Τραπεζικοί Υπάλληλοι: Σε μια 10ετία έμειναν οι μισοί

Με σχέδια εθελούσιας αποχώρησης η συντριπτική πλειοψηφία των αποχωρήσεων από τις τράπεζες

Γράφει ο Χαράλαμπος Ζάκος
Ο τραπεζικός χάρτης στην Κύπρο έχει αλλάξει άρδην την τελευταία 10ετία, κάτι που επηρέασε όπως είναι λογικό και τους αριθμούς των εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα. Αν και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα με το κλείσιμο της Λαϊκής και του Συνεργατισμού, η Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική, αντίστοιχα, απορρόφησαν μεγάλο μέρος των εργαζομένων που επηρεάζονταν, ενώ άλλοι βρέθηκαν σε νεοσυσταθείσες εταιρείες,  εντούτοις λίγο καιρό αργότερα και λόγω περικοπών στις δαπάνες τους αρκετές τράπεζες προσπάθησαν να μειώσουν το προσωπικό τους. 

>>> Διαβάστε επίσης: ΕΤΥΚ: Στηρίζει την παναπεργία, αλλά οι τραπεζικοί θα δουλέψουν <<<

Ταυτόχρονα, από τη μια το κλείσιμο υποκαταστημάτων και από την άλλη η κλίση των Κυπρίων σε ψηφιακά μέσα συναλλαγών έναντι των παραδοσιακών, ανάγκασαν τις τράπεζες σε νέες περικοπές προσωπικού. 

Έτσι, από τις σχεδόν 12.000 τραπεζικών υπαλλήλων το 2013, φτάσαμε στις περίπου 7,5 χιλιάδες το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει η Συντεχνία Τραπεζικών Υπαλλήλων. 

Πάντως, όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία η συντριπτική πλειοψηφία αποχωρήσεων έγινε μέσω των Σχεδίων Εθελούσιας που είχαν προκηρύξει οι Τράπεζες και ουδεμία μέσω σχεδίων πλεονάζοντος προσωπικού. 

Μάλιστα, το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς στην τελευταία περίπτωση που τράπεζα προειδοποίησε για απολύσεις οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες που η τράπεζα επέλεξε να επαναφέρει ελκυστικό σχέδιο εθελούσιας.

Θα έρθουν και άλλα σχέδια; Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους δεν αναμένεται περεταίρω συρρίκνωση του κλάδου, τουλάχιστον όχι για τώρα, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις από τράπεζες για νέα σχέδια εθελούσιας αποχώρησης, ενώ την ίδια ώρα οι Τράπεζες φαίνεται να αναζητούν προσωπικό, ωστόσο, με εξειδικεύμενες δεξιότητες που θα ανταποκρίνονται στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. 

Χ.Ζ. 
 

Χαράλαμπος Ζάκος
 
2211