Τι «είδαν» οι επενδυτές και επιστρέφουν στην αγορά των Ακινήτων;

Τα οικιστικά ακίνητα «μοιράζουν» υψηλές αποδόσεις στα ενοίκια
  • Οι πωλήσεις των high-end ακινήτων στην Λεμεσό ήταν μόλις το 5%
  • Ο τομέας των ακινήτων φαίνεται ότι αποτελεί μονόδρομο για αρκετούς διεθνείς επενδυτές.
  • Είναι ορατές πλέον οι ευκαιρίες, οι οποίες «οικοδομούν τον δρόμο» των ξένων επενδυτών από τρίτες χώρες.


 

Το 2018 ήταν μία ικανοποιητικά ανοδική χρονιά στην αγορά ακίνητης περιουσίας. Σχετικά με την Κύπρο, οι δείκτες μάς δείχνουν μία ενθαρρυντική πορεία που όλα σηματοδοτούν ότι θα ακολουθήσει και στο άμεσο μέλλον. 

Ενδεικτικό είναι ότι το 2018 έκλεισε με τον όγκο συναλλαγών να παρουσιάζει σημαντική αύξηση της τάξης του 17%. Όσοι επένδυσαν στον τομέα αυτόν φάνηκε ότι πραγματοποίησαν μια έξυπνη επένδυση αφού είδαν τον δείκτη αξιών των ακινήτων να ανεβαίνει κατά 3 – 4%

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα και σε συνδυασμό με τα χαμηλά τραπεζικά επιτόκια και την πολύ μικρή μόχλευση (δανεισμό από τράπεζες), είναι πολύ εύκολο κάποιος να συμπεράνει ότι ο κλάδος των ακινήτων «στηρίζεται, τη δεδομένη στιγμή, σε πολύ γερά θεμέλια». Σύμφωνα με τους γενικότερους οικονομικούς δείκτες και το εύφορο κλίμα που επικρατεί το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαφαίνεται το εξής: Ότι είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου που οι προοπτικές στην ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας αλλά και της οικονομίας γενικότερα είναι τόσο ελπιδοφόρα θετικές. 

Ο άνεμος που πνέει στην ψυχολογία των επενδυτών είναι ούριος και αυτή η αλλαγή πλεύσης μόνο τυχαία δεν είναι. Σε όλη αυτή τη διαμόρφωση του γενικότερου επενδυτικού κλίματος έχει συμβάλει φυσικά και πλήθος άλλων παραγόντων. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της γενικότερης οικονομίας, ο χαμηλός πληθωρισμός και οι συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης. 

Όμως τα θετικά σημάδια της καλής πορείας (την οποία όλοι επιζητούμε να συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό και στο μέλλον) δεν σταματούν εδώ. Ο δανεισμός με πλεονεκτικούς όρους από τις ξένες αγορές είναι ένα σημάδι επερχόμενης κινητικότητας. Η μείωση της ανεργίας και οι ιδιαίτερα καλές προοπτικές για επίτευξη των στόχων, πληρότητας της απασχόλησης, έως το 2020, είναι ένα βαρυσήμαντο ελπιδοφόρο μήνυμα. Οι συνεχόμενες επιτυχημένες χρονιές που κατάφερε να επιτύχει η βιομηχανία του τουρισμού συνδυάζεται με πολλαπλά οφέλη σε όλους τους τομείς. Αξιοσημείωτες είναι φυσικά και οι επενδύσεις σημαντικών επιχειρηματικών Funds σε πολλούς τομείς της διαρκώς ενισχυόμενης οικονομίας της Κύπρου.
 
 

O Ρυθμός Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οικονομίας δείχνει τον σωστό βηματισμό!

Είναι κοινά αποδεκτό ότι όλες οι εθνικές οικονομίες επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές εξελίξεις. Η σταδιακή άνοδος των επιτοκίων σε συνάρτηση με τις ολοένα συρρικνωμένες αποδόσεις των μετοχών δείχνουν τον βηματισμό των επενδυτών προς πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια με ικανοποιητικές και πιο σταθερές αποδόσεις.

Ο τομέας των ακινήτων φαίνεται ότι αποτελεί μονόδρομο για αρκετούς διεθνείς επενδυτές. Συνδυάζει σταθερότητα, ασφάλεια και ελκυστικές αποδόσεις. Τρία σπάνια χαρακτηριστικά σε μία επενδυτική πρόταση που γίνεται όλο και δημοφιλέστερη.

Κύπρος: Μια Όαση Σταθερότητας σε ένα ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον
Στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, η θέση της Κύπρου ενισχύεται σημαντικά, μιας και φαίνεται πως όλοι οι δυτικοί σύμμαχοί μας έχουν κατανοήσει πλήρως την τεράστια αξία που έχει η στρατηγική μας θέση.

Η αστάθεια που επικρατεί στη γύρω περιοχή (βλέπε Μέση Ανατολή, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, κτλ.), τονίζει ακόμη περισσότερο την όαση, που ονομάζεται Κύπρος.

Οι στρατηγικές συμμαχίες που έχει αναπτύξει σε συνδυασμό με το δημοκρατικό πολίτευμα που απολαμβάνουν οι κάτοικοί της την καθιστούν ως έναν μοναδικό πόλο έλξης. Συγκεκριμένα επενδυτές από χώρες της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού κόλπου απαρτίζουν περίπου το 30% των ξένων επενδυτών. Το ενδιαφέρον τους δείχνει να γιγαντώνεται τα επόμενα έτη με βάση τις ευρύτερες εξελίξεις. 

Φυσικά, ακόμη το ρεκόρ του μεγαλύτερου μεριδίου ξένων επενδυτών στην Κύπρο το κατέχει η Ρωσία. Αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη ξένη αγορά επενδυτών για την Κύπρο, με ένα μερίδιο αγοράς που υπερβαίνει το 30%. Αν ανατρέξουμε στην Ιστορία θα δούμε ότι κάθε φορά που οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στη μεγάλη αυτή χώρα κλυδωνίζονται, ενισχύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον τους στην Κύπρο. Αν εστιάσουμε στο σήμερα (βλ. εμπορικές κυρώσεις, εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή βλ. Ουκρανία κ.ά.) τότε αναμένουμε ότι στο άμεσο μέλλον το μερίδιο αγοράς τους θα ενισχυθεί σημαντικά. 

Γίνεται λοιπόν πολύ εύκολα αντιληπτό ότι οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο, σε αυτό το ενισχυόμενο οικονομικό κλίμα, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν με έναν συγκρατημένο χαρακτηρισμό, τουλάχιστον θετικές. Είναι ορατές πλέον οι ευκαιρίες, οι οποίες «οικοδομούν τον δρόμο» των ξένων επενδυτών από τρίτες χώρες. Αξίζει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι μεγάλες αγορές της Ασίας και των Η.Π.Α ήδη «κλείνουν το μάτι» προς αυτή την κατεύθυνση.

Γνωρίζουν άλλωστε ότι για πρώτη φορά οι προοπτικές προσέλκυσης θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό, με σκοπό την επένδυση σημαντικών κεφαλαίων σε μεγάλα έργα υποδομής, είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές.
 

Τα οικιστικά ακίνητα «μοιράζουν» υψηλές αποδόσεις στα ενοίκια!
Ποτέ στην Ιστορία δεν ήταν πιο εύκολο για τον άνθρωπο να ταξιδεύει τον κόσμο. Νέες, καινοτόμες, παγκόσμιες πλατφόρμες στον χώρο της ενοικίασης κατοικιών αναπτύσσονται και άλλες, προγενέστερες, μεγεθύνονται.

Πανεπιστήμια ιδιωτικά και δημόσια ανεβάζουν τον πήχη της ποιότητας των σπουδών που προσφέρουν και γίνονται διεθνής πόλος έλξης. Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται. Το τουριστικό προϊόν της Κύπρου καλπάζει πια σε επαγγελματικά επίπεδα. 

Ως συνέπεια των ενδεικτικά παραπάνω αναφορών είναι η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη στέγασης, είτε βραχυπρόθεσμης είτε μακροπρόθεσμης. 

Απόρροια αυτών είναι η αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα μισθώματα των κατοικιών όλων των κατηγοριών. Τα έσοδα από τη ενοικίαση κατοικιών και διαμερισμάτων σε συνάρτηση με τη χαμηλή φορολογία και την έλλειψη, απόλυτα, ασφαλών τραπεζικών προϊόντων με καλές αποδόσεις οδηγούν όλο και περισσότερους ανθρώπους να ενισχύουν την περιουσία τους, άμεσα και στο μέλλον, με την απόκτηση ενός ακινήτου στην Κύπρο για να διασφαλίσουν τους ίδιους και τις μελλοντικές γενιές που έρχονται σε μία ολοένα και πιο απαιτητική πραγματικότητα.

High-end real-estate  
Ο τομέας των high-end ακινήτων της Κύπρου θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν είναι καθόλου αδιάφορος· το αντίθετο. 

Όλα δείχνουν ότι και τη νέα χρονιά θα συνεχίσει να απασχολεί όχι μόνο μεμονωμένους ξένους επενδυτές αλλά και πολλές εταιρείες που εξειδικεύονται στην ανάπτυξη γης. 

Αν δούμε όμως προσεκτικά τους αριθμούς, σύμφωνα με την έγκριτη μελέτη της PwC, θα διαπιστώσουμε ότι οι πωλήσεις των high-end ακινήτων κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018 (τελευταία δημοσιευμένα δεδομένα) ήταν 133 ακίνητα αναφορικά με την πόλη της Λεμεσού. 

Το νούμερο αυτό είναι ιδιαίτερα χαμηλό αν αναλογιστούμε πως το σύνολο των συναλλαγών στη Λεμεσό για την ίδια περίοδο ήταν 2.500! Το πολύ μικρό αυτό ποσοστό της τάξης του 5% δείχνει ότι «οι προβολείς ίσως φωτίζουν περισσότερο από όσο θα έπρεπε» αυτήν την κατηγορία ακινήτων. 

Είναι κοινά αποδεκτό ότι τα εν δυνάμει αυτά έργα εντυπωσιάζουν με την επιβλητικότητα που τα διακρίνει και το ενδιαφέρον πολλών για τη σωστή περάτωσή τους δικαιολογημένο, όμως οι αριθμοί και τα δεδομένα ήταν πάντα η αλάνθαστη πυξίδα του επιτυχημένου επενδυτή.

Η  Imperio Ενισχύει τη Θέση της στην αγορά Ακινήτων
H Imperio επενδύοντας συνεχώς σε εξειδικευμένο μορφωτικό δυναμικό, αναλύοντας προσεκτικά τους εγχώριους και τους παγκόσμιους δείκτες της αγοράς και χαρτογραφώντας το αύριο είναι σε θέση να ατενίσει με μία ιδιαίτερη αισιοδοξία τη χρονιά που πλησιάζει. Πολλοί είναι οι παράγοντες που μας επιτρέπουν να μας διακατέχει αυτό το συναίσθημα. Ένας από αυτούς είναι το κόσμημα που προσθέτουμε στην ακτογραμμή της Λεμεσού και φυσικά αυτό δεν είναι άλλο από το The Icon

Παρόλο που η παράδοσή του είναι προγραμματισμένη το 2020, ο χρόνος που έρχεται θα αποκαλύψει στον γαλανό ουρανό της Λεμεσού τον κυρίαρχο σκελετό του επιβλητικού 21όροφου κτιρίου. Φυσικά παράλληλα προσβλέπουμε  στην ολοκλήρωση και άλλων μικρότερων «διαμαντιών» που έχουμε αναλάβει, με την ίδια ένταση και πάθος. 

Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί δυναμικά, ώστε τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοι επενδυτές ακίνητης περιουσίας να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ελκυστικά ακίνητα που τους προσφέρει με υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμού, η εταιρία που τολμά να κοιτάξει το αύριο στα μάτια, η  Imperio.

 

*Iδρυτής και διευθυντής του Ομίλου Imperio, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων, αναπληρωτής πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΒΕ και Προέδρος της Επιτροπής ακινήτων του ΚΕΒΕ.
 

Γιάννη Μισιρλή*
 
305
Thumbnail
  • Φαίδων Καλοζώης, ο τεχνοκράτης που προειδοποιούσε για την oικονομική κατρακύλα της Κύπρου
  • Γιώργος Παντελή, ο ανώτερος λειτουργός που συνέδεσε το όνομά του με τα νομοσχέδια του «κουρέματος»

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

ad1mobile

Δυο πρωτοκλασάτα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, ο Φαίδων Καλοζώης και ο Γιώργος Παντελή, διεκδικούν την «καυτή καρέκλα» του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, μετά την αφυπηρέτηση τού επί 17 χρόνια Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστου Πατσαλίδη, ο οποίος βρίσκεται σε προαφυπηρετική άδεια μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι, παρόλο που στον κατάλογο των υποψηφίων βρίσκονται συνολικά 30 άτομα από τη Δημόσια Υπηρεσία και τον ιδιωτικό τομέα, η επικράτηση τού ενός εκ των δυο στελεχών του Υπουργείου φαίνεται να είναι δεδομένη, παρόλο που στο «παιγνίδι» μπαίνει συχνά πυκνά και το όνομα του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Θεοδόση Τσιόλα.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Τα δυο τεχνοκρατικά στελέχη έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περίοδο πριν και μετά την κρίση του 2013.

Οι προειδοποιήσεις Καλοζώη
Ο Φαίδων Καλοζώης, ως Επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ)
του Υπουργείου Οικονομικών, είναι γνωστός για τις συνεχείς παραινέσεις, εισηγήσεις και υποδείξεις του για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η κυπριακή οικονομία προ της κρίσεως, με κύρια την εισήγησή του, το 2011, ότι η Κύπρος θα έπρεπε να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο μηχανισμό στήριξη. 

Είναι χαρακτηριστική η κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία με την οποία δήλωνε ότι «είναι ανορθόδοξο ένα κράτος να μην έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία για ένταξη στον μηχανισμό και ο βασικότερος λόγος ήταν ότι η Κύπρος δεν προλάβαινε να προσφύγει στον μηχανισμό καθώς η διαδικασία της προετοιμασίας του Μνημονίου θα έπαιρνε χρόνο, ενώ η χρεοκοπία της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν θέμα εβδομάδων». Τότε, μιλώντας έξω από τα δόντια είχε δηλώσει ότι «η Κύπρος είναι παγκόσμιο φαινόμενο καθώς όταν αποκλείστηκε από τις αγορές η αξιολόγηση ήταν κατηγορίας Α, που σημαίνει υψηλής ποιότητας πιστοληπτική ικανότητα». 

Το «κούρεμα» του Παντελή
Ο Γιώργος Παντελή, Οικονομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
, ως ανώτερος λειτουργός του Υπουργείου, το 2013, έδωσε οδηγίες στη Νομική Υπηρεσία, κατ’ εντολή του Μιχάλη Σαρρή και εν γνώσει του Πανίκου Δημητριάδη, να ετοιμαστεί νομοσχέδιο με πρόνοιες για αποκοπή ποσοστών (haircut) «κουρέματος» από τις καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες.

Η ενέργεια αυτή έγινε χωρίς να τύχει ενημέρωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο προϊστάμενος του Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Χρίστος Πατσαλίδης.

Συγκεκριμένα, ο Παντελή είχε λάβει οδηγίες από τον Μιχάλη Σαρρή πριν από τις εργασίες του Eurogroup της 15ης Μαρτίου 2013, στο οποίο συμμετείχε ο Υπουργός με τη διαπραγματευτική του ομάδα. Τη συγκεκριμένη περίοδο υπήρξαν σοβαρές υπόνοιες και σχετικές καταγγελίες με τεκμηριωμένα στοιχεία ότι το θέμα του «κουρέματος» των καταθέσεων ήταν ήδη γνωστό ότι θα παρουσιαζόταν έντονα και αμετάκλητα κατά τη Σύνοδο του Eurogroup. 

Μάλιστα, ο Νίκος Αναστασιάδης σε επιστολή του στις 20 Μαρτίου 2013 προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών κ. Πατσαλίδη, έξω φρενών με τις ενέργειες των κυβερνητικών τεχνοκρατών, είχε ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας με κύριο αντικείμενο: «Ποιος εκ των λειτουργών που συνόδευαν τον Υπουργό Οικονομικών έδωσε οδηγίες το πρωί της 15ης Μαρτίου 2013, δηλαδή πριν από την ολοκλήρωση της Συνόδου του Eurogroup, στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, για να ετοιμαστεί νομοσχέδιο με πρόνοιες αποκοπής ποσοστών (haircut) από τις καταθέσεις στις τράπεζες;».

Πρώτου διορισμού και προαγωγής
Σύμφωνα με το σχέδιο υπηρεσίας, η θέση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών είναι πρώτου διορισμού και προαγωγής. Ένα βασικό κριτήριο, εκτός των ακαδημαϊκών προσόντων, είναι η πείρα πέραν των 10 ετών σε συναφή καθήκοντα. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Επίσης έχουν κενωθεί και βρίσκονται σε διαδικασία πλήρωσης οι θέσεις των Γενικών Διευθυντών της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, του Υπουργείου Παιδείας και Γεωργίας και του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Eκτός από τη θέση του Γενικού Διευθυντή, στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις του Διευθυντή Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Διευθυντή Προϋπολογισμού. 

article 1