Τον Μάρτιο κερδίζουν αυτά τα 4 εργασιακά δικαιώματα οι οικοδόμοι

Ποια δικαιώματα θα διασφαλίσουν μέσω νομοθετικής ρύθμισης οι οικοδόμοι

Προς νομοθετική ρύθμιση οδεύουν, πιθανότατα τον Μάρτιο, τέσσερα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία, όπως είχε συμφωνηθεί σχετικά κατά την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον τομέα μέχρι το τέλος του 2021.

Σήμερα (18/2) το κυβερνητικό νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Εργασίας και προωθήθηκε στη Βουλή, θα τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, η οποία θα αρχίσει την κατ' άρθρον συζήτησή του.

Όπως ανέφερε στην Brief, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Φακοντής, «θα εξετάσουμε το νομοσχέδιο κατ' άρθρο και στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής θα γίνει η τοποθέτηση των Βουλευτών-μελών της επιτροπής, ούτως ώστε το νομοσχέδιο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση εντός Μαρτίου».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, τα 4 δικαιώματα των οικοδόμων που οδεύουν προς νομοθετική ρύθμιση, στο πλαίσιο της συλλογικής σύμβασης, είναι:

1/ Το ωράριο εργασίας των οικοδόμων. Με την ψήφιση της νομοθεσίας, «ουδείς εργοδότης απασχολεί εργοδοτούμενο πέραν των ωρών όπως αυτές συμφωνούνται στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση». Επίσης, προνοείται πως «οι υπερωρίες και η αμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης εφαρμόζονται όπως αυτές συμφωνούνται στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση».

2/ Οι αργίες μετά πληρωμής: «Κάθε εργοδοτούμενος δικαιούται ανάπαυση για τις γιορτές και αργίες όπως αυτές συμφωνούνται στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση, αναφέρεται στην προωθούμενη νομοθεσία».

3/ Νομοθετική κατοχύρωση φιλοδωρήματος, δηλαδή της υποχρεωτικής καταβολής 13ου μισθού. Ειδικότερα, «κάθε εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει φιλοδώρημα για κάθε εργοδοτούμενο του και το ποσό του φιλοδωρήματος συμφωνείται στην εκάστοτε εν ισχύ Κλαδική Συλλογική Σύμβαση».

4/ Υποχρεωτική καταβολή Ταμείου Προνοίας

Επί του 4ου σημείου, η νομοθεσία προνοεί ότι, «το Ταμείο Προνοίας για τους εργαζόμενους στην οικοδομική βιομηχανία λειτουργεί με ειδικούς Κανονισμούς όπως συμφωνείται μεταξύ των δύο Μερών και οι συνεισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων στο Ταμείο Προνοίας καθορίζονται στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση και καταβάλλονται σε ανάλογο Ταμείο Προνοίας στο τέλος εκάστου μήνα που έπεται της ημερομηνίας έναρξης ισχύος του παρόντος Νόμου».

Νοείται, όμως, ότι δεν επηρεάζεται με οποιονδήποτε τρόπο η σύσταση και η λειτουργία Ταμείου Προνοίας που διέπεται από τις διατάξεις των «περί της Ίδρυσης, των Δραστηριοτήτων και της Εποπτείας των Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών Νόμων».

Όπως τόνισε ο κ. Φακοντής «τα πιο πάνω θα ισχύουν για όλη την Οικοδομική Βιομηχανία όπως έχουν συμφωνηθεί μεταξύ εργοδοτών και εργοδοτουμένων». 

Σημειώνεται, πάντως, πως στο πλαίσιο της υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης, συμφωνήθηκε όπως οι εργολάβοι καλύψουν σταδιακά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια την συνεισφορά τους στο Ταμείο Προνοίας, ανά 1% τον χρόνο, ούτως ώστε να φθάσει στο 5% που ήταν το ποσοστό των εισφορών στον τομέα πριν από την οικονομική κρίση.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Σύμβουλευτική Τεχνική Επιτροπή
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, «το μόνο σημείο που παραμένει σε εκκρεμότητα, είναι η σύσταση μιας συμβουλευτικής Τεχνικής Επιτροπής, στην οποία ζητεί να συμπεριληφθεί και το ΚΕΒΕ».

Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο της συνομολόγησης της Συλλογικής Σύμβασης στην Οικοδομική Βιομηχανία συμφωνήθηκε η σύσταση Τεχνικής Επιτροπής για την καλύτερη εφαρμογή της Σύμβασης, με συμβουλευτικό ρόλο προς την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οποία θα συμμετέχουν, εκ μέρους των εργαζομένων, εκπρόσωποι των συντεχνιών Σ.Ε.Κ., Π.Ε.Ο. και Δ.Ε.Ο.Κ., καθώς και εκπρόσωποι της Ο.Ε.Β. και Ο.Σ.Ε.Ο.Κ., εκ μέρους των εργοδοτών.

Κατά την συζήτηση του θέματος, συμπλήρωσε ο κ. Φακοντής, το ΚΕΒΕ εξέφρασε την επιθυμία συμπερίληψής του και εκπροσώπησής του στην εν λόγω Επιτροπή, σημειώνοντας πως «αυτό είναι κάτι που θα ξεκαθαριστεί πριν το νομοσχέδιο οδηγηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια».

Καμία άλλη παρέμβαση στα συμφωνηθέντα
Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Κ.Ε. Εργασίας ξεκαθάρισε πως το Κοινοβούλιο δεν θα επιδιώξει οποιαδήποτε παρέμβαση στα όσα έχουν συμφωνηθεί. 

Όπως εξήγησε, «αυτό που έχουμε ενώπιον μας είναι αποτέλεσμα του μακροχρόνιου διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών, καθώς και της Κυβέρνησης». Είναι, πρόσθεσε, «παράκληση και των κοινωνικών εταίρων, η Βουλή να μην κάνει κάποια τροποποίηση γιατί πιθανόν να χαλάσει η ισορροπία», σημειώνοντας πως αυτή η παράκληση θα γίνει σεβαστή από το Κοινοβούλιο.

>>> Bloomberg στην ελληνική <<<

Τι γίνεται με μισθούς
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως, παρότι το θέμα δεν θα θεσπιστεί νομοθετικά, οι εργολάβοι και οι οικοδόμοι δεσμεύτηκαν για την σταδιακή αποκατάσταση του 70% των συνολικών αποκοπών που αποδέχτηκε το 2013 η εργατική πλευρά. 

Βάσει της συμφωνίας, η επιστροφή του μέρους αυτού των αποκοπών θα γίνει σε τρία στάδια, ως εξής:

1/ Από 1η Ιουνίου 2019 θα παραχωρηθεί αναδρομικά το 20% των αποκοπών,

2/ Από τον Ιανουάριο 2020 θα παραχωρηθεί το υπόλοιπο 30% και 

3/ Από τον Ιανουάριο του 2021 θα παραχωρηθεί το υπόλοιπο και τελευταίο 20% των αποκοπών.

Σημειώνεται πως, η εργατική πλευρά εκτιμά ότι, το ύψος των αποκοπών σε μισθούς και άλλα ωφελήματα στις κατασκευές είχε ανέλθει στο 14,7% το 2013.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Πόσους αφορά το θέμα
Εκτιμάται ότι το όλο θέμα αφορά περί τις 30 χιλιάδες εργαζομένους στον κατασκευαστικό τομέα και όσα έχουν συμφωνηθεί θα καλύπτουν το σύνολο των εργαζομένων, ανεξαρτήτως του εάν αυτοί είναι οργανωμένοι σε συντεχνίες ή όχι. 

Δηλαδή, για πρώτη φορά θα κατοχυρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς διακρίσεις, ενώ η συλλογική σύμβαση θα είναι δεσμευτική για όλους.

Ξένια Προδρόμου