Τουρισμός: Οι τρεις λόγοι που προκαλούν ανησυχία για το 2023

Η χρονιά ενδεχομένως να είναι δυσκολότερη από τη φετινή

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Παρόλο που μπαίνουμε στην κορύφωση του καλοκαιριού και στους δύο κατεξοχήν μήνες που ο κόσμος κάνει τις διακοπές του, δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι επαγγελματίες του κλάδου άρχισαν να σκέφτονται και την επόμενη χρονιά. Η οποία ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολη από τη φετινή.

Τα θέματα του τουρισμού και της ευρύτερης οικονομίας συζήτησαν στα πλαίσια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 29/6/22 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΥΞΕ, υπό τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, Χάρη Λοϊζίδη, με τον Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι του συνδέσμου των ξενοδόχων τόνισαν την ανάγκη για έγκαιρη λήψη εκείνων των πολιτικών αποφάσεων που χρειάζονται για να αντιμετωπισθεί η παρατεταμένη κρίση στην οικονομία και ειδικά στον ευαίσθητο τουριστικό τομέα, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί κατά το 2023, σε μια προσπάθεια συγκράτησης του κόστους λειτουργίας και διατήρησης των υψηλών επιπέδων παροχής υπηρεσιών.

Μιλώντας στην Brief, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης σημείωσε ότι επικρατεί προβληματισμός σε σχέση με το πώς θα κινηθεί το 2023, καθώς η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι θα εξελιχθεί σε μια χρονιά δυσκολότερη από τη φετινή. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Ρουσουνίδης, το 2023 αναμένεται να σνεχίσουν και ενδεχομένως να κορυφωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και συνακόλουθα και η ακρίβεια. Την ίδια ώρα, συνεχίζει την ανοδική του πορεία το ενεργειακό κόστος, εξέλιξη που επηρεάζει τα μέγιστα τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες ως γνωστό είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα, παραμένει το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό που δεν αφήνει τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν στο 100% των δυνατοτήτων τους. Αυτοί οι τρεις βασικοί παράγοντες αναμένεται να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του κλάδου το 2023 και να καταστήσουν έτσι την επόμενη χρονιά ενδεχομένως ακόμα πιο δύσκολη από τη φετινή.

Την ίδια ώρα, συνέχισε ο κ. Ρουσουνίδης, ορισμένα θετικά στοιχεία τα οποία συνετέλεσαν ώστε η φετινή χρονιά να αναμένεται να κλείσει καλύτερα από την περσινή δεν αναμένεται να επαναληφθούν και του χρόνου, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για ένα δυσκολότερο 2023 σε σχέση με το 2022. Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε, φέτος, μετά από δυο χρόνια πανδημίας, αρκετός κόσμος είχε φυλάξει κάποια λεφτά στην άκρη λόγω περιορισμών, καραντίνας κτλ. Την ίδια ώρα αδημονούσε να ταξιδέψει και να κάνει διακοπές, κάτι που δεν είχε τη δυνατότητα να πράξει τα δυο προηγούμενα χρόνια. Αυτοί οι δυο παράγοντες συντείνουν ώστε η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη από την περσινή, ωστόσο δεν είναι επαναλαμβανόμενοι και επομένως δεν θα ισχύσουν και του χρόνου.

Όλα τα πιο πάνω στοιχεία προβληματίζουν τους επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου και θα πρέπει να προβληματίσουν και τους αρμοδίους φορείς, ώστε να λάβουν έγκαιρα μέτρα ώστε το 2023 να μην εξελιχθεί χειρότερα από το 2022. Ενδεχομένως η προσθήκη κάποιων νέων προορισμών, ή ακόμα η στήριξη με κάποιο τρόπο αεροπορικών εταιρειών και τουριστικών πρακτόρων ώστε να συνεχίσουν να έχουν και του χρόνου την Κύπρο στο πρόγραμμα τους να πρέπει να μελετηθούν τάχιστα.

Όσον αφορά τώρα στη φετινή τουριστική περίοδο και στο γεγονός ότι εισερχόμαστε στους δυο βασικότερους μήνες της τουριστικής περιόδου, ο κ. Ρουσουνίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ιούλιος θα είναι ακόμα καλύτερος από τον Ιούνιο, ενώ τον Αύγουστο αναμένεται κορύφωση των κρατήσεων και των αφίξεων στο νησί.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ