Τι «είδαν» οι επενδυτές και επιστρέφουν στην αγορά των Ακινήτων;

Τα οικιστικά ακίνητα «μοιράζουν» υψηλές αποδόσεις στα ενοίκια
  • Οι πωλήσεις των high-end ακινήτων στην Λεμεσό ήταν μόλις το 5%
  • Ο τομέας των ακινήτων φαίνεται ότι αποτελεί μονόδρομο για αρκετούς διεθνείς επενδυτές.
  • Είναι ορατές πλέον οι ευκαιρίες, οι οποίες «οικοδομούν τον δρόμο» των ξένων επενδυτών από τρίτες χώρες.


 

Το 2018 ήταν μία ικανοποιητικά ανοδική χρονιά στην αγορά ακίνητης περιουσίας. Σχετικά με την Κύπρο, οι δείκτες μάς δείχνουν μία ενθαρρυντική πορεία που όλα σηματοδοτούν ότι θα ακολουθήσει και στο άμεσο μέλλον. 

Ενδεικτικό είναι ότι το 2018 έκλεισε με τον όγκο συναλλαγών να παρουσιάζει σημαντική αύξηση της τάξης του 17%. Όσοι επένδυσαν στον τομέα αυτόν φάνηκε ότι πραγματοποίησαν μια έξυπνη επένδυση αφού είδαν τον δείκτη αξιών των ακινήτων να ανεβαίνει κατά 3 – 4%

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα και σε συνδυασμό με τα χαμηλά τραπεζικά επιτόκια και την πολύ μικρή μόχλευση (δανεισμό από τράπεζες), είναι πολύ εύκολο κάποιος να συμπεράνει ότι ο κλάδος των ακινήτων «στηρίζεται, τη δεδομένη στιγμή, σε πολύ γερά θεμέλια». Σύμφωνα με τους γενικότερους οικονομικούς δείκτες και το εύφορο κλίμα που επικρατεί το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαφαίνεται το εξής: Ότι είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου που οι προοπτικές στην ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας αλλά και της οικονομίας γενικότερα είναι τόσο ελπιδοφόρα θετικές. 

Ο άνεμος που πνέει στην ψυχολογία των επενδυτών είναι ούριος και αυτή η αλλαγή πλεύσης μόνο τυχαία δεν είναι. Σε όλη αυτή τη διαμόρφωση του γενικότερου επενδυτικού κλίματος έχει συμβάλει φυσικά και πλήθος άλλων παραγόντων. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της γενικότερης οικονομίας, ο χαμηλός πληθωρισμός και οι συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης. 

Όμως τα θετικά σημάδια της καλής πορείας (την οποία όλοι επιζητούμε να συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό και στο μέλλον) δεν σταματούν εδώ. Ο δανεισμός με πλεονεκτικούς όρους από τις ξένες αγορές είναι ένα σημάδι επερχόμενης κινητικότητας. Η μείωση της ανεργίας και οι ιδιαίτερα καλές προοπτικές για επίτευξη των στόχων, πληρότητας της απασχόλησης, έως το 2020, είναι ένα βαρυσήμαντο ελπιδοφόρο μήνυμα. Οι συνεχόμενες επιτυχημένες χρονιές που κατάφερε να επιτύχει η βιομηχανία του τουρισμού συνδυάζεται με πολλαπλά οφέλη σε όλους τους τομείς. Αξιοσημείωτες είναι φυσικά και οι επενδύσεις σημαντικών επιχειρηματικών Funds σε πολλούς τομείς της διαρκώς ενισχυόμενης οικονομίας της Κύπρου.
 
 

O Ρυθμός Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οικονομίας δείχνει τον σωστό βηματισμό!

Είναι κοινά αποδεκτό ότι όλες οι εθνικές οικονομίες επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές εξελίξεις. Η σταδιακή άνοδος των επιτοκίων σε συνάρτηση με τις ολοένα συρρικνωμένες αποδόσεις των μετοχών δείχνουν τον βηματισμό των επενδυτών προς πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια με ικανοποιητικές και πιο σταθερές αποδόσεις.

Ο τομέας των ακινήτων φαίνεται ότι αποτελεί μονόδρομο για αρκετούς διεθνείς επενδυτές. Συνδυάζει σταθερότητα, ασφάλεια και ελκυστικές αποδόσεις. Τρία σπάνια χαρακτηριστικά σε μία επενδυτική πρόταση που γίνεται όλο και δημοφιλέστερη.

Κύπρος: Μια Όαση Σταθερότητας σε ένα ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον
Στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, η θέση της Κύπρου ενισχύεται σημαντικά, μιας και φαίνεται πως όλοι οι δυτικοί σύμμαχοί μας έχουν κατανοήσει πλήρως την τεράστια αξία που έχει η στρατηγική μας θέση.

Η αστάθεια που επικρατεί στη γύρω περιοχή (βλέπε Μέση Ανατολή, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, κτλ.), τονίζει ακόμη περισσότερο την όαση, που ονομάζεται Κύπρος.

Οι στρατηγικές συμμαχίες που έχει αναπτύξει σε συνδυασμό με το δημοκρατικό πολίτευμα που απολαμβάνουν οι κάτοικοί της την καθιστούν ως έναν μοναδικό πόλο έλξης. Συγκεκριμένα επενδυτές από χώρες της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού κόλπου απαρτίζουν περίπου το 30% των ξένων επενδυτών. Το ενδιαφέρον τους δείχνει να γιγαντώνεται τα επόμενα έτη με βάση τις ευρύτερες εξελίξεις. 

Φυσικά, ακόμη το ρεκόρ του μεγαλύτερου μεριδίου ξένων επενδυτών στην Κύπρο το κατέχει η Ρωσία. Αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη ξένη αγορά επενδυτών για την Κύπρο, με ένα μερίδιο αγοράς που υπερβαίνει το 30%. Αν ανατρέξουμε στην Ιστορία θα δούμε ότι κάθε φορά που οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στη μεγάλη αυτή χώρα κλυδωνίζονται, ενισχύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον τους στην Κύπρο. Αν εστιάσουμε στο σήμερα (βλ. εμπορικές κυρώσεις, εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή βλ. Ουκρανία κ.ά.) τότε αναμένουμε ότι στο άμεσο μέλλον το μερίδιο αγοράς τους θα ενισχυθεί σημαντικά. 

Γίνεται λοιπόν πολύ εύκολα αντιληπτό ότι οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο, σε αυτό το ενισχυόμενο οικονομικό κλίμα, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν με έναν συγκρατημένο χαρακτηρισμό, τουλάχιστον θετικές. Είναι ορατές πλέον οι ευκαιρίες, οι οποίες «οικοδομούν τον δρόμο» των ξένων επενδυτών από τρίτες χώρες. Αξίζει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι μεγάλες αγορές της Ασίας και των Η.Π.Α ήδη «κλείνουν το μάτι» προς αυτή την κατεύθυνση.

Γνωρίζουν άλλωστε ότι για πρώτη φορά οι προοπτικές προσέλκυσης θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό, με σκοπό την επένδυση σημαντικών κεφαλαίων σε μεγάλα έργα υποδομής, είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές.
 

Τα οικιστικά ακίνητα «μοιράζουν» υψηλές αποδόσεις στα ενοίκια!
Ποτέ στην Ιστορία δεν ήταν πιο εύκολο για τον άνθρωπο να ταξιδεύει τον κόσμο. Νέες, καινοτόμες, παγκόσμιες πλατφόρμες στον χώρο της ενοικίασης κατοικιών αναπτύσσονται και άλλες, προγενέστερες, μεγεθύνονται.

Πανεπιστήμια ιδιωτικά και δημόσια ανεβάζουν τον πήχη της ποιότητας των σπουδών που προσφέρουν και γίνονται διεθνής πόλος έλξης. Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται. Το τουριστικό προϊόν της Κύπρου καλπάζει πια σε επαγγελματικά επίπεδα. 

Ως συνέπεια των ενδεικτικά παραπάνω αναφορών είναι η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη στέγασης, είτε βραχυπρόθεσμης είτε μακροπρόθεσμης. 

Απόρροια αυτών είναι η αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα μισθώματα των κατοικιών όλων των κατηγοριών. Τα έσοδα από τη ενοικίαση κατοικιών και διαμερισμάτων σε συνάρτηση με τη χαμηλή φορολογία και την έλλειψη, απόλυτα, ασφαλών τραπεζικών προϊόντων με καλές αποδόσεις οδηγούν όλο και περισσότερους ανθρώπους να ενισχύουν την περιουσία τους, άμεσα και στο μέλλον, με την απόκτηση ενός ακινήτου στην Κύπρο για να διασφαλίσουν τους ίδιους και τις μελλοντικές γενιές που έρχονται σε μία ολοένα και πιο απαιτητική πραγματικότητα.

High-end real-estate  
Ο τομέας των high-end ακινήτων της Κύπρου θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν είναι καθόλου αδιάφορος· το αντίθετο. 

Όλα δείχνουν ότι και τη νέα χρονιά θα συνεχίσει να απασχολεί όχι μόνο μεμονωμένους ξένους επενδυτές αλλά και πολλές εταιρείες που εξειδικεύονται στην ανάπτυξη γης. 

Αν δούμε όμως προσεκτικά τους αριθμούς, σύμφωνα με την έγκριτη μελέτη της PwC, θα διαπιστώσουμε ότι οι πωλήσεις των high-end ακινήτων κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018 (τελευταία δημοσιευμένα δεδομένα) ήταν 133 ακίνητα αναφορικά με την πόλη της Λεμεσού. 

Το νούμερο αυτό είναι ιδιαίτερα χαμηλό αν αναλογιστούμε πως το σύνολο των συναλλαγών στη Λεμεσό για την ίδια περίοδο ήταν 2.500! Το πολύ μικρό αυτό ποσοστό της τάξης του 5% δείχνει ότι «οι προβολείς ίσως φωτίζουν περισσότερο από όσο θα έπρεπε» αυτήν την κατηγορία ακινήτων. 

Είναι κοινά αποδεκτό ότι τα εν δυνάμει αυτά έργα εντυπωσιάζουν με την επιβλητικότητα που τα διακρίνει και το ενδιαφέρον πολλών για τη σωστή περάτωσή τους δικαιολογημένο, όμως οι αριθμοί και τα δεδομένα ήταν πάντα η αλάνθαστη πυξίδα του επιτυχημένου επενδυτή.

Η  Imperio Ενισχύει τη Θέση της στην αγορά Ακινήτων
H Imperio επενδύοντας συνεχώς σε εξειδικευμένο μορφωτικό δυναμικό, αναλύοντας προσεκτικά τους εγχώριους και τους παγκόσμιους δείκτες της αγοράς και χαρτογραφώντας το αύριο είναι σε θέση να ατενίσει με μία ιδιαίτερη αισιοδοξία τη χρονιά που πλησιάζει. Πολλοί είναι οι παράγοντες που μας επιτρέπουν να μας διακατέχει αυτό το συναίσθημα. Ένας από αυτούς είναι το κόσμημα που προσθέτουμε στην ακτογραμμή της Λεμεσού και φυσικά αυτό δεν είναι άλλο από το The Icon

Παρόλο που η παράδοσή του είναι προγραμματισμένη το 2020, ο χρόνος που έρχεται θα αποκαλύψει στον γαλανό ουρανό της Λεμεσού τον κυρίαρχο σκελετό του επιβλητικού 21όροφου κτιρίου. Φυσικά παράλληλα προσβλέπουμε  στην ολοκλήρωση και άλλων μικρότερων «διαμαντιών» που έχουμε αναλάβει, με την ίδια ένταση και πάθος. 

Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί δυναμικά, ώστε τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοι επενδυτές ακίνητης περιουσίας να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ελκυστικά ακίνητα που τους προσφέρει με υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμού, η εταιρία που τολμά να κοιτάξει το αύριο στα μάτια, η  Imperio.

 

*Iδρυτής και διευθυντής του Ομίλου Imperio, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων, αναπληρωτής πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΒΕ και Προέδρος της Επιτροπής ακινήτων του ΚΕΒΕ.
 

Γιάννη Μισιρλή*
 
138
Thumbnail
  • "Να δεχτούμε την πολιτική ισότητα, και τ/κ την Ασφάλεια"
  • "Ο ΔΗΣΥ έχει τις πόρτες του για τον Χάρη Γεωργιάδη ορθάνοιχτες" 

 

ad1mobile

“Αν καταψηφίζαμε όπως το ΑΚΕΛ καταψήφισε; Πόσοι θα έχαναν την δουλειά τους και πόσοι θα έχαναν καταθέσεις; Και η οικονομία του τόπου θα πήγαινε σε υποβάθμιση” ανέφερε σε συνέντευξή του την “Brief” ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.  

Για το ΓεΣΥ ο κ. Νεοφύτου σχολιάζει πώς “η μεγαλύτερη σύγχρονη κοινωνική μεταρρύθμιση, δεν θα πετύχει, εάν συνεχίσει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης”. 

Όσον αφορά στο Κυπριακό ο Αβέρωφ Νεοφύτου επαναλάμβανει ότι “δεν μπορούμε εμείς οι ε/κ να εξασφαλίσουμε αυτά που ζητούμε στην ασφάλεια, χωρίς να αποδεχθούμε την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων. Και ταυτόχρονα δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουν οι συμπατριώτες μας Τ/κ ότι μπορούν να διασφαλίσουν την πολιτική ισότητα χωρίς να κάνουν παραχωρήσεις στο θέμα της ασφάλειας”. 

Σε σχέση με τις Ευρωεκλογές ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ρίχνει τις προσδοκίες και υπενθυμίζει ότι “στις ευρωεκλογές του 2014, στο ψηφοδέλτιο μας είχαμε και το τότε ΕΥΡΩΚΟ, με υποψήφιο τον Δημήτρη Συλλούρη, και τη σημερινή Αλληλεγγύη”. 

>>> Αναλύσεις / Έρευνες Brief <<<

Έχετε δώσει στήριξη στον υπουργό Οικονομικών σε σχέση με τις πολιτικές ευθύνες που του καταλογίζει το Πόρισμα για τα αίτια της κατάρρευσης του Συνεργατισμού. Αφού τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και εσείς ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, έχετε τη δική σας άποψη, τότε γιατί διατάχθηκε έρευνα; 

Θα επαναλάβω τη θέση μας. Η όποια είναι η ίδια, και σήμερα και χθες. Και γι’ αυτό το πόρισμα και για τα προηγούμενα. Το πόρισμα της επιτροπής για τον Συνεργατισμό είναι σεβαστό. Από εκεί και πέρα, εμείς λειτουργούμε με σοβαρότητα. Αναθέσαμε σε τρεις τεχνοκράτες να μελετήσουν το πόρισμα. Όχι για να φτιάξουν το αντιπόρισμα, ούτε για να αναθεματίσουμε το πόρισμα. Κάθε άλλο. Σκοπός είναι να δούμε στην ουσία πώς θα αξιοποιήσουμε  τα ευρήματα για να αλλάξουμε όλα όσα πρέπει να αλλάξουν. Από νομοθεσίες μέχρι νοοτροπίες. 

Και θα πάω και στις πολιτικές ευθύνες. Που και πάλι κάποιοι τις βλέπουν άλα καρτ. Κάποιοι αγνόησαν ή δε διάβασαν τις σελίδες στο πόρισμα για τις ευθύνες από το 1987 μέχρι το 2013. Θεωρούν ή τους βολεύει να θεωρούν πως ο Συνεργατισμός δημιουργήθηκε το 2013. Αγνοούν πως η κρατικοποίησή του το 2013 ήταν το αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης μέχρι το 2013. Ήταν το αποτέλεσμα των 7 Δις ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων που συσσωρεύτηκαν στον Συνεργατισμό μέχρι τότε. Εγώ ανέλαβα την ευθύνη για το κόμμα μου και για πριν το 2013 και για μετά το 2013. Ακούσατε κάποιον άλλον να το κάνει; Έγιναν λάθη και παραλείψεις μετά το 2013 στον Συνεργατισμό; Έγιναν ναι, αλλά χρειάζεται προσοχή για να μην χάσουμε τη μεγάλη εικόνα. Γιατί στην πολιτική χρειάζεται πάντοτε να έχουμε στο μυαλό μας τις εναλλακτικές επιλογές. Και ποια είναι η μεγάλη εικόνα; Τον Ιούλιο του 2018 διασώθηκαν οι καταθέσεις και οι θέσεις εργασίας αλλά και η πορεία της οικονομίας της χώρας συνέχισε τη θετική της πορεία. Και θέτω και ένα ερώτημα: Ποια ήταν η εναλλακτική επιλογή; Αν καταψηφίζαμε όπως το ΑΚΕΛ καταψήφισε; Πόσοι θα έχαναν την δουλειά τους και πόσοι θα έχαναν καταθέσεις; Και η οικονομία του τόπου θα πήγαινε σε υποβάθμιση. 

Και απαντώ και στο ερώτημά σας: Ήταν αναγκαία η ερευνητική επιτροπή. Θεωρώ ως σημαντικά τα ευρήματά τους. Πιαστήκαμε από ένα σημείο και είναι το κυρίαρχο θέμα της συζήτησης. Είναι ένα ζήτημα το θέμα των πολιτικών ευθυνών, που δεν ξεκινά και τελειώνει στον Υπουργό, αλλά καλύπτει το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Αυτό το ξεχνάμε. Εδώ και αν είναι αλά καρτ ανάγνωση του πορίσματος. Αγνοούμε ότι πρέπει να γίνουν ενδεχομένως περαιτέρω έρευνες για πιθανόν αστικά και ποινικά αδικήματα που θα τύχουν, και είμαι σίγουρος, από τον Γενικό Εισαγγελέα περαιτέρω διερεύνησης, δηλώνουμε τον πλήρη σεβασμό αλλά και στην στήριξη των ανεξάρτητων αρχών να προχωρήσουν στο έργο τους.

Είπατε ότι οι πολίτες γνωρίζουν πως ο ΔΗΣΥ δεν έλεγχε τον Συνεργατισμό και ότι ο Συνεργατισμός κατέρρευσε λόγω των ΜΕΔ που δημιουργήθηκαν πριν το 2013. Γιατί δεν διατάχθηκε τότε έρευνα με την ανάληψη της Προεδρίας του Νίκου Αναστασιάδη;

Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν τι γινόταν στον συνεργατισμό πριν το 2013. Και όλοι γνωρίζουν ποιοι έλεγχαν και ποιοι δεν έλεγχαν.  Και η λύση για την κρατικοποίηση του συνεργατισμού ήταν το αποτέλεσμα αυτή της κακοδιαχείρισης που επέφερε τα 7 Δις ευρώ ΜΕΔ. 

Και θα τοποθετηθώ πολιτικά. Το 13 κάναμε μια άδικη μεταχείριση και διαχωρισμό των καταθετών. Από την μια, οι καταθέτες της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου που πλήρωσαν βαρύ το τίμημα με το κούρεμα. Για τον Συνεργατισμό με τα ίδια προβλήματα όπως τις δύο τράπεζες που έχω προαναφέρει, αυτή η πολιτεία επέλεξε διαφορετική μεταχείριση των καταθετών του Συνεργατισμού έναντι των άλλων καταθετών, με αποτέλεσμα εκτός της άδικης μεταχείρισης μεταξύ των καταθετών, να κάνουμε και τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου κρατική. Γνωρίζοντας όλοι τις παθογένειες του κρατισμού στον τόπο.  
 
Με ρωτάτε γιατί δεν διατάχθηκε τότε έρευνα. Και απαντώ ευθέως. Γιατί προείχε η σωτηρία της οικονομίας. Αλλά επειδή δεν έμαθα να είμαι ποτέ επιμηθέας στη ζωή μου, αλλά προμηθέας, έστειλα επιστολές, μία από τις τέσσερις επιστολές, στις 4 Σεπτεμβρίου 2013, στον τότε διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, όπου έγραφα πως το ποσό ανακεφαλαιοποίησης, το 1,5 Δις, δεν θα αρκέσει. Θα χρειαζόταν, έγραφα τότε, ακόμη 2,2 Δις τουλάχιστον. Βέβαια, όλα αυτά, ποιος τα διαβάζει, ποιος τα καταλαβαίνει σήμερα. Έχουμε, δυστυχώς εξελίξει την κοινωνία σε μια κοινωνία που τον ορθολογισμό τον πετάει στα σκουπίδια και επικροτεί τον λαϊκισμό. 

Τα Πορίσματα είναι κατά το δοκούν; Στο Πόρισμα για το Μαρί  καλούσατε τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε παραίτηση αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του, και σήμερα ζητάτε χρόνο για να μελετηθεί το πόρισμα και στηρίζεται τον Χάρη Γεωργιάδη;

θα τοποθετηθώ με την ίδια σοβαρότητα. Επαναλαμβάνω. Τα Πορίσματα τα σεβόμαστε. Αλλά να μου επιτρέψετε να πω πως δεν μπορούμε να εξισώνουμε τα δύο γεγονότα. Στο Μαρί χάσαμε άδικα 13 ψυχές. Μετά την καταστροφή εκείνη, η οικονομία του τόπου πήρε την κατηφόρα. Πέσαμε στην κατηγορία σκουπίδια, και μας πήρε 7 ολόκληρα χρόνια, για να την επαναφέρουμε σε επενδυτική βαθμίδα. Καμία σχέση με το Μαρί. Με το Μαρί, και μετά το Μαρί, εκτός το ότι δεν μπορούσαμε να δανειστούμε, η ανεργία έφτασε στα ύψη και ο κόσμος έχανε τη δουλειά του. Ε, δεν είναι το ίδιο το Μαρί.  Με την απόφαση του Ιουλίου του 2018 για τον Συνεργατισμό, σώσαμε εκατοντάδες χιλιάδες καταθέσεις, σώσαμε όλες τις θέσεις εργασίας στον Συνεργατισμό και την επόμενη αναβαθμίστηκε η κυπριακή οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα. 

Είναι ευπρόσδεκτος ο Χάρης Γεωργιάδης σε μία αξιόλογη θέση στον ΔΗΣΥ; 
Ο ΔΗΣΥ έχει ανοιχτές τις πόρτες του. Και για τον Χάρη Γεωργιάδη ορθάνοιχτες! 

Η Κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία. Οι πολίτες ωστόσο δεν ένιωσαν έμπρακτα αυτή την ανοδική πορεία. Πότε πιστεύετε ότι ως χώρα θα βρεθούμε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και πότε πιστεύετε ότι θα ξεφύγουμε από τους μισθούς των 800 ευρώ;


Είμαστε στη μέση του δρόμου. Αυτό το λέμε και το επαναλαμβάνουμε. Και δεν θα επαναπαυόμαστε, ούτε και πανηγυρίζουμε. Αλλά από την άλλη, δεν μου αρέσει και ο μηδενισμός. Αυξήσαμε δραστικά την απασχόληση, έχουμε τα τελευταία χρόνια νοικοκυρευτεί και έχουμε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, καταφέραμε τους τελευταίους  μήνες να επαναφέρουμε την οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα. Αναγνωρίζουμε την συνδρομή όλων. Των πολιτών πρωτίστως, για τις θυσίες που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια, των κομμάτων εντός κοινοβουλίου που με υπεύθυνη στάση στήριξαν τα νομοσχέδια εκείνα που μας επιτρέπουν σήμερα να είμαστε στη θέση που είμαστε και σίγουρα στην στρατηγική και στην πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργού των Οικονομικών για το νοικοκύρεμα και για την στοχευμένη συνολική πολιτική. 

Η συνέχιση αυτή της πορείας είναι το διακύβευμα. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά, πως με αυτή την πορεία, και με την συνέχιση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος θα μειώσουμε περαιτέρω την ανεργία για να φτάσουμε στον στόχο της πλήρους απασχόλησης, αλλά και για να έχουμε στον τόπο μας θέσεις εργασίας αιχμής, μέσα από τις επενδύσεις που είναι αναγκαίες για τη χώρα μας. Αν παραμείνουμε σε αυτή τη θετική πορεία αυτή η στιγμή θα έρθει στα επόμενα λίγα χρόνια. Το σημαντικότερο όμως είναι να καταφέρουμε να σχεδιάσουμε στρατηγικά για το ποια χώρα θέλουμε για εμάς και για τα παιδιά μας. 


Τελικά θα πληρώνουμε για ΓεΣΥ για να εχουμε μισό ΓεΣΥ; Αν η 
πλειοψηφία των γιατρών δεν ενταχθεί στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, που πάει η κεντρική φιλοσοφια του Συστήματος ότι ο ασθενής θα  πληρώνει και θα έχει όποιον γιατρό θέλει; 

Όλοι συμφωνούμε στη βασική αρχή. Πως ο κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων, πρέπει να έχει πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας και να επιλέγει ελεύθερα τον γιατρό του. 

Όλοι έχουμε ψηφίσει τα νομοσχέδια για το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση. Παρά τις μεγάλες διαφορές στη φιλοσοφία που εμείς είχαμε, δώσαμε όλα τα εφόδια και εγκρίναμε τους σχεδιασμούς που προώθησαν οι αρμόδιοι φορείς. Οι εισφορές έχουν ήδη ξεκινήσει να τρέχουν. Επιστροφή, δεν υπάρχει και το έχω ξεκαθαρίσει από καιρό. Ούτε αναβολές, ούτε αναστολές. 

Το ΓεΣΥ όμως, η μεγαλύτερη σύγχρονη κοινωνική μεταρρύθμιση, δεν θα πετύχει, εάν συνεχίσει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. ΓεΣΥ χωρίς γιατρούς δεν γίνεται. Και αλλοίμονο εάν από το σημερινό πεπαλαιωμένο σύστημα καταλήξουμε σε ένα άλλο, όπου ο πολίτης θα καλείται να πληρώνει διπλά και να μην παίρνει τις υπηρεσίες που δικαιούται. 

Γι’ αυτό και καλώ όλους, να χαμηλώσουν τους τόνους. Να συνεχιστεί ένας παραγωγικός διάλογος αντί του δημόσιου πολέμου. Και όσοι πραγματικά νοιάζονται για το ΓεΣΥ και την υγεία των πολιτών ας πάψουν να στήνουν την αντίθετη άποψη στο εκτελεστικό απόσπασμα. Την επιλογή του γιατρού του δημοσίου την έχει σχεδόν το 85% των πολιτών μας. Με το ΓεΣΥ, θέλουμε οι πολίτες να έχουν και την επιλογή του ιδιώτη γιατρού. 

>>> Άρθρα, Απόψεις Brief <<<

Από την μια ο Τσαβουσογλου λέει ότι είναι όρος απαράβατος για λύση η πολιτική ισότητα, από την άλλη η δική μας πλευρά λέει πώς η κατάργηση των εγγυήσεων είναι όρος απαράβατος. Η Τουρκία δεν συζητά κατάργηση εγγυήσεων, εμείς δεν συζητάμε πολιτική ισότητα,  όπως την εννοούν οι τ/κ και ο Τσαβούσογλου. Πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και ίδια; 

Καταρχάς θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι το κυπριακό είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα. Σε διαφορετική περίπτωση θα είχε ήδη επιλυθεί. Από την άλλη είναι εξίσου αληθές ότι δεν μπορούμε να επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά το ίδιο πείραμα περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα. Αναμφίβολα τα μεγαλύτερα αγκάθια στο κυπριακό είναι η ασφάλεια για τους Ε/κ και το θέμα της πολιτικής ισότητας για τους Τ/κ. Τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε αλληλένδετα για να τα λύσουμε.
 
Για εμάς τους Ε/κ αλλά και για κάθε ευρωπαϊκό κράτος, δεν νοείται λύση που θα διατηρεί εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζουμε ότι τα γεγονότα που προηγήθηκαν της τουρκικής εισβολής έχουν σημαδέψει τους Τ/κ συμπατριώτες μας, οι οποίοι δεν θα ήθελαν να βιώσουν ξανά την πολιτική απομόνωση και την ανασφάλεια που βίωσαν την περίοδο μετά το 1963. Και θα πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε ότι τα δύο αυτά μεγάλα αγκάθια δεν μπορούν να είναι αλά καρτ. Δεν μπορούμε εμείς οι ε/κ να εξασφαλίσουμε αυτά που ζητούμε στην ασφάλεια, χωρίς να αποδεχθούμε την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων. Και ταυτόχρονα δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουν οι συμπατριώτες μας Τ/κ ότι μπορούν να διασφαλίσουν την πολιτική ισότητα χωρίς να κάνουν παραχωρήσεις στο θέμα της ασφάλειας.
 
Tην ίδια ώρα θα πρέπει όλοι μας να επιδιώκουμε όπως η πολιτική ισότητα, που είναι δεδομένη για τα μεγάλα θέματα και για τα θέματα που έχουν να κάνουν με την τ/κ κοινότητα, θα εφαρμοστεί με τρόπο που να μην δημιουργεί δυσλειτουργία στο κράτος. Και αυτό δεν διασφαλίζεται με την υιοθέτηση της τ/κ κοινότητας για μια θετική ψήφο σε κάθε απόφαση και σε κάθε ομοσπονδιακό όργανο. Μπορεί όμως να διασφαλιστεί με την εισήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη για αποκέντρωση εκείνων των αρμοδιοτήτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις συνιστώσες πολιτείες.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχασε ποσοστά στις Βουλευτικές Εκλογές. Αύξησε ποσοστά στις Δημοτικές. Κέρδισε τις Προεδρικές και τώρα βρισκόμαστε στις Ευρωεκλογές. Αν και πρόκειται για διαφορετικές προεκλογικές αναμετρήσεις και οι συγκρίσεις δεν ειναι απόλυτες κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αυτές οι εκλογές θα κάνουν είτε 2-2 είτε 3-1 υπέρ του Αβερωφ.  Να θεωρήσουμε ότι ο Αβέρωφ θα είναι νικητής σε αυτές τις ευρωεκλογές αν λάβει ο ΔΗΣΥ μεγαλύτερα ποσοστά σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2014 όπου ο ΔΗΣΥ πήρε 37.75%; 

Μην ξεχνάμε ότι στις ευρωεκλογές του 2014, στο ψηφοδέλτιο μας είχαμε και το τότε ΕΥΡΩΚΟ, με υποψήφιο τον Δημήτρη Συλλούρη, και τη σημερινή Αλληλεγγύη. 

Η πολιτική αγαπητή μου Σκεύη δεν είναι ούτε ποδοσφαιρικός αγώνας, ούτε αγώνας 100 μέτρων. Η πολιτική είναι μαραθώνιος και έτσι την αντιμετωπίζουμε εμείς. 

Το μεγαλύτερο διακύβευμα των Ευρωεκλογών για τον Δημοκρατικό Συναγερμό είναι η προσήλωσή μας στη μεγάλη ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστέψαμε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας. Η Κύπρος είναι το σπίτι μας. Το σπίτι που χωράει όλους τους συμπατριώτες μας. Ελληνοκύπριους, Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες, Λατίνους και Αρμένιους. Ο Ελληνισμός ήταν και παραμένει το Έθνος μας. Η ψυχή και η ταυτότητά μας. Η δε Ευρώπη, είναι η ασφάλεια και το μέλλον των παιδιών μας. 

Είναι καλό, ιδιαίτερα ενόψει των Ευρωεκλογών, να συνειδητοποιήσουμε, ότι η ενωμένη Ευρώπη δεν είναι δεδομένο. Αντιθέτως, είναι το μεγαλύτερο και δυσκολότερο εγχείρημα στην ιστορία, προκειμένου έθνη που πολεμούσαν μεταξύ τους για αιώνες να καταφέρουν να συνεργαστούν ειρηνικά για την κοινή ευημερία και πρόοδο. 

Το στοίχημα σήμερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να προχωρήσει, πιο ενωμένη, πιο δυνατή, που θα παρέχει ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες στα έθνη και τους πολίτες. Μια Ευρώπη ασφάλειας εσωτερικής, αλλά και εξωτερικής. Με τη δημιουργία των δικών της αμυντικών μηχανισμών που δεν θα την αφήνουν εξαρτώμενη από τρίτους. 

Αυτό το νέο κεφάλαιο για την Ευρώπη μπορούν να το φέρουν μόνο όσοι πιστεύουν στην Ευρώπη. Όπως πιστεύουμε εμείς, η μεγάλη Ευρωπαϊκή παράταξη της Κύπρου.  Μια παράταξη που έχει πετύχει την καταξίωση, την αναγνώριση και τον σεβασμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.Γιατί χωρίς τον Δημοκρατικό Συναγερμό η Κύπρος δεν θα ήταν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εάν δεν ήταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Ευρώπη θα κλυδωνιζόταν. 

Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα και αυτήν είναι που καλούμαστε να περιφρουρήσουμε. Αυτή είναι η μάχη που δίνουμε μαζί με ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη και δυνατή. 

ad2mobile

 

 

article 1