Θα λειτουργούν ως ATM φούρνοι, περίπτερα, πρατήρια & supermarket

Νέα εποχή στην ανάληψη χρημάτων - Θα γίνεται χωρίς χρέωση στα ταμεία – Μέχρι ποιο ποσό επιτρέπεται – Πώς γίνεται

UPD: Cashback: Οι 252 επιχειρήσεις για ανάληψη χρημάτων έως & €100

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Τη νέα εποχή σχετικά με την ανάληψη χρημάτων προωθεί η Τράπεζα Κύπρου. Μια νέα εποχή η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα σε πολίτες να λαμβάνουν μετρητά από τους λογαριασμούς τους χωρίς να χρειάζεται η λειτουργία υποκαταστήματος τράπεζας ή ATM στην περιοχή τους. 

Μάλιστα, η Τράπεζα Κύπρου – σύμφωνα με πηγές από την τράπεζα - έχει ήδη πάρει πρωτοβουλία και ενημερώνει εμπόρους για αυτή τη νέα δυνατότητα. 

Πιο συγκεκριμένα, με την υπηρεσία CashBack – μια πρακτική που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό – οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα χρήματα τους και ανάληψης μέσω της χρεωστικής τους κάρτας (Mastercard ή VISA), κάνοντας απλά τις καθημερινές τους κινήσεις σε καταστήματα. 

Θα πρέπει να αναφερθεί πως τo Cashback είναι διαθέσιμο μόνο όταν ο καταναλωτής παρουσιάσει την κάρτα του και όχι μέσω Apple Pay / Wallet

Χωρίς καμία χρέωση η ανάληψη – Ισχύει με κάρτες όλων των τραπεζών 

Οι πολίτες θα μπορούν να παίρνουν μετρητά από υπεραγορές, φούρνους, περίπτερα, κρεοπωλεία, πρατήρια καυσίμων και από όσες επιχειρήσεις ενταχθούν σε αυτό το σχέδιο, χωρίς χρέωση – ούτε για τους ίδιους, αλλά ούτε και για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων – χωρίς να χρειάζεται κάποια διαδικασία παρά μόνο την προσωπική τους χρεωστική κάρτα (μπορεί να γίνει με κάρτες από όλες τις τράπεζες φτάνει να είναι MasterCard ή VISA) και αφού το ζητήσουν από το ταμείο όπου προχώρησαν κανονικά με τις αγορές τους. 

Πώς λειτουργεί 

Με πιο απλά λόγια. Κατά τη διάρκεια της αγοράς, και αφού ενεργοποιήσει την υπηρεσία ο έμπορας τότε το POS τερματικό θα παρέχει τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών, έως €100. Αυτό το ποσό θα χρεωθεί στην κάρτα του πελάτη και ακολούθως ο καταναλωτής θα λάβει τα χρήματα που ζήτησε. 

Μέχρι €100 το μέγιστο ποσό ανάληψης ανά συναλλαγή 

Το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών καθορίζεται στα €100 ανά συναλλαγή (μπορείς δηλαδή εάν επισκεφθείς άλλες επιχειρήσεις εντός της ημέρας να προβείς και σε άλλες αναλήψεις). 

Παράλληλα, η κάθε επιχείρηση μπορεί να επιτρέπει ανάληψη και μικρότερων ποσών, μέχρι 4 επιλογές και ο κάθε επιχειρηματίες μπορεί να αλλάξει το ποσό, όσο και τις επιλογές που θα προσφέρει. Η μοναδική επιλογή που δεν μπορεί να διαφοροποιήσει η κάθε επιχείρηση είναι η μέγιστη ανάληψη που όπως αναφέραμε καθορίστηκε στα €100.

Πώς μπορούν να ενεργοποιήσουν την υπηρεσία οι επιχειρήσεις 

Τα καταστήματα μπορούν να ενεργοποιήσουν εύκολα αυτή την υπηρεσία για να αποφύγουν τις χρεώσεις, επικοινωνώντας απλά με τον παροχέα του POS τερματικού που χρησιμοποιούν και ενημερώνοντας τους ότι θέλουν να ενταχθούν στο σχέδιο CashBack. 

Τέλος το ψάξιμο για ΑΤΜ – Ρίχνει το κόστος για τις επιχειρήσεις 

Τα πλεονεκτήματα αυτής της νέα υπηρεσίας αφορούν τόσο τους καταναλωτές – και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους – όσο και τους ίδιους τους επιχειρηματίες

Όσον αφορά τους καταναλωτές, μπορούν πλέον να κάνουν ανάληψη μετρητών χωρίς χρέωση. Ταυτόχρονα, δεν θα χρειάζεται να σπαταλούν χρόνο για στάση σε ATM για ανάληψη μετρητών, αφού θα συνδυάζουν τις αγορές τους με την ανάγκες τους για ρευστό, ενώ άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η ασφάλεια που θα παρέχεται κατά την διάρκεια ανάληψης των μετρητών, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. 

Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις θα μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος όσον αφορά τη διαχείριση μετρητών, αφού αυτά θα μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές πωλήσεις, ενώ παράλληλα η υπηρεσία θα συμβάλλει και στην αύξηση των πωλήσεων του καταστήματος, καθώς οι καταναλωτές θα επιλέγουν τις επιχειρήσεις που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία. 

Χαράλαμπος Ζάκος