Ξεκλειδώνει η Κύπρος μετά από 58 ημέρες - Τι ανοίγει σήμερα

Σχεδόν δύο μήνες περιορισμών και καραντίνας - Ήρθε η πρώτη μέρα «ελευθερίας»

«Ξεκλειδώνει» η Κύπρος μετά από την συμπλήρωση 58 ημερών από το "lockdown" και την «ελεγχόμενη» μετακίνηση των πολιτών μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων 8998, που ίσχυε από τις 24 Μαρτίου.

O αέρας ελευθερίας για τους πολίτες της Κύπρου, οφείλεται στην «είσοδο» μας στη δεύτερη φάση χαλάρωσης μέτρων, η οποία περιλαμβάνει:

1/ Κατάργηση SMS, 
2/ Συναθροίσεις σε οικίες μέχρι 10 άτομα,
3/ Διακίνηση σε πάρκα, πλατείες, μαρίνες,
4/ Επαναλειτουργία κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής,
5/ Επαναλειτουργία υπηρεσιών εστίασης σε εξωτερικούς χώρους

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Με αυτές τις ελευθερίες, βρισκόμαστε ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα και τους ρυθμούς της προ-κορωνοϊού εποχής, διατηρώντας ταυτόχρονα τα μέτρα αυτοπροστασίας και ασφάλειας.

58 ημέρες πριν...

Στις 23 Μαρτίου 2020, εκδόθηκε από τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, διάταγμα με το οποίο απαγορεύονταν οι αχρείαστες μετακινήσεις από τις 6.00 μ.μ. της 24ης Μαρτίου 2020 μέχρι τις 06.00 π.μ. της 13ης Απριλίου 2020, εξαιρουμένων των περιπτώσεων όπως εργασία, αναγκαίες επισκέψεις σε κρατικές υπηρεσίες, τράπεζες, φαρμακεία, ιατρό, ή μετακίνηση για αγορά αγαθών πρώτης ανάγκης, άθληση ή βόλτα κατοικιδίου, 

Ταυτόχρονα για να μετακινείτο κάποιος θα έπρεπε να έχει μαζί του δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο με πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο, όταν αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Παράλληλα για όσους αδυνατούσαν να εκτυπώσουν και να έχουν μαζί τους τα έντυπα για τις κατ’ εξαίρεση διακινήσεις μετά τις 6 το απόγευμα της Τρίτης (24/3), δόθηκε η δυνατότητα να αποστέλλουν sms, μέσω του τετραψήφιου αριθμού 8998.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ο πεντάλογος με τον οποίο θα ξεκινήσει η 21η Μαϊου (ΒΙΝΤΕΟ)<<<

Μάλιστα, οι πολίτες  έστελναν μήνυμα κειμένου στο οποίο ανέφεραν τον λόγο μετακίνησης τους που αντιστοιχούσε σε ένα αριθμό και ακολούθως, το αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου και τον ταχυδρομικό κώδικα της οικίας τους.

Επίσης απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε πάρκα, παιδότοπους, ανοιχτούς χώρους αθλήσεως,δημόσιους χώρους συναθροίσεων, μεταξύ άλλων, πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, παραλίες, μαρίνες.

Και έκλεισαν οι επιχειρήσεις με εξαιρέσεις:

Βάση του διατάγματος και με σκοπό τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας εργοταξίων ( εξαίρεση τα έργα δημόσιας ωφελείας), λαϊκών αγορών και παζαράκια. Επίσης από τότε απαγορεύτηκε η προσέλευση πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, όπως εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής.

Όχι μόνο αυτά, αλλά επειδή βρισκόμασταν λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, θεωρήθηκε ασφαλέστερη επιλογή η απαγόρευση του εθίμου της «λαμπρατζιάς» για να αποφευχθεί η συνάθροίση ατόμων.

Μάλιστα, επειδή την ευθύνη εφαρμογής της απαγόρευσης έφεραν οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με την Αστυνομία, οι προαναφερθέντες δημιουργούσαν περιπολίες για έλεγχο τήρησης των μέτρων καθώς και επιβολή πρόστιμου (150 ευρώ στο παρόν στάδιο), σε περιπτώσεις παραβίασης του διατάγματος.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

30 Απριλίου 2020 - Αυστηρότερα μέτρα

Η «όχι ευχάριστη» επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου και στάση των πολιτών, οδήγησε το κράτος να εκδώσει νέο διάταγμα με τον Υπουργό Υγείας να ανακοινώνει συνολικά 14 νέα αυστηρότερα μέτρα στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κυβέρνησης για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η επιβολή νυχτερινού «κέρφιου», δηλαδή απαγορεύτηκε η διακίνηση των πολιτών από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Ακόμη ο περιορισμός διακίνησης καθορίστηκε σε μια μόνο φορά την ημέρα ενώ απαγόρευσε επίσης τη σύναξη προσώπων στην όποια οικία πέραν των μόνιμα διαμενόντων προσώπων.

Την ίδια ώρα πρόστέθηκαν κι άλλες επιχειρήσεις που ανέστειλαν την λειτουργία τους ενώ το πρόστιμο παραβίασης διατάγματος αυξήθηκε από τα 150 ευρώ στα 300.

Μειωση κρουσμάτων= Συμμόρφωση και «ξεκλείδωμα»
«Η ενθαρρυντική επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται στην Κύπρο και μας επιτρέπει να κάνουμε το βήμα προς τη σταδιακή άρση των περιορισμών, όπως είχαμε σχεδιάσει, είναι το αποτέλεσμα μιας επίπονης προσπάθειας που στηρίζεται στη στρατηγική της αυστηρής ιχνηλάτησης των κρουσμάτων και στην ταυτόχρονη διαχείριση των περιστατικών», ήταν η δήλωση του κ. Ιωάννου στις 30 Απριλίου και με αυτό τον τρόπο ανακοίνωσε το πλάνο χαλάρωσης μέτρων, το οποίο καθορίζεται σ 4 φάσεις:

Φάση 1η: 4 Μαΐου – 20 Μαΐου 2020
Φάση 2η: 21 Μάϊου – 8 Ιουνίου
Φάση 3η: 9 Ιουνίου – 13 Ιουλίου
Φάση 4η: 14 Ιουλίου και μετά  
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετα την θετική ολοκλήρωση της Α΄Φάσης και κατόπιν συζητήσεων της επιδημιολογικής ομάδας με την κυβέρνησης, φτάσαμε χθες «στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου (20/5), όπου ξανασυζητήθηκαν τα δεδομένα και αφού λήφθηκαν υπόψη οι συμβουλές της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας, αποφασίστηκε και επιβεβαιώθηκε η ενεργοποίηση του σχεδιασμού για τη δεύτερη φάση χαλαρώσεων με μικρές διαφοροποιήσεις, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, μετά τη συνεδρία.

Τι σημαίνει 2η φάση Χαλάρωσης Μέτρων:

1/ Πλήρης κατάργηση SMS

2/ Κατάργηση «κέρφιου», δηλαδή δεν ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 10μμ – 6 π.μ.

3/ Επιτρέπονται συναθροίσεις σε οικίες μέχρι 10 άτομα.

4/ Ελεύθερη διακίνηση σε πάρκα (εξαιρουμένων των παιδότοπων), πλατείες, μαρίνες κτλ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10 ανά ομάδα.

5/ Επανεκκίνηση των πιο κάτω επιχειρήσων:

  • Κομμωτήρια,

  • Κουρεία,

  • Κέντρα αισθητικής – μασάζ,

  • Κέντρα δερματοστιξίας

6/ Επαναλειτουργία υπηρεσιών εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, όπως:

  • Εστιατόρια

  • Ταβέρνες

  • Καφετέριες

  • Πιτσαρίες

  • Μπυραρίες


Επισημαίνεται ότι όσον αφορά τους πιο πάνω χώρους, επιτρέπονται οι συναθροίσεις στα εξωτερικά τους τμήματα. Διευκρινίζεται ότι ανοικτός χώρος θεωρείται και ο χώρος όπου επιτρέπεται το κάπνισμα με βάση τον Περί Ελέγχου του Καπνίσματος Νόμου.Επίσης, τα άτομα δεν θα υπερβαίνουν τα 10 ανά ομάδα.

Και φτάσαμε αισίως στην σημερινή μέρα και τη νέα κανονικότητα. Όπως από κάθε «ταξίδι» οι περισσότεροι επιλέγουν ένα σουβενίρ για να «θυμούνται», από το κορωνο-ταξίδι κρατάμε τα γάντια, τις μάσκες, το ανιτσηπτικό και όλα τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής για να οδέυσουμε στην τρίτη φάση που ακολουθεί και μετέπειτα στην 4η φάση, ώστε να δούμε να ανοίγουν malls, ξενοδοχεία αεροδρόμια και λιμάνια. 

Ξένια Προδρόμου
 
1262
Thumbnail