«Αλλάζει ο ρους της παγκόσμιας οικονομίας»

ΓΡΑΦΕΙ Ο 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ

Ο τίτλος αποτελεί την κυριότερη και πιο ουσιαστική φράση που κρατώ από την ομιλία του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για την υποβολή του τελευταίου προϋπολογισμού εκ μέρους της κυβέρνησης Αναστασιάδη. 

Ίσως σε κάποιους να πέρασε απαρατήρητη ή και σε άλλους να ακούστηκε ως βαρύγδουπη δήλωση. Σε εμένα κίνησε το ενδιαφέρον και μάλιστα ανέμενα να δω κατά πόσον αυτή η πρόταση θα είχε περαιτέρω επεξήγηση και συνεπώς περιεχόμενο από πλευρά του κ. Πετρίδη. Είχε και μάλιστα εξόχως ενδιαφέρον. 

>>Διαβάστε επίσης: Κακό timing, με λανθασμένη βάση η συζήτηση για ΑΤΑ<<

Κατά τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος μοίρασε σε τρία βασικά σκέλη την ομιλία του (τι παρέλαβε η κυβέρνηση Αναστασιάδη, πώς εργάστηκε και ποια αποτελέσματα πέτυχε κατά τη διάρκεια της δεκαετούς πορείας της και τι παραδίδει). Στο τελευταίο κομμάτι για το τι παραδίδει σε επίπεδο δημοσιονομικών δεδομένων αλλά και σημαντικών δεικτών της οικονομίας, όπως το ύψος της ανεργίας, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ήταν ιδιαίτερα ξεκάθαρος αναφορικά με τα νέα δεδομένα που εκτιμά ότι θα κυριαρχήσουν κατά τα επόμενα χρόνια. 

Σε αυτό το σημείο ήταν που αναφέρθηκε και η φράση για τον ρου της παγκόσμια οικονομίας ο οποίος αλλάζει. Επί αυτού του σημείου υπογράμμισε τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία βλέπει να κυριαρχούν: 

1.    Αποπαγκοσμιοποίηση 

2.    Τέλος φθηνού χρήματος 

3.    Τέλος φθηνής ενέργειας 

4.    Αλλαγές στην αγορά εργασίας

5.    Ισχυρότερος ρόλος των αγορών 


Τα πιο πάνω αποτελούν στοιχεία που οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές σε παγκόσμια κλίμακα σε ό,τι έχει να κάνει με την παραγωγή, τις μεταφορές, τα δημοσιονομικά, τις γραμμές παραγωγής των μεγάλων βιομηχανιών, το κόστος προϊόντων, πρώτων υλών και υπηρεσιών, το κόστος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που καθορίζεται σε πολλά επίπεδα. Άμεσα και έμμεσα τα δημόσια οικονομικά θα δεχτούν πιέσεις. Παράλληλα, πιέσεις θα δεχτούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, οι φορολογούμενοι, οι συνταξιούχοι, τα συστήματα υγείας και ούτω καθεξής. 

>>Διαβάστε επίσης: Λίγο αριστεροί και λίγο δεξιοί<<

Το δαιδαλώδες πλέγμα εξελίξεων, δεδομένων και δυνητικών αλλαγών στο άμεσο μέλλον ωθούν σε σοβαρό προβληματισμό για τις ευρύτερες οικονομικές προοπτικές και ειδικότερα σε ουσιαστική ανάγκη σοβαρή δημοσιονομικής πολιτικής ειδικά σε χώρες όπως η Κύπρος, οι οποίες επηρεάζονται και δεν μπορούν να επηρεάσουν τις διεθνείς εξελίξεις. Οι κρίσεις των τελευταίων ετών, δηλαδή της πανδημίας, του πληθωρισμού και της ενέργειας δείχνουν κατά τρόπο ξεκάθαρο ότι στο εσωτερικό επιβάλλεται να γίνεται σχεδόν τέλεια δουλειά στο πεδίο της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη την οικονομία. 

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή στο σενάριο που η χώρα μπει σε ανεύθυνη φάση ανεξέλεγκτων παροχών, απειθαρχίας και μη συντονισμού με τις τάσεις των αγορών, των οικονομιών και των μεγάλων κλάδων σε διεθνές επίπεδο, τότε εύκολα μπορεί να μπλέξει σε περιπέτειες. Και οι περιπέτειες μπορούν να είναι ισχυρές, χρονικά μεγάλες και δυσεπίλυτες. 

Σε μια εποχή που φαίνεται ότι όντως -έστω και για κάποια χρόνια- ο ρους της παγκόσμιας οικονομίας αλλάζει, η Κύπρος οφείλει να προσαρμόζεται, να λειτουργεί με σύνεση και να αγνοεί τις ανεύθυνες φωνές του λαϊκισμού που σε κάθε περίοδο προκλήσεων εντείνονται. 

Ανδρέας Κωστουρής