Τα ξαναλένε Κούσιος – Συντεχνίες για κατώτατο μισθό

Θα διαφανεί κατά πόσο μπορεί να υπάρξει σύγκλιση εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων

UPD: Κατώτατος: Τέλος Αυγούστου η κοινή συνάντηση – Αποφασίζει ο ΠτΔ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Εν αναμονή του τι θα ακούσουν σήμερα από τα χείλη του υπουργού Εργασίας βρίσκονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε σχέση με το θέμα της υιοθέτησης του κατώτατου μισθού. Η συνάντηση Κούσιου – συντεχνιών θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη στις 11 το πρωί και θα καταδείξει πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκονται εργοδότες και συντεχνίες για να υπάρξει κατάληξη στο συγκεκριμένο θέμα.

Όπως διαμηνύουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, εάν το πλαίσιο το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση είναι στην ίδια βάση με τα όσα είχαν συζητηθεί επί υπουργίας Ζέτας Αιμιλιανίδου και σε αυτό εμπεριέχεται και η κοινωνική διάσταση του ζητήματος, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία. Την ίδια ώρα όμως προειδοποιούν πως αν στην όλη συζήτηση παρεισφρήσουν αξιώσεις και αιτήματα από πλευράς εργοδοτών οι οποίες αλλάζουν το συγκεκριμένο πλαίσιο, τότε δεν θα διστάσουν να διαφωνήσουν με τη νέα προσέγγιση. Σημειώνουν χαρακτηριστικά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ότι ο κατώτατος μισθός θα υιοθετηθεί για το καλό των εργαζομένων, ώστε να μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή μισθοδοσία στην επαγγελματική τους πορεία, κάτι που ενστερνιζόταν, όπως αναφέρουν, και η Ζέτα Αιμιλιανίδου και όχι για μερίδα εργοδοτών, οι οποίοι επιζητούν φθηνό εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις τους.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Παράλληλα, σημειώνουν οι συντεχνίες, τίθεται και ένα θέμα συνέχειας και συνέπειας για την ίδια την Κυβέρνηση. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, η Ζέτα Αιμιλιανίδου άνηκε στην ίδια κυβέρνηση στην οποία ανήκει τώρα και ο κ. Κούσιος και ενεργούσε κατόπιν εντολών, αλλά την ίδια ώρα και με τη συγκατάθεση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επομένως, δεν μπορεί τώρα η ίδια κυβέρνηση να έρχεται και να αποδέχεται να αλλάξει το πλαίσιο συζήτησης που ίσχυε μέχρι πρότινος και να βάζει στοιχεία στη συζήτηση τα οποία δεν είχαν τεθεί μέχρι σήμερα. 

Πάντως όπως είχε αναφέρει προ ημερών και ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος, δεν αναμένει να υπάρξει πλήρης ταύτιση απόψεων μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών, αλλά θα προσπαθήσει να πετύχει τις απαραίτητες συγκλίσεις ώστε να είναι δυνατή η κατάθεση μιας συμβιβαστικής πρότασης με τις λιγότερες κατά το δυνατό αντιδράσεις. Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η όλη προσπάθεια έχει χρονοδιαγράμματα τα οποία έχει θέσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ως γνωστό είχε τονίσει ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα πρέπει να υπάρξει κατάληξη στο θέμα.

Όσον αφορά τώρα στο ύψος του κατώτατου, οι πληροφορίες έφεραν τις εργοδοτικές οργανώσεις να πρότειναν τα 830 ευρώ για αρχή και τα 900 ευρώ με την πάροδο έξι μηνών. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φέρονται να πρότειναν εξαιρέσεις σε ορισμένες ηλιακιακές ομάδες και ειδικότερα από τα 18 μέχρι τα 21 χρόνια.

Από την άλλη οι συντεχνίες, οι οποίες όπως έχει αναφερθεί παρουσιάζονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένες με τα αιτήματα που θέτουν οι εργοδότες καθώς θεωρούν ότι αλλάζει το πλαίσιο και η βάση που είχε συζητηθεί  επί Ζέτας Αιμιλιανίδου, διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε κάτι που θα αποβεί σε βάρος των εργαζομένων. Όσον αφορά στα ποσά που θέτουν, θεωρούν ότι ο κατώτατος θα πρέπει να ξεκινά με ένα ποσό γύρω τα 950 ευρώ και στη συνέχεια να υπάρχει σταδιακά αύξηση.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ