Θέλουν περισσότερα τετραγωνικά σε οικίες με μειωμένο ΦΠΑ 5%

Τα κόμματα θα διερευνήσουν το ενδεχόμενο να αυξηθούν και άλλο τα τετραγωνικά που θα εμπίπτουν στο μειωμένο συντελεστή

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Αν και βελτιωμένο το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή σε σχέση με τα τετραγωνικά που θα εμπίπτουν στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, τα κόμματα προτίθενται να διερευνήσουν τις πιθανότητες ακόμα μεγαλύτερης βελτίωσης. Το θέμα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα ακίνητα θα συζητηθεί τη Δευτέρα 27/6 στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα θα συζητηθεί το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που κατέθεσε στην επιτροπή το Υπουργείο Οικονομικών με τίτλο ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 που αφορά στη στοχευμένη επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5%) στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

 

>>>>ΕΞΕΛΙΞΗ: Νέο ΦΠΑ κατοικιών: Θα αυξήσει ενοίκια/τιμές λένε οι εμπλεκόμενοι

Παράλληλα, βρίσκεται στο τραπέζι και η πρόταση νόμου των κ. Στέφανου Στεφάνου, Άριστου Δαμιανού και Αντρέα Καυκαλιά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ με τίτλο ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2019, ο οποίος στοχεύει στη διόρθωση στρεβλώσεων και αδυναμιών σε σχέση με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5%) στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας.

Και για τα δυο θέματα κλήθηκαν να παραστούν στη συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του ΚΕΒΕ, του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου, του Παγκύπρου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου, του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου, της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) και του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών και Συμβούλων Ακινήτων Κύπρου.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, δικαιολογείται η επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα πλαίσια κοινωνικής πολιτικής για τα πρώτα 170 τετραγωνικά μέτρα κατοικιών με συνολικό εμβαδό 220 τ.μ. και με συνολική αξία που να μην υπερβαίνει τις €350.000.

Όσον αφορά στα διαμερίσματα για τα οποία γίνεται διαχωρισμός από τις κατοικίες, προτείνεται μειωμένος συντελεστής για τα πρώτα 90 τ.μ. διαμερισμάτων με συνολικό εμβαδό 110 τ.μ. και με συνολική αξία που να μην υπερβαίνει τις €200.000. Επιπρόσθετα, στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής, εισάγεται διάταξη που προβλέπει ότι για τα άτομα ΑΜΕΑ δεν εφαρμόζεται το κριτήριο του συνολικού εμβαδού κατοικίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών για τον καθορισμό των εμβαδών χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσία, με βάση τα οποία προκύπτει ότι η διάμεση αξία για κατοικίες που αγοράζονται από κύπριους ανέρχεται σε 173.73 τ.μ. με αξία €1623.80 ανά τ.μ. και για διαμερίσματα σε 91 τ.μ. με αξία €1868.41 ανά τ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε την επιβολή μειωμένου ΦΠΑ μέχρι τα 140 τ.μ. της κύριας κατοικίας, με συνολικό εμβαδό έως 200 τ.μ. Οι βουλευτές που διαφώνησαν είχαν ζητήσει επιστροφή στο καθεστώς του 2011. Δηλαδή, να επιβάλλεται μειωμένο ΦΠΑ στα πρώτα 200 τ.μ. της κύριας κατοικίας, με συνολικό εμβαδό μέχρι 275 τ.μ. Σήμερα, 5% ΦΠΑ επιβάλλεται στα πρώτα 200 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ) του ακινήτου, ανεξαρτήτως εμβαδού.

Μιλώντας στην Brief, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, μέλος της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Ονούφριος Κουλλά, ανέφερε ότι ως πρώτη επιλογή το κόμμα του θα προέκρινε να συνεχίσει το καθεστώς που ισχύει σήμερα όσον αφορά στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Ενισχυτικό τούτου, όπως ανέφερε ο κ. Κουλλά είναι το γεγονός ότι με το μέτρο που εισήχθη πριν από μερικά χρόνια και ισχύει μέχρι σήμερα επιτυγχάνονταν τρεις βασικοί στόχοι. Πρώτο στήριζε και τη μεσαία τάξη στην όποια προσπάθεια εξασφάλισης στέγης, δεύτερο, στήριζε και την ανάπτυξη, είχε δηλαδή και το αναπτυξιακό στοιχείο μέσα και τρίτο ήταν δυνατό να προσελκύσει αγοραστές από το εξωτερικό. Δεν ήταν δηλαδή ένα απλό κοινωνικό μέτρο που στήριζε μόνο τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, σημείωσε.

Ωστόσο αφού παρενέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζήτησε νέα ρύθμιση του θέματος, σημείωσε ότι αυτό που φέρνει τώρα το Υπουργείο Οικονομικών, είναι σαφώς πιο βελτιωμένο σε σχέση με το προηγούμενο. Θα θέλαμε κάτι περισσότερο, πρόσθεσε ο κ. Κουλλά, ωστόσο, αυτό θα το διερευνήσουμε στη συνεδρία της Δευτέρας για να δούμε αν υπάρχουν περιθώρια από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πάντως, όπως επισήμανε ο κ. Κουλλά, με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, επιτυγχάνονται τρεις στόχοι που είχε θέσει ο ΔΗΣΥ για το συγκεκριμένο θέμα. Δηλαδή αυξάνονται τα τετραγωνικά, μπαίνει οροφή ως προς την αξία των ακινήτων και εισάγεται μεταβατική περίοδος.

Από την πλευρά του, μιλώντας στην Brief ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, μέλος της επιτροπής Οικονομικών, Αντρέας Καυκαλιάς, αναφερόμενος στην πρόταση του κόμματος σημείωσε ότι αποτελεί ένα βοηθητικό στοιχείο προς αξιοποίηση ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος εκείνων που θέλουν να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία. Όσον αφορά στο αναθεωρημένο κυβερνητικό νομοσχέδιο, ο κ. Καυκαλιάς, σημείωσε ότι σίγουρα είναι μια βελτιωμένη έκδοση του προηγούμενου νομοσχεδίου, ωστόσο ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν τόσο σε σχέση με τα τετραγωνικά, δηλαδή το εμβαδό όσο και σε σχέση με την αξία.

Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε ο κ. Καυκαλιάς, το κόμμα του θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια να αυξηθούν και άλλο τα εμβαδά τόσο στις κατοικίες όσο και στα διαμερίσματα σε σχέση με την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, σε σχέση με τις αξίες, ο κ. Καυκαλιάς τόνισε ότι θα πρέπει να δούμε τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα στην αγορά και αν είναι εφικτή η αγορά μιας κατοικίας ή ενός διαμερίσματος με τις τιμές οροφής που θέτει το υπουργείο. Αν οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα, τότε θα πρέπει να τις αναθεωρήσουμε, ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε ότι πρώτη μας έννοια είναι να δημιουργηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν θα αποκλείει κόσμο, ο οποίος κινείται σε λογικά πλαίσια όσον αφορά στην εξασφάλιση κατοικίας ή διαμερίσματος και δεν θα του αποστερούμε τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
0030431.pdf274.43 KB
 
2279