Τι προτιμούν οι Κύπριοι οδηγοί; Πετρέλαιο ή βενζίνη;

Τι λένε τα στοιχεία από τις πωλήσεις καυσίμων τον Αύγουστο και οι φετινές εισαγωγές οχημάτων

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Τι τελικά προτιμούν οι Κύπριοι; Βενζινοκίνητα ή Πετρελαιοκίνητα; 

Για πολλούς και διάφορους λόγους συμπολίτες μας επιλέγουν είτε βενζινοκίνητα, είτε πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα για αγορά. Κάποιοι είτε λόγω κατανάλωσης, άλλοι λόγω κόστους συντήρησης ή και λόγω τιμής. Στην εξίσωση μπορούν να προστεθούν τόσο τα υβριδικά, όσο και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ωστόσο, αν και πολλοί θα ήθελαν, λόγω του σχετικά μεγάλου κόστους αγοράς, προτιμούν τις δύο πιο πάνω εναλλακτικές, οι οποίες προσφέρουν για τώρα, περισσότερες επιλογές σε πιο χαμηλές τιμές. 

Τι δείχνουν οι εισαγωγές οχημάτων Ιανουαρίου μέχρι και Αυγούστου 2020 

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2020, εισήχθησαν στην Κύπρο συνολικά 24,969 οχήματα. 

Από αυτά, τα 19,064 ήταν ιδιωτικής χρήσης. 

Πιο συγκεκριμένα, εισήχθησαν 9,167 βενζινοκίνητα, 7,486 πετρελαιοκίνητα, 1,371 υβριδικά και 38 ηλεκτρικά οχήματα.

bvrcfedawdwa

Μάλιστα, σύμφωνα με τους δείκτες της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα περισσότερα πετρελαιοκίνητα που εισήχθησαν στην Κύπρο την πιο πάνω περίοδο είναι μεταχειρισμένα, με τον αριθμό τους να φτάνει τα 5,588, έναντι μόλις 1,898 τα οποία ήταν καινούργια

Τι δείχνουν οι πωλήσεις καυσίμων

Σύμφωνα με τα στοιχεία και πάλι της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι πωλήσεις καυσίμων από πρατήρια πετρελαιοειδών, δείχνει μια τάση προς τα βενζινοκίνητα, ωστόσο, στην κατανάλωση βενζίνης έρχεται να προστεθούν τόσο οι μοτοσικλέτες οι οποίες είναι βενζινοκίνητες, όσο και η κατανάλωση των αυτοκινήτων. Στον αντίποδα στις πωλήσεις του πετρελαίου, συγκαταλέγονται και τα φορτηγά. 

bvfrcedadw

Βάσει των πιο πάνω οι τιμές είναι ενδεικτικές. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, τον Αύγουστο στην Κύπρο πωλήθηκαν από πρατήρια, 24,901 τόνοι αμόλυβδης 95 οκτανίων και 2,343 τόνοι αμόλυβδης 98 οκτανίων. 

Το ίδιο διάστημα από τα πρατήρια πωλήθηκαν 22,532 τόνοι πετρελαίου κίνησης

Τι έλεγε η Έκθεση της Eurostat

Σύμφωνα με την Έκθεση της Eurostat, το 2017, σε 13 από τα 24 κράτη μέλη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, περισσότερα από τα μισά αυτοκίνητα ήταν βενζινοκίνητα. Το ποσοστό αυτό ήταν μεγαλύτερο στην Κύπρο (84%) μπροστά από τη Φινλανδία (74%) και τη Δανία (69%).

ασεδ