Η Λύση μπορεί να εξευρεθεί στην Πενταμερή και όχι στις Συνομιλίες - Τι Όρους Αναφοράς και τι Προετοιμασία και τι άλλες μπούρδες της Τουρκίας; Πάμε σε Πενταμερή και μπαίνουν κάτω τα θέματα των Εγγυήσεων, του Στρατού, της Εκ περιτροπής, της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων, του εδαφικού και του περιουσιακού. Τέλος.

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Τρία πράγματα λοιπόν φέρνει μαζί του ο Νίκος Αναστασιάδης από την Νέα Υόρκη. Ας τα δούμε πρώτα επιγραμματικά: 

Πρώτον. Την απόφαση για Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την ερχόμενη βδομάδα για το θέμα της Αμμοχώστου. 

Δεύτερον. Τριμερή συνάντηση μεταξύ του ιδίου, του Τουρκοκύπριου ηγέτη και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στα μέσα Οκτωβρίου (αν αποδεχτεί ο Μουσταφά Ακκιντζί). 

Τρίτον. Πενταμερή Διάσκεψη, πιθανότατα στα τέλη Οκτωβρίου. 

Να εισέλθουμε και σε λίγες λεπτομέρειες. 

Ως προς την απόφαση για Προσφυγή της ΚΔ στο ΣΑ του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, η απόφαση αυτή πρέπει να πάρθηκε κατόπιν συνεννόησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και μετά από βολιδοσκόπηση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά πόσο η Προσφυγή θα τύχει της αναγκαίας στήριξης. Δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης επί τούτου: «Σήμερα (σ.σ. εννοεί 27/9) παραθέτοντας γεύμα στους εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είχα ευκαιρία να τους ενημερώσουμε εν εκτάσει για τα όσα αφορούν το Κυπριακό, τη συνάντηση με ΓΓ, και αφού παραθέσαμε συγκεκριμένα στοιχεία για τις απειλές κατά Αμμοχώστου και για την απόφαση μας να προσφύγουμε στο ΣΑ προκειμένου σε κλειστή συνεδρία να επαναβεβαιωθεί η θέση του ΣΑ στα ψηφίσματα 550 και 789».

Ως προς το δεύτερο και τρίτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις ίδιες δηλώσεις του (27/9) σε δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη  είπε: «Ο ΓΓ φαίνεται αποφασισμένος να εμπλακεί ουσιαστικά, και μέσα σε αυτά τα πλαίσια, τουλάχιστον από την πρωινή συνάντηση φαίνεται, ανάλογα και με τα αποτελέσματα των επαφών που θα έχει με τον κ. Ακκιντζι, να συγκαλέσει εντός Οκτωβρίου τριμερή συνάντηση, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι αναφοράς. Το ενδεχόμενο να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή συνάντηση είναι επίσης κάτι που θεωρεί ότι θα συνέβαλλε στο να  οδηγηθούμε σε μια καλά προετοιμασμένη, όπως ο ίδιος είπε, επανέναρξη του διαλόγου, ώστε να έχει αποτελέσματα».

Αυτονόητα, ο Νίκος Αναστασιάδης δέχτηκε και σχετικές ερωτήσεις ως προς την Πενταμερή Διάσκεψη και ως προς την ατζέντας μιας τέτοιας Διάσκεψης είπε: «ο ΓΓ θέλησε να ενημερωθεί για τις δικές μας θέσεις που είναι ξεκάθαρες, όπως διατυπώθηκαν και από ομιλία μου στα ΗΕ. Έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος και διαφάνηκε η πρόθεση του να εμπλακεί ουσιαστικά και να συμβάλει για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη ενός ουσιαστικού και δημιουργικού διαλόγου. Όσον αφορά την πενταμερή υπάρχουν και σημαντικά άλλα θέματα όπως τα διαδικαστικά, η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί κ.ο.κ. Εμείς έχουμε καταθέσει με ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις και την αποφασιστικότητα μας και εάν την ίδια αποφασιστικότητα επιδείξουν και τα υπόλοιπα των εμπλεκομένων μερών – δεν εννοώ την Ελλάδα και την Αγγλία - τότε σίγουρα δημιουργούνται οι προοπτικές ενός διαλόγου που αυτή τη φορά ελπίζουμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχει αποτέλεσμα»». Ερωτηθείς αν θα απέρριπτε να τεθεί το θέμα της μορφής της λύσης σε μια άτυπη πενταμερή, ο Πρόεδρος είπε ότι «η θέση μας ήταν ξεκάθαρη, όπως τη διατύπωσα και στην ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση. Η βάση λύσης του Κυπριακού είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα». Κληθείς να σχολιάσει την τουρκική θέση για την πενταμερή, ο Πρόεδρος είπε ότι «αν θα θέλουν να θέσουν κάτι άλλο στο τραπέζι από αυτού που συζητείται αντιλαμβάνεστε ότι είναι εκτός συζήτησης».

Αυτές ήταν οι σχετικές δηλώσεις από τον πρώτο πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προς το πώς προχωρούν τα πράγματα στο κυπριακό. Όμως βλέπετε κάποιο παραλογισμό στο όλο ζήτημα; Στην τροπή που παίρνουν τα πράγματα; 

>>> Αρθρογραφία Brief <<< 

Πριν απαντήσουμε σε αυτό, ας σημειώσουμε παρενθετικά μια απορία: Ο Νίκος Αναστασιάδης αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο ομόφωνα έλεγαν πως ενόσω συνεχίζονται οι Τουρκικές προκλήσεις εντός της ΑΟΖ δεν μπορεί να υπάρξει κλίμα για έναρξη των συνομιλιών. Αυτό ισχύει ή ακυρώθηκε; Διότι αν ισχύει, λογικά η Τουρκία δεν θα εισέλθει εκ νέου στην κυπριακή ΑΟΖ για έρευνες, γεωτρήσεις κτλ διότι διαφορετικά δεν θα αρχίσει ο διάλογος. Αν ακυρώθηκε εκείνη η ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβούλιο, τότε θα πρέπει λογικά να ανακοινωθεί ώστε να το γνωρίζουν και οι πολίτες. 

Πάμε όμως στον παραλογισμό που παρατηρείται με την τροπή που λαμβάνουν τα πράγματα. Θα γίνει Τριμερής (αν αποδεχτεί ο Ακκιντζί) και μετά άτυπη Πενταμερής και μετά Συνομιλίες και μετά ξανά Πενταμερής αλλά τότε (αν φτάσουμε σε εκείνη τη φάση) θα είναι επίσημη και όχι «άτυπη».

Αυτό το σκηνικό όμως δεν μου φαντάζει για σοβαρή προσπάθεια για λύση αλλά μάλλον ένα στημένο show για να σωθεί το image όλων των πλευρών. Του ΟΗΕ, ο οποίος απέτυχε εδώ και 10 μήνες να βρει τον τρόπο ώστε οι δυο πλευρές να καταλήξουν στους Όρους Αναφοράς (παρά το γεγονός ότι τέθηκε χρονικό πλαίσιο 90 ημερών δήθεν). Της Κυβέρνησης και του Νίκου Αναστασιάδη, που κατηγορούνται ότι άφησαν το κυπριακό να φτάσει στο τέλμα. Του Μουσταφά Ακκιντζί και της Άγκυρας, όπου ο πρώτος σε λίγους μήνες θα έχει εκλογές (Απρίλιο 2020) και η δεύτερη που δείχνει για άλλη μια φορά «ποιος κάνει κουμάντο» αφού έθεσε το θέμα της άτυπης πενταμερούς και το πέτυχε. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief - Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Γιατί όμως είναι μάλλον show παρά σοβαρή προσπάθεια; Μα είναι ποτέ δυνατόν να υποστηρίζουμε ότι στο Κραν Μοντανά φτάσαμε πολύ κοντά στη λύση, να αποφασίζεται τώρα τριμερής (αν αποφασιστεί), να αποφασίζεται πενταμερής (αν αποφασιστεί) αλλά αντί να εισέλθουμε κατευθείαν στον πυρήνα του προβλήματος να γίνονται διασκέψεις για χάριν των διασκέψεων; 

Κατευθείαν θα έπρεπε να ήταν η θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Πάμε σε Πενταμερή, άτυπη, τυπική, ανεπίσημη, επίσημη όπως θέλετε πείτε την, αλλά στην ατζέντα να μπουν κάτω οι καυτές διαφορές των δυο πλευρών. Τι Όρους Αναφοράς και τι Προετοιμασία και τι άλλες μπούρδες της Άγκυρας. 

Πάμε σε Πενταμερή και μπαίνουν κάτω τα θέματα των Εγγυήσεων, του Στρατού, της Εκ περιτροπής, της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων, του εδαφικού και του περιουσιακού. Τέλος. Αν συμφωνήσουν, καλώς. Έρχονται πίσω ετοιμάζονται οι λεπτομέρειες του Σχεδίου σε 30 ημέρες και πάμε Δημοψηφίσματα

Δηλαδή θα πάμε Τριμερή, μετά Πενταμερή, δεν θα λεχθεί λέξη για τα ουσιώδη αγκάθια του Κυπριακού και θα τα βρούμε μετά στις συνομιλίες μεταξύ Αναστασιάδη και Ακκιντζί; 

Εδώ θα είμαστε και θα επανέλθουμε. Ας ελπίσουμε ότι θα αποφασιστεί μια ουσιαστική διαδικασία, διότι αλλιώς το όλο ζήτημα μάλλον για άλλο ένα φιάσκο μοιάζει… 

Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
396
Thumbnail

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή όλοι κρίνονται και ευτυχώς που οι εκλογές είναι μόλις σε 11 μήνες διότι οι ψηφοφόροι γενικώς έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν αλλά αυτή τη φορά επειδή τα πράγματα θα είναι ακόμη νωπά θα μπορούν οι πολίτες να τιμωρήσουν αυτούς που θέλουν και να επιβραβεύσουν αυτούς που θέλουν... 

ad1mobile


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Τελικά ο Αναστασιάδης τα κατάφερε; Ούτε εγγυήσεις, ούτε Γενικούς Ελεγκτές, ούτε και εγκρίσεις από την Βουλή των Αντιπροσώπων; Ήθελε να δώσει ένα γενναίο πακέτο προς τις επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες, μεγάλες- όπως και προς τους αυτοτελώς εργαζομένους για το restart της Οικονομίας και φαίνεται πως βρήκε τον τρόπο, αλλά την ίδια ώρα ακόμη δεν ξεκαθάρισε κατά πόσο για κάποια μέτρα απαιτείται η έγκριση ή όχι από τη Βουλή. Στο ίδιο πακέτο, η Κυβέρνηση πρόσθεσε και «κοινωνικές πινελιές» για ιδιώτες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αγορά ή να κτίσουν το δικό τους σπίτι. Στα 13 μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, την Τετάρτη (27/5) περιλαμβάνονται και προτάσεις στήριξης του Τουρισμού.

Το δεύτερο πακέτο του Νίκου Αναστασιάδη (αυτό που εξήγγειλε δηλαδή την 27η Μαΐου) είναι πέραν των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (είναι γύρω στα 1,9δισεκατομμύρια η εφάπαξ χρηματοδότηση μαζί με τα διάφορα κονδύλια για δάνεια και επιπλέον τα ποσά που θα δαπανηθούν για την επιδότηση των επιτοκίων) ενώ το πρώτο πακέτο (ειδικά ανεργιακά επιδόματα, επιδόματα φοιτητών, επιδόματα φροντίδας, κτλ) ήταν ύψους 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ

Με λίγα λόγια η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έριξε (και θα ρίξει) χρήμα στην αγορά ύψους περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ

Άλλαξε όμως το κλίμα της αγοράς; Το χρήμα αυτό, το οποίο ρίχτηκε και θα ριχτεί στο παζάρι μέσω διαφόρων προγραμμάτων, αυτό υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Να διαδραματίσει το δικό του ρόλο ώστε να αλλάξει το κλίμα και να αρχίσει η οικονομία να εξέρχεται από την ύφεση. Τα δεδομένα είναι εκεί: Οι  μισθοί των εργαζομένων «επιδοτούνται» από το κράτος βοηθώντας την ίδια ώρα κατ’ αυτό τον τρόπο τους εργοδότες να παίρνουν οικονομικές ανάσες, από την άλλη, τώρα, θα διατεθεί «φτηνό χρήμα» στους επιχειρηματίες ώστε να κάνουν reboost. Οι μεν εργαζόμενοι μέσω των πρώτων προγραμμάτων στα οποία μετείχαν οι εργοδότες τους μπορούν να νιώθουν επαγγελματική σιγουριά αφού δεν μπορούν να απολυθούν… τουλάχιστον για την ώρα! 

Το κλίμα πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι και ιδιαίτερα θετικό. Οι απόψεις διίστανται με κάποιους να εμφανίζονται αισιόδοξοι αλλά με κάποιους άλλους να εμφανίζονται απαισιόδοξοι. 

Ευτυχώς όμως που έρχονται και εκλογές. Βουλευτικές. Για δυο λόγους: 

Ο πρώτος λόγος, που ίσως να ακούγεται και οξύμωρο (διότι αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ακριβώς λόγω εκλογών και λόγω πολιτικών παίγνιων το πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων αρχικώς ακυρώθηκε (λόγω ασυμφωνίας) και μετέπειτα ακόμη και το Plan B καθυστέρησε τόσο πολύ που τώρα -κάποιοι υποστηρίζουν- είναι δώρο άδωρο), είναι πως τα πράγματα ενδεχομένως να ήταν πολύ χειρότερα αν δεν βρισκόμασταν τόσο κοντά στις βουλευτικές εκλογές 

ad2mobile

Διότι αν τώρα οι πολιτικές που ανακοινωθήκαν και εφαρμόζονται διαθέτουν φιλολαϊκή προσέγγιση, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα διέθεταν αυτή την προσέγγιση αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα τα πακέτα προστατεύουν έστω και λίγο τους εργαζομένους, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα τους προστάτευαν αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα είναι όλοι «στην πρίζα» για τα μέτρα, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα ήταν alert αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα δεν μπήκαμε σε Μνημόνιο, υπάρχουν αμφιβολίες αν δεν θα μπαίναμε αν δεν είχαμε εκλογές (όχι πως αυτό είναι απαραίτητα αρνητικό). Αν τώρα συντηρήθηκαν οι μισθοί στο Δημόσιο χωρίς παγοποιήσεις, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα έμεναν ανέγγιχτοι αν δεν είχαμε εκλογές. 

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή όλοι κρίνονται και ευτυχώς που οι εκλογές είναι μόλις σε 11 μήνες διότι οι ψηφοφόροι γενικώς έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν αλλά αυτή τη φορά επειδή τα πράγματα θα είναι ακόμη νωπά θα μπορούν οι πολίτες να τιμωρήσουν αυτούς που θέλουν και να επιβραβεύσουν αυτούς που θέλουν... 

article 1