Θέλουν να θωρακίσουν τον νόμο για τους εγκλωβισμένους αγοραστές

"Τρέχουν" να προλάβουν την απόφαση του Ανωτάτου στην Βουλή για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων
  • Θέλουν να προλάβουν την απόφαση του Ανώτατού
  • Τι λέει η πρόταση νόμου
  • Η πλευρά του κτηματολογίου

Σε ψήφιση της πρότασης νόμου που θα παρέχει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι αγοραστές ακινήτων εντός των επόμενων εβδομάδων, στοχεύει η Επιτροπή Νομικών της Βουλής. Συγκεκριμένα η πρόταση νόμου θα πρέπει να πάει στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση πριν το θερινό της κλείσιμο στις 15 Ιουλίου.

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών γίνεται αγώνας δρόμου με τις προτάσεις για τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων. Με προσθέσεις και διαγραφές άρθρων, Βουλευτές και κόμματα, προσπαθούν να ετοιμάσουν την τελική πρόταση νόμου. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η προσπάθεια των βουλευτών εστιάζει στο ότι θα πρέπει να θωρακίσουν την πρότασης νόμου, σε μελλοντικές προσφυγές τραπεζών, επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και άλλων εμπλεκόμενων στα δικαστήρια.

Θέλουν να προλάβουν την απόφαση του Ανωτάτου
Η νέα πρόταση νόμου δεν θα πρέπει να συγκρούεται με τις πρόνοιες που κρίθηκαν σε πρώτο βαθμό αντισυνταγματικές. Οι βουλευτές επιδιώκουν να προλάβουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την έφεση που έχει ασκηθεί, καθώς και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο προσέφυγαν ξένοι αγοραστές οι οποίοι εξόφλησαν τα ακίνητά τους, αλλά δεν έλαβαν τίτλο ιδιοκτησίας. Ο ισχύων νόμος έχει κριθεί αντισυνταγματικός από δύο επαρχιακά δικαστήρια. Εξού και η σπουδή των βουλευτών για την γρήγορη ετοιμασία της νέας πρότασης νόμου.

Η πρόταση νόμου
Η πρόταση νόμου χαρακτηρίζει ως καταχρηστική τη συμπεριφορά των τραπεζών να επιβαρύνουν το ίδιο ακίνητο με πολλαπλές υποθήκες, γνωρίζοντας πως οι αρχικοί αγοραστές δεν ήταν ενημερωμένοι ώστε να μην υπογράψουν τη σύμβαση με την τράπεζα. Επίσης, δίνεται δικαίωμα στις τράπεζες να φέρνουν ένσταση κατά τη μεταφορά των υποθηκών στα ακίνητα. Παράλληλα ο εγκλωβισμένος ιδιοκτήτης ακινήτου όταν υποβάλλει αίτηση για μεταβίβαση του ακινήτου, θα πρέπει να τη συνοδεύει με τα ανάλογα υποστηρικτικά στοιχεία.

Η προσπάθεια της Βουλής επικεντρώνεται και στην πρόνοια που κρίθηκε αντισυνταγματική από το Δικαστήριο και αφορούσε τις εξουσίες του Διευθυντή του Κτηματολογίου. Βάσει του νέου κειμένου της πρότασης νόμου, δίνεται δικαίωμα στις τράπεζες να φέρνουν ένσταση κατά τη μεταφορά των υποθηκών στα ακίνητα. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η εξουσία του διευθυντή του Κτηματολογίου, ο οποίος θα έχει κυρίως υποστηρικτικό ρόλο. Την ίδια στιγμή ο εγκλωβισμένος ιδιοκτήτης ακινήτου, όταν υποβάλλει αίτηση για μεταβίβαση του ακινήτου, θα πρέπει να τη συνοδεύει με τα ανάλογα υποστηρικτικά στοιχεία.

Στο παρελθόν ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, είχε αναφέρει πως το Δικαστήριο δεν εμποδίζεται να εξετάζει αγωγές που υποβάλλουν εγκλωβισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων για παράβαση των συμβατικών όρων της σύμβασης. Επίσης οι εγκλωβισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στα δικαστήρια λόγω και καταχρηστικής συμπεριφοράς των τραπεζών.

Η θέση του Κτηματολογίου
Σύμφωνα με στοιχεία του Κτηματολογίου, έχουν υποβληθεί 17.443 αιτήσεις για τον απεγκλωβισμό ακινήτων, από τα οποία οι 6.086 έλαβαν τίτλο ιδιοκτησίας. Επίσης 7.876 ακίνητα δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν, λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας για τα ακίνητα. Ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που είναι χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας είναι περίπου 31 χιλ. Εξάλλου οι ιδιοκτήτες 23 χιλ. ακινήτων δεν έχουν υποβάλει αίτηση για απεγκλωβισμό των ακινήτων τους μέσω των διαδικασιών που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Εγκλωβισμένα ενδεχομένως να μείνουν πέραν των 30 χιλ. ακινήτων. Για αρκετά από τα ακίνητα υπάρχουν εμπόδια που δεν επιτρέπουν την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες 23 χιλιάδων ακινήτων δεν έχουν υποβάλει αίτηση για απεγκλωβισμό των ακινήτων τους μέσω των διαδικασιών που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Το Κτηματολόγιο αποδίδει τη μη υποβολή των αιτήσεων κυρίως στο ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι και σε άλλες παραμέτρους που σχετίζονται με τις αλλαγές που έκαναν οι ιδιοκτήτες τους στα ακίνητα. 

Οι ιδιοκτήτες 7.862 ακινήτων, παρόλο που έχουν υποβάλει αίτηση, δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν γιατί απλά  δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας για τα  εν λόγω ακίνητα.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, πως τα κοινοβουλευτικά κόμματα επέδειξαν ομοψυχία και σπουδή στο συγκεκριμένο θέμα όπως φαίνεται και μέσα από τις δηλώσεις του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Νομικών, βουλευτή του ΔΗΣΥ, Γιώργου Γεωργίου, αλλά και του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άριστου Δαμιανού.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι η πρόταση προωθείται με συλλογική απόφαση από όλα τα κόμματα, με στόχο να αρθούν οι αδυναμίες της νομοθεσίας και να απεγκλωβιστούν οι εγκλωβισμένοι αγοραστές, στη βάση ενός πλαισίου θέσεων που να εξυπηρετεί τα θέματα του τραπεζικού τομέα, χωρίς να παραγνωρίζει τη λύση προβλημάτων και την κατοχύρωση δικαιωμάτων των αγοραστών ακινήτων που συνήψαν συμφωνίες καλή τη πίστη.

Από την πλευρά του ο κ. Δαμιανού τόνισε ότι για το ΑΚΕΛ υπάρχει ξεκάθαρος στόχος ότι τα δικαιώματα των τραπεζών πρέπει με τρόπο ισορροπημένο να αντισταθμίζονται με τα δικαιώματα των καλή τη πίστη δανειοληπτών.

Σημειώνεται πως, το τελικό κείμενο της πρότασης νόμου θα συζητηθεί στις 25 του μήνα σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών.

***Ο όρος εγκλωβισμένος αγοραστής αφορά αυτούς που έχουν πληρώσει ολόκληρο το τίμημα για την αγορά του ακινήτου τους ή είναι διατεθειμένοι να το πράξουν άμεσα και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
α) Αφορά τους αγοραστές για τα ακίνητα των οποίων δεν έχουν ακόμη εκδοθεί τίτλοι ιδιοκτησίας.
β) Αφορά αυτούς των οποίων οι τίτλοι ιδιοκτησίας έχουν εκδοθεί στο όνομα του ντιβέλοπερ, αλλά για κάποιο λόγο ήταν αδύνατη η μεταβίβαση του τίτλου στον αγοραστή.

Ευαγόρας Προκοπίου