Τι θα ισχύει για εργαζομένους που μένουν σπίτι λόγω κορωνοϊού;

Έξτρα άδειες για γονείς λόγω των κλειστών σχολείων, κάλυψη μισθού και άλλα στο τραπέζι-Αναμένονται σημαντικές αποφάσεις

Οι δυσάρεστες εξελίξεις με την επιβεβαίωση των πρώτων θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού την Δευτέρα 9/3, οδήγησε το Υπουργείο Υγείας στο να ανακοινώσει μέτρα και συστάσεις για αποφυγή της εξάπλωσης του ιού.

Στα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, είναι και η σύσταση που αφορά τους πολίτες που έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 μέρες προς χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα (αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπ. Υγείας και τις χώρες εδώ) και υποχρεούνται όπως αυτοπεριοριστούν στην οικία τους για 14 μέρες ενώ παράλληλα θα πρέπει να αποφεύγουν τις στενές επαφές και μετακινήσεις καθώς και να τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Παράλληλα με διάταγμα η Κυβέρνηση επιβάλλει διάφορους περιορισμούς σε μετακινήσεις και συγκεντρώσεις ενώ από την Παρασκευή θα κλείσουν όλα τα σχολεία της Κύπρου.

Όλα αυτά αναμένεται να προκαλέσουν πολύ σοβαρό αντίκτυπο σε επιχειρήσεις, εταιρείες, καταστήματα κ.α.

>>> Όλες οι εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό <<<

Σε αυτό το σημείο δημιουργούνται τα ερωτήματα:

Ποιος πληρώνει αν μείνεις 14 μέρες καραντίνα και εργάζεσαι στο δημόσιο, και αντίστοιχα αν εργάζεσαι στον ιδιωτικό τομέα; Επιπλέον αν απουσιάσεις από την δουλειά σου γιατί είσαι γονιός και πρέπει να μείνεις στο σπίτι με το/τα παιδί/ια σου, πόσο επηρεάζεται η εργασία σου;

Τι ισχύει για τους εργαζομένους

Εγκύκλιο με συστάσεις εξέδωσε η ΟΕΒ, προς τις επιχειρήσεις για χειρισμό περιστατικών εργαζομένων που  απουσιάζουν από την εργασία τους για λόγους που σχετίζονται με το νέο κορωνοϊό COVID-19.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, σε περίπτωση συμφωνημένης απομόνωσης μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη για προληπτικούς λόγους και ανάλογα με την περίπτωση, μπορούν να διαμορφωθούν διάφορες συμφωνημένες διευθετήσεις όπως για παράδειγμα:

  • Χρήση ετήσιας άδειας μετ’ απολαβών

  • Απουσία του εργαζόμενου από την εργασία με μερικές απολαβές

  • Εργασία εξ’ αποστάσεως / τηλεργασία / εργασία από το σπίτι

  • Απουσία του εργαζόμενου με απολαβές και κάλυψη του απολεσθέντος χρόνου εργασίας όταν επανέλθει στην εργασία μέσα από την δημιουργία χρονομερίδας και με τρόπο που θα συμφωνηθεί 

  • Συμφωνημένη άδεια άνευ απολαβών 

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει η ΟΕΒ, πρόσθετος στόχος πρέπει να είναι η διαφύλαξη στον μέγιστο δυνατό βαθμό του εισοδήματος των επηρεαζόμενων εργαζόμενων, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση των επιχειρήσεων. 

>>> Όλες οι εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό <<<

Ετοιμάζει μέτρα η Κυβέρνηση

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι οι Υπ. Εργασίας, Υπ. Οικονομικών ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και Συντεχνίες, κατήλθαν σε έκτακτη σύσκεψη χθες (11/3)  και ώστε να τροχοδρομηθούν μέτρα, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν λόγω κορωνοϊού.

 Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, δήλωσε πως απόφαση της Κυβέρνησης είναι να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, και για τον λόγο αυτό καταγράφηκαν τα θέματα που προκύπτουν, προκειμένου να υπολογισθεί το οικονομικό κόστος και να ανακοινωθεί το πακέτο μέτρων, αφού ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε στην Brief, «θα ετοιμάσουμε πακέτο μέτρων με το Υπ. Οικονομικών και θα πάμε Υπουργικό Συμβούλιο για να τα ανακοινώσουμε». 

Στο τραπέζι κάλυψη μισθών και άδειες

Ο Υπ. Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσον μέσα στο πακέτο θα περιληφθεί και η κάλυψη του μισθού που θα απωλέσει ο εργαζόμενος που θα απέχει από την εργασία του, ο κ. Πετρίδης είπε ότι αντικείμενο συζήτηση είναι «η στήριξη των εργαζομένων για να αποφύγουν απώλεια εσόδων αλλά και να μείνουν εργαζόμενοι», προσθέτοντας ότι είναι ένα από τα θέματα που συζητήθηκε και με την Υπουργό Εργασίας.

Επιπλεόν, ο Υπουργός Οικονομικών μετά από την έκτακτη σύσκεψη, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί το πακέτο στήριξης και θα αφορά «φορολογίες, επιχορηγήσεις και μέτρα στήριξης συγκεκριμένων Υπουργείων για προώθηση δικών τους πολιτικών τα οποία δεν είναι προϋπολογισμένα».

Συγκεκριμένα ο κ. Πετρίδης είπε πως «γίνεται μια κοστολόγηση» του πακέτου στήριξης και «στις δυνατότητες της οικονομίας θα υπάρχει μια συνολική κοστολόγηση στον βαθμό της βεβαιότητας που μας επιτρέπει η σημερινή κατάσταση», για την οποία δεν γνωρίζεις, όπως σημείωσε, την χρονική περίοδο που θα διαρκέσει.
 
Ποια τα σενάρια για την απουσία γονέων από την δουλειά τους:

«Τις επόμενες ημέρες μαζί και με τον Υπουργό Οικονομικών, το Υπουργικό Συμβούλιο και την Κυβέρνηση, θα αποφασιστούν τα μετρα ως ενιαίο πακέτο, ως λύση και για αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα παρουσιαστούν», είπε η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, σχετικά με το πως θα πληρωθούν οι άδειες των γονέων. Στη σύσκεψη της Τετάρτης πάντως συζητήθηκε το θέμα των αδειών των γονέων σε περιπτώσεις που τα σχολεία δεν θα λειτουργούν. Και όντως πλέον τα σχολεία δεν θα λειτουργούν άρα δεν αποκλείεται να έχουμε σύντομα εξελίξεις στο θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι πρώτα το Υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει χθες (10/3) να παραμείνουν κλειστά τα δημόσια, ιδιωτικά και ειδικά σχολεία στην Λευκωσία από την Τετάρτη 11/3 μέχρι και την Παρασκευή 13/3, ως προληπτικό μέτρο μετά την επιβεβαίωση των δύο θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού την Δευτέρα 9/3.

Έπειτα, ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, αποφάσισε για προληπτικούς λόγους που έχουν στόχο τον περιορισμό μετάδοσης, μετά και την ανακοίνωση των τεσσάρων θετικών κρουσμάτων την Τετάρτη (11/3), να παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και Πανεπιστήμια, από τις 13 Μαρτίου μέχρι τις 20 Μαρτίου. Ο κ. Προδρόμου εξήγησε οτι δίνονται δύο μέρες περιθώριο ώστε οι γονείς να μπορούν να διευθετήσουν τις εργασίες και υποχρεώσεις τους ώστε να μπορέσουν να περιορίσουν στο σπίτι τα παιδιά τους.

 

Ποιά τα μέτρα στήριξης της Ελλάδας:

Στην Ελλάδα πάντως ήδη πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το ίδιο θέμα. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαθέσει κονδύλι ειδικού σκοπού, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για δύο μήνες σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω του κορωνοϊού, προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη μισθοδοσίας των εργαζομένων τους

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, θα δίνονται 500 ευρώ το μήνα προς τους εργαζόμενους που κλείνουν οι επιχειρήσεις λόγω κορωνοϊού και έκτακτη ενίσχυση ύψους 100 εκατ. ευρώ σε πληττόμενες επιχειρήσεις προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύεται αύριο 12/3.

>>> Όλες οι εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό <<<

Άδεια στους εργαζόμενους γονείς

Παράλληλα, για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και μέχρι τις 10 Απριλίου θα προβλέπεται και η χορήγηση «άδειας ειδικού σκοπού» μετ' αποδοχών, σε έναν από τους δύο εργαζόμενους γονείς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για την περίοδο που είναι κλειστά τα σχολεία.

Η εν λόγω άδεια θα αφορά τους γονείς παιδιών έως 15 ετών (έως Γ’ Γυμνασίου) που φοιτούν σε σχολεία και θα μπορεί να λαμβάνεται έως τις 10 Απριλίου.

Χρήση της μπορεί να κάνει μόνο ένας από τους δύο εργαζόμενους γονείς, ενώ αν εργάζεται μόνο ο ένας γονιός και ο άλλος είναι άνεργος, τότε δεν χορηγείται. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο ένας γονιός  νοσηλεύεται, πάσχει από κοροναϊό, ή είναι άτομο με αναπηρία.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, το κόστος της «άδειας ειδικού σκοπού» στο Δημόσιο θα καλύπτει το κράτος, ενώ στον ιδιωτικό τομέα θα καλύπτεται τριμερώς, από το κράτος (κατά το ένα τρίτο), τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, ο οποίος θα συνεισφέρει με ημέρες από την ετήσια άδειά του.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει για κάθε 4 ημέρες άδειας οι 3 να είναι ειδικού σκοπού και η μια ως κανονική άδεια.

 

Ξένια Προδρόμου