Ξεκλειδώνει η Κύπρος μετά από 58 ημέρες - Τι ανοίγει σήμερα

Σχεδόν δύο μήνες περιορισμών και καραντίνας - Ήρθε η πρώτη μέρα «ελευθερίας»

«Ξεκλειδώνει» η Κύπρος μετά από την συμπλήρωση 58 ημερών από το "lockdown" και την «ελεγχόμενη» μετακίνηση των πολιτών μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων 8998, που ίσχυε από τις 24 Μαρτίου.

O αέρας ελευθερίας για τους πολίτες της Κύπρου, οφείλεται στην «είσοδο» μας στη δεύτερη φάση χαλάρωσης μέτρων, η οποία περιλαμβάνει:

1/ Κατάργηση SMS, 
2/ Συναθροίσεις σε οικίες μέχρι 10 άτομα,
3/ Διακίνηση σε πάρκα, πλατείες, μαρίνες,
4/ Επαναλειτουργία κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής,
5/ Επαναλειτουργία υπηρεσιών εστίασης σε εξωτερικούς χώρους

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Με αυτές τις ελευθερίες, βρισκόμαστε ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα και τους ρυθμούς της προ-κορωνοϊού εποχής, διατηρώντας ταυτόχρονα τα μέτρα αυτοπροστασίας και ασφάλειας.

58 ημέρες πριν...

Στις 23 Μαρτίου 2020, εκδόθηκε από τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, διάταγμα με το οποίο απαγορεύονταν οι αχρείαστες μετακινήσεις από τις 6.00 μ.μ. της 24ης Μαρτίου 2020 μέχρι τις 06.00 π.μ. της 13ης Απριλίου 2020, εξαιρουμένων των περιπτώσεων όπως εργασία, αναγκαίες επισκέψεις σε κρατικές υπηρεσίες, τράπεζες, φαρμακεία, ιατρό, ή μετακίνηση για αγορά αγαθών πρώτης ανάγκης, άθληση ή βόλτα κατοικιδίου, 

Ταυτόχρονα για να μετακινείτο κάποιος θα έπρεπε να έχει μαζί του δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο με πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο, όταν αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Παράλληλα για όσους αδυνατούσαν να εκτυπώσουν και να έχουν μαζί τους τα έντυπα για τις κατ’ εξαίρεση διακινήσεις μετά τις 6 το απόγευμα της Τρίτης (24/3), δόθηκε η δυνατότητα να αποστέλλουν sms, μέσω του τετραψήφιου αριθμού 8998.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ο πεντάλογος με τον οποίο θα ξεκινήσει η 21η Μαϊου (ΒΙΝΤΕΟ)<<<

Μάλιστα, οι πολίτες  έστελναν μήνυμα κειμένου στο οποίο ανέφεραν τον λόγο μετακίνησης τους που αντιστοιχούσε σε ένα αριθμό και ακολούθως, το αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου και τον ταχυδρομικό κώδικα της οικίας τους.

Επίσης απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε πάρκα, παιδότοπους, ανοιχτούς χώρους αθλήσεως,δημόσιους χώρους συναθροίσεων, μεταξύ άλλων, πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, παραλίες, μαρίνες.

Και έκλεισαν οι επιχειρήσεις με εξαιρέσεις:

Βάση του διατάγματος και με σκοπό τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας εργοταξίων ( εξαίρεση τα έργα δημόσιας ωφελείας), λαϊκών αγορών και παζαράκια. Επίσης από τότε απαγορεύτηκε η προσέλευση πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, όπως εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής.

Όχι μόνο αυτά, αλλά επειδή βρισκόμασταν λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, θεωρήθηκε ασφαλέστερη επιλογή η απαγόρευση του εθίμου της «λαμπρατζιάς» για να αποφευχθεί η συνάθροίση ατόμων.

Μάλιστα, επειδή την ευθύνη εφαρμογής της απαγόρευσης έφεραν οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με την Αστυνομία, οι προαναφερθέντες δημιουργούσαν περιπολίες για έλεγχο τήρησης των μέτρων καθώς και επιβολή πρόστιμου (150 ευρώ στο παρόν στάδιο), σε περιπτώσεις παραβίασης του διατάγματος.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

30 Απριλίου 2020 - Αυστηρότερα μέτρα

Η «όχι ευχάριστη» επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου και στάση των πολιτών, οδήγησε το κράτος να εκδώσει νέο διάταγμα με τον Υπουργό Υγείας να ανακοινώνει συνολικά 14 νέα αυστηρότερα μέτρα στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κυβέρνησης για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η επιβολή νυχτερινού «κέρφιου», δηλαδή απαγορεύτηκε η διακίνηση των πολιτών από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Ακόμη ο περιορισμός διακίνησης καθορίστηκε σε μια μόνο φορά την ημέρα ενώ απαγόρευσε επίσης τη σύναξη προσώπων στην όποια οικία πέραν των μόνιμα διαμενόντων προσώπων.

Την ίδια ώρα πρόστέθηκαν κι άλλες επιχειρήσεις που ανέστειλαν την λειτουργία τους ενώ το πρόστιμο παραβίασης διατάγματος αυξήθηκε από τα 150 ευρώ στα 300.

Μειωση κρουσμάτων= Συμμόρφωση και «ξεκλείδωμα»
«Η ενθαρρυντική επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται στην Κύπρο και μας επιτρέπει να κάνουμε το βήμα προς τη σταδιακή άρση των περιορισμών, όπως είχαμε σχεδιάσει, είναι το αποτέλεσμα μιας επίπονης προσπάθειας που στηρίζεται στη στρατηγική της αυστηρής ιχνηλάτησης των κρουσμάτων και στην ταυτόχρονη διαχείριση των περιστατικών», ήταν η δήλωση του κ. Ιωάννου στις 30 Απριλίου και με αυτό τον τρόπο ανακοίνωσε το πλάνο χαλάρωσης μέτρων, το οποίο καθορίζεται σ 4 φάσεις:

Φάση 1η: 4 Μαΐου – 20 Μαΐου 2020
Φάση 2η: 21 Μάϊου – 8 Ιουνίου
Φάση 3η: 9 Ιουνίου – 13 Ιουλίου
Φάση 4η: 14 Ιουλίου και μετά  
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετα την θετική ολοκλήρωση της Α΄Φάσης και κατόπιν συζητήσεων της επιδημιολογικής ομάδας με την κυβέρνησης, φτάσαμε χθες «στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου (20/5), όπου ξανασυζητήθηκαν τα δεδομένα και αφού λήφθηκαν υπόψη οι συμβουλές της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας, αποφασίστηκε και επιβεβαιώθηκε η ενεργοποίηση του σχεδιασμού για τη δεύτερη φάση χαλαρώσεων με μικρές διαφοροποιήσεις, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, μετά τη συνεδρία.

Τι σημαίνει 2η φάση Χαλάρωσης Μέτρων:

1/ Πλήρης κατάργηση SMS

2/ Κατάργηση «κέρφιου», δηλαδή δεν ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 10μμ – 6 π.μ.

3/ Επιτρέπονται συναθροίσεις σε οικίες μέχρι 10 άτομα.

4/ Ελεύθερη διακίνηση σε πάρκα (εξαιρουμένων των παιδότοπων), πλατείες, μαρίνες κτλ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10 ανά ομάδα.

5/ Επανεκκίνηση των πιο κάτω επιχειρήσων:

  • Κομμωτήρια,

  • Κουρεία,

  • Κέντρα αισθητικής – μασάζ,

  • Κέντρα δερματοστιξίας

6/ Επαναλειτουργία υπηρεσιών εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, όπως:

  • Εστιατόρια

  • Ταβέρνες

  • Καφετέριες

  • Πιτσαρίες

  • Μπυραρίες


Επισημαίνεται ότι όσον αφορά τους πιο πάνω χώρους, επιτρέπονται οι συναθροίσεις στα εξωτερικά τους τμήματα. Διευκρινίζεται ότι ανοικτός χώρος θεωρείται και ο χώρος όπου επιτρέπεται το κάπνισμα με βάση τον Περί Ελέγχου του Καπνίσματος Νόμου.Επίσης, τα άτομα δεν θα υπερβαίνουν τα 10 ανά ομάδα.

Και φτάσαμε αισίως στην σημερινή μέρα και τη νέα κανονικότητα. Όπως από κάθε «ταξίδι» οι περισσότεροι επιλέγουν ένα σουβενίρ για να «θυμούνται», από το κορωνο-ταξίδι κρατάμε τα γάντια, τις μάσκες, το ανιτσηπτικό και όλα τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής για να οδέυσουμε στην τρίτη φάση που ακολουθεί και μετέπειτα στην 4η φάση, ώστε να δούμε να ανοίγουν malls, ξενοδοχεία αεροδρόμια και λιμάνια. 

Ξένια Προδρόμου
 
976
Thumbnail

Καινούργια στρατηγική ακολουθούν πέντε χώρες, με σκοπό να περιορίσουν όσο περισσότερο γίνεται τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στον τομέα του τουρισμού, και κατ’ επέκταση στην οικονομία τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι κακή ιδέα! Πρωτάκουστο να υπάρχουν «εκπτώσεις» στις καλοκαιρινές διακοπές!

Καθώς τα διεθνή ταξίδια περιορίστηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι χώρες που χαλαρώνουν τώρα τους περιορισμούς του Lockdown και έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού, σκέφτονται σοβαρά την ιδέα να πληρώσουν τους τουρίστες για να τους επισκεφθούν. 

>>>Διαβάστε ακόμη:Ranking: 8 χαρακτηριστικά τουριστικά μέρη πριν/μετά τον κορωνοϊό 
<<<

ad1mobile

Πολλά δημοφιλή hotspots που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν γεμάτα κόσμο και ζωή, έχουν δει τον αριθμό των επισκεπτών τους μέρα παρά μέρα να μειώνεται όλο και παραπάνω μέχρι που μηδενίστηκε, καθώς οι πτήσεις είχαν μειωθεί και τα σύνορα είχαν κλείσει παγκοσμίως.

Το εβδομαδιαίο Ranking της Brief λοιπόν, σας παρουσιάζει τις πέντε χώρες που θα σας πληρώσουν για να τις επισκεφθείτε μετά την άρση του lockdown.

Αυτές είναι οι 5 χώρες σας πληρώνουν για να τις επισκεφθείτε:
1/
Σικελία
2/ Μεξικό
3/ Βουλγαρία
4/ Ιαπωνία
5/ Κύπρος  d

 

1/ Σικελία cc

Η Σικελία πληρώνει έξοδα διακοπών για να προσελκύσει τουρίστες.

Το Ιταλικό νησί σε μία προσπάθεια να τονώσει την τουριστική κίνηση μόλις αρθούν οι περιορισμοί από τον κορωνοϊό, θα πληρώνει στους επισκέπτες της το 50% των αεροπορικών εισιτηρίων και το ένα τρίτο του λογαριασμού του ξενοδοχείου.

Και αν για κάποιους αυτό δεν είναι αρκετό, η Σικελία θα πληρώνει και τα εισιτήρια εισόδου σε πολλούς από τους ιστορικούς της χώρους.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 5 πιο καταστροφικές οικονομικές κρίσεις & ο COVID-19<<<

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τουριστικών αρχών του νησιού, η Σικελία έχασε από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σχεδόν €1 δις έσοδα.

Η Σικελία θα διαθέσει €50 εκατ. σε αυτή την αρχική επένδυση για να δελεάσει τους τουρίστες, ελπίζοντας πως θα ξοδέψουν στις διακοπές τους στο νησί ως “ναύτες στην στεριά”.

Όταν η Ιταλία θα μπορεί να αρχίσει ξανά να καλωσορίζει τους τουρίστες, οι επισκέπτες που θέλουν να επισκεφθούν την Σικελία θα μπορούν στο visiticily.info να κατεβάσουν τα σχετικά κουπόνια που θα αντισταθμίσουν το κόστος των διακοπών τους.

2/ Μεξικό d

Αν θέλετε ένα ταξίδι στο Κανκούν, ένα εξαιρετικά δημοφιλές θέρετρο διακοπών στην Κεντρική Αμερική, τότε είστε τυχεροί!

Σύμφωνα με την ένωση ξενοδοχείων στο Κανκούν, ένα νέο μέτρο θα μπορούσε να είναι η προσφορά «Ελάτε στο Κανκούν δύο για ένα», η οποία προσφέρει δωρεάν διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο εάν πληρώσετε για δύο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα επίπεδα ρύπανσης πριν/μετά το Lockdown σε 6 πόλεις 
<<<

Άλλες προσφορές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το αεροπορικό εισιτήριο που καλύπτεται εάν ταξιδεύετε με μια συγκεκριμένη εταιρεία.

3/ Βουλγαρία
z

Ορισμένες παραλίες στη Βουλγαρία πρόκειται να γίνουν δωρεάν για τους τουρίστες.

>>>Διαβάστε ακόμη:Ranking: Οι 13 Ευρωπαϊκές χώρες που θα ανοίξουν το καλοκαίρι <<<

Στο Sunny Beach της Βουλγαρίας και σε άλλα τουριστικά σημεία, θα προσφέρονται στους επισκέπτες δωρεάν ξαπλώστρες και τραπέζια όταν θα ανοίξουν ξανά για τον τουρισμό, για επαγγελματικούς λόγους.

4/ Ιαπωνία z

Η ιαπωνική κυβέρνηση μπορεί να πληρώσει το 50% του αεροπορικού εισιτηρίου ούτως ώστε να επιστρέψουν οι ταξιδιώτες στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα εξετάζονται κι άλλα κίνητρα. 

Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Τουρισμού της Ιαπωνίας, Χιρόσι Ταμπάτα, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η κυβέρνηση αφιερώνει $12,5 δισεκατομμύρια για να ενθαρρύνει τον τουρισμό, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ενώ παράλληλα,  μπορεί να επιδοτούν άλλα έξοδα ταξιδιού στη χώρα.

>>>Διαβάστε ακόμη:Ποιες Ευρωπαϊκές χώρες θα «σώσουν» τον τουρισμό φέτος <<<

Σύμφωνα με μια σύνοψη του συμπληρωματικού προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το οικονομικό έτος 2020 που κυκλοφόρησε το υπουργείο Οικονομίας, το προτεινόμενο σχέδιο θα μπορούσε να δει τα ταξιδιωτικά κουπόνια να εκτυπώνονται έως και ¥20.000 (€166.95 ) ανά άτομο, ανά διαμονή.

5/ Κύπρος d

Θετικά αξιολογείται από πολλές χώρες το πρωτόκολλο λειτουργίας της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού για το φετινό καλοκαίρι, στο οποίο αναφέρθηκαν εκτενώς οι Υπουργοί Εξωτερικών και Μεταφορών και ο Υφυπουργός Τουρισμού σε επιστολή τους στους τουριστικούς εταίρους της χώρας στο εξωτερικό.

Ιδιαίτερη μνεία και αναφορά σε πολλά διεθνή ΜΜΕ γίνεται και στον τρόπο χειρισμού ενδεχόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού ανάμεσα στους τουρίστες και ειδικά στο ότι η Κύπρος θα φροντίσει για κάλυψη των εξόδων νοσηλείας τους και όχι μόνο.

Όπως αναφέρεται, πάντως, στην επιστολή των τριών Υπουργών, τυχαίος αριθμός ταξιδιωτών θα υποβάλλεται σε έλεγχο για COVID-19 κατά την άφιξη στην Κύπρο, ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσης. Το κόστος για τα τεστ θα επιβαρύνει την Κυπριακή Δημοκρατία.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 14 χειρότερες πανδημίες στην ιστορία και ο κορωνοϊός <<<

Σε περίπτωση ταξιδιώτη θετικού στον COVID-19 κατά την διαμονή του στην Κύπρο, αυτός θα τυγχάνει δωρεάν περίθαλψης από την Κυπριακή Δημοκρατία και θα πρέπει να επωμιστεί μόνο το κόστος επιστροφής στη χώρα του.

Επίσης, ένα νοσοκομείο για τον COVID-19 με 100 κλίνες θα είναι διαθέσιμο αποκλειστικά για ταξιδιώτες που θα βρεθούν σε κρίσιμη κατάσταση, κάτι που μπορεί να αυξηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα αν χρειαστεί, ενώ υπάρχουν επιπλέον 112 μονάδες εντατικής θεραπείες με 200 διαθέσιμους αναπνευστήρες.

Ακόμα 500 δωμάτια σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία-καραντίνες θα είναι διαθέσιμα για τις στενές επαφές των ατόμων που θα είναι θετικά στον COVID-19 κάτι που μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να αυξηθεί αν προκύψει ανάγκη. 

Αυτό, όπως αναφέρεται, θα διασφαλίσει και τους υπόλοιπους ταξιδιώτες αφού θα μπορέσουν να συνεχίσουν κανονικά τις διακοπές τους στο ξενοδοχείο που επέλεξαν ακόμα κι αν βρεθεί θετικό κρούσμα, αφού θα απολυμανθούν σχολαστικά τα δωμάτια που χρησιμοποιήθηκαν από το άτομο που βρέθηκε θετικό στον COVID-19 και το ξενοδοχείο θα συνεχίσει να λειτουργεία του κανονικά.

Στα θετικά μηνύματα που εισπράττει η Κύπρος για τις πιο πάνω αποφάσεις αναφέρθηκε και ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, κατά την εκδήλωση ανακοίνωσης της δημιουργίας βάσης από την Wizz Air στην χώρα μας.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 κορυφαίες θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό<<<

ad2mobile

Όπως είπε, «το γεγονός ότι η Κύπρος αποφάσισε να περιθάλψει άτομα τα οποία θα νοσήσουν ενόσω βρίσκονται στο νησί, να παράσχει διαμονή στην οικογένεια και τις επαφές τους, δεν το έχουν κάνει άλλες χώρες και είμαστε από τις λίγες χώρες που μπορούν να το κάνουν, διότι το επιτρέπουν οι αριθμοί μας». 

«Δεν μπορεί μια Ελλάδα, μια Ισπανία με τον όγκο τουρισμού που θα έχουν να πραγματοποιήσουν αυτό», είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτό έχει εκτιμηθεί πάρα πολύ από τους εταίρους μας στο εξωτερικό και θα είναι από τα δυνατά μας σημεία φέτος το καλοκαίρι».

article 1