Τη Δευτέρα ναί ή όχι από Βουλή για τις 600 θέσεις στο Δημόσιο

Η Επιτροπή Οικονομικών αποφασίζει τη Δευτέρα εάν θα ανοίξει ή όχι ο δρόμος για πλήρωση 100άδων θέσεων στο Δημόσιο

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Την ερχόμενη Δευτέρα (5/10), κατά την νέα συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, θα ξεκαθαριστεί το θέμα της αποπαγοποίησης ή μη και εξαίρεσης από την αναστολή πλήρωσης σχεδόν 600 θέσεων στον Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε η Κυβέρνηση προς το Κοινοβούλιο.

Όπως πληροφορείται η Brief, στην συνεδρία της Επιτροπής την περασμένη Δευτέρα (28/9), Βουλευτές-μέλη της, ζήτησαν επιπρόσθετες πληροφορίες και διευκρινήσεις σε σχέση με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 9/9/2020, για εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης αρκετών κενών θέσεων σε διάφορα Υπουργείο, Υπηρεσίες, Τμήματα, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι σχετικές πληροφορίες και διευκρινήσεις από πλευράς Κυβέρνησης, αναμένεται πως θα τεθούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών μέχρι και το πρωί της Δευτέρας (5/10), προκειμένου κατά την εκ νέου εξέταση του θέματος να ληφθεί και η τελική απόφαση για το εάν τελικά η Επιτροπή θα δώσει τη γραπτή συγκατάθεσή της ή όχι για αποπαγοποίηση των θέσεων.

>>> Διαβάστε ακόμη: Αυτοί είναι οι μισθοί για κάθε Κλίμακα στο Δημόσιο <<<

Οι θέσεις
Αξίζει να αναφερθεί πως, όπως είχε γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η Brief, το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά την συνεδρία του στις 9 Σεπτεμβρίου, είχε αποφασίσει την εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης συνολικά 578 κενών θέσεων, η πλειοψηφία των οποίων είναι Πρώτου Διορισμού.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε επιστολή του προς την Επιτροπή Οικονομικών ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εξαίρεση από τις πρόνοιες της Απόφασης του ημερ. 7/5/2020 και την εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης, 448 συνολικά θέσεων Πρώτου Διορισμού, εκ των οποίων 350 στη Δημόσια Υπηρεσία, 81 σε Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου και 17 σε Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την ίδια συνεδρία, ενέκρινε και την εξαίρεση από την αναστολή πλήρωσης και την αποπαγοποίηση 46 θέσεων Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού και 34 θέσεων εργατικού προσωπικού (24 σε Αρχή Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 10 σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου).

Ως εκ τούτου, σημειώνει ο κ. Παντελή, «για τις εν λόγω θέσεις υποβάλλεται αίτημα για τη γραπτή συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, για εξαίρεση των θέσεων από την απαγόρευση πλήρωσης θέσεων».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επιπρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο στην συνεδρία της 9ης Σεπτεμβρίου, ενέκρινε και την εξαίρεση από τις πρόνοιες της Απόφασης του ημερ. 7/5/2020 σχετικά με την αναστολή πλήρωσης 50 συνολικά θέσεων Προαγωγής και Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής στο Υπουργείο Οικονομικών, στη Γενική Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης και στο Γενικό Λογιστήριο, για τις οποίες, σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 4(3) των «περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στο Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμων του 2013 έως 2017», υποβάλλεται αίτημα του Υπουργού Οικονομικών, ως αρμόδια αρχή, για την εξασφάλιση γραπτής συγκατάθεσης της Κ.Ε. Οικονομικών και Προϋπολογισμού, για εξαίρεση τους από την απαγόρευση πλήρωσης θέσεων.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με σχετικό κατάλογο που συνοδεύει το αίτημα, οι θέσεις αφορούν, μεταξύ άλλων: Πρωτοκολλητές, Δικηγόρους της Δημοκρατίας, Ελεγκτές, Τεχνικούς, Λειτουργούς για διάφορα Τμήματα και Υπηρεσίες, Επιθεωρητές, κ.ά.

Αναλυτικά ο κατάλογος των κενών θέσεων, για τις οποίες ζητά εξαίρεση από την αναστολή πλήρωσής τους η Κυβέρνηση ΕΔΩ.

Σε εκκρεμότητα και αίτημα από την Επιτροπή Σιτηρών
Πέραν του αιτήματος της Κυβέρνησης, πάντως, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα επανεξετάσει τη Δευτέρα (5/10) και το αίτημα της Επιτροπής Σιτηρών για εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων μίας θέσης Τεχνικού Επιθεωρητή.

Όπως πληροφορείται η Brief, η Επιτροπή κατά την συνεδρία της την περασμένη Δευτέρα (28/9) δεν ενέκρινε το εν λόγω αίτημα λόγω του γεγονότος πως, εκκρεμούν νομοσχέδια για την κατάργηση της Επιτροπής Σιτηρών και τα οποία αυτή την στιγμή εξετάζονται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Για ποιες θέσεις άναψε το «πράσινο φως» η Επιτροπή Οικονομικών
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, παρότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών δεν έλαβε τελική απόφαση για εξαίρεση από την αναστολή πλήρωσης των κενών θέσεων για τις οποίες η Κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα, εντούτοις, στην συνεδρία της περασμένης Δευτέρας (28/9) άναψε το «πράσινο φως» για αποδέσμευση συνολικά 64 θέσεων.

Ειδικότερα, ενέκρινε το αίτημα του Υπουργείου Υγείας για εξαίρεση από την αναστολή πλήρωσης συνολικά 49 θέσεων για κάλυψη αναγκών σε διάφορα Τμήματα και Διευθύνσεις του. Μεταξύ άλλων, το αίτημα αφορούσε 3 θέσεις Προϊστάμενου Νοσηλευτικού Λειτουργού, 12 θέσεις Νοσηλευτικού Λειτουργού Α, 5 θέσεις Διευθυντή Κλινικής/Τμήματος και 7 θέσεις Βοηθού Διευθυντή Κλινικής/Τμήματος.

Επίσης, η Κ.Ε. Οικονομικών ενέκρινε το αίτημα του Υπουργείου Εξωτερικών για εξαίρεση από την αναστολή πλήρωσης 9 κενών θέσεων, οι οποίες αφορούσαν 1 θέση Πληρεξούσιου Υπουργού, 3 θέσεις Συμβούλου ή Γενικού Πρόξενου, 2 θέσεις Γραμματέα Α ή Πρόξενου και 3 θέσεις Γραμματέα Α ή Πρόξενου.

Τέλος, η Επιτροπή Οικονομικών ενέκρινε τα αιτήματα της Αρχής Λιμένων Κύπρου για 4 θέσεις εργασίας, του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης για μία θέση Λειτουργού Β/Α και του Υπουργικού Συμβουλίου για μία θέση Γενικού Διευθυντή Υπουργείου λόγω της αφυπηρέτησης του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας, Γιώργου Γεωργίου.
 

Μάριος Αδάμου
 
1630