Τρέχουν να σταματήσουν τις εκποιήσεις–Συζητούν 5 προτάσεις νόμου

Οι προτάσεις νόμου και που στοχεύουν – Δύσκολο το έργο της Βουλής αφού Κυβέρνηση και Τράπεζες έχουν αντίθετη άποψη

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Την ώρα που οι Τράπεζες ετοιμάζονται να επανεκκινήσουν τους πλειστηριασμούς από τις 22 Οκτωβρίου, τα κόμματα επιχειρούν να βάλουν φρένο, επαναφέροντας στο προσκήνιο προτάσεις νόμου μέσω των οποίων προωθείται η αναστολή κάθε διαδικασία εκποίησης ακινήτων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου.

>>> Διαβάστε επίσης: Πρόταση για αναστολή εκποιήσεων: Αρνητικοί ΥΠΟΙΚ-Κεντρική Τράπεζα <<<

Μάλιστα, σήμερα (19/10) η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού θα θέσει στο μικροσκόπιο της 5 συνολικά προτάσεις νόμου, οι οποίες κατατέθηκαν από ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγους και ΕΛΑΜ, οι οποίες κοινό στόχο: την αναστολή των πλειστηριασμών.

Οι προτάσεις νόμου
Ειδικότερα, η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος και τιτλοφορείται ως «ο περί της Αναστολής των Διαδικασιών Εκποίησης Ενυπόθηκων Ακινήτων (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμος του 2020», αφορά στην θέσπιση νέας νομοθεσίας για καθολική αναστολή όλων των διαδικασιών εκποιήσεων μέχρι το τέλος του 2020, λόγω της ύφεσης που αναμένεται να υπάρξει τόσο στην οικονομία της Κύπρου όσο και στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

>>> Διαβάστε ακόμη: Στις έξι δόσεις η καταβολή του ΦΠΑ / Δεν φέρει ένσταση το κράτος <<<

Η δεύτερη πρόταση νόμου («περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2020»), η οποία κατατέθηκε από τον Βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη, στοχεύει στην παγοποίηση οποιασδήποτε διαδικασίας εκποίησης υποθηκευμένης ακίνητης ιδιοκτησίας λόγω μη πληρωμής δόσεων αποπληρωμής δανείου, ενώ η τρίτη («ο περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) Νόμος του 2020», την οποία, επίσης, κατέθεσε ο κ. Περδίκης αφορά στην αναστολή οποιασδήποτε διαδικασίας εκποίησης υποθηκευμένης ακίνητης ιδιοκτησίας λόγω της μη αποπληρωμής δόσεων δανείου που αφορούν στην περίοδο από την 1η Μαρτίου 2020 έως την 1η Ιουνίου 2020, στο πλαίσιο της εφαρμογής έκτακτων μέτρων αναφορικά με τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης που προκύπτει λόγω της πανδημίας COVID-19.

Η τέταρτη πρόταση νόμου, «ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2020», η οποία κατατέθηκε από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ, Γιώργο Λουκαΐδη, Στέφανο Στεφάνου, Άριστο Δαμιανού και Ανδρέα Καυκαλιά, στοχεύει στην αναστολή της εφαρμογής των διατάξεων του Μέρους VIA του βασικού νόμου μέχρι την 30ή Ιουνίου 2020 ή/και μέχρι την λήξη της εφαρμογής των εκτάκτων μέτρων και πολιτικών αναφορικά με την διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκύπτει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

>>> Διαβάστε ακόμη: Restart εκποιήσεων/Στο «σφυρί» 126 ακίνητα €20,5 εκ. σε 10 μέρες <<<

Η πέμπτη πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου και Λίνος Παπαγιάννης, και τιτλοφορείται ως «ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 6) Νόμος του 2020», στοχεύει στην αναστολή των διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, λόγω των επιπτώσεων της έξαρσης της νόσου COVID-19 στην οικονομία και ειδικότερα στους δανειολήπτες.

Για την εξέταση των πιο πάνω προτάσεων νόμου, έχουν προσκληθεί και θα παρευρεθούν στην συνεδρία της Επιτροπής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, εκπρόσωποι της της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Λτδ (ΚΕΔΙΠΕΣ), του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, της ΠΟΒΕΚ, του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις, του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), του Κινήματος Προστασίας και Δικαιωμάτων Δανειοληπτών και του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥ.Μ.Ε.Α.).

Δύσκολο το έργο της Βουλής
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως η όλη προσπάθεια δεν θα είναι εύκολη, αφού τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι Τράπεζες έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί να υπάρξει νέα αναστολή στις εκποιήσεις.

Πέραν τούτου, ακόμη και να οδηγηθεί οποιαδήποτε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής και υπάρξει πλειοψηφία για ψήφιση της, ο Νόμος που θα ψηφιστεί ενδεχομένως είτε θα αναπεμφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προχωρήσει σε άμεση αναφορά του στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως άλλωστε είχε γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι, μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και να ληφθεί η τελική απόφαση, οι εκποιήσεις θα έχουν ήδη αρχίσει και προχωρήσει σημαντικά, αφού, όπως έγραψε και σε χθεσινό της ρεπορτάζ η Brief, οι πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν στις 22 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα, δε, με την έρευνα της ιστοσελίδας μας, από τις 22 Οκτωβρίου μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου έχουν προγραμματιστεί πέραν των 600 πλειστηριασμών, η πλειοψηφία των οποίων αφορά χωράφια και οικόπεδα, ενώ όπως εξήγησε στην Brief πηγή του Συνδέσμου Τραπεζών, όλοι οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί αφορούν πολύ παλιές υποθέσεις και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, της οποίας οι επιπτώσεις αναμένεται ότι θα αρχίσουν να φαίνονται με την νέα χρονιά.

Μάριος Αδάμου