Ταξιδεύετε Λονδίνο ή αλλού στη Βρετανία; Θέλετε βίζα; Τι ισχύει;

Ο Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου μιλά στην Brief για την επόμενη μέρα – Τι θα γίνει με τους φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι θα γίνεται στα αεροδρόμια; Με ταυτότητα ή διαβατήριο; 
Θα χρειαζόμαστε βίζα; 
Πόσες μέρες θα δικαιούμαστε παραμονή με βίζα; 
Τι ισχύει στη Μεταβατική Περίοδο 
Και μετά τον Ιανουάριο του 2021; Τι γίνεται; 
Όλα καλά για φέτος με τους φοιτητές, αλλά μετά; 

Τι γίνεται με το Brexit αναφορικά με τους Κύπριους πολίτες; Η Μεγάλη Βρετανία πλέον από την 1η Φεβρουαρίου 2020 είναι και επίσημα εκτός της ΕΕ και αρκετοί πολίτες διερωτώνται τι αλλάζει και τι θα αλλάξει τόσο αναφορικά με τα ταξίδια τους προς την Μεγάλη Βρετανία όσο και με το θέμα των φοιτητών.

Η Brief επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Κορνήλιο Κορνηλίου, ο οποίος και εξήγησε το τι ακριβώς συμβαίνει και το τι ακριβώς αλλάζει. 

Τι ισχύει στη Μεταβατική Περίοδο
«Στην συμφωνία αποχώρησης υπάρχει και μια πρόνοια για μια περίοδο 11 μηνών η οποία μπορεί να ανανεωθεί για 1 ή 2 χρόνια, η λεγόμενη μεταβατική περίοδος», δήλωσε ο Πρέσβης Κ. Κορνηλίου στην Brief για να προσθέσει πως: «Σε αυτή την μεταβατική περίοδο, πρέπει να θυμάστε δύο στοιχεία: Πρώτον, παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποχωρήσει από την ΕΕ δεν είναι πλέον Κράτος Μέλος, εν τούτοις έχει συμφωνηθεί ότι για την Μεταβατική περίοδο, μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς, θα καταβάλει την συνεισφορά του στον προϋπολογισμό της ΕΕ και θα συνεχίσουν να ισχύουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις για τους Βρετανούς πολίτες στην ΕΕ, πέρα του ενός εκατομμυρίου Βρετανών πολιτών που ζουν σε διάφορες χώρες της ΕΕ, όπως και για τα τρία εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών που ζουν ή εργάζονται στο ΗΒ. Όποτε δεν αλλάζει κάτι ούτε για τους μεν ούτε για τους δε, οτιδήποτε κατά την διάρκεια της Μεταβατικής περιόδου». 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Και μετά τον Ιανουάριο του 2021; 
Τώρα όσον αφορά το τι θα γίνει μετά την 1 Ιανουαρίου του 2021, πρόσθεσε ο κ. Κορνηλίου, «θα υπάρχει μια νέα διευθέτηση, είναι αυτό που συζητούμε τώρα στην ΕΕ, η μελλοντική σχέση του ΗΒ και της ΕΕ, αυτό θα το δούμε στην πορεία, αλλά έχει συμφωνηθεί και είναι κατεργασμένο μέσα στην συμφωνία αποχώρησης,  ότι όλοι οι οποίοι ζουν αυτή την στιγμή και εργάζονται στο ΗΒ για μια «Α περίοδο» δεν θα επηρεαστούν από την έξοδο του ΗΒ όπως αντίστοιχα και οι Βρετανοί οι οποίοι ζουν και εργάζονται σε χώρες της ΕΕ, δεν θα επηρεαστούν από την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ».

Θα χρειαζόμαστε βίζα; 
Στην ερώτηση κατά πόσο μετά την Μεταβατική Περίοδο οι φοιτητές θα χρειάζονται βίζα για να πάνε να σπουδάσουν στο ΗΒ, ο Πρέσβης Κ. Κορνηλίου σημείωσε πως «μετά την Μεταβατική περίοδο, ναι θα χρειάζονται βίζα για να μπορούν να πηγαίνουν για σπουδές στο ΗΒ. Αλλά θα πρέπει να δούμε και τι θα συμφωνηθεί μέσα σε αυτούς του 11 μήνες. Γιατί θα συμφωνηθεί η νέα σχέση ΗΒ και ΕΕ, όποτε δεν ξέρουμε ακόμα τι θα περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία/σχέση, υπάρχει μια πολιτική διακήρυξη των ηγετών της ΕΕ και του ΗΒ αλλά θα πρέπει να δούμε στην πράξη τι θα συμφωνηθεί μέσα σε αυτούς του 11 μήνες». 

Πόσες μέρες θα δικαιούμαστε παραμονή με βίζα; 
«Ο ευρωπαίος πολίτης και αντίστοιχα ο Βρετανός πολίτης, που θα επισκέπτεται χώρα της ΕΕ θα δικαιούται να μένει διάστημα μέχρι και 90 ημέρες χωρίς βίζα, το ίδιο θα ισχύει και για τον δικό μας τον πολίτη. Είναι 90 ημέρες ανά το 6μηνό, ένα μεγάλο διάστημα», είπε ο κ. Κορνηλίου για να προσθέσει πως «πέραν τούτο όμως, αν κάποιος θα πάει να εργαστεί ή να σπουδάσει θα ισχύσουν άλλες διευθετήσεις γιατί πλέον το ΗΒ είναι τρίτη χώρα οπόταν θα δούμε τι διευθετήσεις θα ισχύσουν. Αυτή την στιγμή καλύπτονται τα δικαιώματά τους από την μεταβατική περίοδο». Αυτό γίνεται, εξήγησε ο κ. Κορνηλίου, και «για να αποφύγουν τον κίνδυνο κάποιος να πάει να εργαστεί με τουριστική βίζα. Μπορείτε να πάτε και να μείνετε στο ΗΒ μετά την 1 Φεβρουαρίου του 2021, για μια περίοδο 3 μηνών, μέσα σε ένα 6μηνο. Αλλά 3 και 3 μήνες μας κάνουν ένα 6μηνο, οπότε είναι το ίδιο που ίσχυε και πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».

>>> Όλες οι εξελίξεις για το Brexit εδώ <<<

Όλα καλά για φέτος με τους φοιτητές
Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, «ο υπουργός Παιδείας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου ήταν πρόσφατα στο Λονδίνο για διευθετήσεις, και εξέδωσε ανακοίνωση ότι δεν θα αλλάξουν τα δίδακτρα ούτε για την νέα χρονιά που ξεκινά το 2020, που ανήκει σε αυτή την περίοδο την μεταβατική, αλλά είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης να συμφωνήσει με το ΗΒ τις μελλοντικές διευθετήσεις που θα αφορούν τους φοιτητές».

Σε ερώτησή μας αν το Brexit «θα επηρεαστεί πιστεύετε πολύ τους μελλοντικούς φοιτητές που θα ήθελαν να φοιτήσουν στο ΗΒ», ο κ. Κορνηλίου σημείωσε πως «αυτή την στιγμή τουλάχιστον όχι, δεν θεωρώ ότι θα επηρεαστεί η όλη κατάσταση, γιατί όπως ανέφερα και πριν, θα συνεχίσει να ισχύει η κατάσταση που ισχύει τώρα για τους φοιτητές μας, για τους πολίτες μας, για τους επιχειρηματίες μας, για τους ερευνητές μας, δεν αλλάζει απολύτως τίποτα στα δικαιώματα και στα οφέλη που έχουν ως Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν και εργάζονται στο ΗΒ. Όμως από την 1 Ιανουαρίου του 2021 αυτά θα μπουν σε μια νέα βάση, θα δούμε φυσικά και πως θα πάνε οι συζητήσεις. 

Τι θα γίνεται στα αεροδρόμια; Με ταυτότητα ή διαβατήριο; 
Τώρα δεν αλλάζει τίποτα, ανέφερε ο κ. Κορνηλίου. «Και από τις δύο μεριές δηλαδή, και Ευρωπαίοι πολίτες και Βρετανοί πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν με την ταυτότητα ή με τα Ευρωπαϊκά τους διαβατήρια λες και επισκέπτονται χώρα που είναι μέλος της ΕΕ.  Από την 1 Ιανουαρίου του 2021 όμως, αν τελικά τερματιστεί η μεταβατική περίοδος όπως διακήρυξε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, τότε θα αλλάξει και αυτό». Δηλαδή, εξήγησε, «δεν θα μπορεί κάποιος να ταξιδεύει με ταυτότητα ή να χρησιμοποιεί κάποιος τα EU gates, δεν θα ισχύουν αυτά που ισχύουν τώρα για τους Ευρωπαίους πολίτες στα Βρετανικά αεροδρόμια, το ίδιο φυσικά θα ισχύει και για τους ίδιους αντίστοιχα στα Ευρωπαϊκά αεροδρόμιά. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί, ίσως συμφωνηθεί να συνεχιστεί οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα σίγουρα».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Διασφαλισμένα τα δικαιώματα
Το σημαντικό αυτή την στιγμή, πρόσθεσε, είναι ότι έχουν πετύχει οι δύο πλευρές, και ήταν προτεραιότητα, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων και Βρετανών πολιτών αντίστοιχα, διότι μιλάμε για έναν αριθμό πέραν των τεσσάρων εκατομμυρίων πολιτών, οπότε έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να αντιμετωπισθεί αυτό το ζήτημα το οποίο αγγίζει τους πολίτες μας και τους δικούς τους και όπως αντιλαμβάνεστε επηρεάζει και οικογένειες κτλ., αυτό αντιμετωπίστηκε και επιτυχώς. Την επόμενη μέρα θα την δούμε στη δεδομένη στιγμή. Υπάρχουν βεβαίως και πράγματα τα οποία κάποιος δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτού του Brexit αλλά υπάρχει ταυτόχρονα και μια ετοιμότητα και από τις δύο πλευρές, να αντιμετωπισθεί το θέμα με ένα τρόπο ώστε να μην δημιουργηθούν δυσάρεστες καταστάσεις για την μια ή για την άλλη πλευρά. 

Αναμφισβήτητα κάποια πράγματα στο μέλλον θα αλλάξουν, αλλά ό,τι αλλάξει για εμάς θα αλλάξει και για εκείνους, οπόταν η προσπάθεια είναι να καταφέρουμε να πετύχουμε μια μελλοντική διευθέτηση η οποία δεν θα δημιουργήσει προβλήματα, αλλά ό,τι θα ισχύσει για την μια πλευρά θα ισχύσει και για την άλλη, δεν θα έχει κάποια από τις δύο πλευρές ειδική μεταχείριση. 

Λόγω του γεγονότος ότι η Βρετανία ήταν μέλος της ΕΕ για 47 χρόνια, ενδεχομένως αυτό θα μετρήσει ούτως ώστε να υπάρξει κατάληξη σε μια ειδική σχέση. Δεν μπορούμε να το προδικάσουμε αυτή την στιγμή, αναμφίβολα το θέμα των φοιτητών ήταν και είναι σε προτεραιότητα διότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός των φοιτητών μας σπουδάζει στο ΗΒ, κατέληξε ο κ. Κορνηλίου. 

Συμφωνία αποχώρησης 
Ως προς την Συμφωνία Αποχώρησης ο κ. Κορνηλίου σημείωσε ότι αυτή καλύπτει κυρίως τα δικαιώματα των πολίτων, περιλαμβανομένων, των φοιτητών, επιχειρηματιών καθώς και το οικονομικό σκέλος, δηλαδή αναφορικά με το ποσό χρημάτων που έπρεπε να δώσει το Ηνωμένο Βασίλειο και μέχρι πιο σημείο έπρεπε να πληρώνει για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Παράλληλα, μέσα σε αυτή την συμφωνία αποχώρησης καλύπτεται και θέμα των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, πέρα του Γιβραλτάρ και του θέματος της Βορείου Ιρλανδίας. 

Άννη Χαραλάμπους