Η Λύση μπορεί να εξευρεθεί στην Πενταμερή και όχι στις Συνομιλίες - Τι Όρους Αναφοράς και τι Προετοιμασία και τι άλλες μπούρδες της Τουρκίας; Πάμε σε Πενταμερή και μπαίνουν κάτω τα θέματα των Εγγυήσεων, του Στρατού, της Εκ περιτροπής, της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων, του εδαφικού και του περιουσιακού. Τέλος.

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Τρία πράγματα λοιπόν φέρνει μαζί του ο Νίκος Αναστασιάδης από την Νέα Υόρκη. Ας τα δούμε πρώτα επιγραμματικά: 

Πρώτον. Την απόφαση για Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την ερχόμενη βδομάδα για το θέμα της Αμμοχώστου. 

Δεύτερον. Τριμερή συνάντηση μεταξύ του ιδίου, του Τουρκοκύπριου ηγέτη και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στα μέσα Οκτωβρίου (αν αποδεχτεί ο Μουσταφά Ακκιντζί). 

Τρίτον. Πενταμερή Διάσκεψη, πιθανότατα στα τέλη Οκτωβρίου. 

Να εισέλθουμε και σε λίγες λεπτομέρειες. 

Ως προς την απόφαση για Προσφυγή της ΚΔ στο ΣΑ του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, η απόφαση αυτή πρέπει να πάρθηκε κατόπιν συνεννόησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και μετά από βολιδοσκόπηση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά πόσο η Προσφυγή θα τύχει της αναγκαίας στήριξης. Δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης επί τούτου: «Σήμερα (σ.σ. εννοεί 27/9) παραθέτοντας γεύμα στους εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είχα ευκαιρία να τους ενημερώσουμε εν εκτάσει για τα όσα αφορούν το Κυπριακό, τη συνάντηση με ΓΓ, και αφού παραθέσαμε συγκεκριμένα στοιχεία για τις απειλές κατά Αμμοχώστου και για την απόφαση μας να προσφύγουμε στο ΣΑ προκειμένου σε κλειστή συνεδρία να επαναβεβαιωθεί η θέση του ΣΑ στα ψηφίσματα 550 και 789».

Ως προς το δεύτερο και τρίτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις ίδιες δηλώσεις του (27/9) σε δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη  είπε: «Ο ΓΓ φαίνεται αποφασισμένος να εμπλακεί ουσιαστικά, και μέσα σε αυτά τα πλαίσια, τουλάχιστον από την πρωινή συνάντηση φαίνεται, ανάλογα και με τα αποτελέσματα των επαφών που θα έχει με τον κ. Ακκιντζι, να συγκαλέσει εντός Οκτωβρίου τριμερή συνάντηση, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι αναφοράς. Το ενδεχόμενο να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή συνάντηση είναι επίσης κάτι που θεωρεί ότι θα συνέβαλλε στο να  οδηγηθούμε σε μια καλά προετοιμασμένη, όπως ο ίδιος είπε, επανέναρξη του διαλόγου, ώστε να έχει αποτελέσματα».

Αυτονόητα, ο Νίκος Αναστασιάδης δέχτηκε και σχετικές ερωτήσεις ως προς την Πενταμερή Διάσκεψη και ως προς την ατζέντας μιας τέτοιας Διάσκεψης είπε: «ο ΓΓ θέλησε να ενημερωθεί για τις δικές μας θέσεις που είναι ξεκάθαρες, όπως διατυπώθηκαν και από ομιλία μου στα ΗΕ. Έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος και διαφάνηκε η πρόθεση του να εμπλακεί ουσιαστικά και να συμβάλει για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη ενός ουσιαστικού και δημιουργικού διαλόγου. Όσον αφορά την πενταμερή υπάρχουν και σημαντικά άλλα θέματα όπως τα διαδικαστικά, η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί κ.ο.κ. Εμείς έχουμε καταθέσει με ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις και την αποφασιστικότητα μας και εάν την ίδια αποφασιστικότητα επιδείξουν και τα υπόλοιπα των εμπλεκομένων μερών – δεν εννοώ την Ελλάδα και την Αγγλία - τότε σίγουρα δημιουργούνται οι προοπτικές ενός διαλόγου που αυτή τη φορά ελπίζουμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχει αποτέλεσμα»». Ερωτηθείς αν θα απέρριπτε να τεθεί το θέμα της μορφής της λύσης σε μια άτυπη πενταμερή, ο Πρόεδρος είπε ότι «η θέση μας ήταν ξεκάθαρη, όπως τη διατύπωσα και στην ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση. Η βάση λύσης του Κυπριακού είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα». Κληθείς να σχολιάσει την τουρκική θέση για την πενταμερή, ο Πρόεδρος είπε ότι «αν θα θέλουν να θέσουν κάτι άλλο στο τραπέζι από αυτού που συζητείται αντιλαμβάνεστε ότι είναι εκτός συζήτησης».

Αυτές ήταν οι σχετικές δηλώσεις από τον πρώτο πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προς το πώς προχωρούν τα πράγματα στο κυπριακό. Όμως βλέπετε κάποιο παραλογισμό στο όλο ζήτημα; Στην τροπή που παίρνουν τα πράγματα; 

>>> Αρθρογραφία Brief <<< 

Πριν απαντήσουμε σε αυτό, ας σημειώσουμε παρενθετικά μια απορία: Ο Νίκος Αναστασιάδης αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο ομόφωνα έλεγαν πως ενόσω συνεχίζονται οι Τουρκικές προκλήσεις εντός της ΑΟΖ δεν μπορεί να υπάρξει κλίμα για έναρξη των συνομιλιών. Αυτό ισχύει ή ακυρώθηκε; Διότι αν ισχύει, λογικά η Τουρκία δεν θα εισέλθει εκ νέου στην κυπριακή ΑΟΖ για έρευνες, γεωτρήσεις κτλ διότι διαφορετικά δεν θα αρχίσει ο διάλογος. Αν ακυρώθηκε εκείνη η ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβούλιο, τότε θα πρέπει λογικά να ανακοινωθεί ώστε να το γνωρίζουν και οι πολίτες. 

Πάμε όμως στον παραλογισμό που παρατηρείται με την τροπή που λαμβάνουν τα πράγματα. Θα γίνει Τριμερής (αν αποδεχτεί ο Ακκιντζί) και μετά άτυπη Πενταμερής και μετά Συνομιλίες και μετά ξανά Πενταμερής αλλά τότε (αν φτάσουμε σε εκείνη τη φάση) θα είναι επίσημη και όχι «άτυπη».

Αυτό το σκηνικό όμως δεν μου φαντάζει για σοβαρή προσπάθεια για λύση αλλά μάλλον ένα στημένο show για να σωθεί το image όλων των πλευρών. Του ΟΗΕ, ο οποίος απέτυχε εδώ και 10 μήνες να βρει τον τρόπο ώστε οι δυο πλευρές να καταλήξουν στους Όρους Αναφοράς (παρά το γεγονός ότι τέθηκε χρονικό πλαίσιο 90 ημερών δήθεν). Της Κυβέρνησης και του Νίκου Αναστασιάδη, που κατηγορούνται ότι άφησαν το κυπριακό να φτάσει στο τέλμα. Του Μουσταφά Ακκιντζί και της Άγκυρας, όπου ο πρώτος σε λίγους μήνες θα έχει εκλογές (Απρίλιο 2020) και η δεύτερη που δείχνει για άλλη μια φορά «ποιος κάνει κουμάντο» αφού έθεσε το θέμα της άτυπης πενταμερούς και το πέτυχε. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief - Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Γιατί όμως είναι μάλλον show παρά σοβαρή προσπάθεια; Μα είναι ποτέ δυνατόν να υποστηρίζουμε ότι στο Κραν Μοντανά φτάσαμε πολύ κοντά στη λύση, να αποφασίζεται τώρα τριμερής (αν αποφασιστεί), να αποφασίζεται πενταμερής (αν αποφασιστεί) αλλά αντί να εισέλθουμε κατευθείαν στον πυρήνα του προβλήματος να γίνονται διασκέψεις για χάριν των διασκέψεων; 

Κατευθείαν θα έπρεπε να ήταν η θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Πάμε σε Πενταμερή, άτυπη, τυπική, ανεπίσημη, επίσημη όπως θέλετε πείτε την, αλλά στην ατζέντα να μπουν κάτω οι καυτές διαφορές των δυο πλευρών. Τι Όρους Αναφοράς και τι Προετοιμασία και τι άλλες μπούρδες της Άγκυρας. 

Πάμε σε Πενταμερή και μπαίνουν κάτω τα θέματα των Εγγυήσεων, του Στρατού, της Εκ περιτροπής, της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων, του εδαφικού και του περιουσιακού. Τέλος. Αν συμφωνήσουν, καλώς. Έρχονται πίσω ετοιμάζονται οι λεπτομέρειες του Σχεδίου σε 30 ημέρες και πάμε Δημοψηφίσματα

Δηλαδή θα πάμε Τριμερή, μετά Πενταμερή, δεν θα λεχθεί λέξη για τα ουσιώδη αγκάθια του Κυπριακού και θα τα βρούμε μετά στις συνομιλίες μεταξύ Αναστασιάδη και Ακκιντζί; 

Εδώ θα είμαστε και θα επανέλθουμε. Ας ελπίσουμε ότι θα αποφασιστεί μια ουσιαστική διαδικασία, διότι αλλιώς το όλο ζήτημα μάλλον για άλλο ένα φιάσκο μοιάζει… 

Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
218
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ


Όλος ο πλανήτης σχεδόν με αμηχανία παρακολουθούσε την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία. Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε στην ατζέντα του θέματα από τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας -που αφορούν και τις παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ- αλλά και το Brexit που επίσης επηρεάζει -έστω και μερικώς την Κύπρο

ad1mobile

Ταυτόχρονα ένα νέο δημοσίευμα έφερε εκ νέου την Κύπρο στο στόχαστρο κριτικής για το θέμα της παραχώρησης υπηκοοτήτων, την ώρα που στο εσωτερικό και παρόλο που οι συνθήκες δεν συγκρίνονται ούτε κατ’ ελάχιστο με αυτές του 2013, μεγάλη μερίδα του κόσμου εμφανίζεται απογοητευμένη, θυμωμένη, απαισιόδοξη. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Κι όμως, αυτό που πυροδότησε μεγάλη συζήτηση κυρίως στα social media, δεν ήταν κάποιο από τα παραπάνω θέματα, ούτε κάποιο σημαντικό κοινωνικό θέμα (για παράδειγμα το θέμα με την προσευχή στα σχολεία) ή η απάτη με τους άστεγους στη Λεμεσό. Αυτό που πήρε έκταση, οδήγησε σε αναλύσεις και διαφωνίες επί διαφωνιών ήταν τα νέα παγκάκια που τοποθετήθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας

Ναι! Τα παγκάκια. 

Το σχήμα, η χρήση και χρηστικότητά τους, το πόσο άνετα ή όχι είναι, το χρώμα και εάν λερώνεται, ακόμη και χιουμοριστικά ή σαρκαστικά σχόλια ήταν αυτά που κυριάρχησαν την περασμένη βδομάδα σε επίπεδο δημόσιας συζήτησης. 

Τα σημαντικά βεβαίως είναι αλλού και φαίνεται ή καλύτερα μοιάζουμε να τους γυρίζουμε την πλάτη. Μια ακτίνα 309 χιλιομέτρων χωρίζει την Πλατεία Ελευθερίας από τη «γειτονική», συριακή πόλη Ιντλίπ, μια περιοχή η οποία αποτέλεσε κατά καιρούς επίκεντρο και στόχο στα χρόνια του εννεαετούς -σχεδόν- πολέμου στη Συρία. Η απόσταση από το Ιντλίπ είναι όση περίπου η απόσταση που χωρίζει την Πάφο από τον Απόστολο Ανδρέα. Η εγγύτητα της Κύπρου με την πλέον αιματηρή περιοχή της Μέσης Ανατολής τις τελευταίες δεκαετίες, φαίνεται να μην αγγίζει ιδιαίτερα την κυπριακή πραγματικότητα όπως ούτε οι προσφυγικές ροές προς η χώρα μας. Παράλληλα, η κυπριακή κοινωνία από τη μια παρουσιάζει έντονα στοιχεία κόπωσης και από την άλλη μηδαμινή δημιουργική, παραγωγική και αισιόδοξη διάθεση.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

ad2mobile

Και μια κοινωνία που δεν δημιουργεί, δεν οραματίζεται, δεν σχεδιάζει και κυρίως δεν υλοποιεί είναι καταδικασμένη να περάσει νέες οικονομικές κρίσεις, να βουλιάξει σε νέες κοινωνικές ανισορροπίες και να κολλήσει σε βάλτους κινδυνεύοντας να σαπίσει όπως ακριβώς συμβαίνει με το στάτους κβο του Κυπριακού. 

Ο επικείμενος ανασχηματισμός Αναστασιάδη έχει πολλά να δώσει εάν οι επιλογές θα είναι τέτοιες που θα παράξουν έργο, θα δώσουν λύσεις και θα προωθήσουν μεταρρυθμίσεις. Σε αντίθετη περίπτωση η κοινωνία θα πνιγεί ξανά στην τοξικότητα των επόμενων τριών εκλογικών διαδικασιών, οι οποίες με αρχή τον Μάιο του 2021 έχουν απόσταση λιγότερο από δύο χρόνια. Και τα θέματα για τα οποία πρέπει να γίνουν πραγματικά σοβαρές συζητήσεις, εισηγήσεις και έργα σε καμία περίπτωση δεν αφορούν κανένα παγκάκι όσο περίεργο κι αν είναι. 

article 1