Τελευταία μέρα για ψώνια / «Πονοκέφαλος» κάποια περίπτερα

Κλειστές την Πρωτομαγιά / Τι διευκολύνσεις δίνουν για να αποφευχθεί ο συνωστισμός / Ζήτημα με κάποια περίπτερα

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Τελευταία μέρα σήμερα Μεγάλη Παρασκευή (30/4) για να μπορέσουν οι καταναλωτές να εξυπηρετηθούν για το Πασχαλινό τους τραπέζι από τις υπεραγορές, καθώς σύμφωνα και με χθεσινό ρεπορτάζ της Βrief, οι υπεραγορές θα εφαρμόσουν τις οδηγίες του διατάγματος (διαβάστε εδώ το διάταγμα) που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή (23/4) το Υπουργείο Υγείας, που θέλει τις εν λόγω επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές την Πρωτομαγιά, δηλαδή αύριο Μ. Σάββατο. 

Υπενθυμίζεται ότι, το αν θα άνοιγαν οι υπεραγορές την Πρωτομαγιά είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις, με το  το Υπουργείο Εργασίας να δίνει οδηγίες να παραμείνουν κλειστές, και την ίδια ώρα ο ΠΑΣΥΠΕ, να ενημερώνει τα μέλη του πως αν το επιθυμούν θα μείνουν ανοικτές εξυπηρετώντας τον κόσμο ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός τις προηγούμενες ημέρες, ως πρακτική κατά της πανδημίας.

«Αρκετά μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών  έχουν προνοήσει ώστε να εξυπηρετήσουν όσον το δυνατό καλύτερα τους πελάτες να μην ταλαιπωρούνται αλλά και λόγω της πανδημίας για να μην συνωστίζονται, σημείωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υπεραγορών, Αντρέας Χατζηαδάμου, προσφέροντας μια άλλη υπηρεσία.

Πιο συγκεκριμένα, και όπως ανέφερε χθες στην Brief ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υπεραγορών, αρκετές υπεραγορές και ειδικά στα κρεοπωλεία, δίνουν την επιλογή για όποιον θέλει να παραγγείλει το κρέας που θα χρειαστεί από πριν για να μην χρειάζεται να περιμένει στην ουρά.

Κρέας και Ψωμί στα περίπτερα

Την ίδια ώρα πονοκέφαλο προκαλεί στους επαγγελματίες και στις αρχές το ότι κάποιες επιχειρήσεις και περίπτερα πωλούν είδη τα οποία δεν επιτρέπονται βάσει σχετικής νομοθεσίας.

Να υπενθυμίσουμε πως το εν λόγω ζήτημα απασχολεί από την αρχή της πανδημίας τόσο τους αρμόδιους που επηρεάζονται από αυτή την παράνομη πρακτική καθώς αρκετές επιχειρήσεις έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς και τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα αφού πωλούσαν προϊόντα που δεν εμπίπτουν στην δικαιοδοσία τους. Υπενθυμίζεται ότι μια από τις πρακτικές που ακολουθήθηκε κατά καιρούς όταν με διατάγματα ανέστειλαν την λειτουργία τους όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις, είναι να κλείνουν συγκεκριμένα τμήματα σε υπεραγορές, για να μειωθεί ο χρόνος παραμονής στην υπεραγορά αλλά και για να μην τεθεί θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών (ΠΑΣΥΠΕ), Ανδρέα Χατζηαδάμου, μιλώντας στην Brief, σημείωσε πως, «κάποια περίπτερα, διαθέτουν παραβιάζοντας τον σχετικό νόμο, είδη τα οποία δεν θα έπρεπε να πωλούν και έχουν μετεξελιχθεί σε υπεραγορές. Έχουμε λάβει κάποια παράπονα από μέλη μας για τέτοιες περιπτώσεις».

Όπως ανέφερε, έχουν γίνει παράπονα από μέλη του ΠΑΣΥΠ ότι, «για παράδειγμα στην Πάφο υπάρχει ένα συγκεκριμένο περίπτερο, το οποίο πωλεί και ψωμί και κρέας και θα μείνει ανοικτό χωρίς να θορυβηθεί και χωρίς να τον ενοχλήσει κανένας».

Δεν είναι η πρώτη φορά όπως σημείωσε στην Brief που κάποιες επιχειρήσεις με την δικαιολογία ότι ανήκει στην κατηγορία «ειδικό κατάστημα», παρανομεί.

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει όπως ανέφερε και για το οποίο ο Σύνδεσμος Υπεραγορών έχει δεχθεί πολλά τηλεφωνήματα από μέλη του, αφορά υπεραγορές που λειτουργούν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τη σχετική αδειοδότηση.

 «Ελπίζουμε ότι η αστυνομία και τα αρμόδια όργανα του κράτος θα τους καταγγείλουν» επεσήμανε.

Ξένια Προδρόμου