Τι θα συμβεί με τα diesel αυτοκίνητα - Δηλώσεις Θεοπέμπτου

Όλα όσα δήλωσε στην εκπομπή ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου για το θέμα των diesel αυτοκινήτων και της ποιότητας του αέρα στην Κύπρο. 

Φιλοξενούμενος του Παναγιώτη Τσαγγάρη στην εκπομπή ''Παρασκήνιο'' της Digital TV ήταν ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμτπου. 

Μεταξύ άλλων, όπως για το θέμα της πλαστικής σακούλας, ο κ. Θεοπέμπτου σχολίασε και το μέλλον των πετρελαιοκίνητων αυτοκινητών, τόσο σε θέμα επιπρόσθετων φόρων, όσο και παραγωγής αλλά και διάθεσης τους στην αγορά

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, εάν το Κίνημα τους προτίθεται να προτείνει την αύξηση του φόρου στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, σημείωσε πως «έχει γίνει ήδη η αύξηση στις άδειες κυκλοφορίας των diesel αυτοκινήτων και μάλιστα όσο πιο ρυπογόνο ή πιο παλιάς τεχνολογίας το αυτοκίνητο, τόσο πιο ψηλή είναι η άδεια κυκλοφορίας», τονίζοντας ταυτόχρονα πως «ένα από τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι καμιά αυτοκινητοβιομηχανία δεν σχεδιάζει πλέον αυτοκίνητα diesel»

Οπως υπογράμμισε ο κ. Θεοπέμπτου «πάρα πολλές χώρες έχουν κηρύξει ότι το έτος 2030 θα απαγορεύεται η εισαγωγή και η πώληση αυτοκινήτων diesel στη χώρα τους», ενώ μετά από σχόλιο για το ότι αρκετές χώρες έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στους πυρήνες των πόλεων τους, ο Πρόεδρος των Οικολόγων απαντώντας αρχικά καταφατικά, ακολούθως επεξήγησε πως «είναι οι περιοχές που ονομάζονται “low emissions zones”, είναι οι περιοχές χαμηλών εκπομπών ρύπων, που όταν το αυτοκίνητο σου είναι ρυπογόνο δεν επιτρέπεται να πάει εκεί»

Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσον κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει στην Κύπρο, ο κ. Θεοπέμπτου σημείωσε πως «είναι κάτι που θα έπρεπε να κάνουμε και εμείς γιατί να θυμίσω ότι όλα αυτά δεν είναι ιδιοτροπίες των ξένων. Όταν κοιτάξει κάποιος την ποιότητα του αέρα στην Κύπρο είναι χάλια. Έχουμε πάρα πολλά αυτοκίνητα. Εκτοξεύεται η ποιότητα του αέρα και ξεπερνά τα όρια κάθε βράδυ που ανάβουμε τζάκια και εκτοξεύεται επίσης κάθε φορά που έχουμε κυκλοφορία σε κάθε πόλη. Όταν τα παρακολουθήσετε θα δείτε ότι είναι πολύ κακή η ποιότητα του αέρα», τονίζοντας ταυτόχρονα πως σύμφωνα με τα στοιχεία ότι γύρω στα 600 με 700 άτομα στην Κύπρο χάνουν πρόωρα τη ζωή τους λόγω της κακής ποιότητας του αέρα. «Ο μέσος Λευκωσιάτης πεθαίνει ενάμιση χρόνο πιο γρήγορα από το κανονικό», όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοπέμπτου. 

Δείτε το σχετικό απόσμασμα από όσα δήλωσε για το ζήτημα στο Παρασκήνιο ο Πρόεδρος των Οικολόγων:

 
2167