Τράπεζες: Ούτως ή άλλως δεν εκποιούμε Α’ Κατοικία έως €350.000

Τι ισχύει με τις εκποιήσεις ακινήτων από Τράπεζες, μετά την καταψήφιση των Αναπομπών ΠτΔ από τη Βουλή

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Χωρίς ισχύ, μέχρι να υπογραφούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να δημοσιευτούν στην επίσημη εφημερίδα παραμένουν οι τρεις νομοθεσίες, που αφορούν σε κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, κατάργηση του ΦΠΑ στους ρύπους στο ρεύμα και αναστολή των εκποιήσεων. Χθες η Βουλή απέρριψε την αναπομπή των τριών νομοθεσιών από τον ΠτΔ και πλέον ο Νίκος Αναστασιάδης έχει δυο επιλογές. Είτε να δεχτεί τις νομοθεσίες και να τις υπογράψει, είτε να προχωρήσει σε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο και να αναμένει τη γνωμάτευση του. Με πιθανό σενάριο την αναφορά του ΠτΔ στο Ανώτατο, είναι ορατό το ενδεχόμενο οι τρεις νομοθεσίες να μην εφαρμοστούν ποτέ αφού σε τέτοιες περιπτώσεις, η περίοδος εξέτασης κυμαίνεται από έξι μέχρι 12 μήνες. Επομένως, μέχρι τότε, θα λήξει η περίοδος ισχύς των εν λόγω νομοθεσιών. Ακόμα και να δικαιωθεί η Βουλή από το Ανώτατο, θα έχει μόνο ηθικό αντίκρισμα, αφού επί της ουσίας η ισχύς των νομοθεσιών θα λήξει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο θέμα των εκποιήσεων, τα κόμματα ψήφισαν νομοθεσία που προνοούσε την τρίμηνη αναστολή τους, δηλαδή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Σε σχέση με τον συγκεκριμένο νόμο, με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι ανέπεμψε τον «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικό) (Αρ.2) Νόμο του 2022», εξηγώντας ότι η οποιαδήποτε ρύθμιση αφορά σε οριζόντια αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ακινήτων, δεν τον βρίσκει σύμφωνο, εφόσον το μέτρο αυτό της αναστολής, έπαψε πλέον να χαρακτηρίζεται από προσωρινότητα. Ακόμη, επαναλαμβάνει την ανησυχία του, «ότι η γενικότερη τάση του Κοινοβουλίου για ψήφιση συνεχών αναστολών δύναται να ερμηνευθεί ως μόνιμη παρά προσωρινή τόσο από τους δανειολήπτες όσο και από εποπτικής πλευράς».

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχαν ψηφιστεί δύο τρίμηνες αναστολές εκποιήσεων από τις τράπεζες. Σε μια τρίτη προσπάθεια που επιχειρήθηκε από τη Βουλή για τρίμηνη και πάλι αναστολή, ο Πρόεδρος προέβη σε αναφορά στο Ανώτατο και παρόλο ότι δικαιώθηκε η Βουλή, η ισχύς της νομοθεσίας είχε λήξει και έτσι δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Σενάριο που πιθανό να επαναληφθεί και πάλι.

Πλέον ως έχουν τα πράγματα σήμερα, δεν υπάρχει σε ισχύ νομοθεσία για αναστολή εκποιήσεων και οι τράπεζες θα μπορούσαν κανονικά να προχωρήσουν σε εκποιήσεις. Ωστόσο, όπως μας αναφέρθηκε από πλευράς τραπεζών, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορηθήκαμε από τον τραπεζικό τομέα, υπάρχει μια άτυπη συμφωνία από πλευράς τραπεζών να μην προχωρούν σε εκποιήσεις πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι €350.000. Αυτό, αποτελεί πάγια τακτική των τραπεζών τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να συνεχίσει ακόμα και χωρίς νομοθετική ρύθμιση.

Σε σχέση με τις περιπτώσεις που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας σε σχέση με εκποιήσεις στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες, μας επισημάνθηκε ότι αφορούν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο δανειολήπτης δεν συνεργάζεται με την τράπεζα και ασκείται έτσι μιας μορφής πίεση. Όσον αφορά σε άλλου είδους ακίνητα, όπως είναι η επαγγελματική στέγη και η αγροτική γη αξίας πέραν των 100.000 ευρώ, οι τράπεζες προχωρούν σε εκποιήσεις εφόσον δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Αντίδραση ΕΕ για αποφάσεις Βουλής για ΦΠΑ σε καύσιμα-ρεύμα

Πάντως η ΕΕ εξέφρασε την αντίθεση με τις αποφάσεις της Βουλής για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και την πρόταση για κατάργηση του ΦΠΑ στους ρύπους στην τιμή του ρεύματος. Μάλιστα απέστειλε και σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Οικονονικών την οποία κοινοποίησε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Πετρίδης. 

>> Διαβάστε σχετικά: Αντίδραση ΕΕ για αποφάσεις Βουλής για ΦΠΑ σε καύσιμα-ρεύμα


Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter ο Υπουργός Οικονομικών, υπήρξαν προειδοποιήσεις προς τη Βουλή ενώ η επιστολή της Επιτροπής τέθηκε ενώπιον του σώματος. 

Ο κ. Πετρίδης αναφέρει σε ανάρτησή του ότι: ''παρά τις προειδοποιήσεις η Βουλή, δίδοντας συνέχεια στον επικίνδυνο άκρατο λαϊκισμό απέρριψε τις αναπομπές διακινδυνεύοντας την αξιοπιστία της χώρας και την οικονομία''

kjv

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
2038