Ταξιδεύετε Λονδίνο ή αλλού στη Βρετανία; Θέλετε βίζα; Τι ισχύει;

Ο Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου μιλά στην Brief για την επόμενη μέρα – Τι θα γίνει με τους φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι θα γίνεται στα αεροδρόμια; Με ταυτότητα ή διαβατήριο; 
Θα χρειαζόμαστε βίζα; 
Πόσες μέρες θα δικαιούμαστε παραμονή με βίζα; 
Τι ισχύει στη Μεταβατική Περίοδο 
Και μετά τον Ιανουάριο του 2021; Τι γίνεται; 
Όλα καλά για φέτος με τους φοιτητές, αλλά μετά; 

Τι γίνεται με το Brexit αναφορικά με τους Κύπριους πολίτες; Η Μεγάλη Βρετανία πλέον από την 1η Φεβρουαρίου 2020 είναι και επίσημα εκτός της ΕΕ και αρκετοί πολίτες διερωτώνται τι αλλάζει και τι θα αλλάξει τόσο αναφορικά με τα ταξίδια τους προς την Μεγάλη Βρετανία όσο και με το θέμα των φοιτητών.

Η Brief επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Κορνήλιο Κορνηλίου, ο οποίος και εξήγησε το τι ακριβώς συμβαίνει και το τι ακριβώς αλλάζει. 

c

Τι ισχύει στη Μεταβατική Περίοδο
«Στην συμφωνία αποχώρησης υπάρχει και μια πρόνοια για μια περίοδο 11 μηνών η οποία μπορεί να ανανεωθεί για 1 ή 2 χρόνια, η λεγόμενη μεταβατική περίοδος», δήλωσε ο Πρέσβης Κ. Κορνηλίου στην Brief για να προσθέσει πως: «Σε αυτή την μεταβατική περίοδο, πρέπει να θυμάστε δύο στοιχεία: Πρώτον, παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποχωρήσει από την ΕΕ δεν είναι πλέον Κράτος Μέλος, εν τούτοις έχει συμφωνηθεί ότι για την Μεταβατική περίοδο, μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς, θα καταβάλει την συνεισφορά του στον προϋπολογισμό της ΕΕ και θα συνεχίσουν να ισχύουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις για τους Βρετανούς πολίτες στην ΕΕ, πέρα του ενός εκατομμυρίου Βρετανών πολιτών που ζουν σε διάφορες χώρες της ΕΕ, όπως και για τα τρία εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών που ζουν ή εργάζονται στο ΗΒ. Όποτε δεν αλλάζει κάτι ούτε για τους μεν ούτε για τους δε, οτιδήποτε κατά την διάρκεια της Μεταβατικής περιόδου». 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Και μετά τον Ιανουάριο του 2021; 
Τώρα όσον αφορά το τι θα γίνει μετά την 1 Ιανουαρίου του 2021, πρόσθεσε ο κ. Κορνηλίου, «θα υπάρχει μια νέα διευθέτηση, είναι αυτό που συζητούμε τώρα στην ΕΕ, η μελλοντική σχέση του ΗΒ και της ΕΕ, αυτό θα το δούμε στην πορεία, αλλά έχει συμφωνηθεί και είναι κατεργασμένο μέσα στην συμφωνία αποχώρησης,  ότι όλοι οι οποίοι ζουν αυτή την στιγμή και εργάζονται στο ΗΒ για μια «Α περίοδο» δεν θα επηρεαστούν από την έξοδο του ΗΒ όπως αντίστοιχα και οι Βρετανοί οι οποίοι ζουν και εργάζονται σε χώρες της ΕΕ, δεν θα επηρεαστούν από την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ».

Θα χρειαζόμαστε βίζα; 
Στην ερώτηση κατά πόσο μετά την Μεταβατική Περίοδο οι φοιτητές θα χρειάζονται βίζα για να πάνε να σπουδάσουν στο ΗΒ, ο Πρέσβης Κ. Κορνηλίου σημείωσε πως «μετά την Μεταβατική περίοδο, ναι θα χρειάζονται βίζα για να μπορούν να πηγαίνουν για σπουδές στο ΗΒ. Αλλά θα πρέπει να δούμε και τι θα συμφωνηθεί μέσα σε αυτούς του 11 μήνες. Γιατί θα συμφωνηθεί η νέα σχέση ΗΒ και ΕΕ, όποτε δεν ξέρουμε ακόμα τι θα περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία/σχέση, υπάρχει μια πολιτική διακήρυξη των ηγετών της ΕΕ και του ΗΒ αλλά θα πρέπει να δούμε στην πράξη τι θα συμφωνηθεί μέσα σε αυτούς του 11 μήνες». 

Πόσες μέρες θα δικαιούμαστε παραμονή με βίζα; 
«Ο ευρωπαίος πολίτης και αντίστοιχα ο Βρετανός πολίτης, που θα επισκέπτεται χώρα της ΕΕ θα δικαιούται να μένει διάστημα μέχρι και 90 ημέρες χωρίς βίζα, το ίδιο θα ισχύει και για τον δικό μας τον πολίτη. Είναι 90 ημέρες ανά το 6μηνό, ένα μεγάλο διάστημα», είπε ο κ. Κορνηλίου για να προσθέσει πως «πέραν τούτο όμως, αν κάποιος θα πάει να εργαστεί ή να σπουδάσει θα ισχύσουν άλλες διευθετήσεις γιατί πλέον το ΗΒ είναι τρίτη χώρα οπόταν θα δούμε τι διευθετήσεις θα ισχύσουν. Αυτή την στιγμή καλύπτονται τα δικαιώματά τους από την μεταβατική περίοδο». Αυτό γίνεται, εξήγησε ο κ. Κορνηλίου, και «για να αποφύγουν τον κίνδυνο κάποιος να πάει να εργαστεί με τουριστική βίζα. Μπορείτε να πάτε και να μείνετε στο ΗΒ μετά την 1 Φεβρουαρίου του 2021, για μια περίοδο 3 μηνών, μέσα σε ένα 6μηνο. Αλλά 3 και 3 μήνες μας κάνουν ένα 6μηνο, οπότε είναι το ίδιο που ίσχυε και πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».

>>> Όλες οι εξελίξεις για το Brexit εδώ <<<

Όλα καλά για φέτος με τους φοιτητές
Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, «ο υπουργός Παιδείας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου ήταν πρόσφατα στο Λονδίνο για διευθετήσεις, και εξέδωσε ανακοίνωση ότι δεν θα αλλάξουν τα δίδακτρα ούτε για την νέα χρονιά που ξεκινά το 2020, που ανήκει σε αυτή την περίοδο την μεταβατική, αλλά είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης να συμφωνήσει με το ΗΒ τις μελλοντικές διευθετήσεις που θα αφορούν τους φοιτητές».

Σε ερώτησή μας αν το Brexit «θα επηρεαστεί πιστεύετε πολύ τους μελλοντικούς φοιτητές που θα ήθελαν να φοιτήσουν στο ΗΒ», ο κ. Κορνηλίου σημείωσε πως «αυτή την στιγμή τουλάχιστον όχι, δεν θεωρώ ότι θα επηρεαστεί η όλη κατάσταση, γιατί όπως ανέφερα και πριν, θα συνεχίσει να ισχύει η κατάσταση που ισχύει τώρα για τους φοιτητές μας, για τους πολίτες μας, για τους επιχειρηματίες μας, για τους ερευνητές μας, δεν αλλάζει απολύτως τίποτα στα δικαιώματα και στα οφέλη που έχουν ως Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν και εργάζονται στο ΗΒ. Όμως από την 1 Ιανουαρίου του 2021 αυτά θα μπουν σε μια νέα βάση, θα δούμε φυσικά και πως θα πάνε οι συζητήσεις. 

Τι θα γίνεται στα αεροδρόμια; Με ταυτότητα ή διαβατήριο; 
Τώρα δεν αλλάζει τίποτα, ανέφερε ο κ. Κορνηλίου. «Και από τις δύο μεριές δηλαδή, και Ευρωπαίοι πολίτες και Βρετανοί πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν με την ταυτότητα ή με τα Ευρωπαϊκά τους διαβατήρια λες και επισκέπτονται χώρα που είναι μέλος της ΕΕ.  Από την 1 Ιανουαρίου του 2021 όμως, αν τελικά τερματιστεί η μεταβατική περίοδος όπως διακήρυξε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, τότε θα αλλάξει και αυτό». Δηλαδή, εξήγησε, «δεν θα μπορεί κάποιος να ταξιδεύει με ταυτότητα ή να χρησιμοποιεί κάποιος τα EU gates, δεν θα ισχύουν αυτά που ισχύουν τώρα για τους Ευρωπαίους πολίτες στα Βρετανικά αεροδρόμια, το ίδιο φυσικά θα ισχύει και για τους ίδιους αντίστοιχα στα Ευρωπαϊκά αεροδρόμιά. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί, ίσως συμφωνηθεί να συνεχιστεί οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα σίγουρα».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Διασφαλισμένα τα δικαιώματα
Το σημαντικό αυτή την στιγμή, πρόσθεσε, είναι ότι έχουν πετύχει οι δύο πλευρές, και ήταν προτεραιότητα, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων και Βρετανών πολιτών αντίστοιχα, διότι μιλάμε για έναν αριθμό πέραν των τεσσάρων εκατομμυρίων πολιτών, οπότε έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να αντιμετωπισθεί αυτό το ζήτημα το οποίο αγγίζει τους πολίτες μας και τους δικούς τους και όπως αντιλαμβάνεστε επηρεάζει και οικογένειες κτλ., αυτό αντιμετωπίστηκε και επιτυχώς. Την επόμενη μέρα θα την δούμε στη δεδομένη στιγμή. Υπάρχουν βεβαίως και πράγματα τα οποία κάποιος δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτού του Brexit αλλά υπάρχει ταυτόχρονα και μια ετοιμότητα και από τις δύο πλευρές, να αντιμετωπισθεί το θέμα με ένα τρόπο ώστε να μην δημιουργηθούν δυσάρεστες καταστάσεις για την μια ή για την άλλη πλευρά. 

Αναμφισβήτητα κάποια πράγματα στο μέλλον θα αλλάξουν, αλλά ό,τι αλλάξει για εμάς θα αλλάξει και για εκείνους, οπόταν η προσπάθεια είναι να καταφέρουμε να πετύχουμε μια μελλοντική διευθέτηση η οποία δεν θα δημιουργήσει προβλήματα, αλλά ό,τι θα ισχύσει για την μια πλευρά θα ισχύσει και για την άλλη, δεν θα έχει κάποια από τις δύο πλευρές ειδική μεταχείριση. 

Λόγω του γεγονότος ότι η Βρετανία ήταν μέλος της ΕΕ για 47 χρόνια, ενδεχομένως αυτό θα μετρήσει ούτως ώστε να υπάρξει κατάληξη σε μια ειδική σχέση. Δεν μπορούμε να το προδικάσουμε αυτή την στιγμή, αναμφίβολα το θέμα των φοιτητών ήταν και είναι σε προτεραιότητα διότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός των φοιτητών μας σπουδάζει στο ΗΒ, κατέληξε ο κ. Κορνηλίου. 

Συμφωνία αποχώρησης 
Ως προς την Συμφωνία Αποχώρησης ο κ. Κορνηλίου σημείωσε ότι αυτή καλύπτει κυρίως τα δικαιώματα των πολίτων, περιλαμβανομένων, των φοιτητών, επιχειρηματιών καθώς και το οικονομικό σκέλος, δηλαδή αναφορικά με το ποσό χρημάτων που έπρεπε να δώσει το Ηνωμένο Βασίλειο και μέχρι πιο σημείο έπρεπε να πληρώνει για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Παράλληλα, μέσα σε αυτή την συμφωνία αποχώρησης καλύπτεται και θέμα των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, πέρα του Γιβραλτάρ και του θέματος της Βορείου Ιρλανδίας. 

Άννη Χαραλάμπους
 
705
Thumbnail

Όλο και αυξάνεται η δυναμική του τουρισμού για τη χώρα μας ακόμα και κατά τη διάρκεια περιόδων που δεν αφορούν σε περιόδους τουριστικής αιχμής παρουσιάζοντας και πάλι αύξηση στις αφίξεις των τουριστών.

Συγκεκριμένα, αύξηση παρουσίασαν οι αφίξεις των τουριστών τον Ιανουάριο του 2020 τόσο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019 όσο και με τον Ιανουάριο του 2018.
 
Οι αφίξεις των τουριστών για τον Ιανουάριο του 2020 ανήλθαν σε 85,622 χιλιάδες σε σύγκριση με 81,970 χιλιάδες τον Ιανουάριο του 2019 παρουσιάζοντας αύξηση 4,5% . Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2020 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο  του 2018 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση αφού τότε οι τουρίστες που μας έφτασαν ήταν 75,867 χιλιάδες.  

ad1mobile

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επί τούτου αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιανουάριος  ήταν ο πλέον παραγωγικός τουριστικά αφού αναφορικά με τις αφίξεις επρόκειτο για το μήνα Ιανουάριο με τις περισσότερες αφίξεις.
 
Αναφορικά με τις χώρες προέλευσης των τουριστών, οι αφίξεις από το Ισραήλ αυξήθηκαν κατά 58,0% τον Ιανουάριο 2020 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2019 ενώ παρατηρήθηκε και 91,9% αύξηση από την Ουκρανία. Αντίθετα σημειώθηκε μείωση 4,7% στις αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο, 18,1% μείωση από την Ελλάδα και 4,6% από τη Ρωσία.

Για τον Ιανουάριο του 2020, οι περισσότεροι τουρίστες έφτασαν από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου μόνο για τον εν λόγω μήνα έφτασαν στην Κύπρο 22,350 χιλιάδες τουρίστες και αποτελούσαν το 26,1% ενώ ακολουθούσε το Ισραήλ με 13,720 χιλιάδες τουρίστες και ποσοστό 16%. Στην επόμενη θέση βρισκόταν η Ελλάδα με 9,174 χιλιάδες και ποσοστό 10,7%, η Ρωσία με 7,512 χιλιάδες και ποσοστό 8,8% καθώς και η Ουκρανία με 3,989 χιλιάδες και ποσοστό 4,7%.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις για τον Ιανουάριο του 2020 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019 παρουσιάζουν η Ουκρανία με 91,9%, ο Λίβανος με 83%,  το Ισραήλ με 58%, η Γαλλία με 45% και το Βέλγιο με 41%.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις για τον Ιανουάριο του 2020 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019 παρουσίασαν η Φινλανδία με 84,8%, η Νορβηγία με 72,1%, η Ελβετία με 57,5%, η Γερμανία με 49% και η Ελλάδα με 18,1%. 

ΑΦΙΞΕΙΣ

 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Οι πιο υποσχόμενες αγορές
Αναφορικά, τώρα, με τις πιο υποσχόμενες αγορές από όπου η Κύπρος αντλεί τον τουρισμό της αυτές δεν είναι άλλες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Σουηδία. Πρόκειται για χώρες οι οποίες στέλνουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο στην Κύπρο και οι οποίες αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τον τουρισμό μας. 

2015
Το 2015 έφτασαν στη χώρα μας 2,6 εκατ. τουρίστες,
εκ των οποίων το 1.041.208 των τουριστών προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη δεύτερη θέση βρισκόταν η Ρωσία από όπου και μας έφτασαν 524.853 ενώ ακολουθούσαν η Ελλάδα με 139.539, η Γερμανία με 112.291 και η Σουηδία με 108.605. 

2016
Το 2016 έφτασαν στην Κύπρο 3,1 εκατ. τουρίστες
με την πλειοψηφία να προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου και αριθμούσαν 1.157.978 άτομα. Ακολουθούσαν η Ρωσία με 781.634, η Ελλάδα με 160.254, η Γερμανία με 124.030 και η Σουηδία με 115.019.

2017
Το 2017 έφτασαν στην Κύπρο 3,6 εκατ. τουρίστες
με την πλειοψηφία να είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου και αριθμούνταν 1.253.839 άτομα. Ακολουθούσαν η Ρωσία με 824.494, η Ελλάδα με 169.712, η Γερμανία με 188.826 και η Σουηδία με 136.725.

2018
Το 2018 ταξίδεψαν προς την Κύπρο 3,9 εκατ. τουρίστες
με την πλειοψηφία να μας έρχεται και πάλι από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου και αριθμούνταν 1.327.805 άτομα. Ακολουθούσαν η Ρωσία με 783.631, η Ελλάδα με 186.370, η Γερμανία με 189.200 και η Σουηδία με 153.769.

Αγορές που έρχονται από την εξωτερική

Πέρα από τις γνωστές αγορές που αναπτύξαμε πιο πάνω υπάρχουν και πέντε πολλά υποσχόμενες αγορές
οι οποίες παρουσιάζουν- όπως είδαμε πιο πάνω- άνοδο στα ποσοστά τους. Αυτές δεν είναι άλλες από την Ουκρανία, το Λίβανο, το Ισραήλ, τη Γαλλία και το Βέλγιο.

2015
Το 2015 από τη Γαλλία έφτασαν στην Κύπρο 36,469 χιλιάδες τουρίστες,
από το Βέλγιο 22.668 τουρίστες, από την Ουκρανία 50.644 τουρίστες, από το Λίβανο 36.981 και από το Ισραήλ 98.597 τουρίστες.

2016
Το 2016, από τη Γαλλία έφτασαν στη χώρα μας 42.576 τουρίστες,
από το Βέλγιο 28,238 τουρίστες, από την Ουκρανία 62.292, από το Λίβανο 50.361 και από το Ισραήλ 148.739 τουρίστες.

ad2mobile

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

2017
Το 2017, από τη Γαλλία μας έφτασαν 35.931 τουρίστες,
από το Βέλγιο 27.089 τουρίστες, από την Ουκρανία 48,190 χιλιάδες, από το Λίβανο 58.273 και από το Ισραήλ 261.966 τουρίστες.

2018
Το 2018, από τη Γαλλία έφτασαν στην Κύπρο 36.500 τουρίστες,
από το Βέλγιο 28.231 τουρίστες, από την Ουκρανία 69.619, από το Λίβανο 62.255 και από το Ισραήλ 232.561 τουρίστες.

article 1