Υπεραγορές: Να μην ανησυχούν οι πολίτες για το CoronaPass

Πολίτες επικοινώνησαν με υπεραγορές ώστε να ενημερωθούν αν χρειάζονται coronapass από Δευτέρας για τα ψώνια τους

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Το coronapass μπαίνει στη ζωή μας σιγά σιγά, ενώ το τρίτο lockdown καταργείται από τη Δευτέρα 10 Μαϊου 2021,  σύμφωνα με τα 34 νέα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη (5/5) το βράδυ, ενώ χθες (6/5) ο Υπουργός Υγείας παρέθεσε διάσκεψη δίνοντας διευκρινήσεις για όσα ανακοινώθηκαν.

Αυτό που απασχόλησε περισσότερο τους πολίτες αλλά και τις εργοδοτικές συντεχνίες από όσα ανακοινώθηκαν, φαίνεται να είναι το Coronapass, καθώς από την Δευτέρα (10/5), θα απαιτείται να έχεις αυτό το είδος αποδεικτικού για να μεταβείς σε κάποιες επιχειρήσεις ή για να δεχείς κάποιες υπηρεσίες. 

Ιδιαίτερη αναστάτωση μάλιστα, φαίνεται να προκλήθηκε στους πολίτες για το αν πρέπει να προσκομίζουν  το coronapass στις υπεραγορές, καθώς στην πρώτη ανακοίνωση των μέτρων δεν γινόταν συγκεκριμένη αναφορά στις εν λόγω επιχειρήσεις κάτι που αργότερα διευκρινίστηκε μέσα από τις απαντήσεις που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με τα μέτρα.

>>>>Δαιβάστε ακόμη: CoronaPass: Ποιοι θα λάβουν μήνυμα την Κυριακή από το Υπ. Υγείας

Η Brief εικοινώνησε με τον Εκτελεστικό Γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέα Χατζηαδάμου, ο οποίος μας επεσήμενε ότι οι υπεραγορές εξαιρούνται από το coronapass.

Για τις υπεραγορές όπως ανέφερε,  «δεν θα απαιτείται η προσκόμιση του coronapass και αυτό είναι λογικό γιατί θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα λόγω της μεγάλης προσέλευσης τους κόσμου στις υπεραγορές και στην τροφοδοσία γενικότερα των πολιτών».

Όπως ανέφερε, «έχει δημιουργηθεί αναστάτωση σε κάποιος πολίτες κυρίως μεγάλης ηλικίας καθώς όπως αναφέρουν υπεραγορές - μέλη του συνδέσμου μας, του τηλεφωνούν για να ρωτήσουν ανήσυχοι αν θα χρειαστεί να έχουν coronapass για να μεταβούν να αγοράσουν ένα ψωμί ή κρέας».

Σημείωσε ακόμη σχετικά με το coronapass ότι, εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να επιτηρηθούν και να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα.

Τι αναφέρει το Υπουργείο για τις υπεραγορές

Τα όσα μας λέχθηκαν από τον κ. Χατζηαδάμου, επιβεβαιώνονται και από τις διευκρινήσεις που έδωσε το Υπουργείο Υγείας με τη μορφή απαντήσεων σε ερωτήματα που διατυπώθηκαν για τα νέα μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, στους πιο κάτω χώρους είναι απαραίτητη η παρουσίαση αποδεικτικού στοιχείου:
-    Χώρους εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, σνακ μπαρ, κοκ)
-    Χώρους θρησκευτικής λατρείας
-    Υπαίθρια και κλειστά θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες παραστατικών τεχνών ή θεαμάτων
-    Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα λιανικού εμπορίου
-    Κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι, βαφτίσεις και κηδείες
-    Γυμναστήρια, σχολές χορού και σχολές άλλων αθλημάτων, σε όσους γυμνάζονται σε κλειστούς χώρους
-    Οίκους ευγηρίας, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, δομές φιλοξενίας χρόνιων πασχόντων και άλλες κλειστές δομές
-    Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα
-    Προεκλογικές συγκεντρώσεις σε θέατρα/αμφιθέατρα, χώρους εστίασης οικίες
-    Συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις
-    Καζίνο
-    Μόνο για τον αγώνα του τελικού Κυπέλλου στις 15 Μαΐου από τους φίλαθλους που θα  παρακολουθήσουν δια ζώσης τον αγώνα.

Την ίδια ώρα αξίζει να σημειωθεί ότι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου δεν είναι υποχρεωτική για μετάβαση στους πιο κάτω χώρους:
-    Κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής
-    Επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων
-    Λαϊκές αγορές, υπεραγορές, φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φρουταρίες, μίνι-μάρκετ, περίπτερα, φαρμακεία
-    Παραλίες
-    Εξωτερικούς εκδρομικούς χώρους, φράγματα και ζωολογικοί κήποι.

Τι είναι το coronapass 
Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας coronapass είναι:
 
-    Πιστοποιητικό εμβολιασμού τουλάχιστον με μια δόση και αφού έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων, ή
-    Αποδεικτικό ότι ένα άτομο έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες. Νοείται ότι κρούσμα κορωνοϊού θεωρείται άτομο το οποίο είχε ανιχνευθεί θετικό στον ιό σε μοριακή εξέταση ή σε rapid test αντιγόνου και είχε δηλωθεί από το κλινικό εργαστήρι ή τη μονάδα δειγματοληψίας rapid test ή το φαρμακείο, έχει ιχνηλατηθεί και έχει αποδεσμευτεί στη βάση των διαδικασιών του Υπουργείου Υγείας, ή
-    Εάν δεν ισχύει ένα από τα πιο πάνω, και ως προσωρινή λύση μέχρι να προχωρήσει περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη, δίνεται η επιλογή στους πολίτες ηλικίας 12 ετών και άνω να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών. Για παράδειγμα, εάν το τεστ έγινε την Κυριακή στις 10 το πρωί θα έχει ισχύ μέχρι την Τρίτη τα μεσάνυκτα. 

Ποιοι θα ελέγχουν αν έχεις το coronapass

Την ευθύνη για τον έλεγχο κατοχής αποδεικτικού στοιχείου δεν την έχουν οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων, αλλά ο έλεγχος θα γίνεται από τους αρμόδιους Λειτουργούς της Αστυνομίας ή των Υπουργείων και Τμημάτων ανάλογα με τις επιχειρήσεις στους τομείς της αρμοδιότητάς τους.

Καταληκτικά, το μέτρο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, είναι προσωρινό και θα εφαρμοστεί για μεταβατική περίοδο, μέχρι να είναι έτοιμο το application.

Ξένια Προδρόμου
 
2168