Θέσεις εργασίας υπάρχουν, αλλά οι άνεργοι δεν έχουν δεξιότητες

Πρόβλημα η αναντιστοιχία μεταξύ κενών θέσεων και δεξιοτήτων – Εκτιμάται αυξημένη μακροχρόνια ανεργία στην Κύπρο

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

H ανεργία συνεχίζει να συγκρατείται, ωστόσο, την ίδια ώρα συνεχίζονται να αυξάνονται και οι κενές θέσεις εργασίας, χωρίς ωστόσο  να υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό για να τις αναλάβει, οδηγώντας έτσι σε αυξανόμενη πίεση για μακροχρόνια ανεργία τα επόμενα χρόνια, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία και οι γενικές παρατηρήσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου σχετικά με την Αγορά Εργασίας στην Κύπρο. 

Ειδικότερα, αν και στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια η ανεργία έχει σημειώσει πτώση και ενώ ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού κατέχει κάποιον πανεπιστημιακό τίτλο, εντούτοις τα στοιχεία από την αγορά εργασίας δείχνουν μια αρνητική τάση, η οποία εκτιμάται πως θα αυξήσει την μακροχρόνια ανεργία

Η αναντιστοιχία μεταξύ κενών θέσεων εργασίας και δεξιοτήτων που κατέχει το εργατικό δυναμικό – πρόβλημα το οποίο έχει εντοπιστεί ειδικά μετά την κάθοδο εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο – αποτελεί «πονοκέφαλο», καθώς από τη μια οι ξένες εταιρείες δεν μπορούν να βρουν ντόπιους εργαζομένους, γεγονός που ενδεχομένως να δυσχεραίνει τις προσπάθειες για προσέλκυση τους, και από την άλλη ο κίνδυνος για αύξηση των νέων και μακροχρόνια ανέργων. 

Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, τα στοιχεία που συγκέντρωσε για την Αγορά Εργασίας καταδεικνύουν μια συνεχόμενη αύξηση στις κενές θέσεις εργασίας επιβεβαιώνοντας τη μη ευθυγράμμιση των αναγκών με τις διαθέσιμες δεξιότητες στην αγορά εργασίας (skills mismatch). 

Παράλληλα το αυξανόμενο ζήτημα της μη ευθυγράμμισης δεξιοτήτων με τις ανάγκες της οικονομίας επιβεβαιώνεται και από τη σύγκλιση της ανεργίας με τις κενές θέσεις εργασίας. 

Την ίδια ώρα, το skills mismatch που προμηνύει αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας επιβεβαιώνεται και από την καμπύλη Beveridge, όπως θα δείτε και στην πιο κάτω γραφική παράσταση.  

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, προειδοποιεί πως η μη ευθυγράμμιση των δεξιοτήτων με τις ανάγκες της οικονομίας οδηγεί σε αυξημένη πίεση για μακροχρόνια ανεργία τα επόμενα χρόνια και ενδεχομένως να επηρεάσει τους δείκτες NAIRU, καθώς ξένοι εργαζόμενοι θα αυξήσουν τόσο τον αριθμητή όσο και τον παρονομαστή της ανεργίας. 

Στο 2,5% οι μακροχρόνια άνεργοι 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι μακροχρόνια άνεργοι το 2021 ήταν το 2,5% του εργατικού δυναμικού σημειώνοντας αύξηση 0,4% σε σχέση με το 2020. Μάλιστα, είναι η πρώτη αύξηση μετά το 2014 όπου ο δείκτης είχε φτάσει στο υψηλότερο σημείο του και ακολούθησε πτωτική πορεία μέχρι και το 2020. 

Ειδικότερα, το 2013 οι μακροχρόνια άνεργοι ήταν το 6,1% του εργατικού δυναμικού, το 2014 ήταν το 7,7%, το 2015 το 6,8%, το 2016 το 5,2%, το 2017 το 4,5%, το 2018 το 2,7%, το 2019 το 2,1%,, το 2020 το 2,1% και το 2021 το 2,5%.

Χαράλαμπος Ζάκος