Ζητά τα στοιχεία των αποσπασμένων από πολυεθνικές η E.E.

Ετοίμασε τροποποιητικό νομοσχέδιο - Συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Εναρμονιστικό νομοσχέδιο που καλύπτει τα κενά στις αποσπάσεις εργαζομένων πολυεθνικών εταιρειών και όχι μόνο   στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας συζητεί σήμερα Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022 η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής. Το νομοσχέδιο καλεί  τα κράτη - μέλη και στην προκειμένη περίπτωση την Κυπριακή Δημοκρατία να μην καθορίζει αυτόνομα τα προσωπικά  στοιχεία των αποσπασμένων εργαζομένων στο έδαφός της, αλλά στη βάση των ευρωπαϊκών οδηγιών.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή οδηγία προνοεί ότι το κράτος - μέλος πρέπει να εξασφαλίζει τα εξής προσωπικά στοιχεία των αποσπασμένων εργαζομένων: Όνομα, επίθετο, αριθμός ταυτότητας και διαβατηρίου, ημερομηνία γέννησης και φύλο. Όπως εξήγησε στην Brief ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Ανδρέας Καυκαλιάς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαπιστώσει ότι  παρατηρούνται κενά στην προσκόμιση  αυτών των στοιχείων και καλεί τις αρμόδιες Αρχές να εφαρμόσουν τα όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτηθείς ο κ. Καυκαλιάς εάν προκύπτουν στοιχεία ότι η Κύπρος δεν εφαρμόζει αυτή την οδηγία είπε ότι «εκτιμώ ότι όλα γίνονται στα ευρωπαϊκά θέσμια αλλά θα ζητήσουμε ενημέρωση». Ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση αφού εάν προκύψει παράβαση του κανονισμού υπάρχουν κυρώσεις.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ και πρόεδρο της Επιτροπής Εργασίας είπε ότι το 2020 υπήρξε τροποποιητικό νομοσχέδιο όπου οι  αποσπασμένοι εργαζόμενοι από μια χώρα της Ε.Ε. σε άλλη θα έχουν όσα δικαιώματα έχουν οι ντόπιοι εργαζόμενοι δηλαδή: Στην αμοιβή, στις εργασιακές συνθήκες και στην ίση μεταχείριση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε διορία 12 μηνών στην εφαρμογή του νόμου αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία εναρμονίζεται άμεσα.

>>>>Διαβάστε ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ<<<

Σημειώνεται ότι ο νόμος καλύπτει και αποσπάσεις από πολυεθνικές με έδρα τρίτες χώρες στην Κύπρο.

Θα δοθούν στοιχεία

Όπως πληροφορούμαστε στη συνεδρία της Επιτροπής θα δοθούν στοιχεία και πληροφορίες για τον αριθμό των Κυπρίων εργαζομένων που αποσπώνται σε χώρα της Ε.Ε. και των Ευρωπαίων που έρχονται για δουλειά με απόσπαση στην Κύπρο.
 

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
 
2129