Ζέτα: «Όχι» σε απολύσεις & μειώσεις μισθών - «Ναι» στην οικονομία

Συνέντευξη Υπουργού Εργασίας στην Brief – Τι λέει για τα Ειδικά Σχέδια και για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Συνέντευξη στην Ξένια Προδρόμου

  • Η Ζέτα Αιμιλιανίδου υποστηρίζει ότι «εξαρτάται από τον κάθε πολίτη η τήρηση των μέτρων».
  • Η Υπουργός Εργασίας τονίζει πως γίνονται τεράστιες προσπάθειες ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας αλλά ούτε και επιχειρήσεις.
  • «Στόχος μας είναι να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία»

Τη θέση ότι αρχές με μέσα Μαϊου θα ξεκινήσει μια κάποια σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, εκφράζει σε συνέντευξή της στην Brief, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου τονίζοντας, ταυτόχρονα, πως χρειάζεται να ακολουθηθούν οι οδηγίες από την αρμόδια επιτροπή των επιδημιολόγων και ειδικών, για τα σενάρια της επόμενης ημέρας καθώς προτεραιότητα όλων είναι η υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Αιμιλιανίδου εξήγησε ότι για να φτάσουμε στο σημείο επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων, άρα και της οικονομίας πρέπει πρώτα να μελετηθούν από τους ειδικούς όλα τα σενάρια  για να βγεί το σωστό αποτέλεσμα.

>>> Διαβάστε επίσης: Έκτακτα επιδόματα: Ο υπολογισμός ποσών - Τι γίνεται μετά τις 12/4 <<<

Για να το καταφέρουμε αυτό, όπως ανέφερε, στηρίζει τις ελπίδες της στον κάθε πολίτη ξεχωριστά για την τήρηση των  μέτρων, ώστε να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία.

Και για να καταφέρουν και οι επιχειρήσεις να βγούν από αυτή την κρίση, το Υπουργείο της κ. Ζέτας, με την ομάδα της, κατέληξε στη δημιουργία Ειδικών Σχεδίων ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις αλλά και οι εργαζομένοι, νοουμένου ότι τηρούν τις προϋποθέσεις.

Ως εκ τούτου, σημείωσε ότι, το Υπουργείο Εργασίας σχεδίασε τα ειδικά σχέδια για τα οποία έγιναν οι πρώτες καταθέσεις την Μεγάλη Βδομάδα, βασiζόμενη όχι σε πρότυπο άλλων χωρών αλλά καθαρά παρατηρώντας και μελετώντας τα στοιχεία της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα την φόρμουλα του ανεργιακού επιδόματος το οποίο τυγχάνει απέυθυνσης σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες όταν χάνουν την δουλειά τους.

>>> Διαβάστε ακόμη: Με απολαβές του 2018/19 υπολογίζεται το Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα <<<

Ερ. Νέα δεδομένα για την Κύπρο και το Υπουργείο Εργασίας η τωρινή κατάσταση με τον κορωνοϊό – Πως προέκυψαν τα σχέδια αυτά; Βασιστήκαμε σε πρότυπο κάποιας άλλης χώρας;

Απ.Ήταν ένας συγκερασμός και των σχεδίων των οποίων εφαρμόζονται στην Κύπρο, όπως το ανεργιακό επίδομα που όλοι οι εργαζόμενοι χρειάζονται όταν χάνουν τη δουλειά τους και γι’ αυτό πήραμε τα στοιχεία πόσοι πολίτες παίρνουν το ανεργιακό επίδομα, είδαμε ότι πάρα πολλές μητέρες, πατέρες έμειναν σπίτι ουσιαστικά για να προσέχουν τα παιδιά τους, με το κλείσιμο των σχολείων, άλλοι ήταν ευάλωτοι με βάση το διάταγμα, και ετσι έγιναν τα σχέδια. 

Δεν ήταν κάποιο πρότυπο άλλης χώρας.

Ήταν σχέδια τα οποία με πολλή προσπάθεια και την εμπειρία που υπάρχει στο Υπουργείο Εργασίας έγινε κατορθωτό να γίνουν.

Ερ. Ο πρωταρχικό στόχος με τα ειδικά σχέδια ποιός είναι;

Απ. Στόχος μας είναι να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία να μην απολυθούν εργαζόμενοι. Αυτός είναι ο στόχος, αλλά ταυτόχρονα να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις όσον αφορά το εργατικό κόστος αλλά και να στηριχθούν και οι εργαζόμενοι οι οποίοι, είναι πολύ σημαντικό να τονίσω ότι πρώτον ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο των κοινωνικών ασφαλίσεων.

Γιατί αυτή τη στιγμή βλέπω πολλές περιπτώσεις οι οποίες έκαναν αίτηση αλλα δεν είχαν δηλωθεί ποτέ στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων. 
Το δεύτερο σημαντικό είναι ο μισθός που δηλώνεται στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων

Η παράμετρος επί του οποίου υπολογίζονται οτιδήποτε επιδόματα είναι ο μισθός που είναι στο μητρώο μας.
Σε αυτούς τους μισθούς θα υπολογιστούν οι συντάξεις και όλα τα επιδόματα.

Υπάρχουν και πάρα πολλές περιπτώσεις εργοδοτών οι οποίοι ήταν αδήλωτη εργασία και αντιλαμβάνεστε, όταν κάποιος δεν δήλωσε τον εργοδοτούμενο του, αυτή την στιγμή βρίσκεται χωρίς οποιαδήποτε στήριξη.

Ερ. Το να μην γίνουν απολύσεις όμως δεν ενέχει τον κίνδυνο να γίνουν μειώσεις μισθών;

Απ. Δεν μπορεί κάποιος να μειώσει τους μισθούς.Υπάρχει ο νόμος περί προστασίας μισθών – κανείς δεν μειώνει μισθούς.

Εκείνο το οποίο μπορεί να μειωθεί είναι οι ώρες εργασίας, δηλαδή αν κάποιος υπολειτουργεί αυτή την στιγμή ή μια επιχείρηση βρίσκεται σε μερική αναστολή μπορεί να μην χρειάζεται τους υπαλλήλους του όλες τις ώρες που χρειαζόταν προηγουμένως, άρα μπορεί να ζητήσει, αν συνενεί και ο εργαζόμενος, να εργάζεται αντί για 38 ώρες, θα ήθελα να εργαστείς για 30 ώρες. Όμως σε καμία περίπτωση μπορεί μια επιχείρηση να φέρνει τον υπάλληλο της και να του λέει διότι το 60%  θα σου το δίνει το κράτος  μόνο για το 60% να εργάζεσαι. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο!

Πρέπει κάποιος που εργάζεται σε μια επιχείρηση παρόλο που παίρνει το ειδικό ανεργιακό επίδομα να παίρνει και ένα σημαντικό μέρος του μισθού του. Μπορεί να μην το παίρνει όλο γιατί δεν εργάζεται όλες τις ώρες αλλά όχι και να παίρνει 30 ή 40 ευρώ.

>>>Διαβάστε ακόμη: Επιδόματα: Με αλλαγές μετά τις 12/4 - Πότε θα γίνει η 2η πληρωμή<<<

Ερ. Το πιο φιλικό σενάριο της επόμενης ημέρας του κορωνοϊού, ποιο θα λέγατε οτι είναι;

Απ.Ευχόμαστε με την τήρηση των περιοριστικών μέτρων, με όλες τις προσπάθειες που γίνονται από την κυβέρνηση αλλά και από τον καθένα ξεχωριστά, τον κάθε πολίτη, οτι θα περάσουμε αυτή την πανδημία και θα επανεκκινήσει η οικονομία μας σύντομα.

Πιστεύω ότι και με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (14/4) όπου έχει καταρτιστεί η Υπουργική Επιτροπή, η καθοδηγητική επιτροπή, μαζί με τη γνώμη των ειδικών, των επιδημιολογικών όλα αυτά τα σενάρια θα μελετηθούν για να βγει ένα σωστό αποτέλεσμα. 

Οι πρώτες μας σκέψεις είναι για την 1η του Μάη και για τον Μάιο να ξεκινήσει μια κάποια σταδιακή επαναλειτουργία αλλά αυτά δεν μπορούν να συζητηθούν και να αποφασιστουν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών γιατί προέχει από όλα η υγεία.

Ξένια Προδρόμου