Τι χρηματοδοτήση δικαιούνται επιχειρήσεις και πολίτες από την ΕΕ

Ποια προγράμματα μπορείς να αξιοποιήσεις ως πολίτης ή ως επιχείρηση - Όλες οι πληροφορίες

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Ευκαιρίες χρηματοδότησης σε πολίτες, επιχειρήσεις αλλά και διάφορους φορείς δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με μυριάδα προγραμμάτων να είναι ανοικτά και έτοιμα να αξιοποιηθούν αυτή την στιγμή.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στην πύλη ενημέρωσης χρηματοδοτικών προγραμμάτων, στην οποία βρίσκονται αναρτημένα όλα τα Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, τα  προγράμματα καλύπτουν ένα ευρώ φάσμα τομέων όπως για παράδειγμα την ψηφιοποίηση, την πράσινη μετάβαση, την ενεργειακή μετάβαση, την έρευνα και καινοτομία κτλ.

Τα προγράμματα που μπορούν να αξιοποιήσουν επιχειρήσεις και πολίτες

Σύμφωνα με τα όσα είναι αναρτημένα στην πύλη ενημέρωσης χρηματοδοτικών προγραμμάτων, τα σχέδια χρηματοδότησης από την ΕΕ χωρίζονται

  • στα Ανταγωνιστικά Προγράμματα ΕΕ,
  • στα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα ΕΕ και (EU-CY) και
  • στα προγράμματα μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα Ανταγωνιστικά Προγράμματα της ΕΕ είναι προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τον Προϋπολογισμό της ΕΕ με στόχο να συμβάλουν στην υλοποίηση μιας πολιτικής της ΕΕ. Κατά κανόνα είναι διεθνικά, δηλαδή στην υποβολή και υλοποίηση μιας πρότασης απαιτείται η συμμετοχή συνεργατών από περισσότερα του ενός κράτη μέλη. Οι προτάσεις υποβάλλονται για έγκριση απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς την παρέμβαση των θεσμών του κράτους μέλους. Οι προτάσεις που υποβάλλονται ανταγωνίζονται με προτάσεις από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και επιλέγονται μετά από συγκριτική αξιολόγηση όλων των προτάσεων που υποβάλλονται.

Τα  ανταγωνιστικά προγράμματα που είναι ανοικτά και μπορούν να αξιοποιήσουν επιχειρήσεις είναι:

Τα  ανταγωνιστικά προγράμματα που είναι ανοικτά και μπορούν να αξιοποιήσουν οι πολίτες είναι:

Όσο αφορά τα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα, αυτά αφορούν προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται στην Κύπρο από συγκεκριμένα κονδύλια του Πολυετούς Προϋπολογισμού της ΕΕ τα οποία έχουν κατανεμηθεί στην Κύπρο (τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται κυρίως από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία) και από εθνικούς πόρους (κρατικό προϋπολογισμό).

Τα  συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που είναι ανοικτά και μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις είναι:

Τα  συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που είναι ανοικτά και μπορούν να αξιοποιήσουν οι πολίτες είναι:

Αναφορικά με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου, αυτό αποτελεί ένα έκτακτο και προσωρινό μέσο χρηματοδότησης της ανάκαμψης και εξόδου της ΕΕ από την κρίση, με την επωνυμία «Επόμενη Γενιά ΕΕ» και συνολικό προϋπολογισμό ύψους €750 δις, στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.

Το ΣΑΑ, με συνολικό προϋπολογισμό €1,2δις, προωθεί την υλοποίηση 133 επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων, με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2026, περιλαμβανομένων 35 Σχεδίων Χορηγιών που απευθύνονται κυρίως σε επιχειρήσεις, αλλά και σε άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ΜΚΟ καθώς και φυσικά πρόσωπα, σε θεματικές προτεραιότητες και των 5 αξόνων πολιτικής του:

  • Δημόσια υγεία και πολιτική προστασία – διδάγματα από την πανδημία
  • Ταχεία μετάβαση σε μια Πράσινη οικονομία
  • Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας
  • Προς μια ψηφιακή εποχή
  • Απασχόληση, κοινωνική προστασία, εκπαίδευση και ανθρώπινο δυναμικό

Αυτή την στιγμή, υπάρχουν ανοικτά δύο σχέδια στον Άξονα 2 (Ταχεία μετάβαση σε μια Πράσινη οικονομία) και τρία σχέδια στον Άξονα 3 (Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας).

Τα ανοικτά σχέδια στον Άξονα 2 (Tαχεία μετάβαση σε μια Πράσινη οικονομία):

Τα ανοικτά σχέδια στον Άξονα 3 (Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας):

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν πολλά προγράμματα που αξιοποιούνται από φορείς και δήμους για έργα, όπως για παράδειγμα  το πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη (2021-2027) και το πρόγραμμα LIFE.

Μεγάλο ενδιαφέρον από πολίτες και επιχειρήσεις για τα προγράμματα

Σε δηλώσεις του στην Brief, Λειτουργός στην πύλη ενημέρωσης χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ανέφερε ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από τον κόσμο για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, αφού στην πύλη λαμβάνουν αρκετά  τηλεφωνήματα από άτομα που θέλουν να συμμετέχουν.

«Αυτό απλά που λείπει είναι η γνώση ως προς το τι είναι η χρηματοδότηση, πως ακριβώς μπορεί να βοηθήσει αλλά και στην γενικότερη διαδικασία», πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς σε περίπτωση που ένας πολίτης ή επιχείρηση χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες για ένα πρόγραμμα, ο λειτουργός σημείωσε ότι κάτω από κάθε προκήρυξη υπάρχουν τα στοιχεία επικοινωνίας με τα εθνικά σημεία επαφής αλλά και με τα ευρωπαϊκά σημεία επαφής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ακόμα να επικοινωνήσουν με την πύλη απευθείας, ώστε να τους παραπέμψουν στους αρμόδιους φορείς.

Επιπλέον στην πύλη γίνεται ανάρτηση και διαφόρων προγραμμάτων εκπαίδευσης αλλά και παρουσιάσεων για προγράμματα από τα οποία μπορούν να ενημερωθούν πολίτες και επιχειρήσεις καθώς επίσης υπάρχει και η δυνατότητα εγγραφής σε newsletter.

Να σημειώσουμε ότι, οι προκηρύξεις των διαφόρων σχεδίων και προγραμμάτων στην πύλη γίνονται και σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία.

Enterprise Europe Network Κύπρου 

Αξίζει να κάνουμε και αναφορά στο  δίκτυο Enterprise Europe Network Κύπρου, το οποίο παρέχει ολοκληρωμένες υποστηρικτικές υπηρεσίες προς στις κυπριακές επιχειρήσεις.

Το δίκτυο αυτό προσφέρει πολλές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις στην Κύπρο, όπως για παράδειγμα στην κατεύθυνση για το ποια ευρωπαϊκά προγράμματα μπορεί να τις ενδιαφέρουν, στην εξεύρεση συνεργατών, στην εκπαίδευση (training) αλλά και γενικά σε πολλές δράσεις που αφορούν την αναβάθμιση και την εξωστρέφεια μιας επιχείρησης.

Να σημειώσουμε ότι, το Enterprise Europe Network Κύπρου είναι η κυπριακή κοινοπραξία, μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Enterprise Europe Network και αποτελείται από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ως συντονιστή, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου και το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου ως μέλη.

Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Κυπριάνα Σταύρου