Τι «είδαν» οι επενδυτές και επιστρέφουν στην αγορά των Ακινήτων;

Τα οικιστικά ακίνητα «μοιράζουν» υψηλές αποδόσεις στα ενοίκια
  • Οι πωλήσεις των high-end ακινήτων στην Λεμεσό ήταν μόλις το 5%
  • Ο τομέας των ακινήτων φαίνεται ότι αποτελεί μονόδρομο για αρκετούς διεθνείς επενδυτές.
  • Είναι ορατές πλέον οι ευκαιρίες, οι οποίες «οικοδομούν τον δρόμο» των ξένων επενδυτών από τρίτες χώρες.


 

Το 2018 ήταν μία ικανοποιητικά ανοδική χρονιά στην αγορά ακίνητης περιουσίας. Σχετικά με την Κύπρο, οι δείκτες μάς δείχνουν μία ενθαρρυντική πορεία που όλα σηματοδοτούν ότι θα ακολουθήσει και στο άμεσο μέλλον. 

Ενδεικτικό είναι ότι το 2018 έκλεισε με τον όγκο συναλλαγών να παρουσιάζει σημαντική αύξηση της τάξης του 17%. Όσοι επένδυσαν στον τομέα αυτόν φάνηκε ότι πραγματοποίησαν μια έξυπνη επένδυση αφού είδαν τον δείκτη αξιών των ακινήτων να ανεβαίνει κατά 3 – 4%

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα και σε συνδυασμό με τα χαμηλά τραπεζικά επιτόκια και την πολύ μικρή μόχλευση (δανεισμό από τράπεζες), είναι πολύ εύκολο κάποιος να συμπεράνει ότι ο κλάδος των ακινήτων «στηρίζεται, τη δεδομένη στιγμή, σε πολύ γερά θεμέλια». Σύμφωνα με τους γενικότερους οικονομικούς δείκτες και το εύφορο κλίμα που επικρατεί το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαφαίνεται το εξής: Ότι είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου που οι προοπτικές στην ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας αλλά και της οικονομίας γενικότερα είναι τόσο ελπιδοφόρα θετικές. 

Ο άνεμος που πνέει στην ψυχολογία των επενδυτών είναι ούριος και αυτή η αλλαγή πλεύσης μόνο τυχαία δεν είναι. Σε όλη αυτή τη διαμόρφωση του γενικότερου επενδυτικού κλίματος έχει συμβάλει φυσικά και πλήθος άλλων παραγόντων. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της γενικότερης οικονομίας, ο χαμηλός πληθωρισμός και οι συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης. 

Όμως τα θετικά σημάδια της καλής πορείας (την οποία όλοι επιζητούμε να συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό και στο μέλλον) δεν σταματούν εδώ. Ο δανεισμός με πλεονεκτικούς όρους από τις ξένες αγορές είναι ένα σημάδι επερχόμενης κινητικότητας. Η μείωση της ανεργίας και οι ιδιαίτερα καλές προοπτικές για επίτευξη των στόχων, πληρότητας της απασχόλησης, έως το 2020, είναι ένα βαρυσήμαντο ελπιδοφόρο μήνυμα. Οι συνεχόμενες επιτυχημένες χρονιές που κατάφερε να επιτύχει η βιομηχανία του τουρισμού συνδυάζεται με πολλαπλά οφέλη σε όλους τους τομείς. Αξιοσημείωτες είναι φυσικά και οι επενδύσεις σημαντικών επιχειρηματικών Funds σε πολλούς τομείς της διαρκώς ενισχυόμενης οικονομίας της Κύπρου.
 
 

O Ρυθμός Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οικονομίας δείχνει τον σωστό βηματισμό!

Είναι κοινά αποδεκτό ότι όλες οι εθνικές οικονομίες επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές εξελίξεις. Η σταδιακή άνοδος των επιτοκίων σε συνάρτηση με τις ολοένα συρρικνωμένες αποδόσεις των μετοχών δείχνουν τον βηματισμό των επενδυτών προς πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια με ικανοποιητικές και πιο σταθερές αποδόσεις.

Ο τομέας των ακινήτων φαίνεται ότι αποτελεί μονόδρομο για αρκετούς διεθνείς επενδυτές. Συνδυάζει σταθερότητα, ασφάλεια και ελκυστικές αποδόσεις. Τρία σπάνια χαρακτηριστικά σε μία επενδυτική πρόταση που γίνεται όλο και δημοφιλέστερη.

Κύπρος: Μια Όαση Σταθερότητας σε ένα ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον
Στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, η θέση της Κύπρου ενισχύεται σημαντικά, μιας και φαίνεται πως όλοι οι δυτικοί σύμμαχοί μας έχουν κατανοήσει πλήρως την τεράστια αξία που έχει η στρατηγική μας θέση.

Η αστάθεια που επικρατεί στη γύρω περιοχή (βλέπε Μέση Ανατολή, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, κτλ.), τονίζει ακόμη περισσότερο την όαση, που ονομάζεται Κύπρος.

Οι στρατηγικές συμμαχίες που έχει αναπτύξει σε συνδυασμό με το δημοκρατικό πολίτευμα που απολαμβάνουν οι κάτοικοί της την καθιστούν ως έναν μοναδικό πόλο έλξης. Συγκεκριμένα επενδυτές από χώρες της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού κόλπου απαρτίζουν περίπου το 30% των ξένων επενδυτών. Το ενδιαφέρον τους δείχνει να γιγαντώνεται τα επόμενα έτη με βάση τις ευρύτερες εξελίξεις. 

Φυσικά, ακόμη το ρεκόρ του μεγαλύτερου μεριδίου ξένων επενδυτών στην Κύπρο το κατέχει η Ρωσία. Αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη ξένη αγορά επενδυτών για την Κύπρο, με ένα μερίδιο αγοράς που υπερβαίνει το 30%. Αν ανατρέξουμε στην Ιστορία θα δούμε ότι κάθε φορά που οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στη μεγάλη αυτή χώρα κλυδωνίζονται, ενισχύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον τους στην Κύπρο. Αν εστιάσουμε στο σήμερα (βλ. εμπορικές κυρώσεις, εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή βλ. Ουκρανία κ.ά.) τότε αναμένουμε ότι στο άμεσο μέλλον το μερίδιο αγοράς τους θα ενισχυθεί σημαντικά. 

Γίνεται λοιπόν πολύ εύκολα αντιληπτό ότι οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο, σε αυτό το ενισχυόμενο οικονομικό κλίμα, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν με έναν συγκρατημένο χαρακτηρισμό, τουλάχιστον θετικές. Είναι ορατές πλέον οι ευκαιρίες, οι οποίες «οικοδομούν τον δρόμο» των ξένων επενδυτών από τρίτες χώρες. Αξίζει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι μεγάλες αγορές της Ασίας και των Η.Π.Α ήδη «κλείνουν το μάτι» προς αυτή την κατεύθυνση.

Γνωρίζουν άλλωστε ότι για πρώτη φορά οι προοπτικές προσέλκυσης θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό, με σκοπό την επένδυση σημαντικών κεφαλαίων σε μεγάλα έργα υποδομής, είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές.
 

Τα οικιστικά ακίνητα «μοιράζουν» υψηλές αποδόσεις στα ενοίκια!
Ποτέ στην Ιστορία δεν ήταν πιο εύκολο για τον άνθρωπο να ταξιδεύει τον κόσμο. Νέες, καινοτόμες, παγκόσμιες πλατφόρμες στον χώρο της ενοικίασης κατοικιών αναπτύσσονται και άλλες, προγενέστερες, μεγεθύνονται.

Πανεπιστήμια ιδιωτικά και δημόσια ανεβάζουν τον πήχη της ποιότητας των σπουδών που προσφέρουν και γίνονται διεθνής πόλος έλξης. Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται. Το τουριστικό προϊόν της Κύπρου καλπάζει πια σε επαγγελματικά επίπεδα. 

Ως συνέπεια των ενδεικτικά παραπάνω αναφορών είναι η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη στέγασης, είτε βραχυπρόθεσμης είτε μακροπρόθεσμης. 

Απόρροια αυτών είναι η αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα μισθώματα των κατοικιών όλων των κατηγοριών. Τα έσοδα από τη ενοικίαση κατοικιών και διαμερισμάτων σε συνάρτηση με τη χαμηλή φορολογία και την έλλειψη, απόλυτα, ασφαλών τραπεζικών προϊόντων με καλές αποδόσεις οδηγούν όλο και περισσότερους ανθρώπους να ενισχύουν την περιουσία τους, άμεσα και στο μέλλον, με την απόκτηση ενός ακινήτου στην Κύπρο για να διασφαλίσουν τους ίδιους και τις μελλοντικές γενιές που έρχονται σε μία ολοένα και πιο απαιτητική πραγματικότητα.

High-end real-estate  
Ο τομέας των high-end ακινήτων της Κύπρου θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν είναι καθόλου αδιάφορος· το αντίθετο. 

Όλα δείχνουν ότι και τη νέα χρονιά θα συνεχίσει να απασχολεί όχι μόνο μεμονωμένους ξένους επενδυτές αλλά και πολλές εταιρείες που εξειδικεύονται στην ανάπτυξη γης. 

Αν δούμε όμως προσεκτικά τους αριθμούς, σύμφωνα με την έγκριτη μελέτη της PwC, θα διαπιστώσουμε ότι οι πωλήσεις των high-end ακινήτων κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018 (τελευταία δημοσιευμένα δεδομένα) ήταν 133 ακίνητα αναφορικά με την πόλη της Λεμεσού. 

Το νούμερο αυτό είναι ιδιαίτερα χαμηλό αν αναλογιστούμε πως το σύνολο των συναλλαγών στη Λεμεσό για την ίδια περίοδο ήταν 2.500! Το πολύ μικρό αυτό ποσοστό της τάξης του 5% δείχνει ότι «οι προβολείς ίσως φωτίζουν περισσότερο από όσο θα έπρεπε» αυτήν την κατηγορία ακινήτων. 

Είναι κοινά αποδεκτό ότι τα εν δυνάμει αυτά έργα εντυπωσιάζουν με την επιβλητικότητα που τα διακρίνει και το ενδιαφέρον πολλών για τη σωστή περάτωσή τους δικαιολογημένο, όμως οι αριθμοί και τα δεδομένα ήταν πάντα η αλάνθαστη πυξίδα του επιτυχημένου επενδυτή.

Η  Imperio Ενισχύει τη Θέση της στην αγορά Ακινήτων
H Imperio επενδύοντας συνεχώς σε εξειδικευμένο μορφωτικό δυναμικό, αναλύοντας προσεκτικά τους εγχώριους και τους παγκόσμιους δείκτες της αγοράς και χαρτογραφώντας το αύριο είναι σε θέση να ατενίσει με μία ιδιαίτερη αισιοδοξία τη χρονιά που πλησιάζει. Πολλοί είναι οι παράγοντες που μας επιτρέπουν να μας διακατέχει αυτό το συναίσθημα. Ένας από αυτούς είναι το κόσμημα που προσθέτουμε στην ακτογραμμή της Λεμεσού και φυσικά αυτό δεν είναι άλλο από το The Icon

Παρόλο που η παράδοσή του είναι προγραμματισμένη το 2020, ο χρόνος που έρχεται θα αποκαλύψει στον γαλανό ουρανό της Λεμεσού τον κυρίαρχο σκελετό του επιβλητικού 21όροφου κτιρίου. Φυσικά παράλληλα προσβλέπουμε  στην ολοκλήρωση και άλλων μικρότερων «διαμαντιών» που έχουμε αναλάβει, με την ίδια ένταση και πάθος. 

Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί δυναμικά, ώστε τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοι επενδυτές ακίνητης περιουσίας να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ελκυστικά ακίνητα που τους προσφέρει με υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμού, η εταιρία που τολμά να κοιτάξει το αύριο στα μάτια, η  Imperio.

 

*Iδρυτής και διευθυντής του Ομίλου Imperio, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων, αναπληρωτής πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΒΕ και Προέδρος της Επιτροπής ακινήτων του ΚΕΒΕ.
 

Γιάννη Μισιρλή*
 
192
Thumbnail
  • Καθαρό το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όμως υπάρχουν και άλλοι…
  • Ο νέος Διοικητής ΚΤΚ ρίχνεται στη μάχη για να «καθαρίσει» την εικόνα της Κύπρου
,

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

ad1mobile

Η Κύπρος δέχεται συστηματικά τα πυρά των ξένων, κυρίως των Αμερικανών, για περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή άλλως ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, φαινόμενο το οποίο αφορά και επηρεάζει ανεξαιρέτως όλα τα κράτη παγκόσμια. Παρά τις δράσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται για να χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του, η έμμεση παρουσία ολιγαρχών από τη Ρωσία, Λευκορωσία και Ουκρανία κυρίως, αλλά και από τρίτες χώρες, βρίσκει το νησί στο στόχαστρο των ΗΠΑ και άλλων διεθνών οργανισμών. Κύριος στόχος τους, παρά τις περί αντιθέτου επίσημες δηλώσεις της Κύπρου ότι η χώρα πατάσσει το  φαινόμενο του ξεπλύματος, είναι να συνεχίσουν να «ενοχλούν» το νησί για το θέμα καλώντας τις αρμόδιες αρχές να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα.  

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ο  νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου, που επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα, καθώς συμμετείχε κατ’ επανάληψη σε αποστολές και συναντήσεις με ξένους οργανισμούς και χώρες που πρόβαλλαν αιτήματα για περαιτέρω καταπολέμηση του φαινομένου, φαίνεται πως δεν τα βάζει κάτω. Θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της μάχης για να πειστούν όλοι ότι, η Κύπρος έχει ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες για χρησιμοποίησή της ως παράδεισος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και δεν θα διστάσει, όπως μαθαίνει η Brief, να ζητήσει ακόμη και άλλα μέτρα ώστε να «καθαρίσει» και η παραμικρή κηλίδα.

Κοινή συνεργασία

Σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Έφορο Ασφαλίσεων, το Συμβούλιο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων καθώς επίσης και με τη συνδρομή του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών και την Εθνική    Αρχή Παιγνίων    και    Εποπτείας Καζίνο, θα αναληφθούν στοχευμένες δράσεις. Ήδη, υπάρχουν ρητές δεσμεύσεις προς την Τρόικα και πρόνοιες στο μνημόνιο με τους δανειστές, οι οποίες κατά ένα μεγάλο μέρος έχουν υλοποιηθεί.

Η άφιξη της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία αξιολογεί το σύστημα της Κύπρου, είναι η ευκαιρία για να βγουν προς τα έξω τα σωστά μηνύματα. Ακόμη, κι αν η αντιπροσωπεία εντόπισε και θα ζητήσει και επισήμως περαιτέρω μέτρα, με τη συγγραφή και κοινοποίηση της έκθεσής της, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Γενικά η Moneyval, κατά τις συναντήσεις με διάφορες πλευρές, διαπίστωσε ενδιαφέρον, ετοιμότητα και προθυμία για βελτιώσεις και την κοινή δήλωση ότι έχουν γίνει πάρα πολλά στο χρηματοπιστωτικό τουλάχιστον σύστημα.

Άλλες οντότητες

Ωστόσο, πέραν από τις τράπεζες, οι οποίες τυγχάνουν αυστηρής εποπτείας και δεν μπορούν να ενεργούν κατά το δοκούν, υπάρχουν και άλλοι παίκτες στο σύστημα, άλλες οικονομικές οντότητες και ομάδες επαγγελματιών, οι οποίοι πιθανόν να είναι πιο ελαστικοί στην τήρηση του γράμματος του νόμου και των οδηγιών. Χωρίς να «φωτογραφίζεται» οποιοδήποτε Σώμα, ανάμεσα στις οντότητες που διερευνώνται, είναι μέλη της κοινότητας των φορολογικών συμβούλων ή ακόμη και πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες άσκησης καθηκόντων αξιωματούχων σε αυτές και παροχής διεύθυνσης εγγεγραμμένου γραφείου και άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν καθήκοντα εμπιστευματοδόχου σε trust, πάροχοι υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών και κτηματομεσίτες.        

Αυτές τις ομάδες και τη συμπεριφορά τους έναντι των κανόνων συμμόρφωσης εκτιμάται ότι θα παρακολουθήσει από κοντά η Moneyval και θα ζητήσει αυστηρότερη παρακολούθηση των συναλλαγών και εμπορικών πράξεων που γίνονται από πελάτες τους. 

Να σημειωθεί ότι, η Κύπρος είναι μέλος της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης που ασχολείται με την αξιολόγηση των μέτρων που λαμβάνονται κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, από της ίδρυσής της το 1997. 

Απανωτές αξιολογήσεις

Το σύστημα της Κύπρου για καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αξιολογήθηκε τέσσερις φορές από την Επιτροπή Moneyval, τον Απρίλιο του 1998, τον Σεπτέμβριο του 2001, τον Απρίλιο του 2005 και τον Ιούνιο του 2010. 

Οι διαδοχικές αξιολογήσεις δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο του 1998, τον Ιούνιο του 2002, τον Μάρτιο του 2006 και τον Σεπτέμβριο του 2011, αντίστοιχα. Όλες οι αναφορές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η Κύπρος πρέπει να επαινεθεί για τον περιεκτικό τρόπο με τον οποίο υιοθέτησε μέτρα τα οποία συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα και για το περιεκτικό νομικό πλαίσιο που τέθηκε σε εφαρμογή».

Η τέταρτη Έκθεση Αξιολόγησης της Κύπρου από την Ολομέλεια της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2011.

Μετά από σχετικό αίτημα του Eurogroup στις 9 Μαρτίου 2013, η Επιτροπή πραγματοποίησε «ειδική» αξιολόγηση για την αποτελεσματική εφαρμογή των διαδικασιών προσδιορισμού ταυτότητας των πελατών στον κυπριακό τραπεζικό τομέα. 

Από την πλευρά της η Κύπρος ανέθεσε στη Deloitte Ιταλίας, με τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικα, να αξιολογήσει το επίπεδο συμμόρφωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων με την κείμενη νομοθεσία ως προς την επίδειξη δέουσας επιμέλειας. Οι εκθέσεις με τις δύο ειδικές αξιολογήσεις παρουσιάστηκαν στην Τρόικα στις 24 Απριλίου 2013.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Καμία ένδειξη για συστημικές ανεπάρκειες

ad2mobile

Σύμφωνα με τα πορίσματα, δεν υπάρχει αναφορά ή ένδειξη συστημικών ανεπαρκειών. Οι εκθέσεις καταδεικνύουν ότι τα βασικά δομικά στοιχεία του πλαισίου AML/CFT της Κύπρου είναι επαρκή, ότι τα αποτρεπτικά μέτρα και οι διαδικασίες στα πιστωτικά ιδρύματα είναι γενικά σε υγιή βάση, και ότι, γενικά, παρουσιάζουν υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης με τις νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις. Μάλιστα, τονίζεται ότι σε ορισμένα θέματα είναι πιο απαιτητικές από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και άλλες διεθνείς. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις εκθέσεις, ορισμένοι τομείς απαιτούν προσοχή και επιδέχονται προτάσεις για περαιτέρω βελτιώσεις.

Οι κυπριακές αρχές δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι παραμένουν πλήρως δεσμευμένες να προβούν στις απαραίτητες βελτιώσεις και διορθώσεις.

article 1