Τονωτικές ενέσεις χρηματοδότησης για τις κυπριακές επιχειρήσεις

•    Πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τα προγράμματα και τα κονδύλια της Ε.Ε.
•    Ποιες προσκλήσεις είναι ανοικτές και ποιους κλάδους καλύπτουν

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


«Cash is king». Το ρευστό είναι η ατμομηχανή της επιχείρησης. Για να πάρει μπροστά, να δημιουργήσει, να εξελιχθεί, να προοδεύσει. Για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, τους δύσκολους καιρούς, για να επιτύχει το αναπτυξιακό της έργο και τους στόχους τους. Χωρίς ρευστότητα είναι δύσκολη η πορεία μιας επιχείρησης, ιδιαίτερα σε περιόδους όπου καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις στο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται. 

Είναι σαφές ότι όλες οι επιχειρήσεις κάποια στιγμή στην πορεία τους χρειάζονται μια μορφή χρηματοδότησης, δάνειο ή επιχορήγηση ή ακόμη και επέκταση κεφαλαίου. Αυτό μπορεί να γίνει στην έναρξη λειτουργίας ή και στη φάση ανάπτυξης τους ή σε κάποιο επόμενο στάδιο λειτουργίας. Εκτός από τον χρηματοοικονομικό τομέα που αποτελούσε πάντοτε μια κύρια πηγή χρηματοδότησης και ταυτόχρονα ρευστότητα για τις επιχειρήσεις, η επιχείρηση στην Κύπρο έχει την ευκαιρία να επωφεληθεί από πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους, πολλά από τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά. 

Υπάρχουν 3 μεγάλες κατηγορίες προγραμμάτων τα οποία μπορούν να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις και να στηρίξουν συγκεκριμένα έργα τους. 

Ανταγωνιστικά προγράμματα

Η πρώτη κατηγορία είναι τα Ανταγωνιστικά Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία  χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της και στηρίζουν στην υλοποίηση μιας πολιτικής της Ε.Ε. Στην περίπτωση των Ανταγωνιστικών Προγραμμάτων υποβάλλεται και υλοποιείται μια πρόταση  η οποία απαιτεί τη συμμετοχή συνεργατών από περισσότερα του ενός κράτη - μέλη. Οι προτάσεις υποβάλλονται για έγκριση απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς να παρέμβουν οποιοιδήποτε θεσμοί ενός κράτους μέλους. Οι προτάσεις που υποβάλλονται ανταγωνίζονται με προτάσεις από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και επιλέγονται μετά από συγκριτική αξιολόγηση όλων των προτάσεων που υποβάλλονται.

Αυτή τη στιγμή είναι ανοικτές 205 προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων αναφορικά με το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» που καλύπτει την περίοδο 2021 – 2027 και απευθύνεται στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας. 

Το πρόγραμμα ενισχύει τις τεχνολογικές και βιομηχανικές ικανότητες μέσω θεματικών ομάδων (clusters) που καλύπτουν το πλήρες φάσμα των παγκόσμιων προκλήσεων. Εκείνο που είναι ενδιαφέρον για τις κυπριακές επιχειρήσεις είναι πως ένας αριθμός συμπράξεων ενθαρρύνει την ευρεία συμμετοχή εταίρων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καλύπτοντας κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η βιοποικιλότητα, η υγεία, τα τρόφιμα και η κυκλικότητα. Η λήξη της υποβολής προτάσεων τοποθετείται τον Δεκέμβριο του 2027.

Σχέδιο Ανάκαμψης

Μια δεύτερη κατηγορία είναι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου. Το Σχέδιο (ΣΑΑ) αντικατοπτρίζει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση πόρων ύψους €1,2 δις που θα διατεθούν στην Κύπρο για την περίοδο 2021-2026, από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Το Σχέδιο προωθεί την υλοποίηση 133 επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων, με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2026, περιλαμβανομένων 35 Σχεδίων Χορηγιών που απευθύνονται κυρίως σε επιχειρήσεις, και σε άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς

Στήριξη μεταποίησης και γεωργίας

Αυτή τη στιγμή είναι ανοικτή για υποβολή προτάσεων η πρόσκληση για «Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» που στοχεύει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας και συγκεκριμένα το Σχέδιο Χορηγιών για στήριξη νέων ή υφιστάμενων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν με τη μεταποίηση ή/και εμπορία γεωργικών προϊόντων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέσω του ηλεκτρονικού Συστήματος Σχεδίων Χορηγιών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Οι προτάσεις λήγουν στις 24/06/2022.

Ο συνολικός Προϋπολογισμός του άξονα αυτού ανέρχεται στα € 422,3 εκ.

Εθνικά Σχέδια Κινήτρων

Επίσης ένα τρίτο πρόγραμμα είναι τα Εθνικά Σχέδια Κινήτρων που σχεδιάζονται και εγκρίνονται σε εθνικό επίπεδο και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Στόχος των σχεδίων αυτών είναι η υλοποίηση διαφόρων πολιτικών προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης, όπως είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και η προώθηση του τουρισμού. Η υλοποίηση και διαχείριση των έργων γίνεται εξ’ ολοκλήρου στην Κύπρο από τα αρμόδια Υπουργεία/φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ανοικτές προτάσεις που αφορούν τις επιχειρήσεις.

Συγχρηματοδότηση

Ακόμη, λειτουργούν και τα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα που αφορούν προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται στην Κύπρο από συγκεκριμένα κονδύλια του Πολυετούς Προϋπολογισμού της Ε.Ε. τα οποία έχουν κατανεμηθεί στην Κύπρο και  από εθνικούς πόρους (κρατικό προϋπολογισμό).

Οι τομείς προτεραιότητας που χρηματοδοτούνται συναποφασίζονται μεταξύ της ΕΕ και της Κύπρου και η διαχείριση των προγραμμάτων αυτών γίνεται στην Κύπρο με δικαίωμα ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά κανόνα, οι προτάσεις υποβάλλονται για έγκριση σε αρμόδιους φορείς του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα της Κύπρου, ανάλογα με το Πρόγραμμα.

Περισσότερες πληροφορίες για όλα τα προγράμματα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα
 

Χρύσω Αντωνιάδου