Υποτροφίες νέας χρονιάς - Τι πρέπει να ξέρουν οι φοιτητές

Πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το νέο ακαδημαϊκό έτος - Κριτήρια, ποσά

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Είναι γεγονός ότι πολλοί φοιτητές πλέον δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εργάζονται για να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να πληρώσουν τα δίδακτρα τους, ένα φαινόμενο που αναπόφευκτα επιδεινώθηκε και από την ακρίβεια που αντιμετωπίζει η κοινωνία εδώ και μήνες. 

Μια βοήθεια στους φοιτητές έρχεται πάντως να δώσει το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, το οποίο τους δίνει την δυνατότητα να διεκδικήσουν υποτροφίες για πτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, τόσο εντός όσο εκτός Κύπρου.

Πότε ξεκινά η υποβολή αιτήσεων – Πότε θα καταβληθούν οι υποτροφίες

Μιλώντας στην Brief, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου Σωκράτης Φράγκου, ανέφερε ότι η υποβολή των αιτήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023, με την ακριβές ημερομηνία να αναμένεται να αποφασιστεί μετά την αξιολόγηση των υφιστάμενων αιτήσεων για κρατική υποτροφία.

Να υπενθυμίσουμε ότι η υποβολή αιτήσεων για κρατική υποτροφία από φοιτητές/φοιτήτριες, που άρχισαν σπουδές τα ακαδημαϊκά έτη 2020/21 ή 2021/22, έχει ολοκληρωθεί στις 13 Ιουνίου 2022.

Όπως σημείωσε ο κ. Φράγκου, φέτος υπήρξε μια καθυστέρηση στην διαδικασία επειδή για πρώτη φορά οι αιτήσεις γίνονταν μόνο ηλεκτρονικά.

Όσο αφορά την καταβολή των υποτροφιών, ο κ. Φράγκου σημείωσε ότι οι πληρωμές των φετινών αιτήσεων υπολογίζεται να ξεκινήσουν γύρω στα τέλη Σεπτέμβριου με αρχές του Οκτώβρη ενώ μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα δοθούν όλες οι υποτροφίες.

«Πρέπει έτσι και αλλιώς να κάνουμε όλες τις πληρωμές μέχρι το τέλος του χρόνου λόγω προϋπολογισμού», συμπλήρωσε..

Αλλάζουν και τα κριτήρια 

Έρχονται και αλλαγές στα κριτήρια που πρέπει να πληροί κάποιος για να μπορεί να είναι υποψήφιος για υποτροφία, σημείωσε ο κ. Φράγκου.

Ειδικότερα οι αλλαγές που θα ισχύουν για τις νέες αιτήσεις είναι τα εξής:

  • Η δυνατότητα παραχώρησης υποτροφίας σε υποψηφίους που έχουν συμπληρώσει με ικανοποιητική πρόοδο οποιοδήποτε έτος προπτυχιακών σπουδών και έχουν εγγραφεί στο επόμενο έτος. 
  • Η διαγραφή των ηλικιακών κριτηρίων (όριο 26 ετών για προπτυχιακά και όριο 40 ετών για μεταπτυχιακά-διδακτορικά) για τη διεκδίκηση υποτροφιών από υποψηφίους.  
  • Η άρση του περιορισμού για διεκδίκηση υποτροφίας σε περίπτωση μερικής φοίτησης υποψηφίου.

Τα άλλα κριτήρια που ισχύουν

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και κάποια άλλα κριτήρια, τα οποία απαιτούνται για να μπορεί κάποιος να είναι υποψήφιος για υποτροφία.

Καταρχάς, για να δικαιούται κάποιος υποτροφία σε πτυχιακές σπουδές πρέπει να έχει απολυτήριο Λυκείου με βαθμό 18.5 και άνω.

Οι υποτροφίες για πτυχιακές σπουδές χωρίζονται σε τρία προγράμματα:

  • Πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΕΙΑ με βαθμό 19.65 
  • Πρόγραμμα Α με βαθμό 19.25 
  • Πρόγραμμα Β1 με βαθμό 18.5 

Επιπλέον υπάρχει το πρόγραμμα Β2 που αφορά τα άτομα που αποφοιτούν από Τεχνικές Σχολές και θα πρέπει να έχουν βαθμό απολυτηρίου 17.5.

Όσο αφορά τις μεταπτυχιακές σπουδές, ο φοιτητής πρέπει να έχει στο πτυχίο του “Λίαν καλώς” ενώ στις διδακτορικές σπουδές, ο υποψήφιος θα πρέπει να τηρεί τις προϋποθέσεις για τις προηγούμενες σπουδές ή να έχει “Άριστα” σε προπτυχιακό επίπεδο, στην περίπτωση που δεν έκανε μεταπτυχιακό.

Παράλληλα ισχύουν και κάποια εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία είναι ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών. Ειδικότερα:

  • για τις πτυχιακές σπουδές και το πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΕΙΑ δεν υπάρχει κανένα εισοδηματικό κριτήριο
  • για το πρόγραμμα Α η βαρύτητα είναι 70% ο βαθμός του απολυτηρίου και 30% τα εισοδηματικά κριτήρια
  •  για το πρόγραμμα Β1 είναι 70% τα εισοδηματικά κριτήρια και 30% ο βαθμός απολυτηρίου

Επιπρόσθετα, σε προηγούμενες δηλώσεις του στην εκπομπή Offsite on Air ,ο κ. Φράγκου πρόσθεσε πως θεωρούν δεδομένο τα 720 ευρώ μηνιαίως ως κατά κεφαλήν εισόδημα οπότε για παράδειγμα τα εισοδήματα μια τετραμελής οικογένειας δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 2.880 ευρώ. 

Τα ποσά και ο αριθμός των υποτροφιών

Να σημειώσουμε ότι το ποσό της κρατικής υποτροφίας για πτυχιακές σπουδές ανέρχεται σε €3.000 ετησίως, για μεταπτυχιακές σπουδές ανέρχεται συνολικά στις €4.000 και για διδακτορικές σπουδές ανέρχεται σε €4.000 ετησίως για τρία έτη σπουδών.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι κάθε χρόνο δίνονται περίπου 500-600 υποτροφίες για πτυχιακές σπουδές, 160-180 για μεταπτυχιακές σπουδές εάν και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα και περίπου 30-35 υποτροφίες και διδακτορικές σπουδές. 

«Οι περισσότεροι παίρνουν την υποτροφία. Στις μεταπτυχιακές σπουδές δεχόμαστε περίπου 400 αιτήσεις και αναλόγως του κονδυλιού δίνουμε σχεδόν μέχρι και το 50%. Για τις διδακτορικές σπουδές, κάθε χρόνο δεχόμαστε 90 αιτήσεις και δίνονται 35 υποτροφίες. Οι αριθμοί αυτοί είναι πάντα υπό την αίρεση του προϋπολογισμού», δήλωσε ο κ. Φράγκου.

Σε ποιες περιπτώσεις ένας φοιτητής χάνει την υποτροφία του

Την ίδια στιγμή, ο κ. Φράγκου είχε αναφερθεί και στις προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια των σπουδών ενός υποτρόφου, για να μην χάσει την υποτροφία.

Ειδικότερα ανέφερε ότι ένας υπότροφος έχει την υποχρέωση κάθε χρόνο να καταθέτει την αναλυτική του βαθμολογία στην οποία δεν πρέπει να χρωστά πέραν των 2 μαθημάτων ή μέχρι και 12 ects. 

Δηλαδή ένας προπτυχιακός φοιτητής που έχει 60 ects κάθε έτος σπουδών, πρέπει να έχει 48 από τα 60 ects στο πρώτο έτος, τα 108 από τα 120 ects το δεύτερο έτος κτλ.

Στην περίπτωση που ένας υπότροφος δεν πληροί τα όσα πρέπει σε σχέση με τη βαθμολογία του, τότε η υποτροφία του θα ανασταλεί. 

«Εάν κάποιος αποτύχει σε ένα έτος τότε δύσκολα μπορεί να επαναφέρει την υποτροφία του», πρόσθεσε ο κ. Φράγκου.

Στην περίπτωση που ένας φοιτητής δεν ενημερώθηκε ή δεν μπόρεσε να υποβάλει αίτηση για υποτροφία για το πρώτο έτος των σπουδών του, θα μπορεί να το πράξει για το δεύτερο έτος. 

«Αίτηση επίσης μπορούν να υποβάλουν για δεύτερη φορά όσους έχουν αλλάξει η σύνθεση της οικογένειας τους πχ εάν καταγραφεί κάποιος θάνατος ή κάποιο ιατρικό πρόβλημα», επεσήμανε.

Δείτε περισσότερα για τις υποτροφίες ΕΔΩ

Κυπριάνα Σταύρου
 
2253