Tρεις καυτές προκλήσεις: Δημοσιονομικά, ανάπτυξη και ΜΕΔ

•    Τι απαιτείται με την επάνοδο της οικονομίας στην κανονικότητα
•    Σε κίνδυνο εκτίναξης το ιδιωτικό χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών
•    Τράπεζες: Προσοχή στις αυξημένες προβλέψεις και στη χαμηλή οργανική κερδοφορία

ΓΡΑΦΕΙ ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στη βάση τριών αξόνων απαιτείται την επαύριον της πανδημίας, σύμφωνα με πηγές των τραπεζών και του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης. 

Όπως εξηγούν, με την επάνοδο της οικονομίας σε κανονική τροχιά, θα πρέπει να απαιτηθούν άμεσα, χωρίς χρονοτριβή:

Πρώτο, αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και διασφάλιση του αξιόχρεου της Κύπρου.

Δεύτερο, ενίσχυση του αναπτυξιακού προσανατολισμού της δημοσιονομικής πολιτικής.

Τρίτο, επιτάχυνση της έγκρισης από την κυπριακή Βουλή και υλοποίηση του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Τέταρτο, απαλλαγή των τραπεζών από  τα χαμηλής ποιότητας στοιχεία ενεργητικού.

Όπως επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία «αυτή τη στιγμή και για τους αμέσως επόμενους μήνες ζητείται άμεσα η επιτάχυνση της εκστρατείας των εμβολιασμών ώστε να  ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών ότι θα επιλυθεί η υγειονομική  κρίση και θα υπάρξει μόνιμη επιστροφή στην καθημερινότητα, με την παράλληλη ανάκαμψη των  υπηρεσιών και του τουρισμού».

>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

«Η μείωση της αβεβαιότητας και η άρση οποιονδήποτε μέτρων θα στηρίξουν τη σταδιακή αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης και των επενδύσεων, παράλληλα με την ενεργοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σύμφωνα με το οποίο η Κύπρος θα απορρόφηση κεφαλαιακούς πόρους από την Ε.Ε. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αναμένεται να ενισχύσει τη δυναμική της ανάπτυξης και να στηρίξει την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας», δηλώνει στη Brief πηγή του Υπουργείου Οικονομικών.

Σχολιάζοντας την επιτυχημένη έξοδο  των τραπεζών από τη δοκιμασία των stress tests επισημαίνει πως «οι τράπεζες θα πρέπει να μετατοπίσουν τη στρατηγική τους σε κερδοφόρες δραστηριότητες οι οποίες θα μειώσουν τον κίνδυνο δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων».

Ήδη πέρσι και φέτος, οι τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν τον σχηματισμό αυξημένων προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο, διατήρηση της κεφαλαιακής επάρκειας σε ικανοποιητικό επίπεδο και μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ). 

Ωστόσο, όπως και οι ίδιες παραδέχονται, «θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον σχηματισμό αυξημένων προβλέψεων για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου, ενώ θα προσεχθούν ιδιαίτερα η χαμηλή οργανική κερδοφορία, λόγω και των χαμηλών επιτοκίων, και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από μη τραπεζικά ιδρύματα».

Αστάθμητοι παράγοντες

Πληροφορίες μας αναφέρουν πως  οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων συνεκτιμούν στα επιχειρηματικά τους σχέδια και αστάθμητους παράγοντες όπως είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, με κύριο την εξέλιξη των πληρωμών των υποχρεώσεων δανειοληπτών το 2022, καθώς και τις συνθήκες που δημιουργούνται πλέον με καιρικά φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές. 

Μια από τις μεγαλύτερες, ωστόσο, ανησυχίες είναι και η πιθανή αύξηση του ιδιωτικού χρέους, επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Σε περίπτωση παράτασης της αβεβαιότητας που δημιουργείται από την πανδημία και τις αλλαγές που προκάλεσε στον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας, δημιουργούνται αρνητικές προοπτικές με αυξημένους τους κινδύνους πτωχεύσεων επιχειρήσεων και απόλυσης εργαζομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Χρύσω Αντωνιάδου