Τσιρίδου στην Brief: Τι σημαίνει η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης

Ιδρύεται το Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο, προχωρά το οικογενειακό δίκαιο - Τι απαντά στο ΑΚΕΛ

Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Στο Business Hour by Brief μίλησε η βουλεύτρια ΔΗΣΥ Λεμεσού, Φωτεινή Τσιρίδου, σχετικά με τη μεταρρύθμισή της δικαιοσύνης, η οποία οδεύει στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση και η οποία αφορά την μεταρρύθμιση της ανώτερης βαθμίδας της δικαιοσύνης, όσον αφορά το Ανώτατο Δικαστήριο και το Εφετείο που θα δημιουργηθεί.  

«Ζούμε σε μια εποχή όπου το πιο σημαντικό είναι η εξειδίκευση. Δεν μπορούμε όλοι να τα κάνουμε όλα. Θα πρέπει να εξειδικευτούμε», τόνισε μεταξύ άλλων η κα. Τσιρίδου. 

Ακόμη εξέφρασε την ικανοποίηση της καθώς έχει ήδη ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής η ίδρυση του Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου. 

Επίσης σημείωσε πως τα 7 νομοσχέδια που  αφορούν την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου, βρίσκονται για έλεγχο στην νομική υπηρεσία κα ιτην ερχόμενη εβδομάδα για να έρθουν ξανά ενώπιων της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Επεσήμανε ακόμη την σημασία του θεσμού του διαμεσολαβητή για το οικογενειακό δίκαιό, ώστε ένα ζευγάρι αν δεν επιθυμεί να πάει στο δικαστήριο να έχει την ευκαιρία να διορίσει διαμεσολαβητή.

Παράλληλα, έχει μπει σε εφαρμογή, όπως τόνισε, το e-justice, το ηλεκτρικό πρωτοκολλητείο, και πλέον οι υποθέσεις καταχωρούνται ηλεκτρονικά. Επίσης επεσήμανε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης αμέσως μετά την ψήφιση της μεταρρύθμισης της Ανώτατη βαθμίδας των Δικαστηρίων θα προχωρήσει και στην σύνταξη και αναθεώρηση του θεσμού της διαιτησίας στην Κύπρο και να ελκύσουμε επενδυτές για να επιλύουν τις διαφορές τους στην Κύπρο.

Τι σημαίνει η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης

Αυτή η μεταρρύθμισή της δικαιοσύνης, οδεύει επιτέλους στην ολομέλεια για ψήφιση και αφορά την μεταρρύθμισης της ανώτερης βαθμίδας της δικαιοσύνης όσον αφορά το Ανώτατο Δικαστήριο και το Εφετείο που θα δημιουργηθεί. Αυτό θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Αυτή η μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας αφορά την ανώτατη βαθμίδα, τα 3 νομοσχέδια που παραπέμπονται στις 30 Ιουνίου για ψήφιση και αποσκοπούν στην μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δομών των δικαστηρίων με την λειτουργία των δύο δικαστηρίων που προβλέπονται και από το Σύνταγμα της Δημοκρατίας. Δηλαδή το Ανώτατο Συνταγματικό και Ανώτατο δικαστήριο. Την απονομή σε αυτά τα δύο δικαστήρια, πρόσθετης δικαιοδοσίας τρίτου βαθμού καθώς και με την ίδρυση και λειτουργία εφετείου με δευτεροβάθμια ηγεσία. Σήμερα έχουμε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο το λεγόμενο Επαρχιακό.

Στην πορεία κάποιος που επιθυμεί να προχωρήσει σε έφεση, θα καταχωρείται και θα εκδικάζεται από το εφετείο και στην πορεία θα υπάρχει μια Τρίτη βαθμίδα αυτή του Ανωτάτου το οποίο με τα συγκεκριμένα τρία νομοσχέδια διαχωρίζεται σε Ανώτατο και Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο , ώστε να έχουμε εκσυγχρονισμό του κράτους δικαίου και τα λεγόμενα checks and balance όπως αυτά προβλέπονται και με συστάσεις της ΕΕ.

Το Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο

Έχει ήδη ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής η ίδρυση του Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου και μας κράτα ικανοποιημένους. Τα τρία νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση της δικαστικής δικαιοσύνης οδεύουν για ψήφιση και αφορούν τη ανώτατη βαθμίδα. Το Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο αφορούν την πρωτοβάθμια δικαιοδοσία και την μεταρρύθμιση αυτής. Είναι αυτό που σε συνέχεια και απάντηση στις δηλώσεις του ΑΚΕΛ και αγαπητού συναδέλφου Άριστου Κυπριανού ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση που οδεύει στις 30 Ιουνίου δεν οδεύει σε ολιστική μεταρρύθμιση, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Δεν λειτουργούμε μόνο στην ανώτατη βαθμίδα και αυτά τα νομοσχέδια αλλά σε όλα τα επίπεδα. Εξού και προχωρήσαμε στην ψήφιση του εμπορικού δικαστηρίου και του ναυτοδικείου που για μας μπορών α πω τουλάχιστον κα για μένα προσωπικά που προέρχομαι από την μαχόμενη δικηγορία, θεωρώ ότι πραγματικά είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση η ίδρυση του δικαστηρίου γιατί πολύ απλά θα φέρει την εξειδίκευση που είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό που βλέπουμε τις επενδύσεις που έρχονται στην Κύπρο και με εξειδικευμένες υποθέσεις τεράστιας κλίμακας να εκδικάζονται από τους Επαρχιακούς μας δικαστές. Αυτό σίγουρα προκαλεί πολλά προβλήματα. Πρώτα από όλα η αναγκαιότητα της εξειδίκευσης και το γεγονός ότι αυτές οι υποθέσεις πήραν προτεραιότητα στα επαρχιακά δικαστήρια αφήνοντας πίσω άλλες υποθέσεις, καθυστερημένες. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε τους εξειδικευμένους δικαστές του Εμπορικού δικαστηρίου με μεγάλης κλίμακας υποθέσεις, άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ που θα δώσουν και ταχύτητα και εξειδίκευση.

Σήμερα πράγματι μπορούμε να μιλάμε για μια μεγάλη καινοτομία στην Αστική δικαιοδοσία που αντιμετωπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα των καθυστερήσεων. Στην πολιτική και αστική δικαιοδοσία των δικαστηρίων. Νομίζω ότι με αυτή την μεταρρύθμιση θα δούμε τεράστια διαφορά σε αυτό. Ταχεία εκδίκαση εμπορικών και ναυτικών υποθέσεων και παράλληλα αποσυμφόρηση των υπόλοιπων δικαστηρίων.

Ζούμε σε μια εποχή όπου το πιο σημαντικό είναι η εξειδίκευση. Δεν μπορούμε όλοι να τα κάνουμε όλα. Θα πρέπει να εξειδικευτούμε. Αυτό αφορά και τα δικαστήρια μας. Πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν και ο δικηγορικός σύλλογος  ειδικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα πρέπει να επενδύσουμε στην εξειδίκευση. Και βεβαίως στην ταχύτητα γιατί απονομή δικαιοσύνης δεν μπορεί να λογίζεται δικαιοσύνη η οποία αργοπορεί. Πρέπει να τα δούμε και τα δύο ταυτόχρονα.


Οικογενειακό δίκαιο – Πως προχωράει

Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής μελετιούνται τα 7 νομοσχέδια και έχουν να κάνουν με την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου και με φιλοσοφία η έμφαση στα δικαιώματα του παιδιού όπως αυτά προβλέπονται στην σύμβαση των ΗΕ. Αυτά τα 7 νομοσχέδια που αναθεωρούν το οικογενειακό δίκαιο και πως οι υποθέσεις εκδικάζονται ετοιμάστηκαν μετά από διαβουλεύσεις και ήρθαν ξανά ενώπιον της νομικής επιτροπής της βουλής και καλέσαμε την νέα υφυπουργό πρόνοιας και την νέα επίτροπο προστασίας του παιδιού και μετά από εισηγήσεις τους τα νομοσχέδια συνεχίζει να τα επεξεργάζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Τα 7 νομοσχέδια που  αφορούν την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου και με φιλοσοφία η έμφαση στα δικαιώματα του παιδιού, βρίσκονται για έλεγχο στην νομική υπηρεσία και την ερχόμενη εβδομάδα για να έρθουν ξανά ενώπιων της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για να γίνει η ανάλογη μελέτη και να παραπεμφθούν και αυτά στην ολομέλεια της Βουλής. Να πούμε ότι αυτά τα νομοσχέδια αποβλέπουν στην επίλυση των οικογενειακών προβλημάτων κάτω από καλύτερες συνθήκες, εξυπηρετώντας πρώτα το συμφέρον του παιδιού.

Επίσης, εξοικονομείται χρόνος και στα δικαστήρια από 3 δικαστές να μπορούν να εκδικάζονται από ένα δικαστή που αυτός ο ένας να μπορεί να εκδικάζει όλες τις διαφορές των διαδίκων, του ζευγαριού. Αυτό θα προσφέρει χρόνο, ταχύτητα και ποιότητα.

Είναι πολύ σημαντικό για το οικογενειακό δίκαιό ότι προχωρεί ο θεσμός της διαμεσολάβησης ώστε ένα ζευγάρι αν δεν επιθυμεί να πάει στο δικαστήριο να έχει την ευκαιρία να διορίσει ένα διαμεσολαβητή. Στην επιτροπή νομικών συζητιέται ποια θα είναι τα προσόντα αυτά ώστε ένας διαμεσολαβητής να βοηθήσει το ζευγάρι να επιλύσει τις διαφορές χωρίς να υπάρχουν εντάσεις ιδιαίτερα προστατεύοντας τον θεσμό της οικογενείας και των παιδιών.

Είναι γεγονός ότι με τους κανονισμούς που μελετάμε σήμερα σε σχέση με τον νόμο που μπήκε σε εφαρμογή από το 2019 για την διαμεσολάβηση, αναφορικά με τα προσόντα δεν προβλέπεται ότι κάποιος πρέπει να είναι νομικός, αλλά κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος και θα γίνεται και εκπαίδευση κάποιων ορών ώστε αυτός που ενδιαφέρεται να αναλάβει τα καθήκοντα του διαμεσολαβητή. Είναι ένας πολύ σημαντικός ρόλος. Η διαμεσολάβηση είναι αναγνωρισμένη ως εναλλακτική μέθοδος επίλυση διαφορών διεθνώς και για πρώτη φορά την εισάγαγουμε στην Κύπρο και ιδιαίτερα στο οικογενειακό δίκαιο που είναι πολύ σημαντικό να λύνονται ήρεμα και φιλικά οι οικογενειακές διαφορές. Επίσης θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση και επιτάχυνση και δικαιοσύνης γιατί όταν μιλάμε για μεταρρύθμιση είναι αυτό το οποίο προσπαθούν να αποδημήσουν τα τρία νομοσχέδια που πάνε στην ολομέλεια. Δουλεύουμε προς όλα τα επίπεδα και όλες τις κατευθύνσεις. 
Είναι θεσμοί που θα επιταχύνουν την εκδίκαση των διαφορών.


Η απάντηση στο ΑΚΕΛ για της κατηγορίες ότι δεν είναι πραγματική μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης


Τα νομοσχέδια στα οποία αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, αφορά την βαθμίδα της δικαιοσύνης, είναι συγκεκριμένα και είναι τρία. Ξεκινάμε από την ανώτατη βαθμίδα και έχουμε ήδη προχωρήσει σε πολλά που αφορούν και την πρωτόδικη δικαιοδοσία και βαθμίδα της δικαιοσύνης. Προχωρήσαμε με την ίδρυση του Εμπορικού δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, για να δώσουμε εξειδίκευση και ταχύτητα. Προχωράμε με την μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου για να δώσουμε εξειδίκευση και ταχύτητα. Προχωράμε  με την μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου για να αποσυμφορήσουμε και εκεί τα δικαστήρια και να δώσουμε γρήγορη και ποιοτική επίλυση διαφορών. Ταυτόχρονα προχωράμε με την διαμεσολάβηση. Επίσης, τώρα έχει συσταθεί ομάδα με εκπροσώπους από κάθε πολιτική παράταξη με επίβλεψη της Υπουργού Δικαιοσύνης, ομάδα εργασίας, ώστε να δούμε τα θέματα της πρωτοβάθμιας δικαιοδοσίας. Έχει γίνει ήδη η πρώτη συνεδρίαση και θα πάμε σε άλλα πολλά.

Ακόμη και θέματα που μπορεί να μην αφορούν την Βουλή, αλλά την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, όπως το e-justice, το ηλεκτρικό πρωτοκολλητείο, έχει ήδη μπει σε εφαρμογή και πλέον οι υποθέσεις καταχωρούνται ηλεκτρονικά. Με την ηλεκτρονική δικαιοσύνη που προχωρεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωράμε και με την εκδίκαση υποθέσεων ηλεκτρονικά και αυτά βεβαίως είναι μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και θα πρέπει να τα λέμε. Δεν μπορεί να λέμε ότι επειδή με ένα νομοσχέδιο δεν θα λύσει με μαγικό τρόπο το πρόβλημα των καθυστερημένων υποθέσεων δεν θα το ψηφίσουμε, αλλά είναι ακριβώς το αντίθετο. Είναι ένα παζλ και θα πρέπει όλα τα κομμάτια να μπουν μαζί για να ολοκληρωθεί η εικόνα. Γι’ αυτό κάνουμε αναφορά σε όσα κάνουμε ταυτόχρονα για να αντιληφθεί ο κόσμος ότι δεν δουλεύουμε σε ένα επίπεδο και την ανώτατη βαθμίδα, αλλά σε όλα τα επίπεδα και όλες τις κατευθύνσεις.

Κάτι τελευταίο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αμέσως μετά την ψήφιση της μεταρρύθμισης της Ανώτατη βαθμίδας των Δικαστηρίων θα προχωρήσει και στην σύνταξη και αναθεώρηση του θεσμού της διαιτησίας στην Κύπρο ώστε όπως αυτό που εξήγησα στην διαμεσολάβηση στο οικογενειακό δίκαιο, να μπορούμε να ενισχύσουμε τον κλάδο των διαιτησιών στην Κύπρο, γρήγορη εκδίκαση από εξειδικευμένους ανθρώπους και να ελκύσουμε επενδυτές για να επιλύουν τις διαφορές τους στην Κύπρο. Αυτό σημαίνει σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος του 2022.

Παρακολουθήστε την παρέμβαση της Φ. Τσιρίδου στην εκπομπή Business Hour By Brief: