Τράπεζες: Μείωση κόστους και ψηφιακός μετασχηματισμός

Οι μεγάλες προκλήσεις του τραπεζικού κλάδου για τη νέα χρονιά
  • Η αλλαγή στο περιβάλλον επιτοκίων «ροκανίζει» την κερδοφορία

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Τα μηδενικά επιτόκια «κόβουν» τα τραπεζικά κέρδη. Οι τράπεζες αντιδρούν με μεταρρυθμίσεις, αρνητικά επιτόκια και μείωση προσωπικού. Τα μεγάλα στοιχήματα για τον τραπεζικό κλάδο κατά το 2020, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, είναι τα πιο κάτω:

Πρώτο, να επικεντρωθούν στην αναμόρφωση του επιχειρηματικού τους μοντέλου για ανάπτυξη των κύριων δραστηριοτήτων τους. 

Δεύτερο, να πείσουν τους πελάτες τους να στραφούν προς τα ψηφιακά κανάλια και να τα χρησιμοποιούν ευρέως στις συναλλαγές τους και γενικότερα στη σχέση τους με την τράπεζα.

Τρίτο, να βελτιώσουν την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και να «καθαρίσουν» τα χαρτοφυλάκια τους από τα εναπομείναντα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με στόχο να προσφέρουν περισσότερες χορηγήσεις σε υγιείς επιχειρήσεις και δανειολήπτες.

Τέταρτο, να μειώσουν περαιτέρω το κόστος τους, λειτουργικό και εργασιακό, με διάφορες εξοικονομήσεις και τομές.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κερδοφορία είναι η αλλαγή στο περιβάλλον επιτοκίων. Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση οι τράπεζες στρέφονται προς τη διαχείριση του κόστους χρηματοδότησης και των εξόδων λειτουργίας, περιλαμβανομένου και του περιορισμού του κόστους προσωπικού. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υλοποιούν και τα προγράμματα ψηφιακής μεταμόρφωσης, από τη μια για να προσφέρουν καλύτερη εμπειρία στους πελάτες και από την άλλη για να πετύχουν τον στόχο της διαχείρισης του κόστους. 

Κατά τη νέα χρονιά θα δούμε επίσης λιγότερη φυσική παρουσία των τραπεζών με ακόμη λιγότερα καταστήματα, και αυτό μέσα στο πλαίσιο βελτίωσης τους λειτουργικού μοντέλου και της αποδοτικότητας, πέραν από τον στόχο για αντιμετώπιση των νέων παρόχων όπως είναι οι FinTech.   

Ανησυχίες για την οικονομία

Σε σχέση με την οικονομία εκείνο που προκαλεί ανησυχίες είναι οι αρνητικοί κίνδυνοι που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον και τη δομή της εγχώριας οικονομίας, η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου, και η αβεβαιότητα που δημιουργεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η έξοδος από την Ε.Ε. παρουσιάζει κινδύνους για την οικονομία λόγω των στενών εμπορικών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης αναμένεται να μετριασθούν. Ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2020 και 2021 στο 2.6% και 2.3% αντίστοιχα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Προβλέψεις, Φθινόπωρο 2019). Η απασχόληση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται αλλά με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η οικονομία επίσης έχει να διαχειριστεί χρόνια προβλήματα όπως η υπερμεγέθης δημόσια υπηρεσία, ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ο μετασχηματισμός της οικονομίας σε τομείς υψηλότερης προστιθέμενης αξίας που μπορούν να στηρίξουν την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Οι βασικές προκλήσεις θα είναι για άλλη μια χρονιά:

  • Η μείωση του δημόσιου χρέους 
  • Η περαιτέρω μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων
  • Οι επιπρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και τη δημόσια διοίκηση, που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον και ενδυναμώνουν τη διαδικασία αύξησης της παραγωγικότητας.  
Χρύσω Αντωνιάδου