Ξεκινά Βlame Game ενώπιον της Λουτ

Όλα όσα θα πουν σήμερα στην Ειδική Απεσταλμένη Ν. Αναστασιάδης και Μ. Ακιντζί - Άγνωστο τι φέρνει η Τζέιν Χολ Λουτ

Το ζήτημα της πολιτικής ισότητας φέρνει, τουλάχιστον επί του παρόντος, αδιέξοδο στο Κυπριακό, με τους δυο ηγέτες να επαναρχίζουν το blame game. Αυτή τη φορά ενώπιον της Τζέιν Χολ Λουτ. Ένα παιχνίδι που αρχίζει και επαναρχίζει συνεχώς μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά.

Στο όλο σκηνικό, βέβαια, παραμένει ερωτηματικό γιατί η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, επέλεξε να κατέλθει στην Κύπρο τη δεδομένη στιγμή. Έρχεται μία εβδομάδα μετά τις εκλογές στην Τουρκία και αναγνωρίζοντας την αδυναμία που διαπιστώνεται στην κατάληξη και συναρμολόγησης επί των Όρων Αναφοράς και άρα αδυναμία στην επανέναρξη των συνομιλιών για επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Επομένως ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα φέρουν επί της διαδικασίας, οι σημερινές ξεχωριστές συναντήσεις που θα έχει η Λουτ με Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
:
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΕ ΛΟΥΤ: Άλλοθι η πολιτική ισότητα 
Η στάση του Μ. Ακιντζί, η οποία μεταφράζεται ως απροθυμία στην επανέναρξης του διαλόγου και έλλειψη καλών προθέσεων, αναγκάζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην συνάντηση που θα έχει σήμερα (7/4) στις 10 το πρωί, με την κα Λουτ, να θέσει τους σοβαρούς προβληματισμούς του, για την συμπεριφορά της τουρκοκυπριακής πλευράς.  

Όπως αναφέρουν στην "Brief" διπλωματικές πηγές, οι προσδοκίες για επανέναρξη του διαλόγου, είναι πολύ χαμηλές, αφού η τ/κ πλευρά χρησιμοποιεί την πολιτική ισότητα όπως την ορίζει και την ερμηνεύει, ως πρόσχημα και άλλοθι για να παγώσει τη διαδικασία, να απορρίψει και να εξουδετερώσει κάθε λογική του πακέτου. Εξού και η αδυναμία που διαπιστώνεται στην κατάληξη επί των Όρων Αναφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ν. Αναστασιάδης θα υποδείξει και θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι το περιεχόμενο που προσδίδει η τ/κ πλευρά στην έννοια της πολιτικης ισότητας, καμία σχέση έχει, ούτε με τον ορισμό των Ηνωμένων Εθνών, ούτε με το τι συζητείτο μέχρι σήμερα μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και ούτε με αυτά που περιλαμβάνει το πλαίσιο Γκουτέρες. 

Το βασικότερο επιχείρημα που θα θέσει ο Νίκος Αναστασιάδης στην Λουτ, ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η αντίληψη της τ/κ πλευράς επί της πολιτικής ισότητας, είναι πως ακόμη και στην απαράδεκτη καταγραφή των αποτελεσμάτων των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά του ειδικού βοηθού του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Άιντε, το πλαίσιο Γκουτέρες κάνει λόγο για θετική ψήφο, εκεί που υπάρχει θεμελιώδες διακύβευμα. Άρα επί αυτού δεν μπορεί να συνάδει η τ/κ θέση για θετική ψήφο σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων.
 
Παράλληλα στην συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναδείξει τις υπαναχωρήσεις της τ/κ πλευράς από σημαντικές συγκλίσεις. Όπως στο δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης, στη διατήρηση πληθυσμιακής αναλογίας 4:1, στον τρόπο διαχείρισης των υπό επιστροφή περιουσιών κ.α. Αλλά και στην ξεκάθαρη και επικίνδυνη διεύρυνση του χάσματος στα σημεία εκείνα όπου υπάρχουν διαφορές, όπως π.χ στη σημαντική βελτίωση περιουσιών και στο συναισθηματικό δεσμό.

Την ίδια στιγμή θα υπενθυμίσει στην Ειδική Απεσταλμένη τη μη αποδοχή της τ/κ πλευράς στις εισηγήσεις του Γ.Γ του ΟΗΕ, την απόσυρση του χάρτη που κατατέθηκε στη Γενεύη, αλλά και την απόρριψη κατάργησης των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται ακόμη να επαναφέρει προηγούμενη εισήγησή του, ζητώντας από την τ/κ πλευρά να τοποθετηθεί γραπτώς για όλα τα θέματα του πλαισίου Γκουτέρες, έστω και υπό αίρεση, όπως είχε πράξει και ο ίδιος. Θα επαναλάβει ταυτόχρονα στην απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ ότι οι Όροι Αναφοράς θα πρέπει να αφορούν το σύνολο των διαπραγματεύσεων και όλα τα θέματα, όπως καταγράφονται στο πλαίσιο Γκουτέρες, παρά την τουρκική επιμονή μόνο για το θέμα της πολιτικής ισότητας, αλλά και την τουρκική προκλητικότητα στη νεκρή ζώνη.

>>>Διαβάστε επίσης εδώ: Πρακτικά Κ. Μοντανά: Σημειώματα & Στοιχεία. Οι 4 βασικές διαφορές<<<

Οι βασικές υπαναχωρήσεις της τ/κ πλευράς
Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης προχώρησε σε καταγραφή των βασικότερων υπαναχωρήσεων της τ/κ πλευράς από συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί. 

Πιο αναλυτικά οι βασικές υπαναχωρήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι οι εξής:

1/Στην αναλογία πληθυσμού καταγράφηκε συναντίληψη ότι την πρώτη μέρα της λύσης του κυπριακού θα είναι 4:1. Πιο συγκεκριμένα 79% - 802 χιλιάδες Ε/κ και 21% - 220 χιλιάδες Τ/κ. Δηλαδή, για να δικαιούται να λάβει υπηκοότητα ένας Τούρκος μετά τη λύση του κυπριακού, θα πρέπει να λάβουν τέσσερις Ελλαδίτες.
Η τ/κ πλευρά αναίρεσε τη σύγκλιση με την αξίωση να εφαρμοστούν για τους Τούρκους υπηκόους οι τέσσερις ευρωπαϊκές ελευθερίες. Με αυτόν τον τρόπο ζητούν ουσιαστικά ισότιμη μεταχείριση Ελλαδιτών και Τούρκων υπηκόων, γεγονός που αναιρεί, βέβαια, τη φιλοσοφία της σύγκλισης για την πληθυσμιακή αναλογία 4:1.

2/Στο FIR καταγράφηκε σύγκλιση για διασφάλιση της ενάσκησης των βασικών και θεμελιωδών ελευθεριών για όλους τους Κυπρίους σε όλη την επικράτεια του κράτους (διακίνηση προσώπων και κεφαλαίων, εγκατάσταση και απόκτηση περιουσίας, ενάσκηση επαγγέλματος). Περιορισμός θα υπήρχε στην ενάσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων όσων δεν θα κατέχουν την εσωτερική ιδιότητα του πολίτη της συνιστώσας πολιτείας όπου θα διαμένουν. 
Η τ/κ πλευρά αναίρεσε τη σύγκλιση και ζήτησε όπως να γίνει συζήτηση για περαιτέρω περιορισμούς στην ενάσκηση των βασικών και θεμελιωδών ελευθεριών, θέτοντας ξεκάθαρα θέμα για χωριστά FIR.

3/ Στο περιουσιακό, καταγράφηκε σύγκλιση όπως οι περιουσίες που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση θα δίνονταν αυτόματα στους ε/κ ιδιοκτήτες τους. Η τ/κ πλευρά υπαναχώρησε και ζητά να περνούν και αυτές από την επιτροπή περιουσιών.
Ουσιαστικά  η τ/κ πλευρά αξιώνει όπως οι περιουσίες προσφύγων που θα επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση και αυτές που θα παραμείνουν υπό τ/κ διοίκηση να διέπονται από το ίδιο καθεστώς

ΑΚΙΝΤΖΙ ΣΕ ΛΟΥΤ: Αρνητική στάση Αναστασιάδη στην πολιτική ισότητα
Από την πλευρά του ο Μουσταφα Ακιντζί όπως φαίνεται και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του, στην συνάντηση που θα έχει σήμερα με την κα Λουτ στις 14.30, θα επιρρίψει ευθύνη στον Νίκο Αναστασιάδη για για αρνητική στάση στην επανέναρξης του διαλόγου λόγω έλλειψης καλών προθέσεων στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας.  
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Μ. Ακιντζί, απέρριψε την εισήγηση Νίκου Αναστασιάδη, για κοινή συνάντηση με Λουτ γιατί όπως είπε «δεν θα εξυπηρετήσει σε τίποτα άλλο από το να δώσει εσφαλμένη αντίληψη στο κοινό, ότι κάτι συμβαίνει». 

Υποστήριξε μάλιστα ότι «η μη επίτευξη λύσης οφείλεται στην αδυναμία της ε/κ πλευράς να αποδεχτεί την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων».

Όπως ισχυρίστηκε ο τ/κ ηγέτης "ο Νίκος Αναστασιάδης είχε δηλώσει στο Κρανς Μοντανά πως αποδέχεται ότι οι Τ/κ θα έχουν το δικαίωμα της θετικής ψήφου στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συσταθεί στο μέλλον. Παρόλα αυτά τώρα λέει πως δεν μπορεί να αποδεχτεί την πολιτική ισότητα του τ/κ λαού"
.
Παρά ταύτα είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι στην συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή (5/4) η Τζέιν Χολ Λουτ της με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Γιώργο Κατρούγκαλο στη Νέα Υόρκη, η Ειδική Απεσταλμένη φαίνεται να αποκάλυψε πρόταση της Άγκυρας για πραγματοποίηση τετραμερούς συνάντησης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και των δύο κοινοτήτων.

Σημειώνεται ότι στις 12 του Απρίλη Γιώργος Κατρούγκαλος και Μελβούτ Τσαβούσογλου θα πραγματοποιήσουν την πρώτη προπαρασκευαστική συνάντησή τους με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων στο Κυπριακό.    

Σκεύη Σταύρου