Ξεκινούν 4 μεγάλα έργα πέραν των €110 εκ. στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ο σχεδιασμός του Πανεπιστημίου Κύπρου μέσα από τα 4 μεγάλα έργα-Όσα ανέφερε στην Brief ο Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών

ΓΡΑΦΕΙ 

Ο ΜΙΜΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

Μεγάλα έργα έρχονται τα επόμενα χρόνια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τα οποία το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Τα έργα αυτά αφορούν νέα κτίρια των σχολών αλλά και άλλες εγκαταστάσεις καθώς και βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών.

Η Brief επικοινώνησε με τον Προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κύπρου Βάσο Ολύμπιο ο οποίος μας έδωσε όλες τις πληροφορίες και το κόστος των έργων.

Συνοπτικά τα τέσσερα έργα τα οποία κατασκευάζονται είναι τα εξής:

  • Πολυτεχνική Σχολή
  • Ιατρική Σχολή 
  • Τμήμα Βιολογικών Επιστημών και χώροι διδασκαλίας 
  • Ερευνητικό κέντρο καρκίνου

Ερευνητικό κέντρο καρκίνου

Το ένα εκ των τεσσάρων γίνεται με δωρεά ιδρύματος Γιώργου και Καίτης Δαβίδ και είναι το Ερευνητικό κέντρο καρκίνου και το κόστος του ανέρχεται 6,6 εκ. ευρώ.

Το Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου Κύπρου λαμβάνει «σάρκα και οστά»

Πολυτεχνική Σχολή

Τα υπόλοιπα τρία είναι η Πολυτεχνική Σχολή το οποίο είναι το μεγαλύτερο με διαφορά έργο του Πανεπιστημίου το οποίο είχε ξεκινήσει με προβλήματα λόγω ρευστότητας των εργολάβων και καθυστερήσεων που προέκυψαν μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το συνολικό έργο, σύμφωνα με τον κ. Ολύμπιο,αναμένεται να έχει κόστος 60 εκ. και έχει γίνει πρόσφατα μια συμπληρωματική συμφωνία μεταξύ πανεπιστημίου και εργολάβου που καθορίζει ως καταλικτική ημερομηνία τον Οκτώβριο του 2023. 

Το έργο έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και είναι το πιο σύνθετο και πολύπλοκο από τα όλα τα έργα του πανεπιστημίου και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια και από τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου και από τον εργολάβο για να ολοκληρωθεί το έργο, σημείωσε

γσρφ

Τμήμα Βιολογικών Επιστημών και χώροι διδασκαλίας 

Το τρίτο έργο το οποίο είναι υπό κατασκευή στην πανεπιστημιούπολη είναι το κτίριο του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών και των χώρων διδασκαλίας. Το έργο αυτό έχει έκταση σχεδόν 15 χιλιάδες τ.μ. και το κόστος του ανέρχεται στα 32 εκ. ευρώ.

Το έργο αυτό, όπως δήλωσε ο κ. Ολύμπιος αναμένεται να τελειώσει αρχές του 2024 λόγω κάποιων καθυστερήσεων. Είναι επίσης σύμφωνα με τον κ. Ολύμπιο ένα σημαντικό έργο ιδιαίτερο γιατί πέραν από τις εγκαταστάσεις του τμήματος βιολογικών επιστημών θα έχει και χώρο διδασκαλίας ο οποίος θα απαυλίνει μεγάλες πιέσεις από τους υπόλοιπους χώρους διδασκαλίας. 

Θεμελιώνεται από τον ΠτΔ το Κτήριο του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του  Παν. Κύπρου

Ιατρική Σχολή 

Το τέταρτο έργο είναι η Ιατρική Σχολή η οποία ξεκίνησε με προϋπολογισμό της τάξης των 21 εκ. ευρώ και έχει εμβαδόν γύρω στα 8,800 τ.μ. και το έργο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη του 2024 με αρχές του 2025, σύμφωνα με τον κ. Ολύμπιο.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σημειώνει ο κ. Ολύμπιος, μέσα από αυτό το μεγάλο και πιεστικό πρόγραμμα με τις ημερομηνίες ολοκλήρωσης των έργων να είναι κοντινές θέλει να ολοκληρώσει μια μεγάλη μάζα εγκαταστάεων οι οποίες θα υποβοηθήσουν σημαντικά την ανάπτυξη του πανεπιστημίου σε παροχή χώρων, εργαστηριακών χώρων διότι, προσθέτει,  κάθε φορά που παραδίδεται σε λειτουργία ένα νέο κτιριακό συγκρότημα με εξειδικευμένους και σύγχρονους ερευντητικούς χώρους και εργαστήρια αυτό φέρνει ως συνέχεια αρκετά ερευνητικά προγράμματα που τόσο το ακαδημαικό και ερευνητικό προσωπικό φέρνουν στον τόπο μας από κονδύλια της ΕΕ και αυτό συνεπάγεται με εργοδότηση περισσότερων ανθρώπων αλλά και έμφαση σε θέματα έρευνας που είναι επίσης σημαντικά.

Παράλληλα ο  Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών ανέφερε ότι την χρονιά που μας πέρασε το Πανεπιστήμιο Κύπρου παρέλαβε την αντισεισμική αναβάθμιση και ενεργειακή ανακαίνηση των έργων της ακαδημίας. Στον χώρο αυτό έχει εγκατασταθεί προσωρινά το τμήμα αρχιτεκτονικής το οποίο προορίζεται όταν ολοκληρωθεί το έργο στην Φανερωμένη το οποίο αναμένεται να γίνει το 2026 και θα μεταφερθεί στην παλιά πόλη.

Έπαινος Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου – Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου

Μικρότερα έργα

Άλλα δύο έργα τα οποία θα προκυρηχθούν σύντομα είναι πρώτον, το φωτοβολταϊκό πάρκο το οποίο σε πρώτη φάση είναι ισχύος 5 μ.β. και έχει εξασφαλιστεί η συγκατάθεση των Ηνωμένων Εθνών για να προχωρήσει η προκήρυξη, διότι το έργο βρίσκεται στην νεκρή ζώνη. 

Το έργο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο και ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 8 εκ. 

Σύμφωνα με τον κ. Ολύμπιο είναι ένα άλλο σημαντικό έργο διότι έχει να κάνει με θέματα στρατηγικής για πράσινη, βιώσιμη και έξυπνη αναπτυξη.

Το δέυτερο έργο, είναι η δεύτερη φάση των έργων υποδομής της πανεπιστημιούπολης η οποία είναι συνδιασμός τριών υποέργων και περιλαμβάνει ως ένα σημαντικό μέρος των δεύτερων ενεργειακών κέντρων του πανεπιστημίου διότι για την λειτουργία του απαιτείται δέυτερο ενεργειακό κέντρο.

Επίσης, περιλαμβάνει την επέκταση του οδικόυ δικτύου και την βελτίωση των υφιστάμενων οδικών και άλλων υποδομών.

Το τρίτο υποέργο είναι το πάρκο της πανεπιστημιούπολης το οποίο περιλαμβάνεται σε ένα κεντρικό χώρο στον οποίο αναπτύσσονται κτίρια περιμετρικά του υποέργου, ένα πάρκο το οποίο θα βοηθήσει, διότι θα φυτευοτούν αρκετά ενδιμικά δέντρα, θα δημιουργηθούν λίμνες, θα βελτιωθούν οι πεζόδρομοι και οι ποδηλατόδρομοι.

Όσον αφορά τις φοιτητικές εστίες, ο κ. Ολύμπιος ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε μια διαδικασία αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την επόμενη φάση των φοιτητικών εστιών με 700 νέα δωμάτια με ένα προϋπολογισμό πέραν των 35 εκ, κατέληξε.

ΜΙΜΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ