Τουριστικό Σχέδιο €2 εκατ. - Σήμερα οι λεπτομέρειες

Αφορά επιχειρήσεις και κοινότητες - Ποιο το πλαίσιο και ποιος ο σκοπός

UPT: Άνοιξαν οι αιτήσεις για χορηγίες στο τουριστικό σχέδιο υπαίθρου

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Η στροφή αρκετών συμπολιτών μας στην ύπαιθρο, οι οποίοι θέλουν να ζήσουν την εμπειρία του τουρισμού στα ορεινά θέρετρα, είτε αυτά λέγονται ξενοδοχεία, είτε αγροτουριστικά καταλύματα, συμπίπτει με την προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναβίωση της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών.

Όπως είχε ανακοινώσει προ ημερών ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο αναβίωσης της υπαίθρου, των ορεινών και των απομακρυσμένων περιοχών της Κύπρου μέσω δημιουργίας αυθεντικών εμπειριών, αλλά και μέσω της αισθητικής αναβάθμισης των χωριών. Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «Κύπρος το αύριο» και αποτελεί το δεύτερο σχέδιο από τα τέσσερα που θα προκηρύξει το Υφυπουργείο Τουρισμού. Το σχέδιο έχει συνολική αξία 5 εκατ. ευρώ, τα 2 εκ. των οποίων θα βγουν μέσα από τη φετινή προκήρυξη.

Όπως πληροφορούμαστε, λεπτομέρειες του σχεδίου αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα (δεν αποκλείεται ακόμα και σήμερα Τετάρτη 22/6) ώστε να τύχει της απαραίτητης μελέτης από τους ενδιαφερόμενους και στη συνέχεια αξιοποίησης των κονδυλίων που προβλέπονται. Ουσιαστικά αναμένεται να είναι ένας οδηγός με λεπτομέρειες του σχεδίου ενώ αναμένεται να συμπεριλαμβάνει και έντυπο αίτησης για όσους ενδιαφέρονται να το αξιοποιήσουν.

>>> Διαβάστε σχετικά: Χορηγία έως €200.000 για τουριστικές επιχειρήσεις υπαίθρου <<<

Όπως είναι γνωστό, η ανάπτυξη της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών είναι μέσα στους στόχους του υφυπουργείου Τουρισμού καθώς αποτελεί ένα πολύ καλό τρόπο εμπλουτισμού του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά ταυτόχρονα και επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου το χειμώνα, όταν οι παράλιες περιοχές δεν συγκεντρώνουν αρκετούς τουρίστες, ώστε να παραμείνουν ανοικτά και τα ξενοδοχεία.

Όσον αφορά το πρόγραμμα αναβίωσης της υπαίθρου, αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Περδίος σε προ ημερών δηλώσεις του απευθύνεται σε δύο κατηγορίες δικαιούχων: Πρώτον, τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στην αυθεντική διαδρομή εμπειριών με την ονομασία ‘’Heartland of Legends’’. Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης είναι 200.000 ευρώ και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και τα ορεινά της Κύπρου η χορηγία είναι της τάξης του 75%, ενώ στην ύπαιθρο είναι της τάξης του 65%, πρόσθεσε. Το δεύτερο είδος των δικαιούχων είναι οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, ούτως ώστε να ενταχθούν σε ένα άλλο σύμφωνο ποιότητας του Υφυπουργείου Τουρισμού, το ‘’Colourful Villages’’ (Χρωματιστά Χωριά). Αυτοί οι δικαιούχοι θα δικαιούνται μέχρι και 100% επιχορήγηση, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 65.000 ευρώ, κάτι το οποίο έχει γίνει για πρώτη φορά, σημείωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
1949