Υπό κατάρρευση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Άρχισαν τα λουκέτα

Ενώπιον της Βουλής τα προβλήματα μικρομεσαίων σε παραλιακές περιοχές στην παρουσία έξι Δημάρχων – Η εικόνα σήμερα

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Τα πολλαπλά προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με επίκεντρο τις παράλιες περιοχές της Πάφου και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, θα θέσει σήμερα (13/10) στο μικροσκόπιο της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Η συζήτηση γίνεται σε μια περίοδο που οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκπέμπουν σήμα κινδύνου, αφού απειλούνται με κατάρρευση, με κάποιες από αυτές να έχουν βάλει ήδη λουκέτο.

Την δύσκολη κατάσταση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι εν λόγω επιχειρήσεις, σκιαγράφησαν με δηλώσεις τους στην Brief ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, και ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥ.Μ.Ε.Α.), Σταύρος Αλαμπρίτης.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στα όρια τους οι μικρομεσαίοι
Ειδικότερα ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ μιλώντας στην Brief τόνισε ότι αυτή την στιγμή και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στον αναπνευστήρα, σημειώνοντας πως «σε όλες τις επαρχίες, δυστυχώς, έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα κλεισίματος επιχειρήσεων και πολλές άλλες, μερικές χιλιάδες, βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα».

Όπως είπε, «φαίνεται ότι η κρίση του κορωνοϊού που ξεκίνησε ως υγειονομική έχει μετατραπεί σε οικονομική και ήδη άρχισε να δείχνει τις διαστάσεις της και τα πραγματικά προβλήματα που είχε συσσωρεύσει».

Το γεγονός, συνέχισε, πως έχει στηριχθεί η απασχόληση από πλευράς Κυβέρνησης με τα διάφορα σχέδια που εφαρμόστηκαν, «είναι θετικό μεν, αλλά δεν προσέφερε ουσιαστική στήριξη στις επιχειρήσεις, η οποία και είναι αναγκαία για την επιβίωσή τους».

Ερωτηθείς ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπες σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Κουρσάρης τόνισε πως, αυτά είναι πολλά με πρώτιστο αυτό των ενοικίων, σημειώνοντας ότι «πρέπει να ανασταλούν οι εξώσεις και να μειωθούν τα ενοίκια για να μπορέσουν να αναπνεύσουν οι μικρομεσαίοι».

«Η κυβέρνηση οφείλει και πρέπει, άμεσα, να προχωρήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος, το οποίο για μας είναι, χωρίς υπερβολή, μία ωρολογιακή βόμβα τόσο για την οικονομία, όσο και για τους επιχειρηματίες όσο και για τους ίδιους τους ιδιοκτήτες ακινήτων», εξήγησε.

Το δεύτερο πρόβλημα με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και απειλεί την επιβίωσή τους, συνέχισε, είναι αυτός της χρηματοδότησης. Όπως είπε, «το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε και από την Βουλή, για επιχορήγηση επιτοκίων, φαίνεται να μην αποδίδει αφού αρκετές επιχειρήσεις, βάση της εικόνας που έχουμε, δεν έχουν σπεύσει να λάβουν δάνεια από τις τράπεζες. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει πως οι επιχειρήσεις δεν χρειάζονται περισσότερο δανεισμό, αλλά προγράμματα χορηγιών και απευθείας στήριξης από το κράτος, όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν, παρά το γεγονός πως αυτή η στήριξη ήταν πολύ μικρή», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα ο κ. Κουρσάρης τόνισε την ανάγκη όπως «εκμεταλλευτούμε άμεσα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω της υποβολής σχετικών προγραμμάτων για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Πέραν των προαναφερθέντων προβλημάτων, υπογράμμισε ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες και με πολλά άλλα. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το θέμα του ετήσιου τέλους των 350 ευρώ που πρέπει να καταβάλλουν, το οποίο είναι άδικο και ισοπεδωτικό γιατί εξισώνει ένα περίπτερο με ένα εμπορικό κέντρο (mall) και πρέπει άμεσα να καταργηθεί».

Επίσης, συνέχισε, «επιβάλλεται όπως άμεσα εξεταστεί και το θέμα του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο είναι αρκετά υψηλό, ενώ πρέπει να βρεθούν και τρόποι παροχής διευκολύνσεων για αποπληρωμή οφειλών στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις».

«Όλα τα πιο πάνω προβλήματα και ζητήματα που ταλανίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οφείλει και πρέπει το κράτος να τα κοιτάξει άμεσα και να δώσει λύσεις, γιατί, επαναλαμβάνω, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο», τόνισε ο κ. Κουρσάρης.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ερωτηθείς για τον αριθμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ήδη έχουν κλείσει, ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβή αριθμό, σημειώνοντας πως αυτός είναι μεγάλος. 

«Ήδη γύρω στις 30 επιχειρήσεις στην επαρχία Λάρνακας έχουν κατεβάσει ρολά, ενώ επιχειρήσεις άρχισαν να κλείνουν και σε άλλες επαρχίες και επαναλαμβάνω ο αριθμός τους θα αυξηθεί δραματικά το προσεχές διάστημα εάν το κράτος δεν προωθήσει και δεν εφαρμόσει μέτρα για απάμβλυνση των προβλημάτων με τα οποία βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες και τα οποία έχουν οξυνθεί σημαντικά λόγω και του κορωνοϊού», επεσήμανε περαιτέρω.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κουρσάρης τόνισε πως «στις τουριστικές περιοχές, με προεξάρχουσες τις περιοχές Αγίας Νάπας και Πρωταρά η κατάσταση είναι τραγική και ζητούμε όπως κηρυχθούν ως πληγείσες περιοχές και να δοθεί η ανάλογη στήριξη που επιβάλλεται και απαιτείται για να διατηρηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις».

«Εάν το κράτος δεν λάβει άμεσα μέτρα και δεν στηρίξει εμπράκτως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το προσεχές διάστημα θα έχουμε χιλιάδες λουκέτα και αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολή», κατέληξε ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ.

Φόβοι για έναρξη απολύσεων από τις αρχές Νοεμβρίου
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥ.Μ.Ε.Α.), Σταύρος Αλαμπρίτης, τόνισε στην Brief πως «οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι βρίσκονται ενώπιον σοβαρών προβλημάτων», υπογραμμίζοντας ότι «εάν δεν στηριχθούν θα έχουμε απολύσεις προσωπικού και πολλά λουκέτα».

Από τα βασικότερα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι μικρές επιχειρήσεις, συνέχισε, είναι αυτό της ρευστότητας, το οποίο με τον κορωνοϊό έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με τον κ. Αλαμπρίτη, «η πορεία των μικρών επιχειρήσεων είναι φθίνουσα, ενώ η στήριξη από το κράτος είναι ελάχιστη έως και μηδαμινή. Αυτή η κατάσταση εάν δεν αλλάξει άμεσα και δεν ληφθούν μέτρα στήριξης θα καταρρεύσουν», επεσήμανε.

«Όσες επιχειρήσεις είναι συναφείς με τον τουριστικό τομέα αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά προβλήματα», συνέχισε τονίζοντας πως «εκείνο που μας φοβίζει περισσότερο είναι ότι μετά το τέλος του μήνα και όταν αρθεί η απαγόρευση για τις απολύσεις προσωπικού που έχει επιβληθεί, δυστυχώς, θα υπάρξουν πολλές απολύσεις εργαζομένων».

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Επίσης, ένα σημείο που φοβίζει και τρομάζει τις μικρές επιχειρήσεις, είπε ο κ. Αλαμπρίτης, είναι και το θέμα της άρσης της αναστολής που δόθηκε για αποπληρωμή δανείων, εκτιμώντας ότι «το 50% των επιχειρήσεων που έτυχαν αναστολής δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και συνεπώς θα βρεθούν αντιμέτωπες ακόμη και με εκποιήσεις».

«Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και ανέδειξα μόνο τα δύο πιο κύρια. Εάν, τονίζω, δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για αναστροφή της κατάστασης και πραγματικής στήριξης των μικρών επιχειρήσεων, τότε το προσεχές διάστημα θα έρθουμε αντιμέτωποι με ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, όπως η αύξηση των ΜΕΔ, η μείωση προσωπικού και κατ’ επέκταση το κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων», κατέληξε ο κ. Αλαμπρίτης.

Μάριος Αδάμου