχέση με τις προσφυγές εργαζομένων και συνταξιούχων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα έναντι των αποκοπών που έχουν γίνει.

Μόνο με τα πλεονάσματα

Να σημειωθεί πως οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά κρίνονται σημαντικές, καθώς ήδη η κρατική παρέμβαση για τη στήριξη της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας αύξησε σημαντικά το δημόσιο χρέος. Μόνο η πραγματοποίηση σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων και η διατήρησή τους μεσοπρόθεσμα,  αναμένεται να επιτρέψουν τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε βαθμό που να ικανοποιεί το εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

Στόχος του νέου Υπουργού είναι διατηρηθεί η συμμόρφωση με  τους ευρωπαϊκούς κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες, καθώς πλέον λειτουργούν αυστηροί κανόνες σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά, ταυτόχρονα με την ετήσια εξέταση και την έγκριση των προϋπολογισμών των χωρών μελών της Ε.Ε. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κύπρος παραμένει από το 2014 δεσμευμένη στην πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Επίσης, από 2016 η χώρα λειτουργεί με πλεονασματικό προϋπολογισμό (το 2019 αναμένεται να φθάσει στο 4% του ΑΕΠ), ενώ για φέτος αναμένεται να φτάσει στο 2.7% του ΑΕΠ. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Υγεία με €1 δις

Οι εκτιμήσεις είναι ότι, κατά το 2019 το δημόσιο χρέος θα κυμανθεί γύρω στο 97,4% του ΑΕΠ από 102.5% το 2018. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική πορεία και να περιοριστεί περίπου στο 91.1% του ΑΕΠ. Η πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους διασφαλίζεται μόνο μέσω των πλεονασματικών προϋπολογισμών, οι οποίοι μπορούν να ανατραπούν από τους κινδύνους που δημιουργούν τα πιθανά ελλείμματα του ΓεΣΥ και οι αυξήσεις μισθών του δημοσίου. Να σημειωθεί ότι για τον τομέα της υγείας οι δαπάνες φθάνουν για φέτος κοντά στο €1 δις.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ήδη μέσα από το μήνυμά του στη Βουλή, κατά την ομιλία του για τον ετήσιο προϋπολογισμό του κράτους για το 2020, ανέφερε πως «μέσα από τη συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, όχι μόνο αποτρέπουμε το όποιο ενδεχόμενο φορολογικών επιβαρύνσεων, αλλά δημιουργούμε και τις προϋποθέσεις που μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε να προωθούμε φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις οι οποίες ενισχύουν το επιχειρηματικό κλίμα αλλά και το διαθέσιμο εισόδημα των συμπολιτών μας».

Χρύσω Αντωνιάδου